[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 903
65 795
113

Vélhetően az alábbő nő adhatta át Vladlennek a nagyjából 200 gramm TNT egyenértékű robbanóanyaggal megpakolt ajándék szobrot. Tipp alapján Duginához hasonlóan az ukrán katonai titkosszolgálat, a GUR lehetett az elkövető
Nem is terroristak az ukranok ugye?
Dehogynem, sokadik merenyletuk.
Felvetelek a merenyletrol.

Kina

Mindenki tudja kikre gondoltak a kinaiak..
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
911
10 349
93

Kitelepitenek az oroszokat.De legalabb meg idoben kimutattak a foguk feherjet.
Igazán nyilatkozhatnának itt Kijev ügyeletes lovagjai, akkor mi a terv, ki fog lakni a Krímen? Ukrán nincs ott, nem is volt, azt be kéne telepíteni, de az egész ország deficites. Akkor?
kabumm

/btw nem azt mondtam hogy kabumm most: mivel nincs hó a videon/
Trend Telenko megfordította a világot: a termobarikus fegyver sátánputyin sátánfegyvere volt, egy amolyan nem lovagias, ork eszköz. De most végre... végre a szent ellenállás kezében a legmagasabb erkölcsi csimborasszóvá avanzsálhatott :)
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
kabumm

/btw nem azt mondtam hogy kabumm most: mivel nincs hó a videon/
Ez egészen biztosan nem thermobarikus harci rész, hanem sima.
Az csak egy dolog, hogy papíron nincs a Tocskához TB harci rész mivel a hoholok maguk is gyártották a rakétát, így nem okoz nekik gondot egy másik harci rész applikálása.
Viszont a videóról több dolgot hiányolok : nem látszik sem a TB fegyverekre jellemző láng, sem a főleg ilyen időben oly látványos hullámfrontterjedés a levegőben.
Nekem nem csak a hó hiánya, de a zöldellő háttér is elég fura mostanában...
@Ooorky ez biztosan nem TB fej...
 
Last edited by a moderator:

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 939
113

A belügyminisztérium a szentpétervári terrortámadásról beszélt​

24 ember megsérült. A szobor felrobbanása a nyomozás egyik változata.
24-en megsérültek, 18-an kórházba kerültek, legalább 4 ember állapota súlyos. Az információ pontosítása folyamatban van.
"A robbanás a padlótól 60 cm-es magasságban történt" - a belügyminisztérium egyik forrása.
„Egy 300-450 gramm TNT kapacitású, héj nélküli robbanószerkezet robbant ki. A robbanás annak a helynek a jobb oldalán történt, ahol Vladlen Tatarsky ült.
A figurás nő nem tudhatta, hogy robbanószerkezetet helyeztek el, a nyomozók azt a verziót dolgozzák ki, hogy a nőt „sötétben” használták volna. A nyomozók azt gyanítják, hogy rádiójellel aktiválták (a telefon jele tovább tarthatott volna, amikor a bomba már nem volt a közelben).
És aki aktiválta a jelet, nem feltétlenül magában a kávézóban volt a robbanás idején, de Vladlen Tatarskyhoz képest pontosan tudta, hol található a robbanószerkezet.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680457597

Az egyik szentpétervári kórházban van az a lány, aki átadta a szobrot Vladlen Tatarsky katonai parancsnoknak – írja a 112 Az
orvosok közepesnek értékelik állapotát. Az alkotóest résztvevője sokkos állapotban van, személyazonosságát dokumentumok hiányában még nem sikerült megállapítani. Egyelőre nem tudni, hogy a lány részt vett-e a robbanásban, vagy felhasználták tudta nélkül.
Állítólag a lányt, aki átadta a szobrot Tatarskynak, Maria Yarunnak hívják, Ivano-Frankivszkból származik, a kreatív esten Anasztáziaként mutatkozott be, most kórházban van - az RVNP forrása.⚡️

„Ez katasztrófa: az oroszok elfoglalták Krasznogorovkát és behatoltak Avdiivkába. Az 53-as brigád több mint fele megsemmisült” – APU pánikban (VIDEO)​

Az Ukrán Fegyveres Erők 53. dandár katonasága szerint a dandár katasztrófához közeledik, a dandár több mint fele meghalt vagy eltűnt.
Nincs lőszer és fegyver, azt követelik, hogy Zaluzhny sürgősen vonja vissza a dandár maradványait a frontról, mivel nincs erejük visszaverni az orosz hadsereg támadásait.
További ukrán katonai megjegyzések a felvételhez:
„Ezt a videót avdiivkai srácaink küldték. Őszintén szólva ijesztő nézni. Védőink őszintén szólva siralmas körülmények között vannak. Nagyon remélem, hogy ezt a videót több tucathoz hasonlóan az ország katonai vezetése is megnézi és megbünteti a felelősöket. Addig is kitartás srácok…”
Источник: https://rusvesna.su/news/1680454763
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 915
16 856
113

Foreign Policy: csúfos kudarcot szenvedett az Egyesült Államok a háborúban​

2023. április 02. - 20:50

Bárhogy is végződik a küzdelem, az Egyesült Államok külügyminisztériuma számára az ukrajnai háború egyértelmű kudarcot jelent – írta véleménycikkében Stephen M. Walt, a Foreign Policy című lap szerzője.

gettyimages-1230816237-612x612.jpg


A szerző elismerte, hogy a külügyminisztérium – és általánosságban az Egyesült Államok diplomáciai intézményei is – alulfinanszírozottak, és nagyon sok a teendőjük. Mint írta, ennek fényében meglepő, hogy minek szentelnek időt és energiát az úgynevezett második demokráciacsúcsra.

Mint írta, Joe Biden elnök, Antony Blinken külügyminiszter és a külügyminisztérium számos magas rangú alkalmazottja több száz munkaórát szentel ennek az eseménynek, amelynek semmilyen gyakorlati jelentősége nincs. Stephen M. Walt szerint azonban nem ez az egyetlen probléma, hanem általánosságban is elmondható:

JOE BIDEN KORMÁNYÁNAK (AZ ELNÖK KORÁBBI ÍGÉRETEI ELLENÉRE) NAGYON KEVÉS EREDMÉNYT SIKERÜLT ELÉRNIE A KÜLFÖLDI DIPLOMÁCIÁBAN.
A szerző azt írta: szerinte az is problémát jelent, hogy Biden kormányzata a „demokrácia vs. autokrácia” narratíva mentén gondolkozik, mert az efféle keretezés „több problémát okoz az amerikai diplomácia számára, mint amennyit megold”. Nem segít abban, hogy az Egyesült Államok együttműködjün a világ autokrata hatalmaival, amelyek ma még mindig többségben vannak a demokráciákkal szemben, és amelyeknek a segítsége sokat segíthetne a mostani, nagyhatalmi rivalizálással teli nemzetközi helyzetben – írta Stephen M. Walt.

Kudarcot szenvedtek el az ukrajnai háborúban is

A Foreign Policy-cikk írója felsorolta, hogy Joe Biden kormányzata hány szakpolitikai kérdésben (nukleáris leszerelés, a Kínával való konfliktus rendezése, emberi jogok helyzete stb.) nem jutott közelebb ahhoz, hogy teljesítse a kormányzati ciklus elején kitűzött célokat.

Ezután tért ki arra, hogy az ukrajnai háborúban milyen szerepet játszott az Egyesült Államok. Mint írta, egyrészről el kell ismerni, hogy az amerikai diplomácia fontos szerepet játszott az Ukrajnát támogató országok megszervezésében – de ennél többet nem tudtak elérni.

A háborúnak még nincs vége, és nagyon bizonytalan, hogy mindez mire lesz elég. A kegyetlen valóság az, hogy ha az elhúzódó háború úgy ér véget, hogy Oroszország irányítása alatt marad a Donbász egésze vagy egy része, és Ukrajna elnéptelenedik, illetve óriási károkat szenved, akkor ez nem úgy fog kinézni, mint egy nagy külpolitikai eredmény
– írta a szerző, majd azt is hozzátette: bíznak abban, hogy nem így ér véget a háború, de nem lehet kizárni, hogy ez lesz a végeredmény.

Végül úgy összegezte a helyzetet: „a szomorú igazság az, hogy a Biden-kormányzat kiváló munkát végzett egy olyan problémára adott válaszadásban, amelyet legalább részben önmaga generált. Az ukrajnai háború gyökerei a Biden beiktatása előtti időszakra vezethetőek vissza, de sem Biden, sem Blinken nem vették észre elég hamar azt, hogy ebből háború lesz. Nem vették észre, hogy Oroszország fenyegetve érezte magát az ukrajnai események miatt, és nem tettek meg mindent azért, hogy elkerüljék a háborút”.

Mint korábban is írtam: »közvetlenül Putyin a felelős a háborúért, de a Nyugat sem feddhetetlen«. Valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy a háborút el lehetett-e volna kerülni akkor, ha az Egyesült Államok és európai szövetségesei komolyan veszik Oroszország biztonságpolitikai aggályait, és a makacskodás helyett letesznek arról a tervükről, hogy Ukrajnát beveszik a NATO-ba
– összegezte véleményét a Foreign Policy szerzője.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________


EURÓPÁBAN MINDENKINEK ELMENT A JÓZAN ESZE ??????????????? :eek: :(

Cseh védelmi miniszter: Nem jelentene veszélyt az atomfegyverek bevetése Ukrajnában​


2023. április 02. - 21:16

ao9i4304-1.jpg


"Ha ez meg is történne, az Csehország lakossága számára semmiféle veszélyt nem jelentene"
- mondta a tárcavezető kérdésre válaszolva.

Moszkva azon bejelentésére reagálva, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít a szomszédos Fehéroroszországba, Cernochová leszögezte: Csehország semmi esetre sem számol azzal, hogy területére atomfegyvereket telepíthetnének.

"Semmi ilyesmi nincs napirenden"
- hangsúlyozta a védelmi miniszter.

Jana Cernochová szerint a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozóján várhatóan döntés születik a szervezet keleti szárnyának további megerősítéséről. A miniszter úgy vélte, hogy erre az orosz bejelentés nélkül is sor került volna. "Az Ukrajnában lejátszódó eseményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni" - mutatott rá Cernochová.

Lubomír Metnar korábbi védelmi miniszter, Cernochová beszélgetőpartnere szintén úgy fogalmazott, hogy "az orosz bejelentésre mindenképpen reagálni kell".

Jana Cernochová szerint nem valószínű, hogy az orosz-ukrán konfliktus gyorsan befejeződne, másfelől folyamatos erőfeszítéséket kell tenni a problémák diplomáciai megoldása érdekében.
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
Egy ismerős gyerekének kellett gyerek epilepszia gyógyszer, UK-ből sikerült behozni, Németországból egy nagy gyógyszergyár fejlesztőmérnöke nem tudott szerezni.
Ny-Európa topikba raktam be egy cikket pár hete, vagy 10 A4es oldalnyi gyógyszer hiánycikk az osztrákoknál, német gyógyszerészek nyalatkoztak, h egyes gyógyszerekből ha 300 csomaggal rendelnek, kapnak 3at.
Jah, megy a segély Ukrajnába, ott meg boltban árulják, a rászorulók meg nem kapnak. :(
Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy gyógyszer van (le van gyártva fizikailag), csak valahová eltűnik. Az amerikai cég akiknél dolgozom pl. pénzügyileg nagyon jó évet ment a legyártott gyógyszermennyiség után, tehát nem a gyártó kapacitással van a baj (a mi alapanyag gyártóink tipikusan Indiában vannak és nincs olyan infóm, hogy alapanyag hiány állna a gyógyszerhiány mögött, csúcsra járatva működnek a csomagoló soraink).
Ha tippelnem kellene, akkor azt mondom, hogy valaki(k) elkezdtek spájzolni. Ez pedig azt jelenti, hogy a kérdéses döntéshozók (kibaszott) nagy gebaszra számítanak.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 939
113

Felvétel a Tatarsky meggyilkolásával gyanúsított lakásán végzett házkutatásról (VIDEO)​

A különleges erő megérkezett a Vladlen Tatarsky meggyilkolásával gyanúsított lakásába.
Az OMON gépfegyverekkel ment be a lakásba, az FSZB a helyszínen dolgozik.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680469083

Őrizetbe vették a Vladlen Tatarsky meggyilkolásának gyanúsítottját​

Őrizetbe vettek egy szentpétervári lakost, Darja Trepovát Vladlen Tatarsky haditudósító meggyilkolásának gyanújával.
Az 1997-ben született lányt előállították a nyomozók. A nyomozás okkal feltételezi, hogy Trepova egy dobozt hozott a kávézóba Tatarsky mellszobrával, amelybe robbanószerkezetet szereltek.
2022. február 24-én Trepovát őrizetbe vették, és a szentpétervári Krasznogvardeszkij kerület 52-es számú rendőrkapitányságára vitték, mert részt vett az SVO elleni jogosulatlan akciókban – írja a Mig Rosszii.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680466993

EUGENE PRIGOZIN NYILATKOZATA:
"2023. április 2., 23:00. „Jó emléket kívánok Vladlen Tatarszkijnak" feliratú orosz zászlót és a Wagner PMC zászlót kitűztük Bahmut városvezetésére. Jogilag Bahmutot elfoglalták. Az ellenség a nyugati területekre koncentrálódik”.

Terrortámadás gyanújával vették őrizetbe

A jobbközép az előzetes adatok szerint nyerte meg a vasárnapi finnországi parlamenti választást, éppen a nacionalista párt, valamint a szociáldemokrata Sanna Marin előtt, aki ezzel elveszíti miniszterelnöki pozícióját.
A Nemzeti Koalíció Pártja, Petteri Orpop kapja a legtöbb mandátumot a parlamentben 48 mandátummal, megelőzve a bevándorlóellenes Finn Pártot 46-tal és a szociáldemokrata SDP-t 43 mandátummal – írja az Yle TV.

Finnország miniszterelnöke, Sanna Marin elveszítette a hatalmon maradásért vívott harcát, miután balközép Szociáldemokrata Pártját (SDP) konzervatív és szélsőjobboldali riválisai kis híján a harmadik helyre verték le a választásokon.
Vasárnap a szavazatok 96%-át összeszámolva a jobboldali Nemzeti Koalíció a szavazatok 20,7%-át szerezte meg, a populista, nemzetelső finnek párt pedig 20,1%-ot jósol. Az előrejelzések szerint Marin SDP-je 19,9%-ot fog beszedni. Marin nem sokkal azután elismerte vereségét, hogy ezeket a számokat nyilvánosságra hozták.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Mit is akarsz ezzel mondani. Hány szétnyílt BMP-t,BMD-t vagy BTR-t mutassak?
Azért a BMP ha csak minimálisan is de jobb védettséget ad. Az M-113 újkorában is egy ócska alumínium fostalicska volt, ami max arra alkalmas hogy saját területen utánpótlást vagy sérülteket szállítsanak vele
De el se kezdjük ezt...
Big Poppa Z azt mondja hogy a jövő héten aztán tényleg megindulnak már!
Jevgenyij Prigozsin és százlábú nagyzenekara meglátogatták a Bahmuti önkormányzat épületét, ahová Vladlen Tatarszkij emlékére kitűzték az orosz trikolórt!
"ты поему што я не сука, я советский пионер"
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Nem tudtam hogy az orosz hadsereg szolgálati szabályzata arra kötelezné a haldokló katonákat,hogy tárat tartsanak a kezükbe.Többször is véginéztem ezt a videót,de nem láttam tárat a kapor kezében,Kéri László után szabadon:nem értem-nem értem.
Vannak kételyeim annak kapcsán, hogy megválaszthatják, mi legyen a kezükben a halálukat okozó támadás pillanatában. A történet szereplőjét nem a szabályzat kötelezte, hanem az elszántság (vagy a narkotikum).

Nem ismerem a hevedert tartalmazó doboz szakmailag korrekt megnevezését. Lőszertároló doboz?

Rossz a párhuzam, mert Kéri László a valóságot szokta nem érteni, míg itt egy kitalált történetről van szó.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Hohol BMP-1 megsemmisülése
Harcképtelen AT-105 Saxon
Lancet vs ukrán harckocsi
Lancet vs M-777