P
Pogány
Guest
A képen pont egy terepes daru van.Az ilyen mobil daruknak nem kell terepjárónak lennie.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A képen pont egy terepes daru van.Az ilyen mobil daruknak nem kell terepjárónak lennie.
Ez annyira terepes, mint egy elsőkerekes SUV!A képen pont egy terepes daru van.Bezony szükségük van erre a képességre, lévén olyan helyeken is dolgoznak, ami kívül esik minden infrán.
Tehát nem terepes, csak nem kell neki aszfaltút.Ez annyira terepes, mint egy elsőkerekes SUV!
Tudod mekkora a terepszöge?
Kikerestem: elől max. 18 fok, hátul 9!
Ez annyit jelent, hogy nem kell neki aszfaltos út, de nem off-road.
Ilyenkor azért egy dózerral elegyengetik neki a terepet,ha kell,meg le is tömörittik a talajt,ha szükséges (vagy leterittik,pont katonáktol szoktak hozzá útburkoló anyagot bérelni).Vittem anyagot ilyen helyekre,full polgári kamionnal (elő is fordult,hogy úgy kellet vontatni,mert a polgári kamionok igen tehetetlenek tudnak lenni,ha nincs épitett út)Tehát nem terepes, csak nem kell neki aszfaltút.![]()
Hagy kérdezzem már meg! Ez egy terepjáró, off-road jármű?Tehát nem terepes, csak nem kell neki aszfaltút.![]()
Volvo 9700 DD emeletes távolsági autóbusz magassága: 4 méterEz rendben is van, na de miért ilyen magas? Dolog oda felmászni! Képzeld ha nagyon gyorsan kellene onnan távozni. Pl.:Tűz miatt, vagy belövés miatt. Kitörik a lábukat amint földet érnek! Mivel ugrálni fognak. A körúton meg leszedi a villamos hálózatot. Abszolút nem értem a németek miért készítenek minden harci eszközt ilyen nagyokra.
![]()
Erre gondoltam, látod hogy milyen magasan van, 30%-os talajdőlést nem fog kibírni mert elborul.
S mehet a segély hogy felállítsák. Bozótosban nem tud elrejtőzni, mindenhonnan kilátszik. Baromira jó célpont.
![]()
Mutatom mire gondoltam. Hasonlítsd össze.
![]()
- Ne neves ki hogy egy darut mutatok neked, mivel működési szempontból ugyan az a kettő. Fogjuk rá. Ha gondolatban leveszed az emelő gémet a daruról s ráhelyezed a 155mm-es löveget minden stimmel. Persze evidens hogy mindent picit másképpen kell megoldani, megerősíteni ahogyan a lövegnek kell. Egyértelmű, Ám én csak most a magasságát próbálom szemléltetni. Közel sem lesz olyan magas. Ha ráadásul még a löveget is vízszintes helyzetben helyeznék el, akkor még alacsonyabb volna.
![]()
- Látod a löveg 90°-al el van fordítva. Nem ármánykodik ott a csőfékező hengerek.
- Értem én a németek üzletpolitikáját, minél nagyobb annál több pénzt lehet kérni érte! HÚúúúú mekkora!Ezért jó sokat lehet kérni. Ha viszont alacsony s kicsi, na ez sifli!
Ám a katonának mi a jó,: kicsi helyen nagy erővel rendelkezzek, s ne is lássanak.
Akkor döntsétek el, a magas kell vagy az alacsony.
Aztán minek 2 különféle?
Szerintem elôrébb lennénk akàr bw készletrôl még egy osztàly PZH-val a hódmezôi dandàrhoz csapva. Sokkal elôrébb.Mert még nincs kész az L-60-as cső, ha jól emlékszem.
Ha viszont addig nem lépnénk, akkor az éveket is jelenthetne. Hovatovább, azzal a lendülettel meg meg lehetne várni a következő akármilyen fejlesztést, és akkor mindig csak várakozás lenne.
Ezért meg lehetne azt is tenni, hogy X darabot megrendelni abban az állapotban, a hogy elérhető, Y darab opcióval/szerződéssel L-60-as lövegre. Az első eresztést meg később lehet modernizálni.
nekik van nélkülözhető PZH-juk?Szerintem elôrébb lennénk akàr bw készletrôl még egy osztàly PZH-val a hódmezôi dandàrhoz csapva. Sokkal elôrébb.
Gondolom pénzért eladnàk.nekik van nélkülözhető PZH-juk?
Ha jól tudom az ukránoknak is aktív alakulatok lövegeiből küldtek...KMW-tól kellett pótlást rendelni.
![]()
Bundeswehr orders ten new type PzH 2000 tank howitzers - EDR Magazine
Berlin, 29. March 2023– The Federal Office for Bundeswehr Equipment, Information Technology, and In-Service Support (BAAINBw) has awarded Krauss-Maffei Wegmannwww.edrmagazine.eu
Legjobb megoldás ATMOS+PULS kombó lenne, viszonylag gyorsan és olcsón megvehető.
Gondolom pénzért eladnàk.
van eladó pzh több tucat... Az ukránok amikor kérték azokat akkor nyilvánoságra kerültek a db számok. a németek csak töredékét küldték ukrajnába. valami 1+ osztálynyi korai verzió meg egy osztálynyi késöbbi van eladó. a németnek nem kell mert új gépeket akarnak.nekik van nélkülözhető PZH-juk?
Ha jól tudom az ukránoknak is aktív alakulatok lövegeiből küldtek...KMW-tól kellett pótlást rendelni.
![]()
Bundeswehr orders ten new type PzH 2000 tank howitzers - EDR Magazine
Berlin, 29. March 2023– The Federal Office for Bundeswehr Equipment, Information Technology, and In-Service Support (BAAINBw) has awarded Krauss-Maffei Wegmannwww.edrmagazine.eu
Legjobb megoldás ATMOS+PULS kombó lenne, viszonylag gyorsan és olcsón megvehető.
Láncos szerintem nem nagyon lesz, ezt már beszéltük. Kerekesből meg ha komolyan vesszük magunkat, akkor kéne 4 osztály (96 kb), hogy minden dandár tűztámogatása meglegyen, és hogy 2 osztályunk legyen még egy tüzérezred alapjának.Akkor már inkább vegyünk új PZH-t, de még inkább kerekeseket!
Az új PZH2000 darabára 17 millió EUR körül van, egy ATMOS vagy CAESAR ára 5-6 millió EUR - kb. 2-3 kerekes löveg kijön a PZH árából. Inkább legyen 48-72 kerekes lövegünk, mint újabb 24 láncos!
Én "realistábban" közelítek ehhez: legyen minden dandárunkra 24 db 155 mm-es cső. Ez legalább 48 további löveg beszerzését jelenti.Láncos szerintem nem nagyon lesz, ezt már beszéltük. Kerekesből meg ha komolyan vesszük magunkat, akkor kéne 4 osztály (96 kb), hogy minden dandár tűztámogatása meglegyen, és hogy 2 osztályunk legyen még egy tüzérezred alapjának.
Ho. közvetlen, nincs benne semmi különleges."különleges tüzérezredbe",
Az egész Honvédség lesz kb. 1 hadosztálynyi erő...Ho. közvetlen, nincs benne semmi különleges.
Persze. Ahogyan akkor is, ha elkunyeraltunk volna legalabb 1 zl MARS2 lancosat a tarcsijukbol es cserebe felujittatjuk a nemetekkel jo penzert, ahogy en orbakoltam itt az elmult 1-2 evben. Lenne legalabb 1 osztalynyi normalis MLRS, ami raadasul 2-3 roman HIMARSnak felelne meg (2x cso, lancos elmegy akarhol stb.)Szerintem elôrébb lennénk akàr bw készletrôl még egy osztàly PZH-val a hódmezôi dandàrhoz csapva. Sokkal elôrébb.
Klasszikus felosztásAz egész Honvédség lesz kb. 1 hadosztálynyi erő...
Amúgy tőlem hívhatják, ahogy akarják, csak legyen!
Ó kedves barátom nekem sok minden az eszembe jutott, ám ezek sajnos nemAz esetleg eszedbe sem jut, hogy a löveg teljes lőszerkészlete és a kivetőtöltetek is a tornyban vannak az automata töltőgéppel együtt? A töltést pedig biztosítani kell maximális csőemelkedés mellett is emiatt olyan magasak a modern önjáró lövegek tornyai.
- Szerintem a cső nem lesz könnyű, mivel le fog lőni (Bp. külsőről-Szolnok alsóra) s ha az alváz is jó nehéz lesz (hogy ne legyen borulékony), akkor a terepen nem-e fog majd elsüllyedni?Másrészt: Tudjuk-e hogy a torony milyen nehéz, és az alváz milyen nehéz? Ha az alváz nehezebb, akkor hiába tűnik magasnak a jármű, nem lesz könnyen borulékony. A vezetési sajátosságokra pedig nyilván kiképzik majd a sofőröket.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..