[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 579
18 747
113
Meg van a megoldás! Egy 2 km magas dróthálóval kell védeni a magyar legteret úgy, hogy kupolát csinálsz beőle! Kerítésből meg drótakadályokból amúgy is világelsők vagyunk! :rolleyes:
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 656
3 976
113
Egy 57 mm-es megoldást preferálnék bár ilyen egyelőre csak hajófedélzeti változat létezik ... bár 57mm lenne a legjobb - csak olyan egyelőre nincsen...
Szia,

Sz-60? :)
A gyartosor biztos nincs meg, valoszinuleg a gepagyuk is beolvasztva, de hatha akad valahol 100-200 db. :)

(Mint a MIG-29 hajtomubol, ott is a kivonasig nagyon sporoltak a repidovel, utana meg talaltak vagy 28 db-ot egy raktarban.) :-(
 
K

kamm

Guest
1. Ezek az ergya “drónok” az oroszoknak/irániaknak tutira nem $50 ezerbe kerülnek (meg merném kockáztatni, hogy egy nagyságrenddel kevesebbe. Könnyen sorozatgyártható, olcsó anyagokból, gyorsan.
20 ezer es így is fabol van a propellere akkora fos.
Semmi nincs ingyen, le kell gyartani, be kell szerezni stb.

FYI e a "tutira" ez már kicsit kevés ide, utána kellene nézni...


2. A fő gond ezekkel, hogy ha megindul 1-2-10 tucat egy irányba (amely irányban nem egy potenciális célpont van), mindegyiket le kell szedni, mert különben hogyan is priorizálsz?
Sehogy. Erre van pl az ABM, ami például pont alapfelszereltség a Skyrangerben, de kettő darab barmilyen felfegyverzett aircraft is leszedi oket perceken belül, mar hataratlepeskor. Igen, mind az ötvenet, gyakorlatilag agyaggalamb-loveszet lenne.
Ehhez persze a saját legvedelmi buborékot fenn kell tartani, amihez az kell, hogy a NASAMS stb ütegek túléljék az elso 48-72 órát, a rajuk indított taktikai BM, netán fightereket leszedték stb.

3. Ha el kell kezdeni azzal sakkozni, hogy melyikre használsz rakétát (spórolásból), az már rég rossz … ha az a terv, hogy majd a csöves/SHORAD légvédelem leszedi:
  • nem tudsz mindenhova eleget telepíteni

De nem is kell, ez a legnagyobb amatőr hülyeség, hogy minden falut meg akarnánk vedeni. Ezért is kár, hogy nincsen legalább egy 6-8 hetes alapfokú kiképzés mindenkinek (nem, nem kell sorkatonasag), mert akkor legalább az alapvető dolgokkal, elvekkel tisztában lenne mindenki.

  • az se 100% hatékonyságú
De, ahova teszel, az ezekkel szemben simán az.

  • mi garantálja, hogy erre nem lépik meg válaszként, hogy a csöves védelem hatótávján kívül keresnek célpontokat?
Kit érdekel?

Azt gondolom, hogy egy, a miénknél jobb légvédemi képességű ország készleteit is hamar le lehet meríteni ezekkel a szarokkal. És hogy az egyetlen hathatós válasz ezekre az, hogy az ellenség ilyen irányú képességét kell megsemmisíteni (gyárak, készletek, stb). Ezért tudnak sikeresek lenni ukrajnában is a Shahedek, ugyanis az ukránok a közelében sincsenek, hogy ilyen szintű ellenintézkedést tegyenek.
Azt gondolom, hogy @Aladeen komahoz hasonlóan nem érted a tervezési alapelveket sem.
Az ukránok meg egyáltalán nem sikertelenek, mert Kijevre ill a főbb politikai ill. vezetesi, logisztikai kozpontjaikra koncentralnak, és azokat nagyon is eredményesen vedik, hiába a szedett-vedett ajándék -felszerelesuk (mondjuk szinte biztosan a tőlünk kapott légtérinfok alapján, meg szintén amerikai tervezők segíthetnek megtervezni a légvédelmi layereket, de az most mindegy.)
Az oroszok talalataibol altalaban mindig lakotomboket meg hasonlo dolgokat latunk, nem véletlenül.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 062
36 501
113
Szia,

Sz-60? :)
A gyartosor biztos nincs meg, valoszinuleg a gepagyuk is beolvasztva, de hatha akad valahol 100-200 db. :)

(Mint a MIG-29 hajtomubol, ott is a kivonasig nagyon sporoltak a repidovel, utana meg talaltak vagy 28 db-ot egy raktarban.) :-(
Azért ez úgy lenne hatékony ha elektronikával erősen meg lenne támogatva: radar, elektrooptika, időzített és/vagy közelségi gyújtó lőszer... Szóval nemigazán a S-60 szintre gondoltam... :)

Egy Skynex szerű rendszer kellene csak 57mm-es lövegekkel és egy picit olcsóbban...

Kialakítás alapján ezt rá lehetne tenni egy trailerre...

WNSweden-57-70-mk123-NGSS-pic.jpg


WNSweden-57-70-mk123-cutaway-pic.jpg


WNSweden-57-70-mk123-ammunition-pic.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero and bel
K

kamm

Guest
Ok, tegyük fel hogy látod. Mivel szeded le?
2 millió dolláros AMRAAM-mal?
Barmilyen aircraft leszedi, már saját légtérben.
Ha még elég alacsonyan van, akkor a Skyrangerek, telepitett objvedelem stb.
Ősszel volt olyan nap hogy 100 körüli drónt és CM-et indítottak Ukrajnára.
Egy NAP alatt.
Az 24 óra, baszki, nem egy hullam.

Pár napja is 60 darabot lőttek ki rájuk.
És? Mit talaltak el?
Két lakotelepet meg egy Aldit?



2,5 millió dollár az semmi! kb. 1 AMRAAM ára!
Oroszok felkészületlenek voltak drón szempont ból, de már tanultak ebből. A következő háborújukig 8-10 év alatt százezer ilyet legyártanak simán vagy vesznek Irántól. Legyen mondjuk 50 ezer dollár darabja, az 1 milliárd dollár - ez még most is 1 heti olajbevétele az oroszoknak.
Jajj, ne farassz már a gyerekes hulyesegeiddel.
Ha nem érted az alapvető economy szabályokat, akkor inkább kérdezz, vagy számolj hangosan, és megérted.

Vannak alapvető szabalyok, pl gyors, lopakodó drón= drága, nagyon kicsi, ergo sem tamadni nem lesz jó, sem tömegesen kuldeni.
Fegyveres, gyors támadó drón = ket orszaggal odebbrol latszik.
Valami qrv olcso, tömegével előállítható = lassú, buta, támadásra maximum korlátozottan alkalmas.

Ez egyelőre a helyzet. Amint technológiailag ez meghaladhato, akkor jön majd ellene a technológiai megoldas is rövidesen.

A jó hír, hogy a technológiai fölény pont a mi szövetségi rendszerünk oldalán van.

Ha Magyarországra elég ha 500 drónt indítanak pár hét alatt és máris lemerül a jelenlegi rakéta készletünk.
Ez az autoskartyas szinvonal, ebbe bele sem megyek. Raketat max arra inditasz, ami atjutott a korabbi legvedelmi körökön, es mar mondjuk Budapestet, Veszpremet, Tatat vagy mondjuk Kecskemetet stb fenyegeti. Meg mondjuk arra a ukrán területről indított SDBre avagy CMra, amit szintén észlel a radarod azonnal és osztalyoz.
Tegyük fel hogy nagyon bevásárolunk több milliárd dollárt elköltve és lesz 3 ennyi rakétánk: akkor fél év után húzzuk fel a fehér zászlót a (légi) háborúban...

Ukrajnára 2023 január 3-ig 629 drónt indította - alig 3 hónap alatt.
Állítólag ebből 544-et lelőttek és ezek csak a drónok, más légicélok (pl. CM, repülők) benne sincsenek. Ennek az lett az eredménye hogy nagyon kifogyóban vannak rakétákból az ukránok, pedig elég komoly szovjet időkből itt maradt mennyiségekkel dolgoznak.


Szóval a drónok terjedése komoly probléma, ami ellen még nincs megbízható és fenntartható(!) védelem. Magyarországnak meg még annyira sincs.
Utoljára: szakadj el a görcsös autoskartyazastol...

Ezek a szokásos arrogáns pöcs dumáid - hagyjuk is!

Nem, hanem qrva fárasztóak ezek az üres, óvodás lozungjaid. Hagyd el őket.

Tényleg többrétegű légvédelem kellene, de csak miből lesz az nekünk?!? Milyen pénzből és milyen eszközökből?
Erről lehetne beszélgetni, igen, az ostoba whining helyett...

Az egész korábbi írásom arról szólt, hogy csöves légvédelmet kell jelentősen megerősíteni, mert nem fogjuk győzni rakétával a jövő háborúit. Ez nem csak pénzkérdés, hanem a rakétagyártóknak sincs elég gyártó kapacitása...
Es erre mondom, hogy ez egy tevút.


Olyan megoldás kell ami nem függ külföldi importtól: gépágyú és pl. lézer + zavarás. Esetleg saját MANPADS-gyártás, mint a lengyeleknek vagy a törököknek is van - lehet hogy csak "klónok", de nem kell külföldön kuncsorogni értük...
Ez megint a legozas, minden, ami eszedbe jutott.
Tervezni nem igy szokas.

Először is felallitod a scenariokat, a problemat, amjd az lebontod megoldando domainekre, azok osszefuggeseit leurod, majd ennek alapjan scoping out a konkrétan megoldando feladatokat.

Esetünkben kapasbol a két vektor, a magasság és a sebesseg meghatarozo, azaz ezekhez kell vedelmi layereket tarsitani, majd azok kozotti viszonyokat leirni, aztan ugye vma még az elinditott warhead is, viszont az már az előző kettő függvényében elhelyezhető rendszerben.
Amikor mindent leirtal stb, akkor elkezdheted a megoldasokat is keresni ra, azok között megint a kozos problemara kozos megoldast (pla tracking -> radar) és így tovább.

Az alapjai pont ugyanolyan módszertant követnek, mint bármilyen minden más rendszertervezesnel, a katonai tervezes specifikus dolgai csak arra jonnek ra.

Erre vonatkozóan még nem látszanak a tervek, pláne a megfelelő mennyiségű eszköz beszerzésére.
A Skynex tök jó lenne, csak nagy mennyiségben megfizethetetlen kategória nekünk: kb. 96 millió EUR egy üteg - több mint amibe a NASAMS kerül üresen. Valamennyi így is lesz, de biztos nem elegendő.
Ki kell találni egy olcsóbb, nagy számban rendszeresíthető megoldást.
Erre lehet jó RCWS-ekre épülő légvédelem: szárazföldön zajló harc esetén a csapatokkal harcolnak, őket támogatják. Tisztán légiháború esetén (pl. drónos terror bombázás) a honi légvédelmet segítik. Lényeg hogy tudjanak kívülről céladatokat, légi helyzetképet kapni. Ez nagy rész egy szoftverfejlesztési feladat lenne a hazai BMS-ben...
Nem írom le újra, ugyanazt a zavaros zoldsegey daralod újra és ujra. Egy kicsit jobban polished Negan v2 szériarobot...
 
  • Hűha
Reactions: Aladeen
K

kamm

Guest
Azért ez úgy lenne hatékony ha elektronikával erősen meg lenne támogatva: radar, elektrooptika, időzített és/vagy közelségi gyújtó lőszer... Szóval nemigazán a S-60 szintre gondoltam... :)

Egy Skynex szerű rendszer kellene csak 57mm-es lövegekkel és egy picit olcsóbban...

Kialakítás alapján ezt rá lehetne tenni egy trailerre...

WNSweden-57-70-mk123-NGSS-pic.jpg


WNSweden-57-70-mk123-cutaway-pic.jpg


WNSweden-57-70-mk123-ammunition-pic.jpg
Ez már jobb próbálkozás, de ez meg a Skyrangert próbálja újra feltalalni, azaz nincs értelme.

Mantisoknak van értelme, meg majd, ha egyszer keszen lesz, a Skynexnek is, de azokat csak kritikusan fontos helyekre tenném csak (repterek, bázisok köré.)

Ha a probléma felől nézed, vannak a magasan repülők, az alacsonyan repulok, a fegyveresek, meg a felderitok.

A magasabban repulok miatt sem artana még vagy masik 2-3 szazad fighter, de minimum a qrva Aeros gepekre radar meg egy gepagyu, az alacsonyabban repülő, lassabbak ellen netan helikbol akarmibol több, no meg vagy megegyszer annyi (+6) NASAMS, hogy ezek egy létező legvedelmi buborekban kozlekedhessenek az orszag felett. Utóbbiakat védeni is kell, kellene tehat legalább taktikai ABM, meg CM ellen egy rendszer. Mindezekhez a radarháló gerince elvileg meglesz, és feltetelezem, az az Airbus vezetési tendszer ossze is tudja majd ezeket fogni...

Innen folytasd.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 579
18 747
113
Barmilyen aircraft leszedi, már saját légtérben.
Ha még elég alacsonyan van, akkor a Skyrangerek, telepitett objvedelem stb.

Egy NAP alatt.
Az 24 óra, baszki, nem egy hullam.


És? Mit talaltak el?
Két lakotelepet meg egy Aldit?


Jajj, ne farassz már a gyerekes hulyesegeiddel.
Ha nem érted az alapvető economy szabályokat, akkor inkább kérdezz, vagy számolj hangosan, és megérted.

Vannak alapvető szabalyok, pl gyors, lopakodó drón= drága, nagyon kicsi, ergo sem tamadni nem lesz jó, sem tömegesen kuldeni.
Fegyveres, gyors támadó drón = ket orszaggal odebbrol latszik.
Valami qrv olcso, tömegével előállítható = lassú, buta, támadásra maximum korlátozottan alkalmas.

Ez egyelőre a helyzet. Amint technológiailag ez meghaladhato, akkor jön majd ellene a technológiai megoldas is rövidesen.

A jó hír, hogy a technológiai fölény pont a mi szövetségi rendszerünk oldalán van.


Ez az autoskartyas szinvonal, ebbe bele sem megyek. Raketat max arra inditasz, ami atjutott a korabbi legvedelmi körökön, es mar mondjuk Budapestet, Veszpremet, Tatat vagy mondjuk Kecskemetet stb fenyegeti. Meg mondjuk arra a ukrán területről indított SDBre avagy CMra, amit szintén észlel a radarod azonnal és osztalyoz.

Utoljára: szakadj el a görcsös autoskartyazastol...



Nem, hanem qrva fárasztóak ezek az üres, óvodás lozungjaid. Hagyd el őket.


Erről lehetne beszélgetni, igen, az ostoba whining helyett...


Es erre mondom, hogy ez egy tevút.



Ez megint a legozas, minden, ami eszedbe jutott.
Tervezni nem igy szokas.

Először is felallitod a scenariokat, a problemat, amjd az lebontod megoldando domainekre, azok osszefuggeseit leurod, majd ennek alapjan scoping out a konkrétan megoldando feladatokat.

Esetünkben kapasbol a két vektor, a magasság és a sebesseg meghatarozo, azaz ezekhez kell vedelmi layereket tarsitani, majd azok kozotti viszonyokat leirni, aztan ugye vma még az elinditott warhead is, viszont az már az előző kettő függvényében elhelyezhető rendszerben.
Amikor mindent leirtal stb, akkor elkezdheted a megoldasokat is keresni ra, azok között megint a kozos problemara kozos megoldast (pla tracking -> radar) és így tovább.

Az alapjai pont ugyanolyan módszertant követnek, mint bármilyen minden más rendszertervezesnel, a katonai tervezes specifikus dolgai csak arra jonnek ra.


Nem írom le újra, ugyanazt a zavaros zoldsegey daralod újra és ujra. Egy kicsit jobban polished Negan v2 szériarobot...
Megint túltolod a biciklit! :cool:Szuuuuszá
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 062
36 501
113
Naja, idegesítő ez a sok karogas. Nemcsak pénz, hanem tervezés kerdese is a dolog, az meg ingyen van, csak gondolkodni kell.
Akkor kiváncsi lennék a te koncepciódra: hogy lesz nekünk fasza légvédelmünk a szűkös forrásaink mellett?
Pl. ami képes napi 4-5 tucat kamikázedrónt lekezelni akár 1 éven túl is a hagyományos légicélok mellett (repülőgép, hleikopter, CM, SRBM)...
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle
K

kamm

Guest
Akkor kiváncsi lennék a te koncepciódra: hogy lesz nekünk fasza légvédelmünk a szűkös forrásaink mellett?
Pl. ami képes napi 4-5 tucat kamikázedrónt lekezelni akár 1 éven túl is a hagyományos légicélok mellett (repülőgép, hleikopter, CM, SRBM)...
Előző válaszom. Folytasd.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
20 ezer es így is fabol van a propellere akkora fos.
Nagy sorozatban gyártott, egyirányú útra, gyakorlatilag bármilyen távirányítást nélkülöző (csak GNSS alapú és talán némi alap INS-t tudó) elektronikával célszerszám.
Egy ilyen, egyszerhasználatos, tök fix repülési profillal bíró eszköznek simán lehet fából a propellere, attól nem lesz "fos".
De már ehhez is értesz?
Semmi nincs ingyen, le kell gyartani, be kell szerezni stb.
Ami Iránban és az oroszoknál egy jó nagyságrenddel kevesebből jön ki, mint a nYuGaTon.
FYI e a "tutira" ez már kicsit kevés ide, utána kellene nézni...
Te hol néztél utána? Mert ezeket a számokat amivel dobálózol már én is láttam, de ugyanilyen források állítják, hogy pl egy H-101 CM $10M+.
Sehogy. Erre van pl az ABM, ami például pont alapfelszereltség a Skyrangerben, de kettő darab barmilyen felfegyverzett aircraft is leszedi oket perceken belül, mar hataratlepeskor. Igen, mind az ötvenet, gyakorlatilag agyaggalamb-loveszet lenne.
A Skyranger ellövi azt az ABM-et 3km-re. Ha csak a redva Shahedet nézzük, az majdnem pont egy perc alatt tesz meg 3km-t.
Azaz, ha egyszerre feltűnik ennek a jószágnak a hatótáv szélén egyszerre mondjuk 20 ilyen fűnyíró, akkor van 2 perce leszedni belőle annyit, amennyit tud. Szerinted 2 perc alatt mennyit szed le belőlük? Én nem tudom, azért kérdezlek.

A "felfegyverzett aircraft" (jaj) szerinted hogyan fog ötvenet leszedni, "határátlépéskor", ha egyébként a nevezett határnál már az ellenséges AD is működik? Majd ott tekereg a levegőben, amíg legépágyúzza mindet?
Ehhez persze a saját legvedelmi buborékot fenn kell tartani, amihez az kell, hogy a NASAMS stb ütegek túléljék az elso 48-72 órát, a rajuk indított taktikai BM, netán fightereket leszedték stb.
Ebben nincs is vita.
De nem is kell, ez a legnagyobb amatőr hülyeség, hogy minden falut meg akarnánk vedeni. Ezért is kár, hogy nincsen legalább egy 6-8 hetes alapfokú kiképzés mindenkinek (nem, nem kell sorkatonasag), mert akkor legalább az alapvető dolgokkal, elvekkel tisztában lenne mindenki.
Mi az alapvető elv, taníts kérlek! Nyilván nem fognak minden falut megvédeni, de a kritikus infrastruktúra az bizony sok helyen lesz támadható (ld ukrajna).
De, ahova teszel, az ezekkel szemben simán az.
Igen, két percig, ld fent.
Úgy tűnik, azzal számolsz, hogy egy légvédelmi rendszer az összes eshetőségre ki van alakítva. Nincs, és nem is lesz, idehaza legalábbis biztos nem. A naccságos NATO légvédelme pont kicsit több, mint egy éve hasalt el, amikor az ukrán Tu-141 végiggrasszált Románia-Magyarország-Horvátország légterén egy karcolás nélkül. Mondjuk lehet, hogy onnan nézve (ahol ülsz), ez a három ország már az általad fent említett "minden falu" kategória, akkor bocs.

De biztosan lesznek lyukak a légvédelemben, akármilyen jól is rakják össze, és azokat egy valamirevaló ISR-ral rendelkező ellenfél ki is fogja használni. Ami eredményezheti azt is, hogy a "minden falu" zónában akad majd olyan célpont, ahova nem jut légvédelem.
Azt gondolom, hogy @Aladeen komahoz hasonlóan nem érted a tervezési alapelveket sem.
Azt gondolom, hogy te is egy lelkes amatőr vagy.
Az ukránok meg egyáltalán nem sikertelenek, mert Kijevre ill a főbb politikai ill. vezetesi, logisztikai kozpontjaikra koncentralnak, és azokat nagyon is eredményesen vedik, hiába a szedett-vedett ajándék -felszerelesuk (mondjuk szinte biztosan a tőlünk kapott légtérinfok alapján, meg szintén amerikai tervezők segíthetnek megtervezni a légvédelmi layereket, de az most mindegy.)
Az oroszok talalataibol altalaban mindig lakotomboket meg hasonlo dolgokat latunk, nem véletlenül.
Ez nem ide tartozik, de néha használj más hírforrásokat is.
 
K

kamm

Guest
Nagy sorozatban gyártott, egyirányú útra, gyakorlatilag bármilyen távirányítást nélkülöző (csak GNSS alapú és talán némi alap INS-t tudó) elektronikával célszerszám.
Egy ilyen, egyszerhasználatos, tök fix repülési profillal bíró eszköznek simán lehet fából a propellere, attól nem lesz "fos".
De már ehhez is értesz?
Hozzad kepes? Simán. :D
Amúgy ez pont nem high-end technikai kerdes, hiszen olcsorol beszelunk.

Ami Iránban és az oroszoknál egy jó nagyságrenddel kevesebből jön ki, mint a nYuGaTon.
Nem, nem egy nagysagrenddel. Itt kezdődnek a nyelvi problémák, a lányos tulzasaid...

Te hol néztél utána? Mert ezeket a számokat amivel dobálózol már én is láttam, de ugyanilyen források állítják, hogy pl egy H-101 CM $10M+.
Nem, konkrétan cikkekben ill hirekben lebontottak, mi mennyi.

A Skyranger ellövi azt az ABM-et 3km-re. Ha csak a redva Shahedet nézzük, az majdnem pont egy perc alatt tesz meg 3km-t.
Azaz, ha egyszerre feltűnik ennek a jószágnak a hatótáv szélén egyszerre mondjuk 20 ilyen fűnyíró, akkor van 2 perce leszedni belőle annyit, amennyit tud. Szerinted 2 perc alatt mennyit szed le belőlük? Én nem tudom, azért kérdezlek.
Akkor fussunk neki, egyből latni fogod alogikai bukfencet... mitől is lenne 20db/Skyranger a képlet?

A "felfegyverzett aircraft" (jaj) szerinted hogyan fog ötvenet leszedni, "határátlépéskor", ha egyébként a nevezett határnál már az ellenséges AD is működik?
Hol is? Mondjuk Debrecen környékén?
Leirtam, hogy saját légtér légvédelmi buborekja a kulcs hozza.

Majd ott tekereg a levegőben, amíg legépágyúzza mindet?
Igen. Debrecen vagy akarmi felett.

Ebben nincs is vita.

Mi az alapvető elv, taníts kérlek! Nyilván nem fognak minden falut megvédeni, de a kritikus infrastruktúra az bizony sok helyen lesz támadható (ld ukrajna).
Ez ugy 70 éve megvan, hogy mi kritikus, mi fontos, meg mi az ami kevésbé fontos. Érthetően nem publikus, fe azért kitalálható.

Igen, két percig, ld fent.
Micsodat? Nincs kedvem barkobazni...
Úgy tűnik, azzal számolsz, hogy egy légvédelmi rendszer az összes eshetőségre ki van alakítva. Nincs, és nem is lesz, idehaza legalábbis biztos nem. A naccságos NATO légvédelme pont kicsit több, mint egy éve hasalt el, amikor az ukrán Tu-141 végiggrasszált Románia-Magyarország-Horvátország légterén egy karcolás nélkül. Mondjuk lehet, hogy onnan nézve (ahol ülsz), ez a három ország már az általad fent említett "minden falu" kategória, akkor bocs.
Konkrétan ebben a harom országban nincsen normalis, multilayer légvédelem.
Erről beszelgetnenk itt, jo reggelt...

De biztosan lesznek lyukak a légvédelemben, akármilyen jól is rakják össze, és azokat egy valamirevaló ISR-ral rendelkező ellenfél ki is fogja használni. Ami eredményezheti azt is, hogy a "minden falu" zónában akad majd olyan célpont, ahova nem jut légvédelem.
Akkor, hogy te is értsd: a minden falu = lyukak

Azaz nem is próbálja senki a nem fontos pontokat mind védeni.

Azt gondolom, hogy te is egy lelkes amatőr vagy.
Alapvetően rendszertervezesbol elek 25+ éve, ez is az. Feljebb már vazoltam, hogyan allsz neki az ilyesmihez.
Ti hátulról probaljatok itt meghagni a problemat, egyesek egybol penzen vinnyognak stb. Ez nem igy működik.
Majd ha osszeraktunk egy jo modellt, majd ahhoz a megoldásokat is osszeszedtuk, akkor érdemes budgetelni.

Ez nem ide tartozik, de néha használj más hírforrásokat is.
Fogalmam sincs, mirol beszelsz, de nem is erdekes... A lenyeg az volt, hogy nem véletlenül van ak az IRISek stbk mind Kijev és a kulcsfontosságú pontok körül.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 062
36 501
113
Ez már jobb próbálkozás, de ez meg a Skyrangert próbálja újra feltalalni, azaz nincs értelme.
Lőtávolságban van némi külöbség a Skyranger és az 57 mm-e között...minimum kétszeres. Nyilván a Skyranger előnye, hogy létezik mint szárazföldi rendszer, az 57 mm-e meg nem...

Mantisoknak van értelme, meg majd, ha egyszer keszen lesz, a Skynexnek is, de azokat csak kritikusan fontos helyekre tenném csak (repterek, bázisok köré.)
Skynex lényegében készen van: két üteget küldtek Ukrajnába a németek februárban. Éles teszt folyik lényegében - majd remélem jön visszajelzés róluk.

A gond az hogy 90 millió EUR körül van egy üteg - nekünk elég sok kellene ebből. Vajon lenn-e pénz és akart ezek beszerzésére?


Ha a probléma felől nézed, vannak a magasan repülők, az alacsonyan repulok, a fegyveresek, meg a felderitok.

A magasabban repulok miatt sem artana még vagy masik 2-3 szazad fighter, de minimum a qrva Aeros gepekre radar meg egy gepagyu, az alacsonyabban repülő, lassabbak ellen netan helikbol akarmibol több, no meg vagy megegyszer annyi (+6) NASAMS, hogy ezek egy létező legvedelmi buborekban kozlekedhessenek az orszag felett. Utóbbiakat védeni is kell, kellene tehat legalább taktikai ABM, meg CM ellen egy rendszer. Mindezekhez a radarháló gerince elvileg meglesz, és feltetelezem, az az Airbus vezetési tendszer ossze is tudja majd ezeket fogni...
Légi eszközökkel vadászni bonyolult és drága, bár meg lehet próbálni.

Sokkal több NASAMS nem feltétlen kell (6 rendszernek elég jó a lefedettsége), inkább több rakéta kellene hozzá. ABM rendszer is szükséges - ebben nincs vita. ICBM-ellen meg betársultunk a németekhez.

Ezek mellett alacsonyabb magasságokra az RCWS-ek is bevonhatóak (pl. hőkamrás 50-es géppuskák - ezekből több száz lesz), meg a Vampire-hez hasonló rendszer is beválhat drónok és helikopterek ellen .


Mindenképp egy relatíve olcsó és nagy számban elérhető megoldás kell a drónok ellen, amelyhez lehetőleg magunk is tudunk lőszert gyártani. Ezekre írtam ötleteket az előzőekben...

Majd kiderül mi tud megvalósulni...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Ti hátulról probaljatok itt meghagni a problemat, egyesek egybol penzen vinnyognak stb. Ez nem igy működik.
Majd ha osszeraktunk egy jo modellt, majd ahhoz a megoldásokat is osszeszedtuk, akkor érdemes budgetelni.
Így van. Te látod a jó modellt? Szerinted amiket most beszerzünk, azok mennyiségben-minőségben elégségesek lesznek ehhez a modellhez?

A fa propellerről: kifejtenéd, mit jelent nálad, hogy "kilométerekről" látszik? Mi nem látszik kilométerekről?
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 062
36 501
113
Néhány érdekes kép a Vampire rendszerről ami az APKWS rakétára épül, ami egy lézervezérelt Hydra-70
A kép alapján közvetlen találat sem szükséges a drón lelövéséhez. Egy rakéta ára 20-30ezer dollár között van, ami egész elfogadható.


Vampire2.jpg

Vampire.jpg


Ilyen Pick-upos drónvadászból meg is tudnánk fizetni 8-10 tucatot...
 
K

kamm

Guest
Így van. Te látod a jó modellt? Szerinted amiket most beszerzünk, azok mennyiségben-minőségben elégségesek lesznek ehhez a modellhez?

A fa propellerről: kifejtenéd, mit jelent nálad, hogy "kilométerekről" látszik? Mi nem látszik kilométerekről?
Sokféle modja van RCS reductionnak, a fa max 60-70 eve lehetett az. :)
Azt mondod, nagy a fa radarreflexiója?
A sima metalnal persze kisebb, de nem az a merce; modern RCS reductive technologiakhoz (conductive particles, micro powderek, frequency selective feluletek stb, csak futolag ismerem oket) kepest nagy.
 
  • Vicces
Reactions: borisz

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 656
3 976
113
Azért ez úgy lenne hatékony ha elektronikával erősen meg lenne támogatva: radar, elektrooptika, időzített és/vagy közelségi gyújtó lőszer... Szóval nemigazán a S-60 szintre gondoltam... :)
Szia,

Nyilvan ugy ertettem, hogy az "effector" lehetne az Sz-60, amit termeszetesen meg kell tamogatni modern elektronikaval.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen