[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 908
113
Csak elindul vmi?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 066
113
Wikipédia

"The bomb underwent testing at the Tonopah Test Range, Nevada, a test facility for United States Department of Energy funded weapon programs. An F-111F of the 431st Test and Evaluation Squadron based at McClellan AFB in California dropped the first GBU-28 at Tonopah on February 24, 1991.[6] It proved capable of penetrating over 50 meters (164 ft) of earth or 5 meters (16 ft) of solid concrete; this was demonstrated when a test bomb, bolted to a missile sled, smashed through 22 ft (6.7 m) of reinforced concrete and still retained enough kinetic energy to travel a mile downrange.[9][10] The GBU-28 is unique in that time between the finalized design being approved to its first use in combat test took only two weeks between the 13th and 27th of February 1991.[6]"

Igazolt adat nincs (szerintem nem is lesz), sok helyen 30 méter-el adják meg, de ez a GBU-28-BLU-113 első változatára értendő 1991-2002 év.
A további verziók EGBU-28B/B, GBU-28B/B, GBU-28C/B adatai csak enhanced-el vannak jelölve, gondolom ezért nem javította ki senki a wikipédián írt 50+ méter adatot. Valamint a BLU-122 harci fejrész eredményeit sem publikálták, mivel 2022-ig a fegyver ezzel a harci résszel volt rendszeresítve.

A BLU-113-as harci rész csak 304Kg volt.


"Warhead weight is approximately 304 kilograms. The weapon has a reported CEP of 9 meters."

"The GBU-28 is a special bomb developed for penetrating bunkers located deep underground. The are modified tube of artillery with an added laser guidance package, the same used on the GBU-27 bomb. The GBU-28 fulfils the requirements of the US Air Force for penetrating Iraqi bunkers located deep underground during the Gulf war in 1991. The GBU-28 can penetrate more than six meters of concrete or more than 30 meters of earth."

Tehát a 30m-es penetráció csak és kizárólag a 1991-2005-es GBU-28-BLU-113 használt modell penetrációs értéke.

2005-2007 óta más harci résszel van ellátva GBU-28C/B (BLU-122). Illetve van még EGBU-28B/B and GBU-28B/B (E mint enhanced)


"GBU-28C/B or Enhanced Paveway III

The GBU-28 bunker-buster or GBU-28B/B weapon system armed with the BLU-113 penetrator warhead has been employed during Desert Storm (1991) and Enduring Freedom (2002) military operations, over Iraq and Afghanistan respectively.

Raytheon's GBU-28C/B or Enhanced Paveway III (Enhanced Paveway IU?) is a further evolution of GBU-28 featuring an improved guidance system and BLU-122 warhead. The guidance system was enhanced through the addition of GPS-aided navigation system while retaining laser guidance. The 5,000-pound class BLU-122 warhead provides improved lethality and penetration over the previously BLU-113 warhead. GBU-28C/B will be integrated on US Air Force F-15E and B-2A Spirit aircraft.

In October 2005 the US Air Force awarded Raytheon a contract covering 140 GBU-28C/B guidance control units and tail kits production under Lot 2 effort. The contract was valued at $18.5 million and was scheduled to be complete by May 2007."


Helyenként közel 50%-os penetrációs növekedésről beszélnek a BLU-113 és BLU122-es variánsok között.

"With a >50% increased penetrability in reinforced concrete, a 50% or more reduction in raw material cost, and a comparable manufacturing cost, the new M-steel bomb design offers a promising enhancement to the standard ES-1 BLU-122 design. This design change allows for the penetration of targets currently unreachable by the BLU-122 and may prove to be crucial in continued defense efforts."

Illetve egy másik leirásban úgyszintén wikipédia:


"A BLU-122 a bevált BLU-113 bombatest átfogó továbbfejlesztése. A pontos részletekről nem áll rendelkezésre információ, de a tesztek a következő teljesítményjavulást mutatták ki:

több mint 20%-kal nagyobb behatolási mélység
70 %-os robbanásnövekedés
30%-kal nagyobb megbízhatóság
54%-kal több célpontot képes fenyegetni, mint a BLU-113".


Ingyen marketing:)

"Tehát, ha komolyan tervezel háborút indítani a Nyugati Szövetség ellen, győződj meg róla, hogy mindent legalább 200 láb mélyen szilárd kőzetbe temetsz!"

A GBU-57ről tettem már be képet. Bárki utána nézhet!
200 láb, vagyis kb. 60 méter betonon képes áthatolni.
Vagy 40 méter sziklán.
És ennek a becsapódási ereje kisebb, mint egy hiperszónikus rakétával kilőtt áthatolónak. Ahogyan a formája sem olyan optimális, mint pl. a GBU-28 é vagy más hosszú rudas lőszeré.
A 100-150 méter, földben egy teljesen reális érték. De erről sosem fogod meggyőzni a lando meg mindenenkívül féle figurákat.
iu

Amúgy ha a GBU-28-as 6 méter beton vagy 30 méter föld adatából indulunk ki, akkor a GBU-57-es hasonló 5 szörös szorzóval 300 méter földbehatolást tudna. De Ebben azért nem hiszek (lágy betonban tud 60-at, és a föld keményedik ahogyan mész lefelé).
De egy 100-150 méteres mélységű földbe hatolást ebből is kinézek.
iu
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 129
113

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 352
10 752
113
Azért kíváncsi leszek ezek az orosz csapások mennyire hátráltatják majd a nagy ukrán ellentámadást (hogy pontosan miket semmisítenek meg azokban a raktárakban azt lehet sosem fogjuk megtudni), de amíg állnak a Dnyeper hídjai...
Eljöhet szerinted az a pont, hogy Putyin belássa végre, hogy ez a "különleges hadművelet" bohóckodás nem lesz elég a komplett Nyugat által megtámogatott Ukrajna ellen? Minimum mégegy többszázezres részleges mozgósítás kell, különben sosem lesz meg teljesen a négy megye (ami elvileg már Oroszország területe). Sok lesz a kijelölt "vörös vonal" (konkrétan orosz területeket támadnak az ukrik folyamatosan) és kevés az eredmény, ezt előbb utóbb megunják az átlagemberek is...
Továbbra is tartom a korábbi sejtésem (amivel persze nem vagyok egyedül).
Bármikor megtehették volna és most is megtehetnék az oroszok, hogy lerombolják a hidakat, vasúti csomópontokat, teljesen kiütik az elektromos hálózatot, finomító,olajtároló kapacitást, az ismert fegyver és lőszer lerakatokat, csapatösszevonásokat, parancsnoki központokat, illetve a szimbolikus állami célpontokat stb.
S mondhatnák; innentől azzal harcoljatok ellenünk, amitek van, aztán game over.
Nem teszik (tudom; nem győzik lopni a mosógép chipet, a rotációskapa, meg fűnyíró motort, meg a svéd traffipax optikát az iráni licensz repülő tákolmányaikba, gyalásó sincs több, mert a kínaiak nem adnak; nekik is szükségük van az új mezőgazdasági kulturális forradalmukhoz).
De ide illesztem be, amit amúgy a hozzászólás későbbi részébe írtam, mert az iróniát félretéve azért egy felpörgetett katonai szervezet nem tud elkerülni:
Mert nyilván vannak olyan tényezők is - majd évtizedek múlva esetleg megtudunk erről morzsákat, hogy a saját készleteikben vannak olyan elemek, amelyek kritikus szinten/alatta vannak, s egy kitárazással azokból ők is letolt gatyával állnának, vagy akár most is állnak - ténylegesen.
Nem tudunk semmit pl. a harci repülőgépek, helikopterek állapotáról; üzemórák, nagyjavítás közeli állapotok, rendelkezésre álló cserehajtóművek, pótalkatrészek, nem tudjuk, hogy mennyi rosszul működő/üzemképtelen rendszerrel szállnak fel, stb.
S ez csak a légierő.


De visszatérve az eredeti gondolatomhoz mondhatni hagyják, hogy Európa nyugatibb fele a lehető legnagyobb mértékben legatyásítsa magát fegyverzetileg, gazdaságilag, pénzügyileg - nyilván saját magához képest.
Hagyják, hogy a lehető legtöbb nyugati fegyverről kiderüljön, ami minden fegyverre igaz gyártó országtól függetlenül szerte a világban, hogy nagyobb a marketingje, mint az ütésállósága. (Ennek az újraépítése is brutális költség)
Hagyják, hogy Európa nyugatibb fele minden olyan ellenséges gesztust megtegyen gazdaságilag, társadalmilag, sport-, kultúr- katonapolitikailag (emlékművek, katonatemetők ugye), amit az orruk alá lehet majd dörgölni.
...mert lesznek egyszer béke vagy csak - történelmi léptékben legalábbis - tűzszüneti tárgyalások, meg gazdasági/politikai újra tárgyalások...erős alkupozíciókkal fognak tudni rendelkezni az európai országok. Meggyőzőek lesznek, mint egy 50 kilós legényke izompólós ökölrázása...

Továbbra is tartom, hogy többek között azt a - számukra vélt - optimumot várják az oroszok, amikor Nyugat-Európa hadi készletei a lehető legalacsonyabb szintre fogyjanak (némelyik ország már most teljesen letolt gatyával áll bizonyos fegyvernemekből), de az újratermelés még ne pörögjön fel, vagy legalábbis tárgyalástechnikai szempontból (időfaktor ugye) ne legyen érdemi jelentősége- hiszen pl. évek kellenek az újrapótláshoz, vagy a világ összes pénze, hogy az USA-tól vásároljanak (s akkor ugrik a hazai foglalkoztatottság, K-F, gyártási kultúra stb).

Ettől a képlet természetesen még sokkal összetettebb. Pl. az USA szerepe az igazán döntő. De az sem fekete-fehér; a gerantokrácia, a...a...füves fogyasztási kultúra már a politikában is...a társadalmi problémák, a petrodollár, a bankszektor, a gazdaság állapota van annyira ingatag, hogy akár sokat fog számítani az időzítésben.

Aztán ne feledjük, hogy pl. Kína, India milyen jól keres a mondhatni potya lehetőségeken (közvetítés a nyersanyag, energiakereskedelemben, termék-, szolgáltatásszankciók kijátszásában.
Velük is....ööö... szinkronizálni kell.

Aztán ott vannak még a Nyugattól az idők folyamán millió (lappangó) sérelmet összeszedett félgyarmati sorban zsarolt országok. Idő kell nekik, hogy felbátorodjanak és az onnan leválási, netán a BRICS-hez csatlakozási folyamatok először lassan, de gyorsulva felpörögjenek, mint a túlpakolt Hajdú centrifuga.

Az orosz társadalom hozzáállásáról, türelméről még nem is beszéltünk, természetes, ha azt is folyamatosan szondázzák.

Amit biztosan kijelenthetünk a szivárgó, szivárogtatott infók alapján:
Még nem látja az orosz vezetés elérkezettnek az általuk vélt/kívánt időt, állapotokat/lehetőséget a kegyelemdöfésnek szánt lépéseikhez.

Szerintem.
 
Last edited by a moderator:

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 380
45 800
113
Egy kis babona:

Ismét jelek: amikor Zelenszkij „oroszok!”-t kiáltott, a neki ítélt Nagy Károly-díj a padlóra esett (VIDEO)​

Beszéde közben a padlóra esett a Nagy Károly-díj, amelyet Zelenszkijnek Aachenben ítéltek oda.
Ebben a pillanatban Ukrajna elnöke félbeszakította beszédét, hangosan kimondta angolul: „Oroszok!”, felemelte a dobozt, és menet közben tovább beszélt.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684090115

A PMC "Wagner" előrehaladt, 28 sokemeletes épületet erőddé változtatott a "Gnezdo" erődített területen Bakhmutban, az ellenség további 20 házat birtokol.​

Jevgenyij Prigozsin operatív összefoglalót adott ki az aznapi Bahmutban és a környéken lezajlott csatákról.
„Ma a Wagner PMC egységei 130 m-ig haladtak előre az ún. "Fészek"-nél és körülötte.
A PMC rohamcsoportok 91 000 métert foglaltak el.
Az ellenség irányítása alatt 1,69 négyzetkilométernyi Bahmut marad.
A nap folyamán 9 toronyház szabadult fel, 28 toronyház a mi irányításunk alatt, 20 pedig ellenséges irányítás alatt áll.
A rohamcsoportok továbbra is végrehajtanak feladatokat Bakhmut végleges elfoglalására, és dolgoznak az oldalakon is, ahol maradniuk kellett, hogy elnyomják a betörési kísérleteket.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684088947

Ez érdekes!​

Prigozhin válaszolt az Ukrajna Hírszerző Főigazgatóságával való kapcsolattartásra vonatkozó kérdésre​

A Washington Post közölt egy interjút Zelenszkijvel, ahol Prigozhinnak a GUR tisztekkel való afrikai találkozásairól volt szó, majd ezt a töredéket eltávolították az interjúból.
Washington Post Zelenskynek:
A dokumentumokból úgy tűnik, hogy a GUR, az Ön hírszerző ügynöksége titkos kapcsolatokat tart fenn Prigozhinnal, Ön tudott ezekről a kapcsolatokról, beleértve a Prigozhinnal és a GUR tisztekkel való találkozóit is. Ez igaz?
Kérdés: Meg tudja erősíteni a találkozót (a GUR vezetőjével) K. Budanovval vagy a GUR afrikai képviselőivel? És szerinted miért távolították el ezt a részt a Washington Post anyagából?
Prigogine válasza: Természetesen megerősíthetem. Nincs mit rejtegetnünk a nyugati titkosszolgálatok elől. Még mindig Budanov mellett vagyunk Afrikában.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684088434
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 395
24 860
113
Az erő nyelvén való tárgyalások előszele lehet.

A videó leírása:

"Az Egyesült Államok több tucat F-18-as vadászgéppel repülőgép-hordozókat telepít Európába

A USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group (GRFCSG) repülőgép-hordozó, az első USS Gerald R. Ford (CVN 78) repülőgép-hordozó, az Egyesült Államokból, Norfolk haditengerészeti állomásáról indult. A több tucat F-18-as vadászgéppel, felderítő repülőgépekkel és más modern vadászgépekkel megrakott repülőgép-hordozók Európába telepítése jelentős amerikai hadművelet a NATO-régióban az orosz ukrajnai invázió közepette. Ez a bevetés az Egyesült Államok válasza arra, hogy megvédje szövetségeseit az európai régióban Oroszországnak a NATO-szövetséges Ukrajna elleni provokáció nélküli hadműveleteitől. A USS Gerald R.Ford repülőgép-anyahajó a szövetséges és a NATO-partnerekkel is hadműveleteket hajt végre, hogy fokozza az integrációt a jövőbeli műveletekhez, és demonstrálja az amerikai haditengerészet elkötelezettségét a békés, stabil és konfliktusmentes Európa mellett. A hajó fedélzetéről több F-18-as vadászgép és felderítő repülőgép szállt fel különleges küldetésre Európa felett. Ebben a bevetésben az USA készen áll minden legrosszabb dologra, amit az ellenség elkövet szövetségeseivel szemben."

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Zelenszkij On Tour folytatódik, egyszer csak haza kell neki menni...

Folytatódik a turné, Zelenszkij Párizsba látogat

Volodimir Zelenszkij vasárnap Párizsba látogat. Franciaország a harmadik európai ország a hétvégén, ahol az ukrán elnök látogatást tesz.
Zelenszkijt a Vélizy-Villacoublay repülőtéren Elisabeth Borne francia miniszterelnök és Catherine Colonna külügyminiszter fogadja – írja a Sky News.
Zelenszkij Németországból utazik a francia fővárosba, ahol az elnökkel és a kancellárral találkozott, miután szombaton Ferenc pápával és az olasz vezetőkkel tárgyalt.

NATO-főparancsnok: Oroszország még mindig veszélyes


„Az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban elszenvedett veszteségei ellenére is komoly katonai erő marad, továbbra is veszélyesnek számít” – mondta Christopher Cavoli tábornok, a NATO Szövetséges Erőinek európai főparancsnoka, aki nem ért egyet azokkal, akik szerint az orosz erők kimerültek a csatatéren.

Cavoli szerint az orosz szárazföldi erőknek tényleg jelentős problémáik vannak, sok embert, fegyvert és felszerelést veszítettek, de erősítést is kaptak, és mára az orosz szárazföldi erők nagyobbak, mint az ukrajnai háború kitörésekor voltak
– írja az Unian Ukrán Hírügynökség.

Podoljak: Bahmut az ellentámadás előjátéka


Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója úgy véli, hogy Bahmut felszabadítása az ukrán ellentámadás előjátéka lesz. Podoljak a Bild című német lapnak adott interjút.
Ukrajna kezdeményező szerepet vállalt. Ez nem jelenti azt, hogy holnap felszabadul Bahmut, de a heves harcok folytatódni fognak. Tágabb értelemben Bahmut egy ellentámadás előjátéka. Ez egy ajtó, amely megnyitja a lehetőséget Ukrajna számára, hogy sikeres ellentámadást indítson
– fogalmazott Podoljak.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődik az ellentámadás, Podoljak kifejtette, hogy „ez nem egyetlen eseményhez köthető, ami ma kezdődött, és holnap ér véget, hanem akciók sorozata, amelyek közül néhány már folyamatban van”.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 550
113
Csak elindul vmi?
Castel is azt mondta 4 háború van folyamatban tulajdonkepp.

Szvatovo bemutatkozott a szlovenek T-55S tankja ukran oldalon!
Oldalba vertek valamivel, de a szemelyzet tulelte.

AGM 88 is egesz egyben jutott orosz kezre.

Zelenszki mar a franciaknal van. Csak ide ne egye a rosseb...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
412
1 080
93
Kapott a Zelensky 40 percet.. Másrészt az ukránok(amerikaiak) nem kérnek a Pápa béke érdekében tett mediátori közreműködéséből.. Mondjuk elég szánalmas, hogy arra hivatkoznak, Putyinnal nem lehet tárgyalni..
Mit lehet itt tárgyalni... volt egy Budapesti Memorandum... annyit ért mint a Nagyoroszok szava.
Nem a Nato keríti körbe a Nagyoroszokat, hanem államok lépnek be, hogy ne foglaljanak el belőlük darabokat a hőseitek.
Moldávia, Grúzia, Ukrajna... a Nagyorosz kisebbség megvédésének valahogy egyetlen útja a megszállás, terjeszkedés.
Wikipédia

"The bomb underwent testing at the Tonopah Test Range, Nevada, a test facility for United States Department of Energy funded weapon programs. An F-111F of the 431st Test and Evaluation Squadron based at McClellan AFB in California dropped the first GBU-28 at Tonopah on February 24, 1991.[6] It proved capable of penetrating over 50 meters (164 ft) of earth or 5 meters (16 ft) of solid concrete; this was demonstrated when a test bomb, bolted to a missile sled, smashed through 22 ft (6.7 m) of reinforced concrete and still retained enough kinetic energy to travel a mile downrange.[9][10] The GBU-28 is unique in that time between the finalized design being approved to its first use in combat test took only two weeks between the 13th and 27th of February 1991.[6]"

Igazolt adat nincs (szerintem nem is lesz), sok helyen 30 méter-el adják meg, de ez a GBU-28-BLU-113 első változatára értendő 1991-2002 év.
A további verziók EGBU-28B/B, GBU-28B/B, GBU-28C/B adatai csak enhanced-el vannak jelölve, gondolom ezért nem javította ki senki a wikipédián írt 50+ méter adatot. Valamint a BLU-122 harci fejrész eredményeit sem publikálták, mivel 2022-ig a fegyver ezzel a harci résszel volt rendszeresítve.

A BLU-113-as harci rész csak 304Kg volt.


"Warhead weight is approximately 304 kilograms. The weapon has a reported CEP of 9 meters."

"The GBU-28 is a special bomb developed for penetrating bunkers located deep underground. The are modified tube of artillery with an added laser guidance package, the same used on the GBU-27 bomb. The GBU-28 fulfils the requirements of the US Air Force for penetrating Iraqi bunkers located deep underground during the Gulf war in 1991. The GBU-28 can penetrate more than six meters of concrete or more than 30 meters of earth."

Tehát a 30m-es penetráció csak és kizárólag a 1991-2005-es GBU-28-BLU-113 használt modell penetrációs értéke.

2005-2007 óta más harci résszel van ellátva GBU-28C/B (BLU-122). Illetve van még EGBU-28B/B and GBU-28B/B (E mint enhanced)


"GBU-28C/B or Enhanced Paveway III

The GBU-28 bunker-buster or GBU-28B/B weapon system armed with the BLU-113 penetrator warhead has been employed during Desert Storm (1991) and Enduring Freedom (2002) military operations, over Iraq and Afghanistan respectively.

Raytheon's GBU-28C/B or Enhanced Paveway III (Enhanced Paveway IU?) is a further evolution of GBU-28 featuring an improved guidance system and BLU-122 warhead. The guidance system was enhanced through the addition of GPS-aided navigation system while retaining laser guidance. The 5,000-pound class BLU-122 warhead provides improved lethality and penetration over the previously BLU-113 warhead. GBU-28C/B will be integrated on US Air Force F-15E and B-2A Spirit aircraft.

In October 2005 the US Air Force awarded Raytheon a contract covering 140 GBU-28C/B guidance control units and tail kits production under Lot 2 effort. The contract was valued at $18.5 million and was scheduled to be complete by May 2007."


Helyenként közel 50%-os penetrációs növekedésről beszélnek a BLU-113 és BLU122-es variánsok között.

"With a >50% increased penetrability in reinforced concrete, a 50% or more reduction in raw material cost, and a comparable manufacturing cost, the new M-steel bomb design offers a promising enhancement to the standard ES-1 BLU-122 design. This design change allows for the penetration of targets currently unreachable by the BLU-122 and may prove to be crucial in continued defense efforts."

Illetve egy másik leirásban úgyszintén wikipédia:


"A BLU-122 a bevált BLU-113 bombatest átfogó továbbfejlesztése. A pontos részletekről nem áll rendelkezésre információ, de a tesztek a következő teljesítményjavulást mutatták ki:

több mint 20%-kal nagyobb behatolási mélység
70 %-os robbanásnövekedés
30%-kal nagyobb megbízhatóság
54%-kal több célpontot képes fenyegetni, mint a BLU-113".


Ingyen marketing:)

"Tehát, ha komolyan tervezel háborút indítani a Nyugati Szövetség ellen, győződj meg róla, hogy mindent legalább 200 láb mélyen szilárd kőzetbe temetsz!"
Szóval tényleg nem volt teszt.
30 méter az utolsó adat... a többi extrapolált.
Erm... köszönöm!

Nehezedre esik kimondani... semmi gond. Igazam van/volt.

A GBU-57ről tettem már be képet. Bárki utána nézhet!
200 láb, vagyis kb. 60 méter betonon képes áthatolni.
Vagy 40 méter sziklán.
És ennek a becsapódási ereje kisebb, mint egy hiperszónikus rakétával kilőtt áthatolónak. Ahogyan a formája sem olyan optimális, mint pl. a GBU-28 é vagy más hosszú rudas lőszeré.
A 100-150 méter, földben egy teljesen reális érték. De erről sosem fogod meggyőzni a lando meg mindenenkívül féle figurákat.
iu

Amúgy ha a GBU-28-as 6 méter beton vagy 30 méter föld adatából indulunk ki, akkor a GBU-57-es hasonló 5 szörös szorzóval 300 méter földbehatolást tudna. De Ebben azért nem hiszek (lágy betonban tud 60-at, és a föld keményedik ahogyan mész lefelé).
De egy 100-150 méteres mélységű földbe hatolást ebből is kinézek.
iu

Értem én, hogy szép grafika... ha akarod odaírom, a hatvan helyére, hogy 1500 méter... azonban tesztek nem voltak.
A 30 méter az utolsó valós adat.
A többi hadititok/marketing/ködösítés.
Na most vissza a Kindzhal-hoz... kezd uncsi lenni ez a téma.
Az egy szilárd hajtóanyagú rakéta... a nyolcvanas években kezdték fejleszteni. Mármint a föld-föld verzióját.
Aztán légi indítású verziót csináltak belőle és kijelentették, hogy ez már a manőverező/hiperszónikus... hogy ez az a fegyver ami miatt a nukleáris elrettentés rakétavédelmi rendszerek jelenlétében is valós...

Miközben ez sosem volt kérdés.
Az, hogy valaki is le akarja söpörni atomcsapással a Nagyoroszokat... ez már lejárt lemez... vagy 50 éve lejárt már.
Mind1... hidegháborús traumája van a fél országnak... amikor még tényező voltak ugyebár.

Eltértem.
Szóval... most már az utóbbi napokban beleféccöltem pár órát a bunker/betontörő fegyverekbe... és kezd elegem lenni belőlük.
Most képzeljük el ezt a Kinzhalt a maga megtervezett tömegével és aerodinamikájával.
Azt mondják Atlanti-Szkeptikusok k9zölletek, hogy csak beleraknak egy másik harci részt és a sebessége miatt máris behatol jól.
Mélyre és keményen!

Azonban ez nem így megy!
Nézzétek már meg az összes betontörő fegyver felépítését!
Ha van robbanó harci rész, akkor azt megvédik valami kemény burkolattal/orrkúppal.
Ha a leszedhetetlen Kindzhal külsejét akarnánk ilyenre módosítani, akkor dobhatnánk az egészet ki... ha csak a harci részt, akkor pici lenne a hordozott robbanóanyag mennyisége.
Amúgy meg kifejleszteni... sokba kerülnek... a Nagyoroszok meg valójában örülnek, hogy van kijárat a seggükön...
Hiába a leggazdagabb ország a világon ásványkincsekben (ezt már a méret is eredményezi)... azonban szegény Oligarchákat is el kell látni valahogy.

Na jó...
Abbahagyom mielőtt felbafom magam.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Castel is azt mondta 4 háború van folyamatban tulajdonkepp.
számoljunk
1. ukrán polgárháború
2. orosz-ukrán háború
3. orosz-nato háború
4. usa-eu háború
5. usa-kína háború
az első kettőről nincs mit mondani, a 3. pontnál lehet mondani hogy naton kívüli országok is beleálltak de amennyiben az oroszokkal háborúzó felet itt mint az ukránokat hadianyaggal kiképzéssel fegyverrel támogató pénzzel víz felett tartó brancsot definiáljuk a nem nato tagországok szerepe marginális, mondhatjuk hogy a nato a hadviselő fél
a 4. pont érdekes sztori, a vezetékrobbantgatós és önlefegyverzős részt leszámítva nem katonai hanem kisebbrészt politikai nagyobrészt gazdasági harc, esélyes hogy a háború kitörésének a valódi oka az előző három ennek leplezését szolgálja csak, és ez érint bennünket itt európában a leginkább, ennek hatására lettünk a világ legnagyobb gazdaságából 10 év alatt a világ legnagyobb teret vesztett gazdasága politikailag megtűrtek a nagyok asztalánál és erről a pontról nem beszél nagyjából senki itt európában
az 5. pont az még csak csak kibontakozóban van, az igazából a jövő háborúja, ez itt még csak egy nyitány ahhoz, amikor elhelyezkednek a felek a táblán, ennek a helyezkedésnek az aktuális aggasztó fejleménye a nato-japán közeledés, aminek lesz majd az eredménye hogy be tudnak-e húzni minket is oda abba a távoli háborúba a világ túlsó végén
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 205
113
A NASAMS hatótávja 40 km az AMRAAM-ER-el (és ez a nagyobb hatótávú), a helik meg 50 km-re voltak a határtól ha minden igaz, vagyis nem jön össze a matek.
Kifelejted az AIM-120-at. Annak mennyi a hatótávja?!
Miből gondolod amúgy hogy NASAMS volt? Az indítások száma engem nem vezet nyomra.

Amint írtam összefoglaltam a nyílt információkat,amik megjelentek. Helyi lakosok (Csernyigov régió-az orosz határ mentén) egymás után 6 indítást hallottak.
Mellette voltak motorhibák, Ukránoknak adott lengyel MiG-29 AIM-120-at indított. Az egyik helikopter lapátjain látható repesznyomok is légvédelmi rakétára utalnak. Ukrán diverzánsok orosz területen MANPADS használattal verzió is volt.

Más
Ször kételkedett a Ternopol ellen végrahajtott orosz rakétatámadásban.Íme az ukrínok által kirakott videó az oltásról:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 377
77 059
113
Kifelejted az AIM-120-at. Annak mennyi a hatótávja?!


Amint írtam összefoglaltam a nyílt információkat,amik megjelentek. Helyi lakosok (Csernyigov régió-az orosz határ mentén) egymás után 6 indítást hallottak.
Mellette voltak motorhibák, Ukránoknak adott lengyel MiG-29 AIM-120-at indított. Az egyik helikopter lapátjain látható repesznyomok is légvédelmi rakétára utalnak. Ukrán diverzánsok orosz területen MANPADS használattal verzió is volt.

Más
Ször kételkedett a Ternopol ellen végrahajtott orosz rakétatámadásban.Íme az ukrínok által kirakott videó az oltásról:
Kevesebb mint az AIM-120 ER-nek, ahol az ER az Extended Range-et (megnövelt hatótávolsagú) jelenti.
MIG-29 radarj aki sem tudja szolgálni az AMRAAM-ot, mert ahhoz kevés a teljesítménye
 

hete

Well-Known Member
2021. január 7.
692
1 717
93

A lengyel miniszterelnök Európa példaképének nevezte Zelenszkijt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a XXI. század legsikeresebb állami vezetője – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vasárnap a németországi Aaachenben a Nemzetközi Károly-díj átadóünnepségén.
A konzervatív politikus a díjazottat, azaz az ukrán államfőt és az ukrán népet méltatva kiemelte, hogy Volodimir Zelenszkij Ukrajna hőse és Európa példaképe.
Mint mondta, Oroszország Ukrajna elleni háborúja a jó és a rossz örök konfliktusának manifesztációja, Volodimir Zelenszkij pedig a jók oldalának megtestesítője – írja az MTI.
Hangsúlyozta, hogy Ukrajna az emberi méltóság, a véleményszabadság, valamint az állam és egyház szétválasztásának európai értékeit védelmezi