Magyarország ipara

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 258
113
Ebbol semmi nem ertek.
Mert nem itt élsz. Mert nem a te lakóhelyed mellett csapolják le a mocsarat, irtják ki az élővilágot, hogy "ingatlanfejlesszenek", meg "filmstúdiiót építsenek", ahol a szellemi környezetszennyezést gyártják a fizikai környezetszennyezés mellé. Vagy mert téged nem zavar ez, sőt, neked tetszik.

Nem több szart kéne gyártanunk, hanem jobban figyelni kéne a gémekre, békákra, gombákra, stb... Nem, még több gyár, még több logisztikai központ kell! Mintha nem szállítanánk már végtelen szemetet most is feleslegesen fel alá.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 258
113
Ha korrupt az ellenorozo-engedelyezteto hatosag, az egy masik kerdes, termeszetesen.
Minden haladár hülyeségre nyitott mindenki, az egész társadalom, aztán meg megy a sopánkodás mindig. "Ki gondolta volna", stb. "Felgyorsult világunk" maga a kór, ami mindent (az amberhez méltó élet feltételeit) el fog pusztítani.
 

bnorbi

Active Member
2022. február 2.
17
113
28
Megszállás, rabszolgatartás, gazdasági kizsákmányolás, EU társulás...
Az összes "értelmes" ország mások lerablásával vitte előre a gazdaságát.
Kivétel talán Kína amelyik a saját népét zsákmányolja ki.
Nagyon jó példa Dél Korea, a Finnek, Svédek, Norvégok. Mind gyarmattartó ország volt és kizsákmányolta a rabszolgákat
De a 2. vh utáni Japán is követhető lenne, tudod akik nulláról indultak.
A gonosz EU a gdp 4-5%-át utalta éveken át, ezen felül a tagság 2 milliárd eurót ad a gdp-hez.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 694
113
Miből gondolod hogy a rabszolga tartás az út a felemelkedéshez?
Minden értelmes országban az oktatás az ami előre viszi a gazdaságot.
De ha már mindenképpen migráncsra vágysz akkor növeljük az ösztöndíjakat és tartsuk itt őket. Inkább egy orvos, tudós, mérnök, mint egy piás ukrán vagy egy büdös indiai.
Bár megjegyzem halkan, Magyarországon nem veheted el a magyarok munkájat
nyugati életszínvonalat nyugati stílussal tudsz csak elérni ha arra vágysz és a nyugati stílus a lerablás és a rabszolgamunka.

Én nemvágyok ilyen olyan dolgokra nekem semmiféle anyagi problémám sincs.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1711
K

kamm

Guest
Nagyon jó példa Dél Korea, a Finnek, Svédek, Norvégok. Mind gyarmattartó ország volt és kizsákmányolta a rabszolgákat
De a 2. vh utáni Japán is követhető lenne, tudod akik nulláról indultak.
A gonosz EU a gdp 4-5%-át utalta éveken át, ezen felül a tagság 2 milliárd eurót ad a gdp-hez.
És mindet kisbetűvel írjuk: finnek, svédek norvégok. Amúgy egyik sem volt nemhogy klasszikus rabszolgatartó, de még gyarmattarto sem (svedeknek par szigetuk volt, a norvégok meg max anno benepesitettek a kornyekuket, Gronlandot, Skandinaviat stb, meg mielott kialakultak volna az középkori tarsadalmak.) Dél-Koreat sikerült helyesen írni, gratula.
 

bnorbi

Active Member
2022. február 2.
17
113
28
És mindet kisbetűvel írjuk: finnek, svédek norvégok. Amúgy egyik sem volt nemhogy klasszikus rabszolgatartó, de még gyarmattarto sem (svedeknek par szigetuk volt, a norvégok meg max anno benepesitettek a kornyekuket, Gronlandot, Skandinaviat stb, meg mielott kialakultak volna az középkori tarsadalmak.) Dél-Koreat sikerült helyesen írni, gratula.
Látom a lényeget megértetted. Irónia, ez meg van mit jelent?
A nagybetű csak figyelem felhívása volt , ez látom átment.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 053
10 144
113
Magyarországon a tipikus barnamezős területeket, mára lakóövezetek veszik körbe. Nézd meg a Váci utat, ahol gyártelepek helyett, irodaházak épülnek. Ki az az ostoba, aki egy logisztikai központot bevinne az autópálya mellől, a városok közepébe!!!
Budapesten van ilyen, igen.
De tele van az ország olyan városokkal ahol volt ipar, de bekrepált a rendszerváltás után, Diosgyőrön a vasmű, a cukorgyárak több városban is, Ózdon rengeteg minden, Csepel művek, rengeteg-rengeteg. És igen, nehezebb a barnamezős beruházás a beruházóknak valamivel, de az országnak jobb lenne. Talán néha-néha azt is választhatnánk...
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 563
11 136
113
Vagy nem... a törpegém valószínűleg fészkel Vecsés környékén, meg még pár száz helyen Magyarországon, és még több helyen, valószínűleg, vagy talán. Igen, a törpegém is egy fontos szempont, meg az is, hogy bármilyen ipari létesítményt tennének le otthon, azonnal beindul a "... de itt fészkel a...", vagy a "de a vízbázis..." stb. Ami még érthető is, csak éppen az embereknek, munkára is szükségük van. Vagy mászhatunk vissza a fára. Igen, lehet persze mindenki is programozó, ami nagyon jó, mert egy villát nem fog senki készíteni nekik, meg a processzort is majd a levegőből szintetizálják saját maguknak. Iparra szükség van, mint ahogy bányászatra is. Sajnos, az emmber már csak ilyen. Vagy, irtsuk ki magunkat, és akkor valóban 0 lábnyoma lesz az emberiségnek. törpegém és fészkelőhelyei

Hat, marpedig az ember attol sikeresebb, mint az allat, hogy kepes volt maga ala gyurni az ot korulvevo termeszetet. Bocs, de egy gemfajta - amit ketlem, hogy kizarolag ott feszkelne - talan megse diktalja egy orszag kovetkezo 30 evenek gazdasagi ivet, erted.
Elmesélem nektek, hogy Vecsésen hektárszámra állnak logisztikai központok. Váltakozó méretben, de kb. 10-12 db van vagy éppen épül a város közigazgatási területén. Az egy főre eső zöldterület már 10 éve is a kívánatos fele se volt, lehet tippelni, hogy akkor ezek után mennyi lesz. A főváros, az M0 és a többi agglomerációs településtől körülvéve minden kell ide, csak egy 419.000 m^2-es csarnok nem, a napi X db kamionforgalmával. A város idei költségvetése 10 milliárd Ft fölött van, nem vagyunk rászorulva.
Az emberek jogos igénye a még megmaradt természeti területek és a rajtuk élő életközösségek védelme és fennmaradása. Lehet, hogy nektek csak egy gém, de ez nekünk valós érték, amire büszkék vagyunk.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 053
10 144
113
Nem tudom, miert, mindenfele vannak? No meg azok nem mar eleve fucked up teruletek, amit inkabb pucolni kellene (lasd anno a Metallo ugyben a foldcseret valahol Erd-Nagyteteny kornyeken)...?
akkor pucoljuk ki, földcserével! Milliárdokkal többe kerül? Na igen, de az építőpart ez is pörgeti, erre kevéssé sajnálnám a pénzt.
Igen, Nagytétényben volt a Metallokémia miatti földcsere. Itt lakom mellette, Budafokon. (ahol a pincéket/balralngokat/barlang lakásokat kellett takarítani a gázgyári hulladéktól.
És igen, többe kerül részben az ipar oda telepítése, tudom, nehezebb, de a szántót/erdőt/mocsarat/mezőt sem kellene lebetonozni, amíg van helyette kitakarítandó hely.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Budapesten van ilyen, igen.
De tele van az ország olyan városokkal ahol volt ipar, de bekrepált a rendszerváltás után, Diosgyőrön a vasmű, a cukorgyárak több városban is, Ózdon rengeteg minden, Csepel művek, rengeteg-rengeteg. És igen, nehezebb a barnamezős beruházás a beruházóknak valamivel, de az országnak jobb lenne. Talán néha-néha azt is választhatnánk...

Szerencsi cukorgyárral szemben volt üzletünk. Mikor beütött a 2008-as krach a tulajdonosok kaptak 100 milliót a jóságos EU-tól és lebontották.
Nem sokkal utána mi is bezártunk, olyan szinten visszaesett a fizetőképes kereslet...
Szerintem a romhalmaz még mindig ott van.

 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 862
15 264
113
Szerencsi cukorgyárral szemben volt üzletünk. Mikor beütött a 2008-as krach a tulajdonosok kaptak 100 milliót a jóságos EU-tól és lebontották.
Nem sokkal utána mi is bezártunk, olyan szinten visszaesett a fizetőképes kereslet...
Szerintem a romhalmaz még mindig ott van.


Yup.

Pár éve mentem át arra, ugyanúgy néz ki az egész, a gyár ott van, pont ahogy lezárták.

Szerencsnek amúgyis viccesen amcsis a felépítése, van egy átmenő főút és egy keresztező út az felosztja a várost.

Ennek cikke úgy ahogy van A Gyár.

Kb a felosztásból lehet tippelni, mi történt a várossal amikor a Gyár bezárt.
 
  • Szomorú
Reactions: Törölt tag 1711

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 646
14 620
113
70 milliárdért rendezünk egy atlétikai vb-t aminek hatására az ideérkező külföldiek 8,3mrd forintot költhetnek el a vb ideje alatt.

Ez mondjuk talán 3mrd forint hasznot jelenthet az államnak.

70 milliárdért 3mrd. Nagy koponyák na. Főleg hogy utána visszabontják a stadiont további X pénzért, mert ugye értelmesen nem lehetne fenntartani.

 

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
70 milliárdért rendezünk egy atlétikai vb-t aminek hatására az ideérkező külföldiek 8,3mrd forintot költhetnek el a vb ideje alatt.

Ez mondjuk talán 3mrd forint hasznot jelenthet az államnak.

70 milliárdért 3mrd. Nagy koponyák na. Főleg hogy utána visszabontják a stadiont további X pénzért, mert ugye értelmesen nem lehetne fenntartani.

Szóval egy komplett stadion és járulékos beruházások (gyalogos híd, park etc) költsége, mindjárt az első rendezvényen meg kell térüljön.
Érdekes gondolkodás :)
 
  • Tetszik
Reactions: megazez and polyfag

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
Hát évek óta emlegetik Győrt mint hadiipari központot (eddig 0 eredménnyel) meg lassan 2 éve megy a nyüglődés egy akkugyár miatt amit győr mellett akartak/akarnak felhúzni.
A akksit egyelőre jegelik, a VW inkább az USA-ban építi fel.

A Financial Times korábban arról számolt be, hogy a Volkswagen szünetelteti egy tervezett kelet-európai akkumulátorgyár megvalósítást, és helyette egy észak-amerikai üzem építését helyezi előtérbe, miután az Egyesült Államokban 9-10 milliárd euró támogatást kaphat.

De Kanada is jól fut.

A kanadai kormány és a Volkswagen autógyártó pénteken megállapodott, hogy több mint 20 milliárd kanadai dollárt (5100 milliárd forint) fektet az Ontario tartománybeli St. Thomasban létesítendő gigaakkumulátorgyárba. Ez lesz az észak-amerikai ország elektromosautó-ellátási láncába valaha befektetett legnagyobb összeg. Európa legnagyobb autógyártója 7 milliárd kanadai dollárt fektet be a gigaüzem építésébe - áll a Volkswagen közleményében. Összehasonlításképp: a Debrecenbe tervezett kínai CATL-akkugyár beruházás összértéke 3000 milliárd forintot tenne ki.

Mi meg politikai okokból kirúgjuk őket.....
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 646
14 620
113
Szóval egy komplett stadion és járulékos beruházások (gyalogos híd, park etc) költsége, mindjárt az első rendezvényen meg kell térüljön.
Érdekes gondolkodás :)
Figyelembe véve, hogy a stadiont a vébé után jelentősen visszabontják - mivel nem lenne gazdaságosan üzemeltethető - igen.

Nem érdekes, hanem racionális.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss and Blitz97

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
A akksit egyelőre jegelik, a VW inkább az USA-ban építi fel.

A Financial Times korábban arról számolt be, hogy a Volkswagen szünetelteti egy tervezett kelet-európai akkumulátorgyár megvalósítást, és helyette egy észak-amerikai üzem építését helyezi előtérbe, miután az Egyesült Államokban 9-10 milliárd euró támogatást kaphat.

De Kanada is jól fut.

A kanadai kormány és a Volkswagen autógyártó pénteken megállapodott, hogy több mint 20 milliárd kanadai dollárt (5100 milliárd forint) fektet az Ontario tartománybeli St. Thomasban létesítendő gigaakkumulátorgyárba. Ez lesz az észak-amerikai ország elektromosautó-ellátási láncába valaha befektetett legnagyobb összeg. Európa legnagyobb autógyártója 7 milliárd kanadai dollárt fektet be a gigaüzem építésébe - áll a Volkswagen közleményében. Összehasonlításképp: a Debrecenbe tervezett kínai CATL-akkugyár beruházás összértéke 3000 milliárd forintot tenne ki.

Mi meg politikai okokból kirúgjuk őket.....
Az a siemens...