[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 729
36 255
113
Az ukrán tüzérség veszteségei jól mutatják miért nem érdemes vontatott lövegekben gondolkodni: ezek veszteségei a legnagyobbak.
Az M777-esek legalább harmada már nem üzemképes vagy teljesen megsemmisült. Az önjárók túlélési aránya lényegesen jobb: 18-20%-ra tehető egy évnyi harc után az Oryx fényképes adatgyűjtése alapján. Nagy részük M109-es típus - ez a "legnépesebb" Ukrajna a nyugati önjárólövegi között, ez is magyarázza a magasabb veszteségeeket.

Érdekes módon a 105-ös lövegek túlélési aránya lényegesen jobb: egy igazol veszteséget talált az Oryx a legalább 166-ból, amit Urajnába küldtek. Ennek oka nagyobb mobilitás és jobb rejthetőség lehet.

Nagyon jól szerepelnek a teherautós lövegek: a francia CAESAR-ból kettő kerül igazolhatóan veszteség listára a mintegy 49 darabból. Mivel egy alig védett platformról van szó, a személyzet is jobban figyel, hogy minél előbb kereket oldjon. Shoot & scoot.
A páncél mögé bújt katonák könnyelműbbek etéren illetve a drónokat is nehezebben észlelik, mint a szabadban dolgozó CAESAR tüzérek.
PZH2000-esek közül egyet ért idáig komolyabb problémát okozó találat az átadott 20 darabból. Erre a platformra kiemelten vigyáznak nagy lőtávolsága miatt.

A veszteségek nagyon nagy arányát drónok okozzák. A mobilitás mellett kiemelten fontos a személyzet kiképzése (vigyázzanak a járművekre) illetve a drónelhárító képesség.

Részletek az alábbi Forbes cikkben:

Ezek alapján ATMOS beszerzése erősen ajánlott! :)
Drónok elleni rendszert (pl. RCWS) minden platformra érdemes lehet feltenni - például a PZH2000-esekre is.
@filterrel anno mit vitáztam ezen.....A tűzbázis rendszert modern ellenféllel szemben el lehet felejteni.Amig nem voltak tűzbemérő radarok,rakat felderitő dron,elég pontos kimetszésre képes hangfelderitő rendszerek,addig működött a dolog,hogy a frontvonal mögöttes részeiről vontatott messzehordó lövegek "dolgoztak" fedett tűzbázisokrol (márha az ellen légiereje ezt nem tudta megakadályozni,mint csóri búrok G5 ütegeit a kubai légierő Cuitónál-vagyis ellenséges légifölény esetén már akkor sem működött a dolog).De ma már ez nem megy,a tüzérségnek is minnél mobilabnak kell lennie.A 155milis vontatott lövegek meg egyszerűen túl nagyok,nehezzek ehez.Területellenörző tűzbázis rendszer csak olyan ellen esetén alkalmazható,aki nem tud érdemben visszacsapni-COIN körülmények között,vagy teljesen elavult tüzérségi rendszerek ellen,kiknek nincsenek bemérő képességei.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 614
11 810
113
A 105-ösnek a lövedéke is nehezebben felderíthető. Azaz nehezebb megtalálni a löveget.
A vontatott 155-ösök esetén meg nem egyszer látható, hogy nem igazán mozgatják őket. Úgy meg ne csodálkozzunk!
Érdekes, hogy a szittya koncepcióba a 105-ös meg kimondottan illene is. Fillérekért, és mégsincs tele a sajtó a beszerzendő 105-ösök halmával.
Remélem, hogy Böröndi kicsit átértékeli a korábbi koncepciót, ha pont logisztikai oldalról (a kedvence) is megnézi a 105-ösök igényeit.
Én ezt is a szittyába valónak érzem.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 368
48 451
113
Én ezt is a szittyába valónak érzem.
Törököknek is van egy jó 105-öse vélhetően olcsóbban - ez is mehetne platós NMS-re vagy Gidránra.

• Tetszik
Reactions: Catles and tonyo
P

Pogány

Guest

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 729
36 255
113
Törököknek is van egy jó 105-öse vélhetően olcsóbban - ez is mehetne platós NMS-re vagy Gidránra.

Nem,a török Bora visszaható ereje túl nagy egy NMSnek,de szerintem a Gidránnak is.Hawkeye egy speciális,csökkentett visszahatású tarack (eredetie a vietnámi háború alatt lett kifejlesztve,de mire elkészült,vége lett a háborúnak,és nem rendszeresitették)

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 368
48 451
113
Nem,a török Bora visszaható ereje túl nagy egy NMSnek,de szerintem a Gidránnak is.
Nem tudom így van-e...hátha @Vlad tudja, hogy platóra rakható-e ez a löveg.
Ha a 120-as aknavetőt elég jól bírta Gidrán alváz. Ezen a 105-ösön meg van csőszájfék és nem is annyira függőleges az erőhatás iránya...

• Tetszik
Reactions: Venom85

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 926
7 329
113
Nem tudom így van-e...hátha @Vlad tudja, hogy platóra rakható-e ez a löveg.
Ha a 120-as aknavetőt elég jól bírta Gidrán alváz. Ezen a 105-ösön meg van csőszájfék és nem is annyira függőleges az erőhatás iránya...
Nem hiszem, hogy bármilyen enyhén páncélozott jármű képes ellenállni egy 105 mm-es löveget visszarúgásának.
Amennyire én látom, a Hawkeye visszarúgásának egy kis részét magának az autónak adja. Egy extra hidraulikus rendszerrel valószínűleg ugyanezt alkalmazhatja az NMS pick-up változatára is, de autója élettartama sokkal rövidebb lesz, és nem fogja tudni élvezni a jármű fő előnyét: az agilitást.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 841
21 149
113
A kívonásra kerülő M109 re vajon hányan fognak lecsapni?

Jó a felvetésed. Bizonyíthatna a miniszter, hogy tényleg a 24. órában vagyunk és nincs több időnk. Mint ahogy hírdeti kommunikációban. Tényleg vehetnénk már valamit a polcról is, ha valóban fontos a haderő gyors fejlesztése. Rendben vannak szerintem azok a fegyverek amiket vettünk eddig, de a tempó és a mennyiség, elégtelen. Érthető ha a pénz véges, de akkor van a "használt piac" megoldás. No, nem hinném hogy mi bármit is vennénk onnan.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 095
19 065
113
Nem hiszem, hogy bármilyen enyhén páncélozott jármű képes ellenállni egy 105 mm-es löveget visszarúgásának.
Amennyire én látom, a Hawkeye visszarúgásának egy kis részét magának az autónak adja. Egy extra hidraulikus rendszerrel valószínűleg ugyanezt alkalmazhatja az NMS pick-up változatára is, de autója élettartama sokkal rövidebb lesz, és nem fogja tudni élvezni a jármű fő előnyét: az agilitást.
Pont most láttam hasonló koncepciós 122mm-es kínait. De az is 3 tengelyes full hidraulikus futómű +nagy talpak.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 586
8 458
113

.
Vagy kicsit meghosszabítani a lövegcsövet egy L mérettel (20-25 km es lőtáv elérése) ráintregrálni egy ACV-15 vagy 300-as alvázra vagy valami hasonlóra. Persze torony formábban és automata töltővel. Viszont így osztott lőszer jöhetne szóba.

• Imádom
Reactions: LMzek 2.0