[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Tegnap volt egy cikk, hogy a Kercsi hídon megint valami füstöl de nagyon. Arról van valami hír, hogy mi volt az és hogy a híd megint megsérül-e?

A befagyasztott orosz pénzek hozamát akarják az ukránoknak adni az EU-ban egyes elmebetegek.

A Wagner elkezdte a kivonulást Bahmutból és átadja a helyét a regulárisoknak. Az ukránok meg kaptak valahol egy pajtát, ahol még van egy részeg katonájuk s elnevezték a Bahmut széli stratégiai pontnak, amit még uralnak.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 873
5 105
113
Engedd el szegény kislányt, az Artyomovszki bukta óta az összes kis barátnőjével belevetette magát a kommenthadviselésbe.
Láthatod miket írkál... Ő olyan jól informált hogy lehet még név szerint is tudja hány kegyenc kapott fegyelmet ööö illetve fegyenc kapott kegyelmet :) A többi marhaságát fel sem sorolnám. Megjegyzem jó látni hogy visítanak a kislányok, mert ilyen akkor szokott lenni mikor a hoholok bajban vannak.

Denis Kapustin/Nikitin.... évek óta Ukrajnában él , elég veszélyes náci a fazon. Mint látjuk nyugaton ez csak korábban volt probléma, most hogy a hoholok vérebe lett, hirtelen kósher lett a faszi.

És amivel gyakorlórepülnek az szerinted éles cucc? Apukám a berakott fotók közt is több olyan van amin egyértelműen látszk, hogy kísérleti/teszt/makett.... B+ tényleg fejezd be, ne égesd már szénné magad ilyen hülyeséggel!
Nekem aztán teljesen mindegy hogy oldották meg a strom shadow indításokat valóban ráaplikálták egy Ukrán Su 24-re vagy máshogy oldották meg.Beraktam a keptalálatokat ne "szemezgettem"ki.Roman legtérben ma is körözött Duna deltánál Ukran határhoz közel és csak nek volt bekapcsolva a jeladója annak a gépnek-gépeknek amiket utántöltött nem.Ukrán Fekete-tengeri-Szevasztopoloi dróntámadás idején folyamatosan fent voltak a Nato felderítők "egész véletlenül".Én személy szerint bármit kinézek az angolszászokból.
 

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
44
680
83
Oké, de mi értelme van? Most hagyjuk Bahmut elestét, amikor a twitteren még az övék, és a mélyFOS fullra beállt a bandájuk mögé. Orosz részről viszont lehet a bukott Lapid és Szojgu promózása, ha már az utóbbi egy évben zéró sikert mutathattak fel. Rakat ukránt elkaptak Mariupolban. Nackókat is. Ezek akár azok is lehetnek. Az se biztos, hogy nincs koop az orosz és ukrán fél között. Lásd Zsaluzsníj kiiktatása. Ez mindkettőnek jó: az ukránok terelhetnek, mondjuk nemcsak Bahmutról, hanem holmi ellentámadásról is, Szojgu és Lapid meg otthon mutathat fel sikereket. Amikor Lapid személyesen terelte végig a falun a katonákat, az minden volt, csak komolyan vehető nem. Szojgu meg ki tudja nem kapott-e selyemzsinórt?

De persze lehet önálló ukrán kezdeményezés brit és amerikai pénzből, csak értelme semmi.

Egyébként meg tudom érteni miért nem akcióznak ukránék, de hogy oroszék miért nem dobtak valami nagyot május közepéig, nos, az érthetetlen. Se az egyik, se a másik nem akar támadni. Na mindegy. Van, ahogy van.
Saját elmélet (persze lehet már más is megfogalmazta):

Ami többé kévésbé vitán felül áll, hogy eredetileg az oroszok rövid időre terveztek, de valahol Gosztomel környékén a terv félre csúszott, és fokozatosan átalakult a háború egy klasszikus népek csatájává. A felek céljait nem tudjuk, de mindabból, ami a nyilatkozatokból következik, az oroszok Ukrajna egy részét biztosan meg akarják tartani, az országról le akarják választani a keleti iparosodott részeket és lehetőleg a tenger mellék minél nagyobb hányadát. Tehát ma ugyan a harcok de jure Ukrajna területén zajlanak, de ez de facto várhatóan orosz terület lesz.
Mimden szétlőtt város helyreállítása, nyugdíjak fizetése előbb utóbb az orosz államkasszát fogja majd terhelni.
Mivel a front mentén a városokat már lerombolták, ha tovább haladnak, újabb később sajáttá váló városokat fognak elpusztítani, ezért célszerű egy helyben maradva minél több elenséges erőt adott helyen felszámolni és csak akkor előre mozdulni, ha az ukránok már nem hajlandóak elég intenzitással támadni.

Ha ez az elmélet igaz, ebből a szempontból Bahmut elfoglalása kifejezetten káros. Talán a lendület, talán más szempontok (a katonáknak és a hátországnak is nehéz elmagyarázni, miért jó nyerés helyett döntetlen közelire hozni a csatákat) miatt látjuk a város bevételét.

Persze ez lehet csak az egyik oka a lassú haladásnak, a másik oka az is lehet, hogy az adottságokat figyelembe véve a közvélekedéssel ellentétben nagyon vigyáznak az oroszok az élő erőre és inkább tüzérséggel próbálják felőrölni az ellenséget. Ma már kevesen emlékeznek rá, de a SZU végnapjaiban egy valódi diktatúrában is komoly tüntetések voltak az Afgán háború miarr, aminek a megismétlődését az orosz vezetés láthatóan minden áron próbálja elkerülni.

Mindenesetre bármi is az oka, a helyi légi-, tüzérségi- és EW fölénynek köszönhetően az oroszok élőerő vesztesége lényegesen alacsonyab az ukránoknál, így ha nem változik a helyzet az álló háborúval is elérik a céljaikat. Addig pedig csak azért kell imádkoznunk, hogy senki ne lépjen át olyan vörös vonalat, aminek eredményeként az oroszok már nem csak fenyegetőzni, hanem atomháborúzni is fognak. Szeretném, ha még a gyerekeim is tudnák, mit jelent a modern civilizáció és nem ökrós szekér lenne számukra az elérhető leggyorsabb közlekedési eszköz.
 
W

Wilson

Guest
Persze ez lehet csak az egyik oka a lassú haladásnak, a másik oka az is lehet, hogy az adottságokat figyelembe véve a közvélekedéssel ellentétben nagyon vigyáznak az oroszok az élő erőre és inkább tüzérséggel próbálják felőrölni az ellenséget. Ma már kevesen emlékeznek rá, de a SZU végnapjaiban egy valódi diktatúrában is komoly tüntetések voltak az Afgán háború miarr, aminek a megismétlődését az orosz vezetés láthatóan minden áron próbálja elkerülni.
Látva a háború eddigi történéseit az oroszoknak nem nagyon számít a saját katonái élete..
Mindenesetre bármi is az oka, a helyi légi-, tüzérségi- és EW fölénynek köszönhetően az oroszok élőerő vesztesége lényegesen alacsonyab az ukránoknál,
Őszintén érdekel, hogy ez neked, hogy jött ki...
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Látva a háború eddigi történéseit az oroszoknak nem nagyon számít a saját katonái élete..

Őszintén érdekel, hogy ez neked, hogy jött ki...
Leegyszerűsítve a lényeg, hogy a tüzérségi és a légi fölénnyel úgy aprítják az ukránokat, hogy azok nem is találkoznak orosz katonával, így lelőni sem tudják őket.
Veszélytelenül ki lehet próbálni mondjuk valamelyik lövöldözős játékban, amelyikben lehet kérni légicsapást, illetve tüzérségi támadást az ellenfélre, és akkor az is megérti a lényegét, aki eddig úgy csinált, mintha nem értené :)
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 647
8 447
113
Leegyszerűsítve a lényeg, hogy a tüzérségi és a légi fölénnyel úgy aprítják az ukránokat, hogy azok nem is találkoznak orosz katonával, így lelőni sem tudják őket.
Veszélytelenül ki lehet próbálni mondjuk valamelyik lövöldözős játékban, amelyikben lehet kérni légicsapást, illetve tüzérségi támadást az ellenfélre, és akkor az is megérti a lényegét, aki eddig úgy csinált, mintha nem értené :)
Vagy nem. Ez csak feltételezés a részetekről.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113

Ez annyira jellemző a németekre, hogy akár igaz is lehet.
Bocs, ez full kamunak tűnik. Semmilyen más forrást nem találtam a hírhez, mint ezt:
…amely bejegyzés utolsó mondata:
Komoly érdeklődés esetén telefonszámot is tudunk adni. Először is itt kell bemutatkoznod! (Link egy privát telegram csatornára)”
…hát persze.

Herr Andreas “Gebügelt” Marlow twitterén is az #istandwithfuckraine megy, semmi nyoma annak, hogy bármilyen kételye lenne ezzel a szép projekttel kapcsolatban:

Semmi kétségem afelől, hogy vannak náci agymosottak a kiképzendő ukránok soraiban, de inkább írja le Marlow saját maga, adjon interjút, mittudomén.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 885
113

 

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
44
680
83
Látva a háború eddigi történéseit az oroszoknak nem nagyon számít a saját katonái élete..

Igen, mind az ukrán, mimd a nyugati médiában ez az uralkodó narratíva. Én a véleményemet arra alapozom, hogy ahol lehet, inkáb nehéz technikát használnak, ha kell, inkább visszavonulnak, de nem úgy állnak a háborúhoz, mint az ukránok, akik minden talpalatnyi földért tetszőleges számú katonát is beáldoznak.
De ahogy írtam, ez magán vélemény, mindenki azt lát bele a sztoriba, amit az ő világképe, a számára rendelkezésre álló információk lehetővé tesznek
Őszintén érdekel, hogy ez neked, hogy jött ki...

A tüzérségi fölény viszonylag egyértelmű, ezt talán még a nyugati és ukrán sajtó sem vitatja. Aztán persze techfanoknak úgyis mindig lesz ellenérve, hogy az orosz ágyű szar, csak a nyugati a jó stb. de talán ezt az állítást a többség elfogadja.

A légi fölény lokálisan, a frontok felett többnyire talán szintén vitán felül áll. Az.oroszok jóval több bevetést repülnek, egyre több videó van az irányított légibombák használatáról és persze az is látszik, hogyha valahol az ukrán csapatok kimerészkednek a légvédelmi ernyő alól, ott azonnal megjelennek a kamovok és mi 28/34-ek. Ráadásul számomra (és ez megint magánvélemény) úgy tűnik, hogy pont a középhatótávú légvédelmi rakétákból nem állnak jól az ukránok, egyre több felvétel van, ahol lancet drónok S-300 egységeket semmisítenek meg, vagyis ezeket közelebb kellett vinniük a harcérintkezési zónákhoz, tehát ahogy haladunk előre, ez a fölény egyre inkább kibontakozik.

Az EW-ben pedig az.oroszok a közhiedelemmel szemben mimdig is jók voltak, és láthatóan rengeteg drón elleni és egyéb elektronikis hadviselési eszköz áll rendelkezésükre nagyjából a front teljes hosszában.

És ami a legfontosabb, ezek az eszközök egy egységet alkotnak. Míg Ukrajna minden fegyvertípusból néhány darabot kap, általában randomszerűen, az orosz rendszerben sokkal inkább ki tudják használni az összhaderőnemi lehetőséget, mert ezek az eszközök eleve az orosz hadseregnek, a meglévő eszközpark figyelembe vétele mellett készülnek (leszámítva az ott is a racionális szempontokat részben felülíró korrupció miatti kilengéseket)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 582
63 950
113
Van felvetel a hajorol, pont errol az oldalrol, es a tatrol hogy kutya baja, es sajat laban uszott be a kikotobe.
Ha ez nem egy kamufilm, akkor nem robbant fel a csonak maximum. A masik filmen latott, kilott csonak robbanasa eleg nagy volt ahhoz hogy jelentos karokat okozzon a hajon ha celba er. Az Iván Khursz (eleg pornoszinesz neve van) rendben van.


Prigozsin oszodi beszéde, ez az ember egy kalapacs, nem veletlen a Wagner jelkepe.


Masik mandi cikk a hazugsagmediarol a haboruval kapcsolatban.

10 darab ilyen negyedik és ötödik generációs harci repülő összesen 1 milliárd dollárba kerül, és további 1 milliárd dollár a rendszerköltség.


Zseller levele az iraniakhoz, az iraniak pedig megkerdezzek ugyanezt tole, csak orosz helyett USA szerepel benn?

Közben Karacsony Gergely ugy gondolja hogy épp egy haboruban vezeti Budapestet.

Napi ukran terrortamadas, civil lakohazakat tamadtak dronokkal Krasznodarban az ukran csapatok.
Tobbek kozt azert is eredmenytelenek az ukranok, mert a kapott fegyverek nagyobb reszet elvakultan a civilek pusztitasara hasznaljak a katonai celpontok helyett. Legyen az olcso 155mm granat vagy filleres dron, vagy epp draga Tocska vagy Taurus.


A hetvegi Belgorod tersegi ukran terrortamadas valos celja ez lehetett, de igy kenytelenek voltak hamis hireket gyartani hamar nem sikerult.

Itt meg epp egymast gyilkoljak az ukran parancsnokok, teljes lehet a kaosz, es alacsony a moral.


És a végére egy ujabb "az oroszok kifogytak a tankokbol is hir" ezuttal a franciaktol. Gondoltam megelozom vele a helyi ukroreich rajongokat.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
A video mar nem elerheto. Tul jol lettek az ukranok meg a hulye amerikai hadvezer faszsagai kielemezve? :D
Az én tippem egy NAFO mass-reporting:

IIVo8mzf_o.jpeg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 290
44 881
113

Az ellenség az offenzíva előtt hatalmas csapásokat mér a hátunkra (FOTÓ, VIDEÓ)​

A légvédelem jelenleg a HIMARS és a Storm Shadow rakéták hatalmas rakétacsapásait tükrözi.
Robbanások dörögnek a Zaporozsje régió városaiban: Berdjanszkban, Tokmakban, Vasziljevkában.
A légvédelem ismét működött a rosztovi régióban.
Korábban az Egyesült Államok nyíltan bejelentette azt a stratégiát, hogy az ukrán fegyveres erők felállása előtt megpróbálja károsítani a légi közlekedésünket, a bázisainkat és az infrastruktúránkat.
A felvételen egy rakétarepülés és egy tűzvész látható Berdyanszkban
Источник: https://rusvesna.su/news/1685048799

Az ördög lecsap Krasznodarra — a lehetőség pillanata BpLA (FOTÓ, VIDEÓ)​

Az ellenség drónok segítségével támadta meg Krasznodart.
A város egyik kerületében történt robbanásról készült felvételeket a média és a szemtanúk teszik közzé.
A helyszínről érkezők arról számolnak be, hogy egy kamikaze UAV megrongálta a Morskaya utcában egy mobilszolgáltató távközlési tornyával rendelkező épületet.
A robbanások során senki sem sérült meg - közölte a regionális hadműveleti parancsnokság. A baleset helyszínén a mentők dolgoznak.

Frissítve​

A krasznodari robbanás után egy irodaház, egy ötemeletes épület (betörtek az ablakok) és egy közeli magánház (a tető részben megsérült) megsérült. Ezt a Krasznodar vezetője, Jevgenyij Naumov nyilatkozta.
Az előzetes információk szerint személyi sérülés nem történt.
A krasznodari hatóságok tagadták a hálózattól a Morszkaja utca lakóinak evakuálásáról szóló jelentéseket, és arra kérik, hogy csak a hivatalos forrásokból származó információkban bízzanak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1685071013

Berdyansk: az éjszakai ágyúzás részletei (FOTÓ, VIDEÓ)​

Május 26-án éjjel, nem sokkal éjfél után a kijevi rezsim megtámadta Berdjanszkot a Zaporozsje régióban.
A város tűz alá került, feltehetően a Storm Shadow rakétáktól.
Hatalmas tűz ütött ki a kikötő területén.
Közvetlenül a sztrájk után más helyeken és máskor készült, egymással nem összefüggő felvételek keringtek az interneten, és az ukrán propaganda elkezdte kidolgozni a „majdnem elpusztult és pánikban van a város” indítékát, ami nem igaz.
Источник: https://rusvesna.su/news/1685076420

Kijev a közeljövőben nem tudja visszaadni az elvesztett területeket – mondta Milli tábornok​

...
Amint arról az Orosz Tavasz beszámolt , Mark Milley tábornok távozik posztjáról, helyét Charles Brown tábornok veszi át , aki az Egyesült Államok vezérkarának új vezetője lesz, ha a Kongresszus jóváhagyja jelöltségét.
Источник: https://rusvesna.su/news/1685079477
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 595
19 400
113

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113
Saját elmélet (persze lehet már más is megfogalmazta):

Ami többé kévésbé vitán felül áll, hogy eredetileg az oroszok rövid időre terveztek, de valahol Gosztomel környékén a terv félre csúszott, és fokozatosan átalakult a háború egy klasszikus népek csatájává. A felek céljait nem tudjuk, de mindabból, ami a nyilatkozatokból következik, az oroszok Ukrajna egy részét biztosan meg akarják tartani, az országról le akarják választani a keleti iparosodott részeket és lehetőleg a tenger mellék minél nagyobb hányadát. Tehát ma ugyan a harcok de jure Ukrajna területén zajlanak, de ez de facto várhatóan orosz terület lesz.
Mimden szétlőtt város helyreállítása, nyugdíjak fizetése előbb utóbb az orosz államkasszát fogja majd terhelni.
Mivel a front mentén a városokat már lerombolták, ha tovább haladnak, újabb később sajáttá váló városokat fognak elpusztítani, ezért célszerű egy helyben maradva minél több elenséges erőt adott helyen felszámolni és csak akkor előre mozdulni, ha az ukránok már nem hajlandóak elég intenzitással támadni.

Ha ez az elmélet igaz, ebből a szempontból Bahmut elfoglalása kifejezetten káros. Talán a lendület, talán más szempontok (a katonáknak és a hátországnak is nehéz elmagyarázni, miért jó nyerés helyett döntetlen közelire hozni a csatákat) miatt látjuk a város bevételét.

Persze ez lehet csak az egyik oka a lassú haladásnak, a másik oka az is lehet, hogy az adottságokat figyelembe véve a közvélekedéssel ellentétben nagyon vigyáznak az oroszok az élő erőre és inkább tüzérséggel próbálják felőrölni az ellenséget. Ma már kevesen emlékeznek rá, de a SZU végnapjaiban egy valódi diktatúrában is komoly tüntetések voltak az Afgán háború miarr, aminek a megismétlődését az orosz vezetés láthatóan minden áron próbálja elkerülni.

Mindenesetre bármi is az oka, a helyi légi-, tüzérségi- és EW fölénynek köszönhetően az oroszok élőerő vesztesége lényegesen alacsonyab az ukránoknál, így ha nem változik a helyzet az álló háborúval is elérik a céljaikat. Addig pedig csak azért kell imádkoznunk, hogy senki ne lépjen át olyan vörös vonalat, aminek eredményeként az oroszok már nem csak fenyegetőzni, hanem atomháborúzni is fognak. Szeretném, ha még a gyerekeim is tudnák, mit jelent a modern civilizáció és nem ökrós szekér lenne számukra az elérhető leggyorsabb közlekedési eszköz.
A lassú előrehaladás oka szerintem nagyon prózai. Jelenleg nincs az oroszoknak annyi élő ereje a fronton, hogy nagyszabású a front egészét éríntő offenzívát indítsanak. Nem fogunk itt látni olyan nagy és látványos hadműveleteket mint a 2. világháború során, már csak azért sem mert azt tömeg hadseregek vívták, itt pedig ilyen nincs és hacsak a háború nem eszkalálódik (remélem nem fog) nem is lesz. Putyin nem fog általános mozgósítást és totális hadi állapotot bejelenteni ha csak Ukrajna marad a hadművelet célpontja. Nem éri meg neki gazdaságilag (egy több milliós hadsereg ellátása, logisztikája eszméletlen pénz és anyag költség) és társadalmilag sem. Ami meg az élő erő óvását illeti. Nos szerintem ennek az oka az, hogy a jelenlegi helyzetben a kiesett élő erő pótlása nehézkes. Ha hadi állapot lenne a dolog egyszerűbb lenne, de a tartalékos rendszer véges, ahogy az önkéntesek létszáma is.