Van némi igazságod, de csak részben. Nézd meg az ukrán háborút, hány Gvozdikát, Akaciát lőttek eddig szét. Illetve ezekhez mérten, hány PZH 2000-est.
Hány 2Sz1/2Sz3 volt/van a háborúban és mennyi Pzh. Mennyi időt képeset aktívan a fronton tölteni és mennyit vannak abból kivonva javítás stb. miatt. Hány tűzfeladatot végzett el egységnyi idő alatt az egyik/másik stb. Nem beszélve a logisztikai lábnyomáról, ami ha túl nagy, aránytalanul sok erőforrást von el a fronttól.
Ha nincs annyit aktív bevetésen a Pzh, úgy nehéz kilőni. Én azt látom, hogy korlátozottan vetik be, szinte csak általános, mélységi tűzfeladatokra és szinte kivonva a közvetlen tűztámogatásból.
Én annyira nem estem hasra a háborús teljesítményétől.
Én a nyugati lövegek közül az M777 esetében láttam azt, hogy megbízhatóan ott tud lenni és végzi a feladatát. Ez látszik is a veszteségeken. De háborúban ez van.
Egy ilyen szuper löveg, 70+ km- re küldi az áldást, halál pontosan. Feltehetően az ellenséges válaszcsapás hatótávján túlra. Vagyis, egy ellentűz nem éri el. Illetve, a megszokott tüzelőállás váltások okán, drónokkal sem lehet olyan gyorsan lecsapni rá.
Két, egymással ellentétes következtetést levonó tanulmány jelent meg a közelmúltban. Az egyik a klasszikus TÁS váltások jelentőségét taglalta, mely a tüzérségi válaszcsapásokra épít. Ez alapján nagyon fontos a mobilitás és lőtáv. Ezt már többször kitárgyaltuk, de addig nem volt elég valós tapasztalat.
Egy másik szerint - ami az elterjedt drónaktivítást alapul véve írta kicsit át a klasszikus harcászatot - azt taglalta, hogy a lövegeket legkönnyebben a TÁS váltáskor derítették fel és vezettek rá tüzet. A modern tűzvezető rendszereknek már nem probléma gyorsan lőelemeket képezni mozgó célokra nagy távolságból. Inkább a kevesebb TÁS váltást de hatékony álcázást tartja fontosnak (valamint a drónvédelmet olyan hálókkal, amik felfogják őket).
Kérdés egy HX3 esetén, hogy megéri-e egy ilyen drága és bonyolult löveget venni kis darabszámban? A precíziós lövedékei sem lesznek éppen olcsók, a harcászati aktivitása szintén kérdéses de a logisztikája biztos bonyolult. Bár nagyon csábító a 70+ km lőtáv, de ez már kívül esik egy dd. műveleti területén. Ha pedig kívül esik, nem lenne jobb egy magasabb egység alá tartozó tűzeszközzel tüzet vezetni rá? Erre a feladatra sokkal inkább tartom alkalmasnak és egyszerűbbnek a rakétatüzérséget. Nem mondom, hogy nem jöhet jól esetenként egy nagy lőtávú prec. gránát, de erre tartani marha drága lövegeket iszonyat pazarlás lenne.
Én nem tatom jó ötletnek a szűkös erőforrásainkat ilyen korlátozottan alkalmazható, nehezen és drágán üzemben tartható, a háború mocskára nagyon érzékeny eszközökre pazaroljuk.
Ráadásul jóval kevesebb csövünk lenne, mint szükséges, a műveleti területük pedig ezeknek sem lenne nagyobb, csak egy kicsit mélyebb.
Egy tűzrendszert úgy kell kiépíteni, hogy lehetőleg minden lövész rajnak jusson tűztámogatás és egészen a hadműveleti célokig le legyen fedve a hadműveleti terület. Azaz a 60 mm -es aknavetőtől a 300+ mm-es ( 300+ km hatósugarú) rakétákig. Ez nagyon sok eszközt igényel véges pénzösszegből.
Egy normál tervezésnél külön kell venni a manővererők jóval drágább és a területvédelmi erők szerényebb, de még hatékony igényeit. Azt hiszem, mindvégig egyetértettem Veled a tömeghadseregek kérdésében, ami szükséges egy komoly mélységgel rendelkező védelmi rendszer kiépítéséhez és működtetéséhez. Képtelenség lenne ellátni ultramodern lövegekkel mind. Egy CAESAR/ATMOS és tsai bőven elég és megfizethető alternatíva lenne másik két dd.-nak, míg egy legalább 2 osztályos (2x18) sorozatvető beszerzése indokolt, feltétlen modul rendszerű (PL.: PULS). Zl-ként 8 db önjáró 120-as aknavető és meg lenne a manővererők tűztámogatása és a hadműveleti tűzcsapás képessége.
És, ha tényleg meg akarnánk védeni az országot, akár egy komolyabb erő ellen is, akkor jön képbe a területvédelmi alakulatok felszerelése tüzérséggel, ami megfelelő mélységű védelmet és védelmi tűzrendszert képes garantálni. A 7 db TVE-t (ami akár dd is lehetne a későbbiekben), ha rendesen fel akarjuk szerelni, akkor min. 168 db vontatott 120 mm-es aknavető (még jó, hogy vettünk gyárat) és 126 db (7x18) vontatott 105/155 löveg plusz tartalék. És elrendelni a sorozást...