A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
356
2 097
93
Mert a NER nem egy nagypolgári tőkés réteget hozott létre,hanem egy feudális jellegű járadékos élösködő réteget.A NER nem polgári rendszer.A NERlovagok polgári kapitalista viszonyok között életképtelenek.
NER egyszerűen a gazdasági-politikai reformok összessége, nyilván nem problémamentes, de már 2010-től működik.
A NER ellenzéke még soha semmi reális alternatívát nem ajánlott, ami ennél jobb lenne, csak a hergelésben "jók".
Ergo ... inkább "NER" mint hazaáruló "dollárbaloldal", inkább Mészáros Lőrinc mint Bige lászló.
Inkább O.V. mint bárki más.
Pont.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 964
19 276
113
NER egyszerűen a gazdasági-politikai reformok összessége, nyilván nem problémamentes, de már 2010-től működik.
A NER ellenzéke még soha semmi reális alternatívát nem ajánlott, ami ennél jobb lenne, csak a hergelésben "jók".
Ergo ... inkább "NER" mint hazaáruló "dollárbaloldal", inkább Mészáros Lőrinc mint Bige lászló.
Inkább O.V. mint bárki más.
Pont.
Éljen Nemgyurcsányferenc! Máris jobban esik, hogy lefelezik a pénzem, a partnercéghez becsöngetnek visszautasíthatalan ajánlattal, stb...
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Minden népnek olyan vezetői vannak, amilyet megérdemel. Ez demokráciában különösen így van. (Természetesen az idegen megszállás kivételével)
Nem, a demokráciában pont nem így van. Az egyetlen olyan társadalmi berendezkedés, ami mindenben rossz. Persze lehet alá menni, lehet Sztálinizmus. De már Lenin köröket ver rá. És bármi ami nem diktatórikus nagyságrendeket.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 901
91 506
113
A legnagyobb hiba a FIDESZ kommunikációja. Ahogy Ranger is említette, a kormányváltás után az államcsőd belebegtetése indította el a lavinát.
Ezt nem a kormány lebegtette be. Lehet az elején Kósának volt egy megszokott balfasz nyilatkozata, de ő sosem vitte a pénzügyeket.
A 2010 előtti gazdasági, pénzügyi megmondóemberek vizionáltak összeomlást 2011-14 között konstansan. Természetesen a 2010-es hatalomátadáskor még rendben volt az ország.

A bizalomvesztéssel járó állandó szélmalomharc is ide vehető.
A bizalomvesztésnek 2 fázisa van 2010/11-ben a kormány vesztette el végleg a bizalmát az Uniós elittel szemben. Amit a korábbi balliberális kormányoknak segítettek eltitkolni a választások előtt, majd folyamatosan elnéztek, ott az új kormány fél év türelmét sem kapott.

Ezt el sem hitték, ezért 2 évig próbálkoztak alkudozni, aztán meghúzták az unortodox utat. Minden számot amit kérnek betartanánk, de a módszert hogyan jutunk oda, magunk határozzuk meg.

Ennek egyébként a hatalom megtartásában van szerepe, mert el tudják hitetni a választópolgárokkal, hogy az ország érdekében szállnak szembe az EU-val, rendszeresen. Ettől erősnek érzik az emberek a kormányt, miközben szinte minden fronton csak rontanak az ország helyzetén, alkupozícióján.
Sztem a kormány 10-14 között nagyon defenzív, védekező harcot vívott Brüsszellel szemben. Aztán amikor az EU, IMF tanácsai nélkül, azokkal szemben rendbetették a gazdaságot, már élvezték a harcot.

Ez most a Covid után változott. Már rég békülnének, de a brüsszeli elit annyira arrogáns és sértett, hogy inkább hajlandó minden hatáskört átlépni, jogtalanul pénzeket visszatartani, csakhogy a nyugati mainstream irányvonal érvényesüljön a végeken. Ez mind a lengyelekre, mind ránk igaz. Tehát köpnek a jogra, a jogállamiság nevében. Mindezt egy felsőbb jó érdekében.

Ezért lett volna jobb, ha 22-ben nem Orbán indul, de a háború tükrében meg valószínűleg a tapasztalata nélkülözhetetlen.
Leginkább a NER, és a belőlük profitáló FIDESZ garnitúra volt eddig a haszonélvezője az egésznek a túlárazott, rájuk kiírt beruházásokkal, az "elvesztette közpénz jellegét" stílusú kiszervezésekkel.
De az EU pénzek visszatartásával megmutatkozik, hogy a lufi kipukkadt, a nagytőkések többsége, az EU nélkül életképtelen.
Ezt majd meglátjuk.
Mki profitált az EU-ból. Te is, én is. Ha nem adják oda a jogos kifizetéseket, csak a befizetéseink és a közös hitel magyar törlesztése kell, akkor senki nem jár jól, nemcsak a NER, te sem.

Egyébként mi változott az EU pénzek felhasználásában 10 előtt és után.
A legfontosabb, hogy ez a kormány le tudta hívni. Az előző apparátus arra is képtelen volt.
Aztán megosztották a pénzeket. Nemcsak a külföldi multik vitték. A 14 utáni ciklusban igyekeztek munkahely teremtő beruházásokra, olyan fejlesztésekre fordítani, ami ezeket a beruházásokat vonzza. Ezek kifejezetten jó és sikeres döntések voltak. Kevesebb Mészáros helyett, több Mészáros persze jobb lett volna. Viszont Simicska árulása után nem kockáztattak.
Ezek a közvetett okok több ezer milliárd forintos kiesést okoztak/okoznak a költségvetésnek, nem beszélve a forint hektikus mozgásából, és a kamatterhek megugrásából fakadó veszteségekről!
A legalacsonyabbak kamatokat hozta Matolcsy, ami Simor szerint anno még lehetetlen volt. Most az infláció és a forint miatt muszáj volt emelniük. De nem tétlenül nézik a magas kamatokat, igyekeznek keresletet generálni intézményi és lakossági oldalról az állampapírra, amivel lejjebb nyomhatják a kamatot.
Sztem ez jövőre rendeződni fog.
Emellett voltak közvetlen hibák is.
Ilyen a COVID kezelése. Százmmilliárdok úsztak el felesleges, sokszor használhatatlan lélegeztetőgépekre, fel nem használt tesztekre, vakcinákra.
Vakcina ügyben éppen azért ütötték a kormányt, mert keveset vett az EU közös beszerzéséből, illetve a végén nem csatlakozott.
A lélegeztető meg elenyésző tétel egy 40.000 milliárdos költségvetésben. Anno akkora hiány és pánik volt, hogy túlbiztisították. Nem volt 20-ban egyértelmű a covid kifutása.
A propagandára szintén százmilliárdok mennek el feleslegesen, hogy elhitessék a választópolgárokkal, hogy ami jó az a kormány érdeme, ami rossz, azért az Unió, Soros, Gyurcsány..... a felelős.
Ezt minden kormány a világon, nyugaton, keleten így csinalja. Még KariGeri is. Ez a demokrácia ára.
És lehetne még sorolni napestig a trükköket, aminek az infláció elszállását is köszönhetjük (különadók, stb.).
A legdurvább az élelmiszerinfla és a energiárak. Itt a különadóknak minimális szerepe van. Sőt magában az a inflában is.
Lásd a benzinárstop. Aminek nem a bevezetése, hanem a kivezetése generált inflát, de így is megúsztuk a 800-900 ft-os árakat. Ha akkor elengedik, ma gyorsabban csökkene az infla. De jelzem Nyugaton újra enyhén emelkedik....minimum nem egyértelmű a trend. Ez egyébként figyelmeztető jel!!!
Nem csak ránk hat károsan az ukrán-orosz háború, de például a sebezhetőségünknek a kormány energia politikája is az egyik fő okozója.
Itt végképp semmi sem felróható a kormánynak. Visszavette a ruszkiktól a MOL-t, mi lett volna vele, ha nem teszi ..
Diverzifikalta a gázbeszerzést, útvonalakat. A kőolaj behozatalban léphetett volna többet, de végig a horvát kormánnyal kellett harcolnia, így együttműködésre eddig sem és a jövőben is nehezen számolhatunk. Inkább ukrán szintén zsarolnak.

Az atom ügyben jogos a kritika. Rég állni kéne Paksnak. Sőt jobb stratégiai érzékkel nem vagy nemcsak Paks 2 épül, hanem az oroszokat kihagyva egy kisebb, másik is.
De pont Paks az, ahol az ellenzék rövidlátó módon Brüsszellel jaröltve, ahol lehet keresztbe tett és a magyar energiafüggetlenség kialakítását akadályozta.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 507
5 065
113
Nem, a demokráciában pont nem így van. Az egyetlen olyan társadalmi berendezkedés, ami mindenben rossz. Persze lehet alá menni, lehet Sztálinizmus. De már Lenin köröket ver rá. És bármi ami nem diktatórikus nagyságrendeket.
Akkor hogyan lehet, hogy a demokráciákban a legmagasabb az életszínvonal, és az elmúlt évszázad háborúit nagyrész demokráciák nyerték? Még a diktatúrák is eljáttszák a demokráciát, rendeznek valamiféle választást stb.

Nincs olyan hogy valami nem demokratikus, és nem diktatúra. Legfeljebb a kettő között van valamilyen átmenet.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 099
3 052
113
Minox
"Amíg kapitalizmus van, választanod kell a mulinacionális nagytőke és a hazai oligarchia között.
Persze mindkettőt is választhatod, ekkor a globalista és a komprádor burzsoáia együttesen ül a nyakadra.
Ha a hazai oligarchia eladja az országot, akkor komprádor burzsoáziának nevezzük"

Érdekes...
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 079
4 051
113
Ezt nem a kormány lebegtette be. Lehet az elején Kósának volt egy megszokott balfasz nyilatkozata, de ő sosem vitte a pénzügyeket.
A 2010 előtti gazdasági, pénzügyi megmondóemberek vizionáltak összeomlást 2011-14 között konstansan.
A tények makacs dolgok:
Nem kell, hogy pénzügyi emberek nyilatkozzanak faszságokat, elég ha kormánytagok!


Természetesen a 2010-es hatalomátadáskor még rendben volt az ország.
Ez sosem állítottam, de szerintem más sem nagyon!
Sztem a kormány 10-14 között nagyon defenzív, védekező harcot vívott Brüsszellel szemben. Aztán amikor az EU, IMF tanácsai nélkül, azokkal szemben rendbetették a gazdaságot, már élvezték a harcot.

Ez most a Covid után változott. Már rég békülnének, de a brüsszeli elit annyira arrogáns és sértett, hogy inkább hajlandó minden hatáskört átlépni, jogtalanul pénzeket visszatartani, csakhogy a nyugati mainstream irányvonal érvényesüljön a végeken. Ez mind a lengyelekre, mind ránk igaz. Tehát köpnek a jogra, a jogállamiság nevében. Mindezt egy felsőbb jó érdekében.
A defenzív harcot követte az offenzív Brüsszelezés, ami után csak akkor váltott kifelé látszólag békülékenyebb hangnemre a kormány, amikor elkezdtek elmaradozni a pénzek.
Itthon viszont akkor is tovább szapulták az Uniót. Ezt a képmutató kettős beszédet nehéz lett volna nem észre venni Brüsszelben.!
Mki profitált az EU-ból. Te is, én is. Ha nem adják oda a jogos kifizetéseket, csak a befizetéseink és a közös hitel magyar törlesztése kell, akkor senki nem jár jól, nemcsak a NER, te sem.
Ez igaz. Viszont egyre pofátlanabb lett az elosztása a pénzeknek, ami tarthatatlan volt! A kormányzati elit és kegyeltjei zsírosra szedték magukat, a személyre szabott, túlárazott beruházásokból, miközben pl. a tanárok REÁLBÉRE hosszú évek óta csökken!
A legalacsonyabbak kamatokat hozta Matolcsy, ami Simor szerint anno még lehetetlen volt. Most az infláció és a forint miatt muszáj volt emelniük.
A kezdeti eredmények után még fájóbb, ahová jutottunk. Borítékolható volt, hogy a választások előtti ész nélküli osztogatásnak is meglesz az eredménye!
Nem véletlen a folyamatos feszkó Matolcsyval az utóbbi időben! Ezt a Nagy Mártont meg nem nevezném gazdasági szakembernek! Ekkora balfék bábot keresve sem találhattak volna gazdasági miniszternek!
Kb. mint Bobó honvédelmi miniszterként.
A legdurvább az élelmiszerinfla és a energiárak. Itt a különadóknak minimális szerepe van. Sőt magában az a inflában is.
Lásd a benzinárstop. Aminek nem a bevezetése, hanem a kivezetése generált inflát
Nagyon is nagy szerepe van a különadóknak, és az árstopnak is.
A benzinárstop kivezetése pedig alig emelt az akkor már Európa rekorder infláción.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 595
7 665
113
Mert a NER nem egy nagypolgári tőkés réteget hozott létre,hanem egy feudális jellegű járadékos élösködő réteget.A NER nem polgári rendszer.A NERlovagok polgári kapitalista viszonyok között életképtelenek.
Meséld mér el, mi lenne akkor, ha nem lenne a NER.

Tiszta amerika lenne, a rosszabbik fajtából.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 868
30 536
113
Elnézést, de ez: butaság(nagyfokú ismerethiány).
Ez csak attól függ, mit tekintünk "életszinvonalnak" és mihez viszonyítjuk. Ha "életszínvonal" -nak az állandó rohanást és egzisztenciális válságot gondoljuk, akkor a középkor nyugodt békeévszázadoknak tűnhet.
Ha az életminőséget, akkor is a fejlődés valójában csak látszólagos. Persze az un. átlagélettartamot nézzük, az akkori 30-40 helyett a 70-80 soknak tűnik, viszont ha a munkával eltöltött időt, akkor a mai ember robotol csak igazán.
A középkort egy "aranykornak" tekinthetjük. Ma hiába folyik a falból a víz... ha nem tudod kifizetni...
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
1900- ban magasabb volt az életszínvonal mint ma bárhol ?????
Mi az életszínvonal?
Az, hogy mint egy mérgezett egér dolgozik az ország nagyobb része, és álmában sem lesz már lassan saját lakása,és ha kidobják a munkahelyéről, akkor van 2 hónapja valamit kitalálni, mert egyébként itt a vég?
Cserébe persze megvehet olyan háztartási cikkeket, amik hmm.
3 éve direkt olyan telefont vettem, aminek nem jár le 2 év után a terméktámogatása. Most már kezdem nagyon érezni, hogy haldoklik az akuumlátora, de cserébe legalább kicserélni se egyszerű.
Vehetek occsóért levedlett szar autót, vásárolhatok olyan ruhákat sok pénzért, amik szétfoszlanak, ha használod őket.
Ez tudod mi a monarchiában? A betanított munkás szintje.
Azt, hogy ezt megengedhetem magamnak ma, tudod mi?
A középosztály.
Akkor miről beszélünk?
Az emberek Mãhlerre, Erkelre jártak, vs VV Fannika.
Miről beszélünk?
Ugyanebben az időszakban tudod hol éltek a ma színvonalán? A "demokratikus" usa nyomornegyedeiben.
És persze nyomor az öreg kontinensen is létezett, szó nincs róla, csak a kérdés mindig az, hogy hol.
Az a hol meg az idénymunka, segédmunka szintje volt az említett időszakban. A kubikus már bőven a mai középosztály szintje volt.
Ja de hát te látod, hogy nem, mert neked mobilod van, meg 20 éves romautód, neki meg nem volt, csak a grófnak.
Jah kérem, a technológia fejlődött, csak ez min változtat? Mert azon, hogy napi 8 óra melóval ki mit engedhet meg magának nem sokat.
Nekem nem lenne pénzem naponta élő zenés éttermekben ebédelni, 1900ban az állítólagos társadalmi osztályomnál alap volt.