[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Van egy gondolatom, amit eddig elemzőktől nem hallottam, nem is tudom megmondani, hogy a kommunikációs szakértőkön kívül kinek a területéhez kapcsolódna közvetlenül.

Sokszor értetlenül fogadjuk a nyugat-európaiak rajongását az ukránokért, és azokat az egyre gyakoribb megjegyzéseket főleg, hogy találékony, a problémákat megoldani képes mentalitásuk van, ami első sorban nem a média hadjáratokban jelenik meg, hanem olyan szövegkörnyezetben, ami hitelessé teszi azt, hogy az érintett így is gondolja.

Kicsit átgondoltam, hogy mitől alakulhatott ki az elmúlt 1,5 évben egy bukdácsoló, jövő és megoldás nélküli nép összképből egy talpraesett, hatékony problémakezelő nemzet legendája. És abszolút csak zsigeri megérzés, nem valami jól levezetett szakvélemény, de szerintem ebben központi eleme volt annak a stratégiának, hogy Zelenszkij minden ellenfelének, minden kritikusának a szemébe vágta, hogy jöjjön el Kijevbe, jöjjön el Bucsába (így egyben, nem is tudom hirtelen egyébként megmondani, hogy ezt az ukrán nyelvben egybe írják egy szóként, vagy külön írva jelzős szerkezet) és nézze meg, mit tettek az oroszok.
Én nem voltam soha Kijevben, de láttam pár helyszíni magyar beszámolót, ahol a mi nemzetünk fiai is tátott szájjal nézték, hogy mi van ott. Hogy amikor az első hónapokban voltak a hírek, hogy szegények a metróban éjszakáznak és nagy a nyomor, akkor a helyszínen lévők elmondták, hogy például nincs pisi szag. Teljesen kulturált mértékben meg van oldva minden.
És látja a képeket az ember Mariupolról, utána elhívják Kijevbe és a város gyönyörű, akkor könnyen kialakulhat egy komoly vezető fejében is, hogy hát ez civilizáció. Eddig a háború következményeivel szembesülve tényleg szívbemarkolóan lerombolt térségeket járt be az, aki esetleg máshol is szerzett tapasztalatokat. 1,5 évvel ezelőtt az oroszok megpróbálták körbe venni Kijevet, és ami maradt, az össze sem hasonlítható egy Jemenben lévő vidéki faluval!
És elmegy Irpinbe, meg Bucsába, ahol látja, hogy még vannak nyomai ennek az egykor bezáruló ostromgyűrűnek, de... hát azért onnan is a képeken már látni, hogy elkezdődött az újjáépítés, pedig még vége sincs a háborúnak, pár év és Kijev tágabb környezete is végleg leveti magáról az egykor itt járt orosz haderő nyomait.

Nem tudom, mennyire érthető, mert sosem tagadtam, hogy nem érdekelnek az érzelmek. Az ukránok bucsázása nekem olyan, hogy abszolút nem érdekel. Én, mint magyar, úgy érzem, hogy tele vagyok történelmi traumákkal, engem sokkal jobban érdekel egy jó dokumentum film a vajdasági magyarság elleni mészárlásokról, egy felvidéki kitelepítésről, Kassa bombázásáról, Barcs bombázásáról, Zágráb múlt évi bombázásáról. Én az egész ukrán-orosz konfliktust szeretem becsomagolni egy dobozba, ahol jól megférnek együtt a ruandai mészárlással, a dél-szláv háborúkkal és csak a számokat szeretem belőle. Hogy mi az, amit egy nemzet jövőjét meghatározza és mi az, ami jelentéktelen.
Szóval ha zagyvának tűnt és sok helyen logikátlan kapcsolásnak, akkor elnézést kérek, de próbáltam rájönni, hogy mit ehetnek a Lajtán túl ezen az ukrán marketingon és most jött egy ilyen gondolatom, hogy fontos lehet számukra, hogy az ukrán fővárosba látogatva gazdagnak tűnhetnek, civilizált körülmények között élnek és eddig az elmúlt 30 évben aki háborúba keveredett, az nem a fővárosát mutatta meg, hanem az egykori gyarmatok a vidéki településeit, ahol "a nyomorukkal dicsekedtek". A háború előtt Kijevnek az átlag GDP-je az megegyezett Magyarország átlag GDP-jével, tényleg egy aranyos, rendben tartott város -próbálok senkit nem megsérteni- még Ózd külső részeihez képest is kimondottan jó környék, és már ránk is azt mondják a nyugati emberek, hogy meg sem közelítjük az ő életüket, de már nagyon messze vagyunk az egykori gyarmat vidéki településeitől, sokkal inkább hasonlítunk rájuk.
És persze ezek önmagukban nem lennének -úgy gondolom- elegek, ha nem lenne mellette, amit sokszor elmondunk, hogy ez a háború közel van és átterjedhet ránk, ezért jobban érdekel minket, mint Távol-Kelet vagy Fekete-Afrika valamelyik válság góca. Ha találkozik valaki ukrán menekültekkel, akkor van köztük sötétebb bőrű is, meg egészen világos, de abszolút nem négerek vagy sárgák. Ezeknek a fontosságát nem tagadni akartam, hanem kiegészíteni. És keresni a választ, hogy mi vezetett oda, hogy 1,5 év alatt teljesen megfordult a vélemény és egy problémát problémára halmozó, sehová előre nem haladó nép képéből a nyugati politikusok és cégvezetők fejében (lásd RheinMetall) kialakult egy ügyes, probléma megoldó ember képe.
És még nem is beszéltem azokról a kézen fokható eredményeikről, hogy a nyugati szakértők leírták, hogy 1 hét alatt el fog vérezni az ország, közben kitartottak. Hogy a modern világunk infrastruktúrája sokkal sérülékenyebb és magyar összeomlás kutatók is elmondták elégszer, hogy ha egy lakótömb áram és vízellátása megszűnik, akkor egy hét alatt lakhatatlan körülmények alakulnak ki, de ezt is kulturáltan átvészelték. De ezekről azért nem beszéltem, mert ránéz valaki a számokra és látja azonnal, hogy a lakosság nagy része eljött, mégsem sikerült mindenkinek az ellátását megoldani. Mert a gazdaság 30%-ot esett és erőn felül próbálja Európa életben tartani a hozzá képest tized akkora, elenyésző méretű országot.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 867
14 963
113
Mert nincs atomfegyvere. A 60-70-es evekben majdnem lett, egyesek szerint lett is, de azutan a programot töröltettek. Az meg kulön abszurd, ahogy a kreten magyar kormany folyamatosan halaszatja a NATO csatlakozasi szavazast, mindenfele epeszu magyarazat nelkul.
He? Hogyhogy nincs (nem volt) atomfegyvere? Akkor mivel kellett volna elszámolnia az oroszok felé Ukrajnának a budapesti memorandum szerint? Mert a megállapodás "csak" 1400 robbanófejet at írt elő, csak azt se sikerült teljesíteni mert 6 db-ot az menet közben ukránok elloptak, és saját zsebre értékesítettek.. 2005-ben ebből ukrán Bírósági ítélet is született, még főtisztet is hosszú mozigépész tanfolyamra ítéltek emiatt.

Kárpátalján még mindíg megvannak a rakétasilók, amit az ukrán hadsereg őrizget, pedig már régen be kellett volna őket betonozni (2 támaszpont).

Jó sz@r lenne ha azokból a fejekből pár darab ott maradt? volna..

Tul azon, hogy a török/orosz erdekeket kepviseljuk szolgaian, ennek Magyarorszag szempontjabol semmifele haszna nincs.

Fejts ki légyszi hogy Törökországnak és Oroszországnak hol vannak a közös érdekei, különös tekintettel a Törökország NATO tagságára? Ezt megtehetnéd pld a orosz topikban.

Az biztos, hogy Magyarország és Törökországnak egy a közös érdeke: semmilyen körülmények között ne legyen a területükön de még a szomszédságában sem akár egy "szent" és "demokratikus" ukrán háború, egy lövés erejéig se.

Nekünk annyi a közünk van az egészhez, mint két grönlandi bálnavadász törzs éves torzsalkodásához a bálnakvóta felosztása idején.

A többi Kelet Európai ország is erre hajthat, csak nem vallják be nyilvánosan, hiszen most nem ez a trendi..és demokratikus.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 444
34 392
113
He? Hogyhogy nincs (nem volt) atomfegyvere? Akkor mivel kellett volna elszámolnia az oroszok felé Ukrajnának a budapesti memorandum szerint? Mert a megállapodás "csak" 1400 robbanófejet at írt elő, csak azt se sikerült teljesíteni mert 6 db-ot az menet közben ukránok elloptak, és saját zsebre értékesítettek.. 2005-ben ebből ukrán Bírósági ítélet is született, még főtisztet is hosszú mozigépész tanfolyamra ítéltek emiatt.

Kárpátalján még mindíg megvannak a rakétasilók, amit az ukrán hadsereg őrizget, pedig már régen be kellett volna őket betonozni (2 támaszpont).

Jó sz@r lenne ha azokból a fejekből pár darab ott maradt? volna..



Fejts ki légyszi hogy Törökországnak és Oroszországnak hol vannak a közös érdekei, különös tekintettel a Törökország NATO tagságára? Ezt megtehetnéd pld a orosz topikban.

Az biztos, hogy Magyarország és Törökországnak egy a közös érdeke: semmilyen körülmények között ne legyen a területükön de még a szomszédságában sem akár egy "szent" és "demokratikus" ukrán háború, egy lövés erejéig se.

Nekünk annyi a közünk van az egészhez, mint két grönlandi bálnavadász törzs éves torzsalkodásához a bálnakvóta felosztása idején.

A többi Kelet Európai ország is erre hajthat, csak nem vallják be nyilvánosan, hiszen most nem ez a trendi..és demokratikus.
merrefele vannak ezek a rakétasilók kárpátalján ? műholdképen látszik? csak kiváncsiságból.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
1., A MILITARY TUBE TODAY-t az Egyesült Államokban jegyzik, valahogy nem hatnak rá a fősodor eszméi.
Ha ők NATO páncélos oszlopnak merik nevezni, akkor hogy merném én felülbírálni őket.

2., Ha a zoroszok tudják. hogy megy oda egy SS is, máshova küldik az övékét.
3., Hogy melyik rakéta kit ölt meg, ma még titok, de lehet, hogy hamarosan kiderül: az ukrán SS csak megsebesítette a turistákat, csak a zorosz raketta lehetett az 50+ gyilkosa.


A világ jelentős része, nálunk főleg az álbaloldali ellenzék, a háttérhatalom általi hírközlés, az ENSZ és szervei, a közösségi oldalak által irányított gondolati erőtérben él. E hatás messze nem abszolút, de uralkodó. Elérte, hogy a többség 2022. február 24-éből induljon ki, minden előző okot, okozót töröltek a történelemből, így a politikából is.

https://www.szilajcsiko.hu/single-p...10-az-orosz-ukran-haboru-tagabb-nezopontbol-2
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Látod ilyen a Magyar demorácia ! Egy nyilvános fórumon simán lekreténezheted a 4. ⅔-át töltő Magyar kormányt és nemhogy nemvisznek el mint sok nyugati országbn de még csak nem is bannolnak !
Sőt! Szerintem páran még blokkolnák is.


He? Hogyhogy nincs (nem volt) atomfegyvere? Akkor mivel kellett volna elszámolnia az oroszok felé Ukrajnának a budapesti memorandum szerint?
A szövegkörnyezet alapján én arra gondolok, hogy @Capslock27 Svédországban lakik.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 474
46 612
113

Az "Iskander" eltalálta az ukrán fegyveres erők csoportját az Antonovszkij-híd alatt, több tucat fegyveres megsemmisült (VIDEO)​

A Dnyepr csoportosulás Iskander OTRK rakétatámadást indított az ellenséges állások ellen Antonovszkij-szigeten.
30 fegyverest megsemmisítettek, legalább tízen súlyosan megsérültek.
„A többiek a híd két oldalán bujkálnak a dachákban – félnek kidugni az orrukat. Most a tüzérség hatékonyan dolgozik rajtuk.
Ezt követően a Dnyepr-csoport különleges erői megkezdik a végső tisztogatást” – mondta Vladimir Saldo, Herson régió megbízott kormányzója.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688119991

lődd az OTRK "Iskander"-t az ellenségre az Antonovsky hídon. 30.06 14:30
Nem volt igazán gyenge az ütés.
Úgy tűnik, az ördögök stábja között is vannak veszteségek.
Vannak felvételek a célpont eltalálásáról, de megjegyezzük, hogy az ellenség a közeli épületek pincéiben és a híd tövéhez közeli menedékekben is rejtőzik.
Még kortyolnom kell párat a legjobb hatás eléréséhez.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 040
54 115
113
Fordíthatok egyet a történeten?

nincs NATO vs orosz háború viszont akkor orosz-ukrán háború sincs, tudod mi van jelenleg? Ukrán polgárháború ukrán állampolgárok között..

és egyiket az oroszok támogatják orosz fegyverekkel, orosz önkéntesekkel, orosz veteránokkal stb stb marhaság..

a másikat meg a nyugat/NATO támogatja NATO fegyverekkel, önkéntesekkel, veteránokkal stb stb marhaság..

ha ez az álláspont számodra, meg pár ember számára nevetséges, akkor nem kell elfogadnotok, de akkor hagy ne fogadja már el más sem azt, amikor deklarált NATO tagországok katonai kiképzői, különleges egységei, elektronikai felderítő eszközei, hírszerzői, katonai segélycsomagjai, vagy mindenféle titulussal megnevezett (szabadnapos, leszerelt, önkéntes stb) katonái vesznek ki aktív szerepet a jelenlegi konfliktusban.

még a BTK-ban is szerepel a társtettes vagy a felbújtó fogalma, mind a kettő büntetőjogi kategória, szóval nem kell itt neked meg másnak sem eladni a fekete bárányt fehérként!!

A kretén magyar kormány ugyan mi a büdös lófaszt kezdene akkor, ha a már NATO tag Ukrajna bejönne és kirugdalná a katonáinkból, meg persze belőlünk is a szart??

pont ez a NATO tagság nyújt bizonyos fokú "védelmet" Ukrajna ellen,mert ugyan a két NATO tag török-görög konfliktusában mit is tettek??

Bahmut.. eleve nem is fontos, mondta Zelenszkij..

ha nem fontos miért küldte oda a katonáit? ha nem fontos miért küldi még mindig oda a katonáit?

100 méter előre 100 méter hátra...

hány ukrán dandárt, mennyi hadifelszerelést égetett el Zelenszkij a nem fontos Bahmutnál? illetve kinek van szerinted nagyobb szüksége a haditechnikai eszközökre vagy az élőerőre jelen pillanatban?

azt meg már tényleg csak a legvégén jegyzem meg hogy eleve nem is vehetnek fel olyan országot a NATO-ba aminek a területén jelenleg harci cselekmény folyik.

törökök amúgy sem fognak hozzájárulni véleményem szerint mivel több orosz érdekük van, mint pl nekünk, vagy ami az ukránokhoz fűzné őket, a NATO meg majd mérlegelhet, hogy ki a fontosabb neki stratégiailag Törökország vagy Ukrajna (legalább is amíg Erdogan az elnök sztem blokkolni fogja őket).

a végére még egy gondolat bekaphatja úgy kb az összes atlantista majom, meg az egész EU.. a magyar jogállamiságra hivatkozva blokkolnak mindent ami járna nekünk (nem adható, hanem jár!!!), közben a nyiltan neonácikkal bratyizó Ukrajnát a keblükre ölelik.


Az idődet vesztegeted.


@grigorij3 kérdezted, mi a helyzet a Storm Shadow-kkal



Ezt leszedték,nem fog már civilelet gyilkolászni.


 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 631
55 472
113
Van egy gondolatom, amit eddig elemzőktől nem hallottam, nem is tudom megmondani, hogy a kommunikációs szakértőkön kívül kinek a területéhez kapcsolódna közvetlenül.

Sokszor értetlenül fogadjuk a nyugat-európaiak rajongását az ukránokért, és azokat az egyre gyakoribb megjegyzéseket főleg, hogy találékony, a problémákat megoldani képes mentalitásuk van, ami első sorban nem a média hadjáratokban jelenik meg, hanem olyan szövegkörnyezetben, ami hitelessé teszi azt, hogy az érintett így is gondolja.

Kicsit átgondoltam, hogy mitől alakulhatott ki az elmúlt 1,5 évben egy bukdácsoló, jövő és megoldás nélküli nép összképből egy talpraesett, hatékony problémakezelő nemzet legendája. És abszolút csak zsigeri megérzés, nem valami jól levezetett szakvélemény, de szerintem ebben központi eleme volt annak a stratégiának, hogy Zelenszkij minden ellenfelének, minden kritikusának a szemébe vágta, hogy jöjjön el Kijevbe, jöjjön el Bucsába (így egyben, nem is tudom hirtelen egyébként megmondani, hogy ezt az ukrán nyelvben egybe írják egy szóként, vagy külön írva jelzős szerkezet) és nézze meg, mit tettek az oroszok.
Én nem voltam soha Kijevben, de láttam pár helyszíni magyar beszámolót, ahol a mi nemzetünk fiai is tátott szájjal nézték, hogy mi van ott. Hogy amikor az első hónapokban voltak a hírek, hogy szegények a metróban éjszakáznak és nagy a nyomor, akkor a helyszínen lévők elmondták, hogy például nincs pisi szag. Teljesen kulturált mértékben meg van oldva minden.
És látja a képeket az ember Mariupolról, utána elhívják Kijevbe és a város gyönyörű, akkor könnyen kialakulhat egy komoly vezető fejében is, hogy hát ez civilizáció. Eddig a háború következményeivel szembesülve tényleg szívbemarkolóan lerombolt térségeket járt be az, aki esetleg máshol is szerzett tapasztalatokat. 1,5 évvel ezelőtt az oroszok megpróbálták körbe venni Kijevet, és ami maradt, az össze sem hasonlítható egy Jemenben lévő vidéki faluval!
És elmegy Irpinbe, meg Bucsába, ahol látja, hogy még vannak nyomai ennek az egykor bezáruló ostromgyűrűnek, de... hát azért onnan is a képeken már látni, hogy elkezdődött az újjáépítés, pedig még vége sincs a háborúnak, pár év és Kijev tágabb környezete is végleg leveti magáról az egykor itt járt orosz haderő nyomait.

Nem tudom, mennyire érthető, mert sosem tagadtam, hogy nem érdekelnek az érzelmek. Az ukránok bucsázása nekem olyan, hogy abszolút nem érdekel. Én, mint magyar, úgy érzem, hogy tele vagyok történelmi traumákkal, engem sokkal jobban érdekel egy jó dokumentum film a vajdasági magyarság elleni mészárlásokról, egy felvidéki kitelepítésről, Kassa bombázásáról, Barcs bombázásáról, Zágráb múlt évi bombázásáról. Én az egész ukrán-orosz konfliktust szeretem becsomagolni egy dobozba, ahol jól megférnek együtt a ruandai mészárlással, a dél-szláv háborúkkal és csak a számokat szeretem belőle. Hogy mi az, amit egy nemzet jövőjét meghatározza és mi az, ami jelentéktelen.
Szóval ha zagyvának tűnt és sok helyen logikátlan kapcsolásnak, akkor elnézést kérek, de próbáltam rájönni, hogy mit ehetnek a Lajtán túl ezen az ukrán marketingon és most jött egy ilyen gondolatom, hogy fontos lehet számukra, hogy az ukrán fővárosba látogatva gazdagnak tűnhetnek, civilizált körülmények között élnek és eddig az elmúlt 30 évben aki háborúba keveredett, az nem a fővárosát mutatta meg, hanem az egykori gyarmatok a vidéki településeit, ahol "a nyomorukkal dicsekedtek". A háború előtt Kijevnek az átlag GDP-je az megegyezett Magyarország átlag GDP-jével, tényleg egy aranyos, rendben tartott város -próbálok senkit nem megsérteni- még Ózd külső részeihez képest is kimondottan jó környék, és már ránk is azt mondják a nyugati emberek, hogy meg sem közelítjük az ő életüket, de már nagyon messze vagyunk az egykori gyarmat vidéki településeitől, sokkal inkább hasonlítunk rájuk.
És persze ezek önmagukban nem lennének -úgy gondolom- elegek, ha nem lenne mellette, amit sokszor elmondunk, hogy ez a háború közel van és átterjedhet ránk, ezért jobban érdekel minket, mint Távol-Kelet vagy Fekete-Afrika valamelyik válság góca. Ha találkozik valaki ukrán menekültekkel, akkor van köztük sötétebb bőrű is, meg egészen világos, de abszolút nem négerek vagy sárgák. Ezeknek a fontosságát nem tagadni akartam, hanem kiegészíteni. És keresni a választ, hogy mi vezetett oda, hogy 1,5 év alatt teljesen megfordult a vélemény és egy problémát problémára halmozó, sehová előre nem haladó nép képéből a nyugati politikusok és cégvezetők fejében (lásd RheinMetall) kialakult egy ügyes, probléma megoldó ember képe.
És még nem is beszéltem azokról a kézen fokható eredményeikről, hogy a nyugati szakértők leírták, hogy 1 hét alatt el fog vérezni az ország, közben kitartottak. Hogy a modern világunk infrastruktúrája sokkal sérülékenyebb és magyar összeomlás kutatók is elmondták elégszer, hogy ha egy lakótömb áram és vízellátása megszűnik, akkor egy hét alatt lakhatatlan körülmények alakulnak ki, de ezt is kulturáltan átvészelték. De ezekről azért nem beszéltem, mert ránéz valaki a számokra és látja azonnal, hogy a lakosság nagy része eljött, mégsem sikerült mindenkinek az ellátását megoldani. Mert a gazdaság 30%-ot esett és erőn felül próbálja Európa életben tartani a hozzá képest tized akkora, elenyésző méretű országot.
Nyugaton a média sajnos képes egy alternativ valóság kialakitására. Ennyi az egész ukràn csoda.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
919
10 528
93
.
Sajnos ujabb minimalista velemeny. Hiperszuperkivalo ---------------- szar, ez egy skala. Probalj meg közepertekeket is latni. Az orosz nem "szar", hogy idezzelek, de nem is olyan hiperszuperkivalo, mint ahogy az itt egyoldaluan sorolt linkek alapjan itt sokan szeretnek hinni. Az, hogy az eltelt lassan 1.5 vagy az elmult 8-9 ev, ahogy szamoljuk, haboruskodas mennyire nagy eredmenyeket hozott, az nyilvan egy beszelgetes targya lehet, de pl az elmult lassan 1 evben a Bahmutnal szaz meter elöre, majd 100 meter hatra allohaboru szerintem nehezen nevezhetö egy nagy orosz sikertörtenetnek, ezert is igyekeznek a propagandistaik ezt NATO-orosz haborunak eladni, mert a Real Madrid ellen nem akkora szegyen kuszködni, ellenben a Baktaloranthaza ellen mar arcvesztöbb ugyanaz az eredmeny. Persze lehet ugy tenni, hogy ez az egesz egy zsenialis mesterterv resze, es eppen kifarasztjuk az ellenfelet, de lehet, hogy nem. Amugy az ukran nagy "ellentamadasrol" sincs jobb velemenyem, kb semmire se jutottak az orosz vedelem ellen, ment itt a nagy felvezetes honapokon at, azutan egeret vajudtak a hegyek.
.

.
Mert nincs atomfegyvere. A 60-70-es evekben majdnem lett, egyesek szerint lett is, de azutan a programot töröltettek. Az meg kulön abszurd, ahogy a kreten magyar kormany folyamatosan halaszatja a NATO csatlakozasi szavazast, mindenfele epeszu magyarazat nelkul. Most pl ujabb halasztas erik, ezuttal nyar utanra. Tul azon, hogy a török/orosz erdekeket kepviseljuk szolgaian, ennek Magyarorszag szempontjabol semmifele haszna nincs.
.

.
1. Miert irsz többesszamban, hogy eldönthetNETEK? Önmagamat neveben irok, ne kepzelj körem valami Brusszelböl iranyitott csoportosulast, vagy CIA bekaemberektöl a folyo alatt atvett utasitasokat.
2. Ujabb szep pelda az fekete/feher alapu minimalista gondolkozasra. :) Azt irod, döntsem (vagy valamiert döntsuk) el, hogy "oroszok gyengék és nem kell félni tőlük" -- "vagy erősek és félni kell tőlük." Megint a ket ostoba veglet. A kettö között szamodra semmi sincs? :)
Az az érzésem, hogy Prigó balsikerű akciója akkora frusztráltságot okoz egyeseknél, hogy a stafétát adogatva folyamatosan szét akarják cseszni ezt a topicot.

Az mondjuk priceless, hogy folyamatos acsarkodás közepette valami mértékadó középre képzeled magad.

Helyes hogy a svédeket nem szavazzuk be. Egyrészt hányszor belénk rúgtak az elmúlt években, most mit várnak? Tessék elnézést kérni, az miért késik? Másrészt, a térképre nézve ez csak hisztike. Harmadrészt, miért gyengítsük a szövetséget egy ilyen bomlasztó társulattal? Törökellenesek, magyarellenesek... szomszédjaikat is utálják. Hol voltak idáig amíg nem volt konfliktus? Csak ilyenkor kell a nato?

Egyébként még meg is köszönhetik ahogy a Nato is lejáratja magát :)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 474
46 612
113
Az artemovszki helyzetről
Az ukrán fegyveres erők továbbra is megpróbálják áttörni a szárnyakat, és harapófogva elfoglalni a várost.
Az ellenség Kleshcheevka és Berkhovka irányába próbál támadni, amelyek stratégiai magasságok.
Az ukrán fegyveres erőknek tegnap sikerült elfoglalniuk egy hídfőt a Kurdyumovskaya gát területén, a harcok folytatódnak. Az orosz hadsereg viszont ellentámadást indít Grigorovka falutól keletre, előrenyomva és visszaszorítva az ellenségeT.

A "tvazhny" tüzérsége hatalmas támadásokat intézett az ukrán fegyveres erők dandárjai ellen Kremennaja közelében
Chervonaya Dibrova község területén az Ukrán Fegyveres Erők 2 gyalogsági támadást indítottak a 67. Árnyékdandár és a 100. Teroborona Brigád gyalogsági harcjárművei és teherautói támogatásával. A kézi lőfegyverek és a tüzérségi tűz csatája során az ellenséget visszaszorították. Elfoglalt pozíciók.
▫️Megakadályozták az ukrán fegyveres erők 2 DRG-je által ellenőrzött területre való behatolási kísérletet. A lövöldözés során a fegyvereseket megsemmisítették.
A Serebryansky erdőgazdaság területén UAV-ok segítségével feltárták az Ukrán Fegyveres Erők 63 és 42 OMSB felszereléseinek mozgását. A tüzérség azonosított célpontokra lőtt. Az ellenség 2 gyalogsági harcjárművet, 3 kisteherautót és jelentős számú személyi állományt vesztett.
Szu-25-ös támadórepülőgép és Szu-34-es személyzet bombázta az ukrán fegyveres erők 8 állásáT.

Cherson irány, Antonovszkij híd. 30.06 16:40
Az ellenség továbbra is megpróbál további erőket átvinni az Antonovszkij-hídra.
Gyorshajókat használnak.
Mint mindig, most is készen állunk arra, hogy tűzzel BORÍTSUK BE az öngyilkos merénylőket.
A légi- és rakétacsapások meghozták gyümölcsüket, de még sok kemény munka vár ránk.
 
W

Wilson

Guest


Katonai informátor


június 30., 17:21


5694a5a5a02c3547ffa97b51f547200e.jpg

KAMAZ-43269 Vystrel páncélozott jármű,
amely BM-30-D "Spica" személyzet nélküli harci modul a JSC "Burevestnik" Központi Kutatóintézetből az NVO területén.

A BM-30-D "Szpica" (32B01)személyzet nélküli harci modul, amely egy 30 mm-es 2A42 automata löveggel és egy 7,62 mm-es PKTM (6P7K) géppuskával, valamint egy AG-30 automata gránátvetővel van felszerelve.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 916
21 750
113


5694a5a5a02c3547ffa97b51f547200e.jpg

KAMAZ-43269 Vystrel páncélozott jármű,
amely BM-30-D "Spica" személyzet nélküli harci modul a JSC "Burevestnik" Központi Kutatóintézetből az NVO területén.

A BM-30-D "Szpica" (32B01)személyzet nélküli harci modul, amely egy 30 mm-es 2A42 automata löveggel és egy 7,62 mm-es PKTM (6P7K) géppuskával, valamint egy AG-30 automata gránátvetővel van felszerelve.

Nekem valamiert az Alien, bolygo neve halal jutott eszembe. :rolleyes:

s-l400.jpg
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 867
14 963
113
A szövegkörnyezet alapján én arra gondolok, hogy @Capslock27 Svédországban lakik.
Visszaolvastam a kisebbfajta csörte írásait, arról hogy most ez ukrán vagy svéd helyzethez igazodó szöveg-e nem találtam egyértelmű utalást (hmm nem lehetett határozott szöveget, értelmet találni benne?). Azt sem értem kristálytisztán, hogy mivel Svédország nem is határos Ukrajnával, mi semmi köze a mostani konfliktushoz? Ne is legyen... még ez a 2 Európai hadakozó ország is sok a közelségünkben.

Ennek alapján úgy véltem, hogy mivel ez ukrán - orosz konfliktus topik, tehát ide Ukrajnát valamennyire érintő szöveg illik, hát így írtam meg a válaszom Ukrajna NATO csatlakozásával kapcsolatosan.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 708
8 804
113
Mely állításaimat tartod kérdőjelesnek ? Én mind az USA-t, mind az oroszokat tudom méltatni, és a hibáikat is elismerem. Tévedésileg meg itt mindenki tévedett, Mark Milley-től kezdve, ő dobta be, hogy 72 óra alatt elesik Kijev, és Zellert is csak alig, oltári nehezen tudnák evakuálni. Ilyen jóslatokkal ő is az oroszoknak szurkolt ?
"Bahmutnál a semmiért áldozták fel a reguláris ukrán haderő legütőképesebb alakulatait"

"Az oroszok szándékosan visszafogták magukat"
Igazából az oroszok sokszor nem azt csinálták, amit sokan várnának.

Pl. már 2014-től mindenki azt várta, hogy az Orosz Hadsereg mikor fogja helyretenni az ukrán politikát, a hadseregével együtt. Szinte mindenki azt várta, hogy teljes mellszélességgel végigmennek, nem ezt csinálták. 2014 és 2022 között befagyott a háború, állóháború lett, és kutyapaktumoztak, ami annyit is ért. 2022. február 24.-el megkezdve csináltak sok furcsaságot, és most sem szabad szélsőséges találgatásokba esni, mint ahogy az EU-s, NATO-s, és ANZAC csatornák Kercs elestéről és a Krímről fantáziálnak, a másikak meg a Záhonyig galoppozásról.
2014-ben az oroszok még tesztelték a nyugati reakciókat. Akkor sajnos nem voltak elég erős reakciók, pedig utólag látni hogy akkor még meg lehetett volna előzni a nagyobb vérontást.
Amúgy a pontjaidra válaszolva:

Az USA az eddigiek alapján nulla Abrams-et.

A franciák is nulla Leclerc-et.

Abrams-nél a szándék / akarat hiányzik látványosan, hogy átdöfi a monitort, a Leclerc-ből meg kevés van.

A Challenger-eket simán el lehetne adományozni a komplett flottát, a 400 gépet, mert NATO nem standard minden rendszerük, az csak rontják a NATO harcképességét, nem pedig erősítik.

Leopárd 2-esekből van mennyiség, ugyanakkor ha akkor annyit adományoznának, ami a harcok állásának megfordításához kellene, akkor meg csak az EU-s hadseregek harcképessége romlana le radikálisan, és nem tudnák úgy pótolni, mint az oroszok vagy az amerikaiak. Az amerikaiak is szenvedtek harckocsiveszteségeket Irakban, nagy mennyiségben, de sikeresen pótolták. Ellenben egy EU-s hadsereg ekkora veszteségeket nem tudna elviselni.
Az hogy eddig mit adtak nem jelent semmit se arra vonatkozóan hogy a jövőben mit fognak. Szerintem ha az EU nagyon akarja akkor képes egy fegyverkezési versenyben egyedül is lenyomni az oroszokat. Itt a politikai szándék a kérdés.
Sem 2016-ban nem kezdték meg az átfegyverzést, sem most, most is csak jelképes, eszmei értékben, homeopátiás alapon dobtak át 30 - 60 harckocsit és vége a jótékonykodásnak.

Ez nem járható út, kitalálták, hogy Leopárd 1-eseket adnak, több százas mennyiségben. Csak az meg harckocsiknak, nemhogy támadó művelet végzésre tökéletesen alkalmatlan, az 57 milis gépágyú is ementálivá lyuggatja, a benne ülőkkel együtt. És mellékesen tele van azbeszttal, és minden más veszélyes hulladékkal, az EU-s környezetvédelmi előírások miatt lehetetlen a lángvágózásuk, oldják meg az ukránok és oroszok. A bennük ülőknek meg ha van eszük, csatatérre érés után otthagyják őket, mint az orosz segédcsapatok a T-62-eseket, azokból is mennyit zsákmányoltak, és műszaki mentőkként hasznosították újra.

Továbbá a harckocsi az önmagában kevés. Aknamentesítők, csapatlégvédelem, tüzérségi radarok, és légi fedezet kéne. Amiket adtak azokból, nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a vadászrepülőkre meg nem létezik gyorstalpaló, ahhoz NATO-s pilóta kell.
Az igaz hogy kritikus képességek hiányoznak ukrán oldalon, de hiány bőven van orosz oldalon is. A háború ilyen, jellemzően nem ideális körülmények között szokott zajlani.
ip2c9iy.jpg

Go3K5KH.jpg



Ha nem próbálkoznak támadással, akkor nem is teszik magukat az orosz aknák, tüzérség, drónok, és páncéltörő rakéták célpontjaivá :D Csak így soha nem jutnak el a Krímbe, pedig a Boris Johnson, Biden, meg Ursula von der Leyen-féle politikusok kompromisszumképtelenek az ügyben is.
Az ukránok akarják ezt leginkább. Érthető is. Miért adnának fel olyan területeket ahol döntően ukrán nemzetiségűek élnek?
Ami infó van az ukrán légvédelem sikereiről, az jellemzően csapatlégvédelmi siker, infrás, rövid hatótávú fegyverekkel helók és csatarepülők ellen. A többit csak hozzáképzeled. De ha tudsz hiteles (!) forrást az SA-11-es Buk-okkal és Sz-300-asokkal elért lelövésekre, kontra a megsemmisült robotrepülőkre és harcászati rakétákra, oszd meg. Akkor majd megvitatjuk hogy ez siker-e.
Nekem bőven elég az hogy az orosz légierő nem nagyon tevékenykedik Ukrajna felett és hogy az ukrán infrastruktúra minden orosz próbálkozás ellenére működik.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 347
13 881
113
NATO harckocsioszlop vs. NEM NATO:
Ha valami úgy néz ki, mint a NATO, úgy mozog, mint a NATO, azt a felszerelést használja, mint a NATO, azt a kiképzést kapja, mint a NATO, azt a felderítési adatot haszálja, mnt a NATO, ugyanazok vezénylik, mint a NATOT és ráadásul sok esetben még ugyanazok a katonák is ülnek a technikában, mint a NATO-nál, az bizony NATO, bármilyen szerényen és diszkréten próbáljuk is magyarázni a dolgot. Az, hogy erőtlen kísérletek folynak mindezek elkendőzésére csupán azért történik, mert úgy egyébként a NATO egy picit azért be van csokizva az orosz atom miatt, és legalább a hivatalos látszat szintjén megpróbálják a "nem is mi harcolunk" képet fenntartani... De attól még a fentiek érvényben maradnak. :D

USA ATACMS rakétái:
Úgy tűnik a pókerasztalnál be kellett tolni az all in-t, mert kiderült, hogy a leosztott lapok gyengébbek, mint gondolták.
A leszállított "ellentámadási csodafegyverek" rohadtul nem hozták azt az eredményt, amit kellett volna. Most jön a "most már minden mindegy, csak valami hozzon eredményt, mert különben gond lesz a választási kampányban" játék?

Szurovikin:
Azt sajnálnám, ha Putyinék pont őt találnák bűnbaknak, de persze ez is benne van a játékban. Láthatóan nem borult meg a Sojgu-Geraszimov vonal, vagy legalábbis egyelőre nem látszik, bár ahogy Szurovikin eltűnt ugyanúgy Geraszimov sincs sehol. Arra azért kíváncsi lennék, hogy Prigó valójában hol van, Belorussziában vagy Moszkvában? :D
A fronton úgy tűnik nem nagyon hatott ez az otthoni cicaharc, a "nagy tavaszi áttörés" még így is nagyon kudarcos...

Kramatorszk:
Na itt valaki tegye már tisztába a csecsemőt, mert nyakig ér a xar... Ki lőtt itt kire? Anniyra össze-vissza írnak erről, hogy ember legyen aki kibogozza. Hogy került ide Árnyékvillám és akkor most kik a civil áldozatok? Mit kerestek itt kolumbiai civilek? Az látható, hogy amerikaiak voltak itt bőven, de azok miatt nem sír senki, tehát valószínűleg legit célpontok. Aztán voltak még ukrán katonák is, azokért sem zokognak. De ha valaki érti, hogy mi is történt itt valójában az pár szóban próbálja már összefoglalni pls!

ATACMS. Ok, utolsó előtti lépés az F-16-al együtt.
Nem a fegyver minősége a lényeg, hanem az eszkalációs szint - elérkeztünk az orosz anyaország területének mélyére (vagyis stratégiai pontjaira) történő amerikai fegyverekkel történő csapásméréshez. Innentől gyárak, városok, repülőterek - kiemelt katonai, hadigazdálkodási és civil emberek tömegei kerülnek az amerikai fegyverek hatótávolságába. Mindegy hányat lő le a légvédelem, hányat szed szét az orosz haderő. A lényeg, hogy amerikai CM/BM csapások zúdulnak orosz földre. Ezt akarták évtizedek óta és íme - csodálatos végrehajtás... majdnem.
Az ugyanis, hogy ukrán bőrbe bújik a dolog, az majd a halálra égett civilek és szétlőtt gyárak árnyékában lényegtelenné válik.
Vörös vonalnak jelölte meg az orosz. Pont ezért. Ha a hátországát kezdi amerika lerombolni, a civiljeiket halálra gyilkolni, az orosz sarokba szorított állattá fog válni. És akkor úgy ütnek vissza, ahogy csak tudnak. Olyan mészárlást pedig még nem látotta világ, ami akkor jön.

Azt ugyan látom, hogy az orosz megpróbálja ezt még elkerülni valahogy (leszedni az F-16-osokat, felszántani a reptereiket, felderíteni az ATACMS kilövőket műholdakkal, stb...), de kötve hiszem, hogy huzamosabb ideig el tudja kerülni, hogy nagyobb csapások becsússzanak. Akkor pedig először európai, majd ha nem állnak le, amerikai célokat kezdenek ők is lőni. Mert ha nem teszik, simán porrá lövi őket az Amerikai Hads... az ukrán proxi.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
ATACMS. Ok, utolsó előtti lépés az F-16-al együtt.
Nem a fegyver minősége a lényeg, hanem az eszkalációs szint - elérkeztünk az orosz anyaország területének mélyére (vagyis stratégiai pontjaira) történő amerikai fegyverekkel történő csapásméréshez. Innentől gyárak, városok, repülőterek - kiemelt katonai, hadigazdálkodási és civil emberek tömegei kerülnek az amerikai fegyverek hatótávolságába. Mindegy hányat lő le a légvédelem, hányat szed szét az orosz haderő. A lényeg, hogy amerikai CM/BM csapások zúdulnak orosz földre. Ezt akarták évtizedek óta és íme - csodálatos végrehajtás... majdnem.
Az ugyanis, hogy ukrán bőrbe bújik a dolog, az majd a halálra égett civilek és szétlőtt gyárak árnyékában lényegtelenné válik.
Vörös vonalnak jelölte meg az orosz. Pont ezért. Ha a hátországát kezdi amerika lerombolni, a civiljeiket halálra gyilkolni, az orosz sarokba szorított állattá fog válni. És akkor úgy ütnek vissza, ahogy csak tudnak. Olyan mészárlást pedig még nem látotta világ, ami akkor jön.

Azt ugyan látom, hogy az orosz megpróbálja ezt még elkerülni valahogy (leszedni az F-16-osokat, felszántani a reptereiket, felderíteni az ATACMS kilövőket műholdakkal, stb...), de kötve hiszem, hogy huzamosabb ideig el tudja kerülni, hogy nagyobb csapások becsússzanak. Akkor pedig először európai, majd ha nem állnak le, amerikai célokat kezdenek ők is lőni. Mert ha nem teszik, simán porrá lövi őket az Amerikai Hads... az ukrán proxi.
Sajnos túl jól látod !
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
ATACMS. Ok, utolsó előtti lépés az F-16-al együtt.
Nem a fegyver minősége a lényeg, hanem az eszkalációs szint - elérkeztünk az orosz anyaország területének mélyére (vagyis stratégiai pontjaira) történő amerikai fegyverekkel történő csapásméréshez. Innentől gyárak, városok, repülőterek - kiemelt katonai, hadigazdálkodási és civil emberek tömegei kerülnek az amerikai fegyverek hatótávolságába. Mindegy hányat lő le a légvédelem, hányat szed szét az orosz haderő. A lényeg, hogy amerikai CM/BM csapások zúdulnak orosz földre. Ezt akarták évtizedek óta és íme - csodálatos végrehajtás... majdnem.
Az ugyanis, hogy ukrán bőrbe bújik a dolog, az majd a halálra égett civilek és szétlőtt gyárak árnyékában lényegtelenné válik.
Vörös vonalnak jelölte meg az orosz. Pont ezért. Ha a hátországát kezdi amerika lerombolni, a civiljeiket halálra gyilkolni, az orosz sarokba szorított állattá fog válni. És akkor úgy ütnek vissza, ahogy csak tudnak. Olyan mészárlást pedig még nem látotta világ, ami akkor jön.

Azt ugyan látom, hogy az orosz megpróbálja ezt még elkerülni valahogy (leszedni az F-16-osokat, felszántani a reptereiket, felderíteni az ATACMS kilövőket műholdakkal, stb...), de kötve hiszem, hogy huzamosabb ideig el tudja kerülni, hogy nagyobb csapások becsússzanak. Akkor pedig először európai, majd ha nem állnak le, amerikai célokat kezdenek ők is lőni. Mert ha nem teszik, simán porrá lövi őket az Amerikai Hads... az ukrán proxi.
Meszes ezen mit röhögsz?A rohambili küldése után itt tartanak már az atombomba lesz a következő?Nem fogsz röhögni az bíztos,fel nem tudom fogni,hogy milyen "emberek" vagytok .