[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Nagyon sok nép, de külföldi reguláris hadsereg egy sem, ha jól tudom.
Az olasz reguláris hadsereg résztvevő volt Franco oldalán
Kiel institues+Orix+Bloomberg.
Ezek kiszamoltak hogy mostanra tobb az ukrannak a lovege de meg lehet a tankja is mint az orosznak. :D
A globalista sajtó erről cikkez vagy két napja
A portfoliós firkászok becsületére legyen mondva, hogy a cikk végére oda biggyesztették legalább ezt:
"Továbbá, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a fenti számokba nem kerültek beszámításra az orosz raktárakból reaktivált harckocsik sem, amelyek pontos száma, illetve állapotuk is ismeretlen."
Ezzel ez az egyik probléma az állítólagos ukrán harckocsi fölénnyel, az ukrán források legalább 2000 darabra, de a tárolóhangárokban raktározott harckocsikkal akár 3000 darabra tették a kisebb-nagyobb javítás után bevethető harckocsik számát. https://mil.in.ua/uk/blogs/analiz-zapasiv-tankiv-rf-na-bazah-zberigannya-za-uralom/
A forbes idén februárban 3800 darabra tette a reaktiválható orosz harckocsik számát. Orosz forrásra hivatkozva évi 250 új T-90 és 600 felújított T-72 és T-80-ra becsülte az éves gyártási kapacitást.

Az orosz források az idei évre 1500 darabra tették az új és felújított harckocsik számát.

A másik probléma az ukrik által zsákmányolt orosz harckocsikkal kapcsolatos. Legalábbis a harkovi offenzíva során zsákmányolt viszonylag nagyszámú harckocsi fele használhatatlannak bizonyult és csak a másik fele volt azonnal, vagy kisebb-nagyobb javítások után bevethető.

Harmadsorban az ukrán harckocsiveszteségek alábecslése. Karpenko tábornok logisztikai fönök tavaly június 17-én 400 darabra tette. https://www.tellerreport.com/news/2...to-50--of-military-equipment".HJzVlldcY9.html
Tavaly év végén Dacenko ukrán katonai szakértő 800-1000 darabra tette az ukri harckocsi veszteséget
er-viszonyok-Volodymyr-Dacenko-2022-dec20-ukr-n-p-nc-losok.jpg

Igaz azóta Dacenko is visszatért a Oryx adataihoz, de szerintem a minimálisan 1000 darab körüli veszteség lehet a reális.
Ha mindezeket a módosító tényezőket figyelembe vesszük, az orosz harckocsiállomány lényegesen magasabb, míg az ukrán állomány sokkal alacsonyabb, talán 800 darab bevethető harckocsi, valószínüleg nem haladja meg a háború előtti állományt.

ms-ukri-T-64-BV.jpg

Ukrán T-64BV roncsai
ms-ukri-T-72-AMT.jpg

megsemmisült ukrán T-72AMT
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 196
12 371
113
"Ukrajna LMBT-oktatókat keres az AFU számára.

A követelmények között szerepel az "aktív szexuális élet" és a "nemi betegségek hiánya".
Az úgynevezett mentor feladatai közé tartozik a látens LMBT emberek felkutatása is."
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/91402?single

Szerintem a thébai szent csapat mintájára akarnak létrehozni egy "elit" alakulatot.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 506
46 972
113

Magyar ezredes: Jelenleg az oroszok állnak jobban a háborúban​

Sok minden nehezíti az ukrán ellentámadás előrehaladását Resperger István szerint, ráadásul az ukránoknak egyre nehezebb pótolni a veszteségeket is.
„Azt lehet mondani, hogy az ukránok felkészítettek egy majdnem-hadtestnyi erőt az ellentámadásra, közel ötvenezer főt vontak össze. Ebben van közel 240 harckocsi, amiből 85 modern Leopard, illetve 600-700 gyalogsági harcjármű, és kétszáz tüzérségi eszköz”
– mondta Resperger István az Ultrahang csatorna csütörtöki adásában.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője azt is hozzátette, hogy az ukránok délen, három irányból kezdeményeznek, míg az oroszok északon akarnak támadni. Az ezredes szerint a harkivi orosz támadás egy tehermentesítő támadás, azt a célt szolgálja, hogy minél több tartalékot vonjanak el délről az ukránok.
Resperger elmondta: az ukrán katonák nyilatkozataiból az derül ki, hogy komolyan kiépített védelmi vonallal kell szmebenézniük a déli ellentámadás megindításakor, továbbá rengeteg aknamező nehezíti az ukránok előrehaladását. Emellett jelenleg nagyon jók a látási viszonyok a harctéren, akár 4-5 kilométerre is el lehet látni, ami szintén a védekező oroszok számára előnyös.
Az emberi erőforrásokra vonatkozó kérdésre az ezredes úgy felelt:
Ukrajna 2022 februárjában 30 dandárral kezdte meg a háborút, ezen dandárok személyi állományának a 80 százaléka lecserélődött: meghalt, megsebesült, vagy fogságba esett. A kieső katonákat egyre idősebb korosztályokkal pótolták, illetve rendőröket is behívtak.
Resperger elmondta: minél tovább tart a háború, demográfiailag annál nehezebb helyzetbe kerül Ukrajna.
Ami az oroszokat illeti: az ezredes szerint itt is egy vegyes összetételű sereg állt fel, a besorozott kiskatonák mellett különleges erők, a csecsenek, illetve június végéig a Wagner-csoport is Ukrajnában harcolt. A hatalmas veszteségeket azonban könnyebben tudják pótolni az oroszok.
Kérdésre Resperger úgy felelt: jelenleg az oroszok jobban állnak, mint Ukrajna. „Még ki kell védeniük egy támadást, és utána lehet arról egyezkedni, hogy hol mennyi orosz és ukrán lakik” – mondta Resperger, aki arra is utalt, hogy Nyugaton is egyre növekedhet a hajlandóság a tárgyalásokra, ahogy jönnek a választások ezekben az országokban – szemlézte a beszélgetést a Mandiner.

Súlyos harcok a magaslatokért Kleshcheevka közelében: az orosz hadsereg ellentámadásokat hajt végre Artyomovszk szárnyán (VIDEO)​

Az orosz csapatok megtámadják Artyomovszk szárnyait. A felvételen MLRS-ünk az ellenségen dolgozik Kleshcheevka térségében. Ukrán katonai elemzők a Bahmut-irány déli szárnyának hadműveleti helyzetéről számolnak be:
A harcok Kleshcheevkától és a Kleshcheevsky-erődtől északon, északnyugatra és nyugatra folytatódnak.
Az orosz csapatok ellentámadások sorozatát indították a magaslati pozíciók visszaszerzése érdekében, részben sikerrel. A harcok folytatódnak.
Ezenkívül orosz csapatok támadnak, és megpróbálnak visszaszerezni számos pozíciót a Szeverszkij Donyec-Donbass csatorna közelében. A harcok folytatódnak.
Az orosz légiközlekedés aktívan dolgozik Ukrajna fegyveres erőin.
Mindkét fél aktívan használ tankokat, tarackokat, MLRS-eket és aknavetőket.
A heves harcok folytatódnak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688748687

Az ellenség ismét Orekhov közelében halad előre, és megtámadja lövészárkainkat a Zaporozsjei Front (MAP) frontvonalán.​

A Novodanilovka-Rabotino vonalon az ukrán fegyveres erők akár száz fegyverest is bevontak, hogy megkíséreljék áttörni pozícióinkat.
Az ellenséget időben észlelték, és harcosaink megindulnak rá. Várhatóan az ukrán fegyveres erők megkezdik új támadócsoportok átszállítását az összecsapás területére, hogy növeljék a nyomást.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688751362
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 110
78 643
113
„Azt lehet mondani, hogy az ukránok felkészítettek egy majdnem-hadtestnyi erőt az ellentámadásra, közel ötvenezer főt vontak össze. Ebben van közel 240 harckocsi, amiből 85 modern Leopard, illetve 600-700 gyalogsági harcjármű, és kétszáz tüzérségi eszköz”
– mondta Resperger István az Ultrahang csatorna csütörtöki adásában.
Néd már a "hülyét" nem hadsereget mondott...
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Még csak azt sem várom el, hogy legyen mindenkinek éjjellátója, de könyörgöm a kb 1,3 milliós orosz haderő nem tud kinyögni magából 100.000 éjjellátót és éjszakai irányzékot amivel a teljes ukrán kontingens lövész/felderítő fegyvernemétel tudnák látni? Még csak azt se várom e, hogy a tüzérnek legyen vagy a lokátorkezelőnek, de nyomorult bakának aki az árokban rohad annak azért nah...
Baszki ez csak a te hagymázas idiótizmusod ! Szerinted a Baigis , a Dipol , a Dedal és még sorolhatnám a neves és no name gyártókat mennyi idő alatt gyártanának vagy gyártottak le ennyit ? Már nagyon nem űrtechnika , a mai alap cuccok sokszor többet tudnak mint a 3-4 éves csúcstechnikák! Az éjjellátó az maga nem lehet gond csak szerinted ! Viszont gondolkodtál már azon , hogy ha van éjjellátód akkor mekkora logisztika az életben tartani ? Ha használtál már éjjellátót akkor valszeg tudod milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak ! A nagy felbontású hőképalkotóké a jövő ! De amekkorát segít , ügyetlenül ugyan olyan árulód is lehet !
 
W

Wilson

Guest


Katonai informátor


július 7., 22:11



a22cfbc97f44dd72a36bf1745434e675.jpg



A legvalószínűbb, hogy a fegyveres erők (DPICM) bejelentett kazettás lőszerei irányítatlan 155 mm-es M864 tüzérségi lövedékek lesznek .

Ez a lövedék 48 M42-es és 24 nehezebb M46-os lőszert hordoz, amelyek szétszóródnak, amikor a lövedék a célponthoz közeledik, és becsapódáskor felrobban.




Katonai informátor


június 7., 22:04






c743887d3e2071a5f2b9fed160a6a0ef.jpg


❗️A Pentagon újabb 800 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. Tartalma volt:

  • 32 M2 Bradley ;
  • 32 Stryker páncélozott személyszállító ;
  • további rakéták a Patriot légvédelmi rendszerhez és a HIMARS MLRS-hez;
  • MANPADS Stinger, ATGM Javelin és TOW;
  • légvédelmi rakéták (levegő-levegő) AIM-7;
  • 31 db 155 mm-es tarack;
  • 105 és 155 mm-es lövedékek, beleértve a DPICM kazettát

-
aknamentesítő felszerelések, alkatrészek, kézi lőfegyverek és 28 millió lőszer hozzá;
UAV Penguin;
- 27 harcászati gépészeti jármű;
- 10 taktikai jármű a felszerelés vontatására és szállítására.

Amint látható, az amerikaiak nemcsak az ukrán fegyveres erők ellentámadása során elszenvedett veszteségeket pótolják aktívan, hanem bővítik a szállított lőszerek körét is.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 078
2 861
113
Oroszbérenc! A földrajz bizonyítottan rasszista, fehér heteró keresztény privilégium. Gyűlöletbeszéd. Dezinformáció.
Hol a bizonyíték?

Sőt, a térképek vetületei nem is torzítanak :cool:

 

skf

Well-Known Member
2019. április 25.
121
814
93
Cak úgy gondolkodom. Ha az USA kazettás municiókat ad Ukrajnának, hát b....+ a nénikéjüket! Laoszban évtizedek múltán, még ma is sokan halnak meg évente vagy nyomorékok maradnak örökre a vietnami háború következményeként. Gratulálok! Javaslom alkalmazni otthon, egy sürün lakott államban.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
695
1 913
93
Baszki ez csak a te hagymázas idiótizmusod ! Szerinted a Baigis , a Dipol , a Dedal és még sorolhatnám a neves és no name gyártókat mennyi idő alatt gyártanának vagy gyártottak le ennyit ? Már nagyon nem űrtechnika , a mai alap cuccok sokszor többet tudnak mint a 3-4 éves csúcstechnikák! Az éjjellátó az maga nem lehet gond csak szerinted ! Viszont gondolkodtál már azon , hogy ha van éjjellátód akkor mekkora logisztika az életben tartani ? Ha használtál már éjjellátót akkor valszeg tudod milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak ! A nagy felbontású hőképalkotóké a jövő ! De amekkorát segít , ügyetlenül ugyan olyan árulód is lehet !
Tényleg minden cinizmus nélkűl kérdezem, hogy miért kell komoly loggisztika az éjjelátókhoz? Ha elemet vagy akkut a töltéshez komoly dolog odaloggisztikázni, akkor tényleg kár volt belevágni az oroszoknak a háborúba. Kaját meg zoknit is visznek minden nap.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 808
47 050
113
Micsoda? Mióta ukrán állampolgár az a több 100.000 orosz katona aki majd 500 napja Megtámadta Ukrajnát?

Gondolom fent kitalálta az orosz agitprop, hogy polgárháború úgyhogy most az van tolva körömszakadtáik. Nincsenek is ott orosz katonák, ahogy anno jópár éve Donbaszban... se voltak.
Srácok ésszel:
Szíria!
Szomália!
Vietnám!
Korea!
Afganisztán (az amerikai felvonás)

Tessék kicsit gondolkodni! Mivel is kezdődött az egész hepaj Ferbruár 23-án. Hát azzal, hogy Oroszország elfogadta az LDNR területek függetlenségét.


Mellesleg tényleg polgárháború.
A kezdeti északról érkező orosz támadások felfoghatók az LDNR területeinek tehermentesítésének.
Tényleges területfoglalási feladatokat csak az LDNR területéről kiindulva folytattak.
Hogyan folyhatna területfoglaló háború északon? Egy olyan ország tetületéről (Belorusszia) történt a behatolás, amelyik nem részese a konfliktusnak. Nem üzent hadat, és az ukránok nem is támadják őket.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 064
54 285
113
Tényleg minden cinizmus nélkűl kérdezem, hogy miért kell komoly loggisztika az éjjelátókhoz? Ha elemet vagy akkut a töltéshez komoly dolog odaloggisztikázni, akkor tényleg kár volt belevágni az oroszoknak a háborúba. Kaját meg zoknit is visznek minden nap.



Mert kb 300 000 darabról beszélünk?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Tényleg minden cinizmus nélkűl kérdezem, hogy miért kell komoly loggisztika az éjjelátókhoz? Ha elemet vagy akkut a töltéshez komoly dolog odaloggisztikázni, akkor tényleg kár volt belevágni az oroszoknak a háborúba. Kaját meg zoknit is visznek minden nap.
Karbantartás és szervizháttér, ami főleg akkor lehet problémás, ha többféle típus van, több gyártótól. Mivel eddig nagy számban nem volt rendszerben, illetve ami volt annak nagy része nyugati cucc, amikhez most neccesen férnek hozzá, így gondot okoz. Hozzáteszem a NATO haderőkben sincs nagy számban rendszeresítve. Nyugati hadseregekben sem jellemző hogy minden lövészre jusson belőle. Ha kiosztanak csak pár tízezer éjjellátót, hát biztos lehetsz benne, hogy napi több száz probléma lesz és a hibák száma az idő múlásával egyre csak növekedni fog...