[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

Van valaki, akit érdekelhet a skyranger és van Mistralja, rajtunk kívül? Megrendelés nélkül, az RM a saját pénzéből nem fogja rárakni a Mistralt
De rá fogja tenni, mert ki lett neki adva hogy mi így kérjük - azt maga az RM mondta tavaly nyáron.
Rajtunk kívül a dánok fogják rendszeresíteni, de ők még nem döntöttek a rakétáról - lehet hogy Mistral lesz nekik is lévén hogy Stinger nincs gyártásban és a saját Stingereiket kivonták évekkel ezelőtt és elajándékozták az észteknek, akik meg tovább adták Ukrajnába.
A Mistral amúgyis egy nagyobb teljeítményű rakéta, mint a Stinger és gyártásban is van.
Eléggé esélyes, hogy dánok is Mistral mellett döntenek, hiszen annak az integrációja már folyamatban van.

De rá fogja tenni, mert ki lett neki adva hogy mi így kérjük - azt maga az RM mondta tavaly nyáron.
Rajtunk kívül a dánok fogják rendszeresíteni, de ők még nem döntöttek a rakétáról - lehet hogy Mistral lesz nekik is lévén hogy Stinger nincs gyártásban és a saját Stingereiket kivonták évekkel ezelőtt és elajándékozták az észteknek, akik meg tovább adták Ukrajnába.
A Mistral amúgyis egy nagyobb teljeítményű rakéta, mint a Stinger és gyártásban is van.
Eléggé esélyes, hogy dánok is Mistral mellett döntenek, hiszen annak az integrációja már folyamatban van.
Kik vettek mistralt az utóbbi időben?

• Tetszik
Reactions: Törölt tag
Kik vettek mistralt az utóbbi időben?
Ha a legutóbbi közös beszerzésre gondolsz, akkor ott nincsenek dánok.
Magyarországgal együtt Franciaország, Észtország, Belgium és Ciprus is vásárol ilyen fegyvert június végén.
2023 májusában spanyolok vettek többszázat.
2022 decemberében Horvátország is csatlakozott a Mistral rakétákat rendszeresítő országok sorába, amikor is mintegy 53 millió euró értékben adott le rendelést az MBDA-nek Mistral rakétákra.
Ezek az utóbbi félév Mistral rendelései...

Szerintem is ez a torony a mai viszonyok között kevés lesz. Több rakéta kell tűzkészen , legalább 6db. És úgy kellene ki alakitani, hogy akár egy olcsóbb 6x6 -os teherautó is hordozhatja.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Szerintem is ez a torony a mai viszonyok között kevés lesz. Több rakéta kell tűzkészen , legalább 6db. És úgy kellene ki alakitani, hogy akár egy olcsóbb 6x6 -os teherautó is hordozhatja.
Miért akarsz eg ypáncélozott toronyot egy páncélozatlan teherautóra rakni?

Rámegy ez 6x6-osra is: ez viszonylag könnyű torony (2,5-4 tonna). Rakétából szerintem 4 darab is rárakható - nem is értem miért kettővel promozzák. Ukrajna bizonyítja hogy célokból nincs hiány...

Miért akarsz eg ypáncélozott toronyot egy páncélozatlan teherautóra rakni?
Konténerben például és kabin is lehet páncélozott. Itt egy példa NEMO tornyos konténerre:

Nemo-Container-picture-4-1-1024x681.jpg

Ha olcsó hordozó kell akkor Patria 6x6-os teljesen megfelelő kb. 1-1,2 millió EUR darabja - az a biztos, hogy torony drágább lesz... :D

Az biztios, de amennyivelolcsóbb annyival kevesebbet is tud. Objektum védelmen kívül másra nem angyon tudná használni a cég.
Konvolykísérgetésre jó lehet - bár inkább Patria vagy valamilyen török 6x6-osra tenném, vagy ha elbírja egy 6 kerekű Gidrán változat akkor arra...

• Tetszik
Reactions: Venom85 and Aladeen