[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 994
22 298
113
Az ukrán fegyveres erők éjjel megpróbálták megsemmisíteni a Krímbe vezető vasutat 12 Storm Shadow rakétával.

Július 29-én éjjel a kijevi rezsim 12 Storm Shadow rakétával próbálta megsemmisíteni a Herszon régiót és a Krími Köztársaságot összekötő vasutat. Ezt a Herszon régió közigazgatásának megbízott vezetője, Vlagyimir Szaldo jelentette be Telegram csatornájában.

Az orosz légvédelmi erőknek sikerült lelőniük az összes rakétát. Szerencsére személyi sérülés nem történt. Csak egy helyen rongálták meg a rakétadarabok a vonalvezető fülkét és a kontaktvezetéket, de ezeket a sérüléseket a javítócsapat gyorsan kijavította.

@SirHiggins en is viccesnek talalom, hogy 12-bol egy brit csodafegyver sem jutott el a celig. Az ukranok tuti elkaptak volna a hiddal a mosogepchipes orosz szarokat! :D
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 333
4 836
113
Te is tudod, hogy nem tehetik meg, hogy nem mennek oda. Muszàj nekik kötelezvény alapjàn, de muszàj nekik sajàt érzelmi alapon is, hàt mennek, mert menni kell. Megteszik amit kell és talàn élve megússzàk miutàn kiszàlltak a gépbôl és visszamenekülnek a vonalaikig.
Persze, tudom. Ugyanakkor azt is tudom, hogy az érzelmi alap más tészta, mint a "kötelezvény", illetve az is megvan, hogy azért felbőszült katonák rontották már el a főnökeik napját egy életre a történelem során, esetenként joggal. Az ideális katona hülye, mint a segg, mert nem gondolkodik, csak teszi, amit mondanak. Mea culpa, de én ennél többet várok egy katonától.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 076
54 375
113


Nackó srác ellátja jó tanácsokkal a fiatalokat,és az ukrán katonákat,úgymint; adjátok fel,ne tetováltassatok,és egyetek kevesebbet.
Gondolom az Orosz kihallgató tisztek hamarosan kényelmetlen kérdésekkel fogják zaklatni a srácot.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 963
5 917
113

Kéne valami forrás a “balesetben” elhunyt NATO tisztekről a háború kezdete óta.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 518
47 111
113
RCC

A ROBOTYNEI HUNGARIKUM
A megállapítás, hogy a legutolsó robotynei ütközet egy jelentős ukrán siker, egy olyan műveleti szintű áttörés, ami a valódi tavaszi offenzíva valódi kezdetét jelenti, tulajdonképpen egy belpesti hungarikum.
Hogy miért?
Azért, mert néhány magyar elemzőn kívül senki sem tekinti annak.
Hogy maguk az ukrán veteránok mit gondolnak erről a legújabb felesleges vérfürdőről, arról meggyőződhetünk, ha belekukkantunk Tatarigami_UA és Constantin Twitter-bejegyzéseibe.
Hacsak nem gyanúsítjuk már őket is azzal, hogy Putyin-imádó oroszbérencek.

2023. 07. 29. Staromayorskoye

Az ukrán fegyveres erők annyira el voltak ragadtatva Sztaromajorszkijban, hogy nem vették észre, hogyan csapódott be az egérfogó. És ha reggel nem volt világos, hogyan végződnek számukra ezek a napok, akkor moszkvai idő szerint 17:00-kor a Szoncsepek által elégetett Ukrán Fegyveres Erők és Ukrajna 3. MTR-je a Vremivkánál lévő opornikokhoz rohantak.

A Staromayorsky lerohanását az ukrán MTR 3. és 5. dandárának egységei hajtották végre, az MTR alapításának napjára időzítve. De ezen ukrán egység alapításának napján az Orosz Föderáció légideszant erői a tüzérség és Solntsepekov támogatásával kiütötték őket, elfogva az Ukrán Fegyveres Erők tucatnyi katonáját, akik megérkeztek. hogy konszolidálják a helyzetet.
Ez egy őrült nyaralás!
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 529
8 863
113
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 518
24 439
113
Artemovszkért folytatott csatában a zenészek által kilőtt T80BV maradványa:

Mesterlövészek munkában:

Mesterlövész TSVL-8 1050m-es lövés:

Drónos gránátdobálás:

A rég nem látott SZPG9 is előkerült:

Még egy kis Nona-S:

Megsemmisített bradley és menekülő ukrik:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az ukrán ellentámadás nyolcadik hete kudarccal végződik (videók, fotók)

A kijevi erők hamarosan befejezik ellentámadásuk nyolcadik hetét, anélkül, hogy bármilyen irányban érdemi előnyre tettek volna szert.
Az orosz védelmi minisztérium július 29-én közölte, hogy több ukrán támadást vertek vissza Dél-Donyeck, Krasznij Liman és Donyeck irányában.
Donyeck irányában az orosz Jug Erőcsoport öt támadást vert vissza Belogorovka, Avdejevka, Pervomajszkoje és Krasznogorovka közelében. A csoport emellett Veszjoloje, Bogdanovka, Klescsejevka, Djlejevka és Novgorodszkoje közelében lévő ember- és felszerelésgyűjteményeket vett célba.
A minisztérium szerint az ukrán veszteségek ebben az irányban 120 katonát, három páncélozott harcjárművet, két gépjárművet és egy Msta-B vontatott tarackot tettek ki.
Dél-donyecki és zaporozsjei irányban az orosz Vosztok erőcsoport a kijevi erők gyülekezeteire lőtt Zolotaja Niva, Makarovka, Novoandrejevka, Scserbaki és Kamenskoje közelében.
Továbbá a 36. Összhaderőnemi Hadsereg és a légideszant csapatok visszavertek két ukrán támadást Sztaromajorszkoje és Urozsajnoje közelében. A harcok során a kijevi erők 70 katonát, egy harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet és két kisteherautót vesztettek.
Az ukrán 44. tüzérdandár egyik lőszerraktárát, amely Marjanovka közelében található, szintén megsemmisítette a Vosztok erőcsoport.
A minisztérium közlése szerint 135 ukrán katonát, két harckocsit, három páncélozott harcjárművet, két gépjárművet és egy D-20-as vontatott tarackot semlegesítettek ezen két irányban.
Eközben Krasznij Liman irányában az orosz Centr erőcsoport az ukrán 42. és 43. gépesített dandár gyülekezeteit vette célba. A csoport két támadást is visszavert Rajgorodka közelében, valamint a Szerebrjanszki erdő területén.
Ezenkívül a kijevi erőknek nyolc ember- és felszerelésgyűjteményét vették célba Novogorovka, Nyevszkoje és Cservonaja Dibrova, Torszkoje és Grigorovka közelében.
A kijevi erők 170 katonát, három páncélozott harcjárművet, két gépjárművet, egy Akacija önjáró löveget és egy D-20-as vontatott tarackot veszítettek ezen az irányon - közölte a minisztérium.
A helyzet más irányokban az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint:
Kupjanszk irányában a Zapad haderőcsoport támadó különítményei folytatták a támadó műveleteket Kuzjomovka (Luganszki Népköztársaság) közelében, és kedvezőbb pozíciókat foglaltak el.
A hadsereg légierejének és tüzérségének akciói következtében az AFU [Ukrajna Fegyveres Erői] egységei Sinkovka, Timkovka, Beresztovoj (Harkovi terület), Sztelmahovka (Luganszki Népköztársaság) közelében találatot kaptak.
Az ellenséges veszteségek 20 ukrán katona, 3 gépjármű és 1 D-20-as tarack.
Ezenkívül az AFU 43. gépesített dandárjának 1 lőszerraktára megsemmisült Druzseljubovka (Harkovi terület) közelében.
Herszon irányában az ellenséges veszteségek 20 ukrán katonára, 2 gépjárműre és 1 D-30-as tarackra rúgnak.
Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek operatív-taktikai és katonai repülése, rakétacsapatai és tüzérsége 103 területen 97 AFU tüzérségi egységet semlegesített tüzelőállásukban, ember- és gépállományukban.
Ezenkívül a "Zaporozsjei" ukrán csapatcsoportosítás 1 üzemanyagraktárát semmisítették meg Zaporozsje közelében.
Az AFU 47. gépesített brigádjának 1 parancsnoki állását találat érte Orehov (Zaporozsjei terület) közelében.
A légvédelmi egységek elfogtak 2 földi célpontok támadására továbbfejlesztett S-200 föld-levegő rakétát, 7 Storm Shadow cirkálórakétát és 2 HIMARS többindításos rakétarendszer lövedékét.
Ezenkívül 6 ukrán pilóta nélküli légi járművet semmisítettek meg Verhnekamenka (Luganszki Népköztársaság), Szpornoje, Pervomajszkoje és Marjinka (Donyecki Népköztársaság), valamint Marfopol (Zaporozsjei terület) közelében.
A különleges katonai művelet során összesen 457 repülőgépet, 244 helikoptert, 5314 pilóta nélküli légi járművet, 427 légvédelmi rakétarendszert, 11 021 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1140 MLRS-sel felszerelt harcjárművet, 5652 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 11 951 speciális katonai gépjárművet semmisítettek meg.
Érdemes megjegyezni, hogy az orosz hadsereg megsemmisítette a kijevi erők egyik parancsnoki állását is Dnyepropetrovszk térségében, és meghiúsított egy ukrán támadást 12 brit-francia Storm Shadow légibombázó cirkálórakétával a Herszon régió és a Krím félsziget közötti vasútvonalak ellen.
Orosz hírforrások megosztottak egy videót, amelyen látható, hogy az egyik cirkálórakétát sikeresen elfogta a Pancir-S rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer.
A kijevi erők az ellentámadás nyolcadik hetében fokozták hadműveleteiket. Azonban súlyos emberi és anyagi veszteségeket szenvedtek, nem tudtak újabb előnyöket elérni, sőt területeket is elvesztettek. Ennek ellenére a kijevi rezsim valószínűleg nem fog újabb támadásokat elrendelni az elkövetkező napokban.

Önkéntes Lemberg

Önkéntes Kárpátalja
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
RCC

A ROBOTYNEI HUNGARIKUM
A megállapítás, hogy a legutolsó robotynei ütközet egy jelentős ukrán siker, egy olyan műveleti szintű áttörés, ami a valódi tavaszi offenzíva valódi kezdetét jelenti, tulajdonképpen egy belpesti hungarikum.
Hogy miért?
Azért, mert néhány magyar elemzőn kívül senki sem tekinti annak.
Hogy maguk az ukrán veteránok mit gondolnak erről a legújabb felesleges vérfürdőről, arról meggyőződhetünk, ha belekukkantunk Tatarigami_UA és Constantin Twitter-bejegyzéseibe.
Hacsak nem gyanúsítjuk már őket is azzal, hogy Putyin-imádó oroszbérencek.

2023. 07. 29. Staromayorskoye

Az ukrán fegyveres erők annyira el voltak ragadtatva Sztaromajorszkijban, hogy nem vették észre, hogyan csapódott be az egérfogó. És ha reggel nem volt világos, hogyan végződnek számukra ezek a napok, akkor moszkvai idő szerint 17:00-kor a Szoncsepek által elégetett Ukrán Fegyveres Erők és Ukrajna 3. MTR-je a Vremivkánál lévő opornikokhoz rohantak.

A Staromayorsky lerohanását az ukrán MTR 3. és 5. dandárának egységei hajtották végre, az MTR alapításának napjára időzítve. De ezen ukrán egység alapításának napján az Orosz Föderáció légideszant erői a tüzérség és Solntsepekov támogatásával kiütötték őket, elfogva az Ukrán Fegyveres Erők tucatnyi katonáját, akik megérkeztek. hogy konszolidálják a helyzetet.
Ez egy őrült nyaralás!
Mára minden naposak az ilyen mészárlások sok sok technika mégtöbb katona ! Meddig bírják még ezt a kaprok ! Őszintén mondom a NATO bármely egysége visítozva menekülne egy egy ilyen mészárlás után ! Lassan kezdem becsülni a kaprokat isteuccse !
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 048
23 934
113
Mára minden naposak az ilyen mészárlások sok sok technika mégtöbb katona ! Meddig bírják még ezt a kaprok ! Őszintén mondom a NATO bármely egysége visítozva menekülne egy egy ilyen mészárlás után ! Lassan kezdem becsülni a kaprokat isteuccse !
olyannyira, hogy bármelyik NATO hadsereget simán picsánrugdosnák,talán a franciák okoznának némi fejtörést nekik, meg esetleg a törökök.. de amúgy az összes többit felhúznák a f.... - ra.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 076
54 375
113
RCC

A ROBOTYNEI HUNGARIKUM
A megállapítás, hogy a legutolsó robotynei ütközet egy jelentős ukrán siker, egy olyan műveleti szintű áttörés, ami a valódi tavaszi offenzíva valódi kezdetét jelenti, tulajdonképpen egy belpesti hungarikum.
Hogy miért?
Azért, mert néhány magyar elemzőn kívül senki sem tekinti annak.
Hogy maguk az ukrán veteránok mit gondolnak erről a legújabb felesleges vérfürdőről, arról meggyőződhetünk, ha belekukkantunk Tatarigami_UA és Constantin Twitter-bejegyzéseibe.
Hacsak nem gyanúsítjuk már őket is azzal, hogy Putyin-imádó oroszbérencek.

2023. 07. 29. Staromayorskoye

Az ukrán fegyveres erők annyira el voltak ragadtatva Sztaromajorszkijban, hogy nem vették észre, hogyan csapódott be az egérfogó. És ha reggel nem volt világos, hogyan végződnek számukra ezek a napok, akkor moszkvai idő szerint 17:00-kor a Szoncsepek által elégetett Ukrán Fegyveres Erők és Ukrajna 3. MTR-je a Vremivkánál lévő opornikokhoz rohantak.


Nem látom a problémát ezzel a támadással,szépen be kocsikáztak az ukránok a konzervdobozaikkal az Orosz ATGM kezelők elé,azok megvárták amíg mind odaér,majd egyiket a másik után szétlőtték.
Így van a nato kézikönyvben,hol itt a gond?
Attól,hogy 2 hónapja így meg naponta 2x,egyszer csak bejön.
Mi lehet,esetleg javítanak a nyugati stratégák pár fejezetet a kézikönyben,hogyaszondja,ha Moszkva felé tartasz,akkor baszhatod,pl.




No comment.


Ezek Munkácsiak,ha jól értem.

 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Gondolom az az elhanyagoható tény nem szàmít, hogy nekünk egy jelentôsen fejlettebb verziónk lesz a mi legénységeinknek és a làtható tapasztalatok alapjàn a rossz esetben is vàrhatóan élve kàszàlódhatnak ki belôle. o_O
Talán a feketepiacon beszerzett orosz fegyverekkel is tesztelni lehetett volna.


Valódi és nem "mű", semmit el nem döntő választásunk akkor lehetne ha egy valóban szuverén ország volnánk...
A korlátokon belül jó lehetőségeink vannak. Legalábbis jobbak, mint sok más országnak, és sok milliárd más embernek.


WillyOAM, az ausztrál ex-katona (immár harmadik) interjúja egy másik ausztrállal, aki történetesen már egy ideje ukrajnában szabadságharcol, amolyan “tanácsadóként”:
Már korábban is elég lesújtó véleménnyel volt az ukrán vezetésről, és ez az oinkenzívával csak rosszabb lett.

Igyekszem maholnap végighallgatni, és a fontosabb hallottakat összegezni.
Köszönöm, ha összegzed.


Castel szosszenet.

Már több is elérte. Igaz, orosz vontatásban.


Ezt akartam most én is megoszatni, az orosz tank egymaga kilő 3 ukrán tankot meg 5 APC-t ha jól számolom.
Jól vagy?


Te is tudod, hogy nem tehetik meg, hogy nem mennek oda. Muszàj nekik kötelezvény alapjàn, de muszàj nekik sajàt érzelmi alapon is, hàt mennek, mert menni kell. Megteszik amit kell és talàn élve megússzàk miutàn kiszàlltak a gépbôl és visszamenekülnek a vonalaikig.
Jut még nekik tank?


Az aktuális nyugger-féle Ultrahang pedig itt
Nyugger ultrahangja visszhangzik az éjben.
A denevérek zavartan cikáznak az égen.





A 2Sz23 jó eszköz? Ebben a konfliktusban hatékonyan használható?

Háború idején a be nem vetett egységek mit csinálnak? Ülnek és várnak, vagy képzik őket és gyakorlatoznak?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 172
78 744
113
A 2Sz23 jó eszköz? Ebben a konfliktusban hatékonyan használható?

Háború idején a be nem vetett egységek mit csinálnak? Ülnek és várnak, vagy képzik őket és gyakorlatoznak?
Használják is, az, hogy ennyire jó az pedig annak a függvénye, hogy mit tekintesz jőnek. Tömegtüzet lehet vele lőni ez biztos.
 
  • Tetszik
Reactions: balsteffl

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 246
33 161
113
olyannyira, hogy bármelyik NATO hadsereget simán picsánrugdosnák,talán a franciák okoznának némi fejtörést nekik, meg esetleg a törökök.. de amúgy az összes többit felhúznák a f.... - ra.

Az US/Nato hadviselés alapja a totális légi uralom... Amúgy igen, masszív légi támogatás nélkül nem mennének semmivel sem többre, mint az AFU.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
937
10 875
93
Nem látom a problémát ezzel a támadással,szépen be kocsikáztak az ukránok a konzervdobozaikkal az Orosz ATGM kezelők elé,azok megvárták amíg mind odaér,majd egyiket a másik után szétlőtték.
Így van a nato kézikönyvben,hol itt a gond?
Attól,hogy 2 hónapja így meg naponta 2x,egyszer csak bejön.
Mi lehet,esetleg javítanak a nyugati stratégák pár fejezetet a kézikönyben,hogyaszondja,ha Moszkva felé tartasz,akkor baszhatod,pl.
Lehet hogy azt a bizonyos kézikönyvet is a hadiipari beszállítóktól rendelték, azok meg tudták hogyan kell új üzleteket megalapozni. Ez is egyfajta tervezett avulás, lehet rendelni újat :)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 518
47 111
113

Zelenszkij ellátogatott a bahmuti frontra​

A helyszínen több katonát is kitüntetett az ukrán hadsereg különleges erőinek ünnepe alkalmából.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton meglátogatta az ország keleti részén, Bahmutnál húzódó frontot, és köszönetet mondott az ott harcoló ukrán katonáknak az elkötelezettségükért.
Az elnök a Telegram-csatornájára feltöltött egy videót is a látogatásáról, a felvételen látható, hogy több katonával kezet ráz, és kitünteti őket az ukrán hadsereg különleges erőinek ünnepe alkalmából.
Az ukrán hadsereg által indított ellentámadásban az ukrán erők Bahmutnál is súlyos harcokat vívnak az orosz csapatokkal, amelyek tavasszal foglalták el a kelet-ukrajnai várost. Az oroszok azóta megszállva tartják a rommá lőtt, egykor hetvenezres várost.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 916
15 516
113
Itt a történet:


Az 1998 és 2002 között lefolytatott, Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások során jelentős eredményt ért el az akkori Orbán-kormány azzal, hogy 400 ezer tonna/év cukorkvótát sikerült kiharcolnia Magyarország számára. Ez a cukorkvóta fedezte a 300 ezer tonna/év hazai fogyasztást, és még 100 ezer tonna/év exportra is adott lehetőséget.

2004. május 1-jével beléptünk az Európai Unióba, az akkori Medgyessy-, majd Gyurcsány-kormány ott folytatta a hazai cukorágazatot sújtó hibás döntések meghozatalát, Gráf József agrárminiszter aktív közreműködésével, ahol 1997-ben a korábbi Horn-kormány abbahagyta. 2003-ban ugyanis elkezdődött az EU-n belül egy újfajta cukorreform-elképzelés kialakítása, ami komoly ellenállásba ütközött az EU-tagállamok jelentős részéről. Az újfajta cukorreform célja Európán belül a termelés csökkentése. A Magyarországot képviselő Gráf József miniszter úr támogatta a szavazatával a Magyarországra előnytelen cukoripari reformot, amely döntés 2006. februárban lett véglegesen elfogadva. Azt a stratégiai hibát követte el a magyar kormány, hogy azokhoz az országokhoz társult, amelyek cukoripari vállalatai Magyarországon is tulajdonolták a cukorgyárakat, és ezáltal érdekeik ellentétesek voltak a magyar érdekekkel. Közben 2004-ben bezárták a hatvani cukorgyárat.

Az új EU-cukorreform Magyarországot a cukortermelés szempontjából teljes egészében a hazai gyárakat tulajdonló külföldi tulajdonosoknak szolgáltatta ki. A reform ugyanis drasztikus kvótacsökkentést, termeléscsökkentést írt elő, a gyáraknak lehetőségük volt jelentős kompenzáció fejében kvótát felajánlani. A külföldi gyártulajdonosok nem a saját hazájukban lévő cukorgyárak kvótáit ajánlották fel, hanem a magyarországi gyárak kvótáit, amelyért 70 milliárd forintot kaptak, aminek kétharmada az övék maradt, a maradék egyharmad a beszállítóké és a termelőké. Ennek eredménye, hogy Magyarország elvesztette a cukorkvóta háromnegyed részét, 300 ezer/tonna éves mennyiséget.

Az EU-döntés után 2006-ban bezárt a kabai, 2007-ben a szolnoki, 2008-ban a szerencsi, és 2009-ben a petőházi cukorgyár. Az EU-s cukoripari reform előírásainak megfelelően ezt a négy gyárat fizikailag is megsemmisítették, hogy esély se legyen valaha is újraindítani őket.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a rendszerváltáskor még 12 magyar tulajdonú cukorgyár volt Magyarországon, és 120-130 ezer hektáron termeltek cukorrépát hazánkban, mára csak egy cukorgyár van, az is külföldi tulajdonban, és 12-13 ezer hektáron termelnek cukorrépát hazánkban. A rendszerváltáskor az Antall-kormánynak esélye sem volt az első hét gyár privatizációját megakadályozni, utána próbálkoztak menteni a menthetőt a Magyar Cukor Rt. létrehozásával, de a Horn-kormány felelőtlen és érzéketlen hozzáállása a Magyar Cukor Rt. megmentéséhez megpecsételte a sorsát a cukorgyáraknak, és mindegyik magyar cukorgyár külföldi üzleti szempontból konkurensek kezére került. Az EU-hoz való csatlakozás felcsillantotta a reményt egy jobb pozíció megszerzésére, amit a megszerzett 400 ezer tonna/év kvóta jelentett volna, de a Medgyessy-, majd Gyurcsány-kormányok Gráf József agrárminiszter közreműködésével jelentős hátrányt okoztak a kvóták elvesztésével, és a további gyárbezárásokhoz asszisztáltak. A bizottság által feltárt összefüggésekben megállapíthatjuk, hogy mára Magyarország a cukorrépa termesztése és a cukorgyártás szempontjából elvesztette nemzeti önrendelkezését, teljes egészében ki vagyunk szolgáltatva a külföldi érdekköröknek.

Egy magyarországi új cukorgyár létrehozásáról csakis a 2014-ben lejáró EU-kvótarendszer újratárgyalása esetében érdemes beszélni. Amennyiben az EU-feltételek lehetőséget adnak a jövőbeni cukorgyártásra, úgy nemzeti önrendelkezésünk szempontjából fontos lenne egy magyar cukorgyár építése.
Köszönöm a téma részletes kibontását, ez mutatja h lényegében valóban megsemmisült a magyar cukoripar, újraélesztése jelentős tőkebevonást igényelne (és ennek EU-s engedélyezésére). A kabai cukorgyárat a lengyelek építették fel a felénk fennálló államadósságuk fejében (ez mutatja a méretét is :- ) )napi 6000 tonna répa feldolgozására építették ) 1979-től üzemelt. (lényegében új volt).
Figyelembe véve a finomított cukrok és a cukorbetegség közötti összefüggéseket, azokért pont nem volt kár.
Ezzel egy dekát se csökkent a cukorfogyasztásunk, sőt nőhetett a sok reklám fogyasztás - és szemlélet deformáló hatására.. Ezzel annyit értünk el hogy az egész mezőgazdasági répatermesztés, és gyártási folyamat nyeresége szó szerint a külföldieket hízlalja.

A korlátokon belül jó lehetőségeink vannak. Legalábbis jobbak, mint sok más országnak, és sok milliárd más embernek.
Ha visszanézek az elmult 30 évre , úgy tűnik hogy teljesen mindegy hogy mit választunk (tán a korlátok jó része láthatatlan?) , mi folyamatosan "jobban teljesítünk".