[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113

Három forgatókönyv Ukrajnára – Bild​

A legnagyobb német kiadvány, a Bild három lehetséges forgatókönyvet közöl Ukrajna lépéseiről. Szerzőjük Paul Ronzheimer főszerkesztő-helyettes, aki nemrég Kijevben járt.
1. Küzdj tovább tárgyalások nélkül az Orosz Föderációval.
Ronzheimer szerint az ukrán hatóságok most „nem akarnak engedni a nyomásnak, további offenzívát terveznek, és optimisták maradnak”. Ha pedig idén nem sikerül áttörést elérniük, 2024 tavaszára újabb ellentámadást terveznek.
2. Küzdj, de kezdj el tárgyalásokat. Zelenszkij korábban többször is elmondta, hogy nem hajlandó tárgyalni az Orosz Föderációval. A közvélemény-kutatások szerint az ukránok 72%-a most szintén a tárgyalások ellen van.
3. Állítsa le az ellentámadást. Ronzheimer biztos abban, hogy ebben az esetben az orosz fegyveres erők megtorló támadást indítanak, és új területeket foglalnak el, különösen a harkovi régióban. Az újságíró ezt "szörnyű forgatókönyvnek" nevezi Kijev számára.
Источник: https://rusvesna.su/news/1692451146
A nyugat ezt az ukrajnai fiaskót se lenyelni se kiköpni nem tudja. Bele öltek egy csomó pénzt, energiát, de gyakorlatilag a hozadék konvergál a '0'-hoz. Próbálnának már arcvesztés nélkül kihátrálni belőle, de csak küzdenek mint szúnyog a viharban. :oops: :)
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 515
24 417
113
A nyugat ezt az ukrajnai fiaskót se lenyelni se kiköpni nem tudja. Bele öltek egy csomó pénzt, energiát, de gyakorlatilag a hozadék konvergál a '0'-hoz. Próbálnának már arcvesztés nélkül kihátrálni belőle, de csak küzdenek mint szúnyog a viharban. :oops: :)
Szerintem a nackó kártya lesz az egyik alapja, úgyis van rengeteg videó amivel a nyugati átlagjóskát formálni lehet, vagy ha nincs, majd forgatnak párat.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ukrán kommandósokat ejtettek foglyul az Artemovszki területen lévő Kleszcejevka elleni támadások során.

A helyzet Artemovszk városának peremén továbbra is stabil és feszült. Az orosz hadsereg ellenőrzése alatt tartja Kleshcheevka, Andreevka és Kurdyumovka településeket, visszaverve az ukrán támadásokat. A frontvonalak változatlanok a nyugati szárnyon is, ahol az Orosz Föderáció fegyveres erői visszaverik az ukrán hadsereg támadásait a Berkhovka víztározó területén.

Apti Alaudinov, az "Akhmat" különleges különítmény parancsnoka az augusztus 13-i harcok során elfogott ukrán támadócsoportok tagjait mutatta meg. Megjegyezte a 346. különleges alakulat, az "Akhmat" különleges alakulat és a 2. hadtest 4. dandárjának orosz harcosainak professzionális munkáját, akik a Bakhmuttól délre települtek.

A csecsen parancsnok felhívást intézett az ukrán harcosokhoz, és arra szólította fel őket, hogy hagyják abba a véres harcot a Nyugat érdekeiért.



Mivel az ukrán ellentámadás elakad, vissza kell térni a tervezőasztalhoz

As Ukraine counteroffensive gets bogged down, it’s back to the drawing board

Az az érzésünk, hogy ismét egy olyan kimerítő háborúban vagyunk, ami azzal a kockázattal jár, hogy a türelmetlen szövetségesek türelmét veszi igénybe, akik csak saját magukat okolhatják a lassú haladásért.
Az ukrán ellentámadással kapcsolatos elvárások kezdettől fogva túl magasak voltak.
És most, hogy már a harmadik hónapja tart, és nincs jele igazán jelentős, dinamikát megváltoztató áttörésnek, úgy tűnik, mintha ismét egy vánszorgó, kimerítő háborúban lennénk, amely azzal a kockázattal jár, hogy a türelmetlen szövetségesek türelme megfeszül - amiben a Kreml kétségtelenül reménykedik.
Vagy ahogy Edward Luttwak amerikai katonai stratéga a héten megjegyezte: "Az ukrajnai háború a "vigyorogj és tűrj" időszakába lépett, miközben egy olyan nagyhatalommal harcol, amely tavaly februárban egy hét alatt megpróbálta és elbukott a meghódításával, és amely most elhúzódó háborúra szerveződött".
Az ukrán tisztviselők a szövetséges kormányokban ülő kollégáikat hibáztatják az ellentámadást övező túlzott optimizmusért - valamint a túlságosan lelkes nyugati médiát, amely túl gyakran téveszti össze a vágyálmokat a tisztánlátó elemzéssel, és a demoralizált, rosszul vezetett orosz katonák gyors visszafordulását vizionálja. Az optimisták véleménye szerint az ellentámadás egyszerűen megismétli a tavaly őszi sikert, amikor Ukrajna lenyűgöző és gyors sikert ért el Harkiv körül, miközben az orosz védelem összeomlott.
A gyors áttörés optimista előrejelzéséért azonban Kijev is viseli a felelősséget.
Az ellentámadást megelőző tavasz nagy részében többek között az ukrán hírszerzés főigazgatóságának vezetője, Kyrylo Budanov túlságosan is magabiztosan hangoztatta a kilátásokat, a közelgő "döntő csatáról" beszélve. És Budanov még az ukrán külügyminisztérium kéréseit is elhárította, hogy enyhítsék a sikerre vonatkozó előrejelzéseket.
De az ilyen túlzó előrejelzések védelmében mit kellett volna mondaniuk az ukránoknak?
Volodimir Zelenszkij elnök a lehető legjobban próbált egy trükkös egyensúlyi mutatványt véghezvinni, fenntartva a döntő csapás lehetőségét, hogy megerősítse a nyugati bizalmat és fenntartja a felszerelések és fegyverek áramlását, ugyanakkor mérsékelje a várakozásokat. Ez utóbbi kilátást azonban túl későn tárcsázta fel - akárcsak Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, aki késő tavasszal aggódni kezdett, hogy a remények "határozottan túlfűtöttek".
Erőfeszítéseiket az sem segítette, hogy nyugalmazott amerikai tábornokok hagyták, hogy elszaladjanak a gondolataik, és arról beszéltek, hogy Ukrajna hamarosan célba veheti az elcsatolt Krímet. "A probléma az, hogy hiszünk a saját katonai propagandánknak" - panaszkodott Andrej Illarionov, a Kreml volt vezető politikai tanácsadója, aki 2005-ben szakított Putyinnal. Illarionov, Moszkva éles kritikusa, most egy hosszú háborútól tart, hacsak a Nyugat nem lesz lényegesen izmosabb.
Ukrajna téves optimizmusának másik oka az is volt, hogy nem értette meg, hogy az orosz hadsereg gyorsan tanul a saját hibáiból és korrigál. Alig néhány héttel az ellentámadás megindítása előtt Jack Watling és Nick Reynolds - a háború két legelismertebb katonai elemzője a Royal United Services Institute (RUSI) munkatársai - figyelmeztetést adtak ki a várható problémákra, részletezve az orosz tanulási görbe bizonyítékait, megjegyezve a megváltozott alapvető gyalogsági taktikát és a tüzérségi célzás javítását, amely lehetővé teszi, hogy az ágyúk az észleléstől számított perceken belül csapást mérjenek az ukrán célpontokra.
Kiemeltek más változásokat is, többek között azt, hogy "az orosz gyalogság milyen gyorsan ás, és milyen mértékben javítja harcálláspontjait". Az orosz páncélos taktika is változott, mivel a tankok segítségével kezdtek támogató tűzerőt nyújtani a gyalogsági egységeknek biztonságos távolságból, ahelyett, hogy felhalmozták volna őket a sokkoló támadásokhoz, és a termikus álcázást használták fel, hogy elrejtse őket.
Az ukrán erőknek most Zaporizzsjában és Donyeckben a legkülönfélébb gyalogsági és páncéltörő aknák rétegével kell megküzdeniük, beleértve a PFM-1 nagy robbanóerejű aknákat is - amelyeket aknavetők, helikopterek és repülőgépek ezrével szórhatnak szét anélkül, hogy a földbe csapódva felrobbannának. Ezek az aknamezők akár 16 kilométer mélyek is lehetnek, és könnyen feltölthetők, amikor az ukrán robbantók behatolnak, és egyes becslések szerint a Portugália kétszeresét kitevő ukrán területet erősen aláaknázták, néha négyzetméterenként akár fél tucat aknával is.
Ukrajnának most kevés ideje van arra, hogy áttörést tervezzen az orosz védelmi vonalakon - amelyek egyes helyeken 30 kilométer mélyek -, majd teljes mértékben kihasználjon minden nagyobb áttörést, mielőtt az időjárás néhány hónap múlva újra megfordul. De eddig, a hetek óta tartó harcok után, csak néhány kilométer körüli előretörést értek el a kulcsfontosságú helyeken. Az ellentámadás első szakaszában jelentős veszteségeket szenvedtek a nyugatiak által szállított páncélosok, és a második szakasz, amelyben gyalogsággal próbáltak utat találni az áttöréshez, szintén nem járt jelentős sikerrel.
Ukrajna eddig csak lépésben tudott előrehaladni.
A frontkatonák szerint a morál továbbra is magas, főként a nemrég teljes mértékben bevetett - és nyugati kiképzésben részesült - 10. hadtest körében. Az eredeti terv az volt, hogy a 10. hadtestet csak akkor vetik be, amikor a fő védelmi vonalakat elérik, de hamarabb be kellett vetni őket - ami az ukrán katonák szörnyű, időigényes munkájáról tanúskodik.
Nem meglepő, hogy sokan közülük nehezményezik a lassú előrehaladásukkal kapcsolatos nyugati kritikákat, mint például a német Bundeswehr múlt hónapban kiszivárgott harctéri értékelésében megfogalmazott kritikát, amely kifogásolta, hogy az ukrán hadsereg nem hajtja végre teljes mértékben a NATO-kiképzést.
A Bundeswehr kritikáinak nagy része ellenérvként természetesen az hangzik el, hogy Ukrajnának nem volt más választása, minthogy eltávolodjon a kombinált hadviselés taktikájára vonatkozó szabványos nyugati oktatástól, mivel az ehhez szükséges fegyverzet kulcsfontosságú elemeit - nevezetesen az F-16-os harci repülőgépeket és a nagy hatótávolságú rakétákat - a Nyugat nem szállította.
Röviden, a Nyugat még a startpisztoly eldördülése előtt megbénította az ukránokat, megtanítva őket arra, hogyan kell NATO-stílusban harcolni, de visszatartva a teljesítéshez szükséges fegyverrendszereket. Ráadásul a Nyugat mindig alig várta, hogy Zelenszkij elinduljon, és a szövetségesek frusztráltak lettek, amikor tavaszról nyárra halasztotta az ellentámadást, miközben azért lobbizott, hogy több nyugati utánpótlást kapjon.

Így, mivel az áttörésnek nincs nyilvánvaló jele, úgy tűnik, hogy most itt az ideje visszatérni a tervezőasztalhoz a következő, tavaszi harci szezonra, ha esetleg nem jönne hamarosan a siker. Végül is a jelenleg F-16-osokon kiképzés alatt álló pilóták csak jövő tavasszal lesznek készen, és addigra az amerikaiak talán már leküzdötték vonakodásukat a nagyobb hatótávolságú rakéták szállítását illetően.
De ha a politikai számítások idén nehezek voltak az amerikai elnökválasztás közeledtével, akkor nem szabad elfelejteni, hogy jövőre még nehezebbek lesznek, amikor a Fehér Házban egy kivételesen forró és gyúlékony választási szezon van javában, ami valószínűleg elvonja a kormány figyelmét, és megnehezíti, hogy a kongresszus egyetértésre jusson a biztonsági és gazdasági segítséggel kapcsolatban, amelyre Ukrajnának szüksége lesz.
Ahogy Luttwak megjegyezte: "Ukrajnának nem kell nagy győzelmet aratnia ahhoz, hogy független nemzetként lépjen ki a háborúból, csak kitartásra van szüksége". És a kérdés sosem az ukrán kitartás volt - jövőre azonban megnő a kockázat, hogy a Nyugatnak van-e kitartása és akarata a győzelemhez.

Csépelik a szalmát. Luttwak is.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 480
18 429
113
Oroszországról kiderült, hogy gyenge, most belemenne egy fegyverszünetbe a kezén lévő területek megtartásáért.
Csak a nyugati/ukrán narratíva szerint ez olyan lenne, mint kiegyezni a szó szerint Hitlerrel. Szerintük csak úgy lehet vége, ha az oroszok visszaadják a Krímet is (vagy kiűzik őket onnét), kártérítést fizetnek és 300km-es demilitarizált zónát hoznak létre orosz területből + békefenntartók állomásoztatása az orosz határmenti városokban stb. Putlerrel nem lehet tárgyalni, csak a feltétlen megadásról. Vagy arról sem, azt is csak a böriből kihozott Navalnij írhatja majd alá.
Nekünk ugyan miért érdekünk ezt a narratívát támogatni? (Amely szerint a békepártiság oroszpártiság, sőt Oroszországot el kell pusztítani, mint Karthágót, mint valamelyik ukrán főember nyilatkozta a minap).

Ezeket a nyugati követeléseket te honnan veszed?
Mintha most lett volna egy botrány, ami pont ennek ellenkezőjére mutat.
A NATO szerint a tárgyalásokról, így a háború befejezéséről csakis az ukránok dönthetnek, őket támadták meg, az ő területeik forognak kockán, és ők hoznak áldozatot.
Nekem a te általad felsoroltak, inkább moszkvai narratívának tűnnek.
;)
Azt azért látni kell, ha az ukrán nem akar harcolni, akkor bidé vagy akárki, bármit akarhat, nem tud elérni SEMMIT.
Nyilván ezért harsogja a Putyini propaganda, hogy Ukrajna mennyire nem akarja megvédeni magát.
:)
Igen, az a fajta nép.
Putyin szerint az orosz szívesen adja vérét Ukrajnáért, de az ukránok nem. Akik még nácik is.

A másik állítás, hogy Putyin tárgyalna már, szintén valótlan, hiszen Ukrajna területén, ukrán polgári célokat bombáz, katonai műveleteket hajt végre.


Ha tárgyalni akar, ezt nyilván be kellene fejezni, mert nehéz verekedés közben békülni. ;)
Lavór jajveszékelése a jele, hogy még mindig nem akarnak tárgyalni.
Tárgyalni Ukrajnával kell, mert Ukrajnát támadták meg. Bidé nem fog sem az ukránok feje fölött, sem háta mögött megállapodni.
Mert neki már ez a helyzet is bőven jobb, mint amire korábban esélye volt. Amcsi szempontból jól állnak a dolgok.
Persze Putyinnak derogál az ukránnal tárgyalni, mert az már a vereség beismerése lenne.
Szegény Lavór. :)

Inkább ezeken kellene elgondolkodni.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 075
54 367
113
Ukrán kommandósokat ejtettek foglyul az Artemovszki területen lévő Kleszcejevka elleni támadások során.

A helyzet Artemovszk városának peremén továbbra is stabil és feszült. Az orosz hadsereg ellenőrzése alatt tartja Kleshcheevka, Andreevka és Kurdyumovka településeket, visszaverve az ukrán támadásokat. A frontvonalak változatlanok a nyugati szárnyon is, ahol az Orosz Föderáció fegyveres erői visszaverik az ukrán hadsereg támadásait a Berkhovka víztározó területén.

Apti Alaudinov, az "Akhmat" különleges különítmény parancsnoka az augusztus 13-i harcok során elfogott ukrán támadócsoportok tagjait mutatta meg. Megjegyezte a 346. különleges alakulat, az "Akhmat" különleges alakulat és a 2. hadtest 4. dandárjának orosz harcosainak professzionális munkáját, akik a Bakhmuttól délre települtek.

A csecsen parancsnok felhívást intézett az ukrán harcosokhoz, és arra szólította fel őket, hogy hagyják abba a véres harcot a Nyugat érdekeiért.



Mivel az ukrán ellentámadás elakad, vissza kell térni a tervezőasztalhoz

As Ukraine counteroffensive gets bogged down, it’s back to the drawing board

Az az érzésünk, hogy ismét egy olyan kimerítő háborúban vagyunk, ami azzal a kockázattal jár, hogy a türelmetlen szövetségesek türelmét veszi igénybe, akik csak saját magukat okolhatják a lassú haladásért.
Az ukrán ellentámadással kapcsolatos elvárások kezdettől fogva túl magasak voltak.
És most, hogy már a harmadik hónapja tart, és nincs jele igazán jelentős, dinamikát megváltoztató áttörésnek, úgy tűnik, mintha ismét egy vánszorgó, kimerítő háborúban lennénk, amely azzal a kockázattal jár, hogy a türelmetlen szövetségesek türelme megfeszül - amiben a Kreml kétségtelenül reménykedik.
Vagy ahogy Edward Luttwak amerikai katonai stratéga a héten megjegyezte: "Az ukrajnai háború a "vigyorogj és tűrj" időszakába lépett, miközben egy olyan nagyhatalommal harcol, amely tavaly februárban egy hét alatt megpróbálta és elbukott a meghódításával, és amely most elhúzódó háborúra szerveződött".
Az ukrán tisztviselők a szövetséges kormányokban ülő kollégáikat hibáztatják az ellentámadást övező túlzott optimizmusért - valamint a túlságosan lelkes nyugati médiát, amely túl gyakran téveszti össze a vágyálmokat a tisztánlátó elemzéssel, és a demoralizált, rosszul vezetett orosz katonák gyors visszafordulását vizionálja. Az optimisták véleménye szerint az ellentámadás egyszerűen megismétli a tavaly őszi sikert, amikor Ukrajna lenyűgöző és gyors sikert ért el Harkiv körül, miközben az orosz védelem összeomlott.
A gyors áttörés optimista előrejelzéséért azonban Kijev is viseli a felelősséget.
Az ellentámadást megelőző tavasz nagy részében többek között az ukrán hírszerzés főigazgatóságának vezetője, Kyrylo Budanov túlságosan is magabiztosan hangoztatta a kilátásokat, a közelgő "döntő csatáról" beszélve. És Budanov még az ukrán külügyminisztérium kéréseit is elhárította, hogy enyhítsék a sikerre vonatkozó előrejelzéseket.
De az ilyen túlzó előrejelzések védelmében mit kellett volna mondaniuk az ukránoknak?
Volodimir Zelenszkij elnök a lehető legjobban próbált egy trükkös egyensúlyi mutatványt véghezvinni, fenntartva a döntő csapás lehetőségét, hogy megerősítse a nyugati bizalmat és fenntartja a felszerelések és fegyverek áramlását, ugyanakkor mérsékelje a várakozásokat. Ez utóbbi kilátást azonban túl későn tárcsázta fel - akárcsak Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, aki késő tavasszal aggódni kezdett, hogy a remények "határozottan túlfűtöttek".
Erőfeszítéseiket az sem segítette, hogy nyugalmazott amerikai tábornokok hagyták, hogy elszaladjanak a gondolataik, és arról beszéltek, hogy Ukrajna hamarosan célba veheti az elcsatolt Krímet. "A probléma az, hogy hiszünk a saját katonai propagandánknak" - panaszkodott Andrej Illarionov, a Kreml volt vezető politikai tanácsadója, aki 2005-ben szakított Putyinnal. Illarionov, Moszkva éles kritikusa, most egy hosszú háborútól tart, hacsak a Nyugat nem lesz lényegesen izmosabb.
Ukrajna téves optimizmusának másik oka az is volt, hogy nem értette meg, hogy az orosz hadsereg gyorsan tanul a saját hibáiból és korrigál. Alig néhány héttel az ellentámadás megindítása előtt Jack Watling és Nick Reynolds - a háború két legelismertebb katonai elemzője a Royal United Services Institute (RUSI) munkatársai - figyelmeztetést adtak ki a várható problémákra, részletezve az orosz tanulási görbe bizonyítékait, megjegyezve a megváltozott alapvető gyalogsági taktikát és a tüzérségi célzás javítását, amely lehetővé teszi, hogy az ágyúk az észleléstől számított perceken belül csapást mérjenek az ukrán célpontokra.
Kiemeltek más változásokat is, többek között azt, hogy "az orosz gyalogság milyen gyorsan ás, és milyen mértékben javítja harcálláspontjait". Az orosz páncélos taktika is változott, mivel a tankok segítségével kezdtek támogató tűzerőt nyújtani a gyalogsági egységeknek biztonságos távolságból, ahelyett, hogy felhalmozták volna őket a sokkoló támadásokhoz, és a termikus álcázást használták fel, hogy elrejtse őket.
Az ukrán erőknek most Zaporizzsjában és Donyeckben a legkülönfélébb gyalogsági és páncéltörő aknák rétegével kell megküzdeniük, beleértve a PFM-1 nagy robbanóerejű aknákat is - amelyeket aknavetők, helikopterek és repülőgépek ezrével szórhatnak szét anélkül, hogy a földbe csapódva felrobbannának. Ezek az aknamezők akár 16 kilométer mélyek is lehetnek, és könnyen feltölthetők, amikor az ukrán robbantók behatolnak, és egyes becslések szerint a Portugália kétszeresét kitevő ukrán területet erősen aláaknázták, néha négyzetméterenként akár fél tucat aknával is.
Ukrajnának most kevés ideje van arra, hogy áttörést tervezzen az orosz védelmi vonalakon - amelyek egyes helyeken 30 kilométer mélyek -, majd teljes mértékben kihasználjon minden nagyobb áttörést, mielőtt az időjárás néhány hónap múlva újra megfordul. De eddig, a hetek óta tartó harcok után, csak néhány kilométer körüli előretörést értek el a kulcsfontosságú helyeken. Az ellentámadás első szakaszában jelentős veszteségeket szenvedtek a nyugatiak által szállított páncélosok, és a második szakasz, amelyben gyalogsággal próbáltak utat találni az áttöréshez, szintén nem járt jelentős sikerrel.
Ukrajna eddig csak lépésben tudott előrehaladni.
A frontkatonák szerint a morál továbbra is magas, főként a nemrég teljes mértékben bevetett - és nyugati kiképzésben részesült - 10. hadtest körében. Az eredeti terv az volt, hogy a 10. hadtestet csak akkor vetik be, amikor a fő védelmi vonalakat elérik, de hamarabb be kellett vetni őket - ami az ukrán katonák szörnyű, időigényes munkájáról tanúskodik.
Nem meglepő, hogy sokan közülük nehezményezik a lassú előrehaladásukkal kapcsolatos nyugati kritikákat, mint például a német Bundeswehr múlt hónapban kiszivárgott harctéri értékelésében megfogalmazott kritikát, amely kifogásolta, hogy az ukrán hadsereg nem hajtja végre teljes mértékben a NATO-kiképzést.
A Bundeswehr kritikáinak nagy része ellenérvként természetesen az hangzik el, hogy Ukrajnának nem volt más választása, minthogy eltávolodjon a kombinált hadviselés taktikájára vonatkozó szabványos nyugati oktatástól, mivel az ehhez szükséges fegyverzet kulcsfontosságú elemeit - nevezetesen az F-16-os harci repülőgépeket és a nagy hatótávolságú rakétákat - a Nyugat nem szállította.
Röviden, a Nyugat még a startpisztoly eldördülése előtt megbénította az ukránokat, megtanítva őket arra, hogyan kell NATO-stílusban harcolni, de visszatartva a teljesítéshez szükséges fegyverrendszereket. Ráadásul a Nyugat mindig alig várta, hogy Zelenszkij elinduljon, és a szövetségesek frusztráltak lettek, amikor tavaszról nyárra halasztotta az ellentámadást, miközben azért lobbizott, hogy több nyugati utánpótlást kapjon.

Így, mivel az áttörésnek nincs nyilvánvaló jele, úgy tűnik, hogy most itt az ideje visszatérni a tervezőasztalhoz a következő, tavaszi harci szezonra, ha esetleg nem jönne hamarosan a siker. Végül is a jelenleg F-16-osokon kiképzés alatt álló pilóták csak jövő tavasszal lesznek készen, és addigra az amerikaiak talán már leküzdötték vonakodásukat a nagyobb hatótávolságú rakéták szállítását illetően.
De ha a politikai számítások idén nehezek voltak az amerikai elnökválasztás közeledtével, akkor nem szabad elfelejteni, hogy jövőre még nehezebbek lesznek, amikor a Fehér Házban egy kivételesen forró és gyúlékony választási szezon van javában, ami valószínűleg elvonja a kormány figyelmét, és megnehezíti, hogy a kongresszus egyetértésre jusson a biztonsági és gazdasági segítséggel kapcsolatban, amelyre Ukrajnának szüksége lesz.
Ahogy Luttwak megjegyezte: "Ukrajnának nem kell nagy győzelmet aratnia ahhoz, hogy független nemzetként lépjen ki a háborúból, csak kitartásra van szüksége". És a kérdés sosem az ukrán kitartás volt - jövőre azonban megnő a kockázat, hogy a Nyugatnak van-e kitartása és akarata a győzelemhez.

Csépelik a szalmát. Luttwak is.



Ja,Ukrajnának kitartásra van szüksége,meg pár apróságra,pár milliárd dodóra havonta,15 000,vagy több új kiképzett,felszerelt,folyamatosan ellátott katonára,napi 20 újabb mbt-re,60 új ivf-re,sok 100 atgm re,manpadsra,végtelen lőszerre a kézifegyverekhez,olyan napi 20 000 skulci a tüzérségnek,ha ez van,akkor talán tudják tartani az Oroszokat,így, hogy azok csak védekeznek.
Jó fejek ezek ott washingtonban.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 955
12 680
113
A 20 ezer szerb dron bejelentes utan azon gondolkodtam hogy az oroszok miert nem jelentenek be egy hasonlo szamot(biztos megvan az oka). Nekik ez a szam nyilvan sokkal hamarabb fog osszejonni es ha ezt egy nyugati vezeto olvassa akkor meg a hulye politikusnak is leesik hogy ilyen 50 IFV adomanyokkal balfaszkodni nincs sok ertelme. Elvenne a kedvuket a kovetkezo adomanyoktol szerintem.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 516
47 075
113

UAV támadás Moszkva és Kurszk ellen: robbanás a vasútállomáson (VIDEO)​

A Kurszk pályaudvaron dörgött a robbanás augusztus 20-án éjjel: az ellenség egy támadó drón segítségével támadta meg az állomást.
Az UAV az épület tetejére esett. Az előzetes adatok szerint jelentős kár nincs. A következményekről készült felvételeket helyi kiadványok teszik közzé.
Azt is közölték, hogy a Carpet tervet a moszkvai régió elleni UAV-támadás miatt vezették be.
A moszkvai Domodedovo és Vnukovo repülőterek átmenetileg nem fogadnak és nem küldenek repülőgépeket, a járatokat Seremetyevóba irányítják át.
„Éjszaka egy drónt próbáltak Moszkvába repíteni déli irányban. A légvédelmi erők megállították. Köszönet a katonaságnak a munkájukért ”- mondta közleményében a főváros polgármestere, Szergej Szobjanin.
Источник: https://rusvesna.su/news/1692509104

Egy ellenséges UAV lezuhanásának következményei a kurszki pályaudvaron (FOTÓ)​

Egy ellenséges UAV lezuhanásának következményei a kurszki pályaudvaron: amint az alábbi felvételen is látható, megsérült a tető, a homlokzat és a peron, károk vannak a váróban és a gyalogos alagútban.
A kurszki régió kormányzója, Roman Starovoit szerint a drón a kurszki vasútállomás tetejének csapódott, és öt ember megsérült.
Azt is elmondta, hogy tűz volt a tetőn.
Источник: https://rusvesna.su/news/1692510615

SÜRGŐS: Rosztovi régió elleni támadási kísérlet​

Kijev ma reggel kamikaze drónokkal próbálta megtámadni a rosztovi régiót – mondta a kormányzó. Az elektronikus hadviselés rendszere bevált. Nem használtak légvédelmi rendszereket – mondta a régió vezetője, Vaszilij Golubev.
Két drón esett a katonai egység területére Kamenszkben, egy másik pedig Novoshakhtinszktől egy kilométerre északra.
A kormányzó szerint áldozatok vagy károk nem történtek.
Источник: https://rusvesna.su/news/1692514549


A különleges katonai művelet krónikája 2023. augusztus 19 - én
Délután az orosz fegyveres erők rakétatámadást indítottak a Tarasz Sevcsenko Drámaszínház épülete ellen Csernyihivben , ahol az ukrán dróngyártók bemutatóját tartották a regionális közigazgatás támogatásával. Az ukrán alakulatok pedig drónnal támadták meg a Novgorod megyei Soltsy katonai repülőteret , és megrongáltak egy repülőgépet.
Emellett az ukrán fegyveres erők ismét megpróbálták megtámadni Moszkvát és a Krími Köztársaságot , de az elektronikus hadviselés és a légvédelem eszközei minden célpontot elfogtak. A Krím-félszigeten az ellenség az S-200-as komplexum modernizált légvédelmi rakétáját használta a csapásra.
Eközben a fronton folytatódnak a harcok az Orekhovsky szakaszban Rabotino térségében és Urozhayny közelében a Vremevsky szakaszban. Emellett az orosz csapatok folytatják pozíciós offenzívájukat Kupjanszk irányában, és sikereket érnek el Szinkovka környékén.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 772
48 105
113
Szóval Csernyigov... íme a meghívó a drónos bulikára, ahol végül Iszkander bácsi is megjelent:
Ha esetleg a Victory Drones posztoló szakmunkása nem murdált volna meg a támadásban, és törölné a tweetet, íme screenshot formában:
mysyacMp_o.jpg


Ha bárkinek kételye maradt volna, mi is volt ez a "Drón Expó".
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 122
67 052
113
A nyugat ezt az ukrajnai fiaskót se lenyelni se kiköpni nem tudja. Bele öltek egy csomó pénzt, energiát, de gyakorlatilag a hozadék konvergál a '0'-hoz. Próbálnának már arcvesztés nélkül kihátrálni belőle, de csak küzdenek mint szúnyog a viharban. :oops: :)
Az ukrán csuka nem engedi el a nyugati rókát.
A meg evekig tartó háború lassan a remalma lesz a nyugati politikusoknak.
Mellesleg a firkaszok is bajban lesznek, mert a sok gyozelmi jelentes es legyozhetetlen nyugati csodafegyver ellenere is csak egyre inkabb belecsusznaka slamasztikaba a kinevetett orosz ellen. Ahogy a nyugati politikus, ugy a nyugati sajtó is naprol napra hiteltelenebbe valik, es a nep elfordul tole.
Azzal ahogy pl a Nato csinovnyik visszakozott az ukran terulet atadas ugyeben, nekem ugy tunik hogy az ukranoknak is egyre nagyobb a befolyasa ezek felett.
Sok stikli van ebben a bizniszben amirol mi nem tudunk, de az ukranok igen.
Szep lassan minden a visszajara fordul, amit nyugaton mondtak, irtak, kivantak az orosznak, azt kapjak buntetesul a sorstól.

Rovid cikk az ukran allami terrormerenyletekrol.


Kalapaljak a Pancirt is.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Szóval Csernyigov... íme a meghívó a drónos bulikára, ahol végül Iszkander bácsi is megjelent:
Ha esetleg a Victory Drones posztoló szakmunkása nem murdált volna meg a támadásban, és törölné a tweetet, íme screenshot formában:
mysyacMp_o.jpg


Ha bárkinek kételye maradt volna, mi is volt ez a "Drón Expó".
Ukrán parancsnoki találkozó volt a csernyihivi épületben, amelyet rakétacsapás ért

Egy rakétacsapás Csernyihivben az ukrán fegyveres erők harci drónok specialistáinak gyülekezőhelyét találta el, amelyet egy drónfesztiválnak álcáztak – írja a RIA Novosztyi.
Az ukrán média szerint Csernyihivben és a régióban légiriadót rendeltek el, majd robbanások következtek a város központjában.

“Csernyihivben az ukrán fegyveres erők parancsnoki szintű személyzetének gyülekezőhelyét érte a csapás. Maga a csapás egy ukrán katonák által használt létesítményre érkezett” – mondta a hírügynökség forrása.

A RIA Novoszty rendelkezésére bocsátotta a meghívó képernyőmentését is, amelyből kiderül, hogy a rendezvényt kifejezetten drónfesztiválnak álcázták “Vadmadarak” címmel: a szervezők azt javasolják, hogy a résztvevők ne viseljenek katonai egyenruhát. A zárt levelezés képernyőfotója mutatja a részvételi ajánlásokat:

“Arra kérjük Önöket, hogy a rendezvényre civil ruhában érkezzenek. Ha lehetséges, vegyék át katonai egyenruhájukat, hogy elkerüljük a rendezvény beazonosítását katonai jellegűként”.

Ezen kívül az is szerepel, hogy a rendezvény zártkörű lesz, az ország védelmi képességére (katonai fejlesztésekre) érzékeny információkat fog bemutatni, és a résztvevők többsége aktív katona. Ezért őket csak előzetes szóbeli beleegyezéssel lehet filmezni vagy fényképezni – figyelmeztettek a szervezők.

Kaszparov szerint az USA el fogja árulni Ukrajnát

Kijev háta mögött egyezkedik az oroszokkal az Egyesült Államok - állítja írásában Garri Kaszparov sakklegenda, Putyin egyik ismert kritikusa.
Az amerikai kormányzat két ellentétes célú klikkre szakadt Ukrajna támogatását és a háború folytatását tekintve - állítja írásában Garri Kaszparov. A sakklegenda írásának alapgondolatait az Euronews szemlézte, hangsúlyozva: Kaszparov állítását a "szerző személyére és erkölcsi tőkéjére alapozva" ismertetik, de azt egyébként nem látják bizonyítottnak.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 516
47 075
113

SÜRGŐS: A Luna-25 lezuhant​

Az előzetes számítások szerint a Luna-25 űrállomás nem tervezett pályára állt, ütközött a Holddal és megszűnt létezni – írja a Roszkoszmosz sajtószolgálata.
„Az előzetes elemzés eredményei szerint a tényleges impulzusparaméterek számítottaktól való eltérése miatt a Luna-25 űrszonda nem tervezett pályára állt és a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt. ” – áll a jelentésben.
Источник: https://rusvesna.su/news/1692521662

Ez kudarc!


Vasárus Gánbor László
Saját írásom, az ukrán támdások sikertelenségeknek VALÓDI okairól:

A modern földrajz-, biológia-, az agrártudományok és az urbanisztika is sokféle célra használja a műholdas távérzékelést. Ez lehetővé teszi a Föld és az élőlények részletes megfigyelését, a folyamatok és jelenségek elemzését távoli eszközök segítségével. Így előre tudjuk jelezni a környezeti károkat, vagy éppen segíteni tudjuk a tervezési folyamatokat. Jelen tanulmányban azonban a távérzékelés eszközeivel igyekszünk betekintést adni abba, hogy a szomszédunkban zajló háborúban hogyan alkalmazzák a lövészárkokat. Miben új a mai árokháború, mint a 109 évvel ezelőtti? Mi az, ami semmit sem változott 1914 óta? Mindez arra is választ ad, hogy miért olyan kínosan lassúak az ukrán és az orosz támadások, még akkor is, amikor sikeresek. Konkrét koordináták alapján az olvasó is megnézheti őket.

Hosszú elemzés, a linken elolvasható. Portfóliohoz képes ez meglepő!
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 075
54 367
113
Ukrán parancsnoki találkozó volt a csernyihivi épületben, amelyet rakétacsapás ért

Egy rakétacsapás Csernyihivben az ukrán fegyveres erők harci drónok specialistáinak gyülekezőhelyét találta el, amelyet egy drónfesztiválnak álcáztak – írja a RIA Novosztyi.
Az ukrán média szerint Csernyihivben és a régióban légiriadót rendeltek el, majd robbanások következtek a város központjában.

“Csernyihivben az ukrán fegyveres erők parancsnoki szintű személyzetének gyülekezőhelyét érte a csapás. Maga a csapás egy ukrán katonák által használt létesítményre érkezett” – mondta a hírügynökség forrása.

A RIA Novoszty rendelkezésére bocsátotta a meghívó képernyőmentését is, amelyből kiderül, hogy a rendezvényt kifejezetten drónfesztiválnak álcázták “Vadmadarak” címmel: a szervezők azt javasolják, hogy a résztvevők ne viseljenek katonai egyenruhát. A zárt levelezés képernyőfotója mutatja a részvételi ajánlásokat:

“Arra kérjük Önöket, hogy a rendezvényre civil ruhában érkezzenek. Ha lehetséges, vegyék át katonai egyenruhájukat, hogy elkerüljük a rendezvény beazonosítását katonai jellegűként”.

Ezen kívül az is szerepel, hogy a rendezvény zártkörű lesz, az ország védelmi képességére (katonai fejlesztésekre) érzékeny információkat fog bemutatni, és a résztvevők többsége aktív katona. Ezért őket csak előzetes szóbeli beleegyezéssel lehet filmezni vagy fényképezni – figyelmeztettek a szervezők.


Úgy sajnálom...

Kaszparov szerint az USA el fogja árulni Ukrajnát

Kijev háta mögött egyezkedik az oroszokkal az Egyesült Államok - állítja írásában Garri Kaszparov sakklegenda, Putyin egyik ismert kritikusa.
Az amerikai kormányzat két ellentétes célú klikkre szakadt Ukrajna támogatását és a háború folytatását tekintve - állítja írásában Garri Kaszparov. A sakklegenda írásának alapgondolatait az Euronews szemlézte, hangsúlyozva: Kaszparov állítását a "szerző személyére és erkölcsi tőkéjére alapozva" ismertetik, de azt egyébként nem látják bizonyítottnak.



Nahát!
No de ilyet!
A brit birodalom elárulta egyik csatlósát,most aztán nagyon meglepődtem.
Sebaj, minket tutira nem fog elárulni....
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 950
82 041
113
A „White Eagle” csapásmérő drónok parancsnoka Csernyihivban:

"Ez volt a rendezvény kezdete. A házigazda egyszerűen bemutatta és elmondta, hogy mi lesz a rendezvény, beszélt a biztonsági intézkedésekről, elénekeltük a himnuszt, és a percnyi csend véget ért, és elkezdtük hallani a légiriadó jelzését. . A szervezők mindenkit arra kértek, hogy menjen le a óvóhelyre. A legtöbben a bombaóvóhelyre mentek: "Fel kellett mennem a második emeletre, kerestem a barátomat, de nem találtam. És amint ahogy lementem az első emeletre, abban a pillanatban volt egy pontszerű ütközés, ami elfojtott, sokan a padlóra estek. Sokkoló volt. A csapás nagyon komoly volt" - mondja a férfi.

Megjegyezte, hogy több mint 200 ember volt bent.

"Maga az épület átfedése mentett meg minket. Volt és lesz is egy nagyon masszív drámaszínház. A becsapódás után elkezdtünk segíteni az embereknek, hogy lemenjenek a bombaóvóhelyre. Azt hiszem, legalább 200 ember volt bent, ha a rendőrséggel és a biztonsági szolgálattal civilek és katonák is voltak bent” – mondta