[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 516
47 091
113

Az EU rekord mennyiségű LNG-t importál Oroszországból - FT​

Az EU rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt importál idén Oroszországból, annak ellenére, hogy bejelentették, hogy 2027-ig kivonják az orosz üzemanyagot – írja a Financial Times.
Az orosz LNG importja az EU-országok részéről az idén januártól júliusig tartó időszakban 40 százalékkal nőtt 2021 azonos időszakához képest. A januártól júliusig importált LNG értéke azonnali piaci áron 5,29 milliárd euró volt.
„Megdöbbentő, hogy az EU-országok olyan keményen dolgoztak a vezetékes orosz gáz fokozatos kivonásán, csak azért, hogy azt egy szállított egyenértékűre cseréljék” – mondja Jonathan Noronha-Gant, a Global Witness nem-kormányzati szervezet fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vezető aktivistája.
Источник: https://rusvesna.su/news/1693388772

Egy kijevi célpontra mért erőteljes rakétacsapás pillanata (VIDEO)​

A Guardian angol kiadása közzétett egy videót a "square" fővárosából.
A felvételen: egy kijevi célpontra mért erőteljes éjszakai rakétacsapás pillanata, valamint a tűzoltóságok munkája a tüzek megszüntetése érdekében.
Amint látja, a rakéta pontosan célba talált.
Emlékezzünk vissza, hogy korábban az ukrán fegyveres erők vezérkara megtiltotta a nyugati újságíróknak, hogy belépjenek a harci övezetbe. Ennek oka a Forbes publikációja volt a 82. brigád átadásáról. Miután az orosz légierő csapást mért a „vusnikokra”, az ukrán védelmi minisztérium az oroszokkal való bűnrészességgel vádolta meg a nyugati médiát.
Источник: https://rusvesna.su/news/1693402965
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ukrajna: amit a média elhallgat Donbasz kapcsán - Georg Spöttle beszámolója


Katonai diktatúrát épít Zelenszkij, itt a leleplezés
Origo2023.08.30. 09:06
Az ukrán elnök Natalija Moszejcsuk újságírónak adott interjút, melyből elképesztő dolgok derülnek ki. Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajnában csak akkor tarthatnak választásokat a közeljövőben, amennyiben a szövetségesek beszállnak a voksolás finanszírozásába. Az ukrán elnök gyakorlatilag katonai diktatúrát épít.
Zelenszkij kijelentése a választások elhalasztásáról ugyanis nagy port kavart, még Kijev partnerei is felszólaltak az ügyben. Az ukrán elnök nemrég aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében Ukrajnában kilencven nappal, 2023. november 15-ig meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítást. Mivel pedig Ukrajna törvényei tiltják, hogy hadiállapot alatt választásokat tartsanak, az eredetileg októberre kitűzött parlamenti voksolást is elhalasztják - írja a Magyar Nemzet. Az elnökválasztást csak ezek után, 2024 márciusában rendeznék meg.
Zelenszkij csak akkor tartana választásokat, ha a szövetségesek fizetnénekForrás: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara
A hírek hallatán ugyanakkor sokan Kijev szemére vetették, hogy nem éppen a demokráciáról tanúskodik, ha egy országban jó ideig nincsenek választások.
Közéjük tartoznak az amerikai törvényhozók is, akik közül többen Kijevbe látogattak augusztus 23-án. Lindsey Graham szenátor például elmondta, Ukrajnának meg kell mutatnia, hogy különbözik Oroszországtól, például abban is, hogy a háború közepén is megrendezi a választásait. Természetesen az ukrán elnök válasza sem maradt el.
Megmondtam neki, hogy mindez akkor lehetséges, ha az Egyesült Államok és Európa anyagi segítséget nyújt – közölte Zelenszkij az interjújában, felhívva rá a figyelmet, hogy békeidőben ötmilliárd hrivnyába (135 millió dollárba) kerül a választások lebonyolítása.
Elnézést, de nem fogok hitelből választásokat rendezni, és a fegyverekre szánt pénzt sem fogom erre költeni. De amennyiben kapunk anyagi támogatást, és az ukrán parlament is úgy véli, hogy ezt kell tennünk, akkor gyorsan változtassuk meg a jogszabályunkat, és ami még fontosabb, mindannyian vállaljunk közös felelősséget! – magyarázta. Az államfő kitért rá, megmondta Grahamnek, hogy ebben az esetben Amerikának is választási megfigyelőket kellene küldenie a frontvonalakra, hogy legitim választásokat tarthassanak.
Ukrajnának abban is segítségre lenne szüksége, hogy azok az állampolgáraink is szavazhassanak, akik a határainkon kívül vannak – fűzte hozzá az Euractiv páneurópai híroldal szemléje alapján

Csak a szokásos elmebetegségek. Nem az emigráltakra gondolt!


Boeing P-8A Poseidon Dobrudzsa fölött bóklászik, nagyon-nagyon sikeres partraszállás lesz ebből, akárki meglássa!; de eljön még a nap, amikor feltétel nélkül fog kapitulálni a kapor hadsereg.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 516
24 427
113
Nem éppen a konfliktushoz köthető, (a nő visít mint egy anyadisznó, mondjuk így már értem miért hívják őket pár telegram csatornán disznónak), de rendőri intézkedés történt, gazdag aranyifjú ittasan ellenállt a rendőröknek, dulakodás stb...:
"Kis rendőri színes Ukrajnából.
Dnyepropetrovszkban az ittasan vezető gazdag bunkó belefutott a rendőri ellenőrzésbe, hogy aztán elkezdődjön egy olyan intézkedés, aminek nagyjából az összes eleme szakszerűtlen volt... hogy aztán az egyik földre került rendőr megunja a dolgot, és három hátlövéssel zárja rövidre a dolgot. El kell ismerni, lőni legalább tudott: a gépjármű vezetője holtan fejezte be az intézkedést."

Más:
Kis gradozás:

Az oroszok elfoglaltak egy ukri állást, ahol egy kínzókamra is működött:

IL RUSSO-hoz is egy kicsit késve eljutott a leopárdjaink híre:

Mesterlövész munkában, csak azt nem értem a másik miért nem lapított és sunnyogott el?:
+1:

Toyota parancsnoki uaz, ukri határőröket emeltek ki az oroszok:

Gránátdobálás ukri árkokba:

Zaporizsje, szétlőtt nato technika és t72:

Zaporizsje front, grad és akácija:

Iskander M a fehéroroszoknak:

404isztán energiaügyi minisztere úgy látszik visszatér, pontos pozíciója még nem hivatalos:
"Szergej Surovikin tábornok nem nyilatkozott nyilvánosan személyi változásokkal kapcsolatban. De korábbi parancsnoka, Valerij Marcsenkov vezérezredes megszólalt. Hangsúlyozta, hogy a harcosok várják, hogy Surovikin visszatérjen a szolgálatba. "
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 913
15 472
113
Az persze. Tűzrávezető.
Ukrajnában új katonai alapfogalmakkal találkozhatunk.

Ilyen lehet a "Tűzalávezető" , az az orthopéd (szellemileg) katonai parancsnok, aki felmérve a harctéri helyzetet és lehetőségeket, nem törődve a parancsnoki törzskar ellenvéleményével, mégis behajtja a katonáit a darálóba..

Ezeket Rejtő Jenő a múlt században már egyszer definiálta, "Degenerális úr" a megszólításuk.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 516
47 091
113
Egy különleges katonai művelet krónikája 2023. augusztus 30-án

Az ukrán alakulatok hatalmas támadást hajtottak végre drónokkal Oroszország hátsó területein. Pszkovban a katonai-polgári repülőtéren négy Il-76- os szállítórepülőgép sérült meg. A Fekete-tengeren pedig a haditengerészeti légiközlekedési személyzet tüze több hajót megsemmisített az ukrán fegyveres erők csapataival.

Az orosz csapatok rakétákkal és kamikaze drónokkal kombinált csapásokat mértek az ukrán alakulatok infrastruktúrájára és katonai létesítményeire Odessza , Zsitomir és Cserkaszi régiókban , valamint Kijevben .

Az Orekhovsky oldalon a heves összecsapások folytatódnak Rabotino és Verbove térségében , ahol az ellenségnek sikerült előrenyomulnia az RF fegyveres erők védelmi vonalai felé.
Herson irányában az ellenség DRG-je a Dnyeper bal partján, Podstepnoe közelében landolt : csata folyik.

Folytatódnak a határ menti Belgorod , Kurszk és Brjanszk régiók , valamint a Donyecki Népköztársaság tömeges lövöldözései : legalább 15-en megsérültek, egy másik ember meghalt.

Verbove térségében az ukránok már az orosz vonalak mogott voltak geolokalizálva:

Nem egyértelmű a helyzet. Állítólag nagy zűrzavar van ezen a területen mind a két oldalon. Várjuk ki, míg a helyzet tisztázódik!
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Egy kijevi célpontra mért erőteljes rakétacsapás pillanata (VIDEO)
A Guardian angol kiadása közzétett egy videót a "square" fővárosából.
A felvételen: egy kijevi célpontra mért erőteljes éjszakai rakétacsapás pillanata, valamint a tűzoltóságok munkája a tüzek megszüntetése érdekében.
Amint látja, a rakéta pontosan célba talált.
Emlékezzünk vissza, hogy korábban az ukrán fegyveres erők vezérkara megtiltotta a nyugati újságíróknak, hogy belépjenek a harci övezetbe. Ennek oka a Forbes publikációja volt a 82. brigád átadásáról. Miután az orosz légierő csapást mért a „vusnikokra”, az ukrán védelmi minisztérium az oroszokkal való bűnrészességgel vádolta meg a nyugati médiát.
Источник: https://rusvesna.su/news/1693402965
A kaproknak is tilos videókat közzétenni a rakétatámadásokról, hogy a hadsereg hazudhasson a légvédelem hatékony működéséről. Ma reggel is azt állították, hogy elfogták az összes rakétát.

A törökök szerint tegnap este egy cirkálórakéta érte a kijevi Hírszerző Főigazgatóság főhadiszállását is. A pusztítás mértéke nem ismert. A nap folyamán a halottakat és a sebesülteket keresték.



Tegnap hat kapor pilóta halt meg Bahmut vonalán.


Nyilvánvalóan az APU legnagyobb egyidejű vesztesége a levegőben az SVO/NWO kezdete óta. Tegnap az ukrán fegyveres erők hat (!) pilótája halt meg Bahmut vonalán.
Az Igor Szikorszkijról elnevezett 18. különálló katonai repülési dandár pilótái harci küldetést hajtottak végre. Kiderült, hogy ez volt számukra az utolsó.
Ezt Jevgenyij Rakita, a dandár szónoka mondta.

 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 075
54 370
113
Verbove térségében az ukránok már az orosz vonalak mogott voltak geolokalizálva:


Akit érdekel, vannak itt elég jó információk a térségbeli orosz védelmi vonalakról is:




Helyes,menjenek be amilyen mélyen csak tudnak,mit nekik egy szélroham!
Még demilitarizálnak az ukránok 15-20millió Orosz katonát,elfoglalanak 2-3 eu-nyi területet,szétlőnek 6-8000 tankot,10 000 egyéb járművet, és tutira Putyin fog kapitulálni,feltétel nélkül.
Idén karira meglesz,ha nem szarakodnak a sorozással ,mint eddig.

;)
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
770
4 242
93
Verbove térségében az ukránok már az orosz vonalak mogott voltak geolokalizálva:


Akit érdekel, vannak itt elég jó információk a térségbeli orosz védelmi vonalakról is:

tedd már rá ezt egy domborzati térképre
aztán csodálkozz
gyakorlatilag minden magaslati pont továbbra is orosz kézen van
szerencsétlen ukránokat odaterelik meghalni
te meg itt örömködsz
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 123
67 061
113
Hat en nem tudom mennyire rentabilis azoknak a ket honapja a tuzvonalban rohado tankoknak a restauralasa sajnos az en penzembol...
Az mar tenyleg eszebe se jutott nekik hogy azert 10+5 veszett el mert sokkal tobbet be sem vetettek?
Kellett egy jo hir mar ha az ukranok nem hozzak az elvartat. Hat irjunk a xarrol ugy hogy az jó!
Eurofakenews.
Azert nem haladnak elore az ukranok, mert nincsen ra szukseg...

Ukran reakció a Tucker - Orban interjura.

Kiütöttek ket toborzotisztet.

Egyszerre 6 ukran pilota ment Banderahoz.

Elhagyott Leopard tankot semmisit meg egy tuzersegi csapas. Ezt most akkor 6-nak lehet szamolni a helyrehozhatatlanok közül? Mit mond az Orix? Mert hogy ezt nem fogjak kihegeszteni az fix.

Prigozsin sirja a szentpetervari Prokhov temetoben.

Az ukranok beperlik a nem szállító külföldi hadiipari vallalatokat.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 715
28 291
113
Akkor hány gép is "sérült meg" Pskov-ban?
Kettő fixen kiégett, műholdképek alapján további kettő megsérülhetett, de nem látni az egész bázist a felhők miatt. Plusz ha valakinek van affinitása hozzá, lefordíthatná az ukrán feliratokat
1NAGGMX4fFQ.jpg

bLtmp-L7Gto.jpg

TBnGkLDB-2c.jpg


Verbovojéhez kapcsolódóan
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 123
67 061
113
Kettő fixen kiégett, műholdképek alapján további kettő megsérülhetett, de nem látni az egész bázist a felhők miatt. Plusz ha valakinek van affinitása hozzá, lefordíthatná az ukrán feliratokat
1NAGGMX4fFQ.jpg

bLtmp-L7Gto.jpg

TBnGkLDB-2c.jpg


Verbovojéhez kapcsolódóan



Kerlekszepen, Aeroport m Peszkov RF, azaz peszkovi repter orosz foderacio.

Cservoni avtomobili meg annyit tesz hogy fekete automobil.

A litaka meg tuti hogy repülő.

Szívesen.


Verbovonal elertek a falu hatarat az ukran/Nato csapatok.
Rabotino delnyugati resze meg orosz kezen van.
Ma veget ert a nyár es holnap kezdodik az ősz, hogy a tavaszi offenziva hogyan folytatodik passz, de eddig 2 honap alatt 2 falut vettek be.


Megallapitottak hogy a Peszkov repteret tamado dronok a Csud tavon keresztul erkeztek, az egyik Nato orszagbol.

Zaporozsje, rocstelep.
3 Stryker, 1 Wolfhund,

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 052
36 410
113
Az orosz erők hat ukrán támadást vertek vissza Kupjanszk térségében
"Az ellenség teljes vesztesége két szakaszra rúgott" – mondta Jaroszlav Jakimkin, a harccsoport szóvivője

Magyarország nem hajlandó megvitatni az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség uniós finanszírozását

Ukrajna felvette a legnagyobb magyar bankot, az OTP-t a "háború nemzetközi szponzorainak" listájára. Amíg az OTP nem kerül le erről a listáról, addig nem folytatjuk a tárgyalásokat [az Ukrajnának nyújtott katonai segély] finanszírozásáról" – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Oroszország megbénítja az ukrán katonai parancsnokságot, hírszerzési központokat éjszakai precíziós csapást mérnek rájuk