[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 187
7 434
113
Mondjuk ez egyaltalan nem kiugro (egybol kitunik, ki teljesen hulye a temahoz meg mindig, hiaba rontja itt a levegot: mind, aki LOL szmajlikkal reagalt.)

Egy CM tipikusan nem tul gyors, egy dron meg kifejezetten lassu celpont, mindkettot viszonylag konnyu leszedni egy legvedelmi rendszerrel, aminek az interceptora mach 3 korul mozog, es mivel honapok ota van szolgalatban az IRIS SL (tavaly az elsot, es aprilis korul kaptak meg a masodikat, ha jol remlik?), ez a szam egy haboruban nem kimondottan magas. Az a 110 talalat ket rendszerre (ezek 2-4 inditoval, azokon egyenkent 4 csovel) havonta egy tucat korul jon ki rendszerenkent aprilistol szamolva, az meg kb egyetlen talalat talan csovenkent, ha jol szamolom. Negy honap alatt...
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
A HRW nemzetközi emberi jogi szervezet kiderítette, hogy Izyum lakosait az ukrán fegyveres erők kazettás lőszerei ölték meg.

„Az oroszok távozása után jöttünk rá, és kutatóink odamentek, hogy megvizsgálják az elkövetett háborús bűnöket és atrocitásokat – és mindenhol kazettás lőszer maradványait látták. Megmondták nekik, hogy milyen irányból nyitottak tüzet, és megállapítottuk, hogy az ukrán erők használták” – mondta Mary Wareham, a Human Rights Watch fegyverzeti osztályának érdekvédelmi igazgatója.

Warham hozzátette, hogy a bandera fegyveresek kazettás lőszeres támadásai abban az időszakban történtek, amikor a város az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt állt.
Van új fejlemény a HRW januárban kiadott izjumi jelentése óta?
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 187
7 434
113
Más

A HRW nemzetközi emberi jogi szervezet kiderítette, hogy Izyum lakosait az ukrán fegyveres erők kazettás lőszerei ölték meg.

„Az oroszok távozása után jöttünk rá, és kutatóink odamentek, hogy megvizsgálják az elkövetett háborús bűnöket és atrocitásokat – és mindenhol kazettás lőszer maradványait látták. Megmondták nekik, hogy milyen irányból nyitottak tüzet, és megállapítottuk, hogy az ukrán erők használták” – mondta Mary Wareham, a Human Rights Watch fegyverzeti osztályának érdekvédelmi igazgatója.

Ez az egesz nagyon szorakoztato:
  • "veletlenul" az RT - mert @boki rendszeresen 'elfelejti' linkelni a forrast :D - szinten
  • "elfelejti" linkelni az eredeti HRW irast, amelyben
  • "veletlenul" az orosz RT nemhogy pont az ellenkezojet allitja annak, mint amit a HRW irt, hogyaszongya' az oroszok biztosan hasznaltak cluster bombakat es oltek meg vele civileket Ukrajnaban, mig az ukranokrol mindossze megemliti, hogy ok is hasznaltak, mert kaptak nyugati stockbol,
  • de meg hozza is koltott egy jokora total kamu sztorit az ukranokrol, a HRW szajaba adva, pont az ellenkezojet, mint amit azok leirtak.
Hahaha, ez a hihetetlenul egyszeru orosz gyezinformacija pontolyan, mint az ukranoke, eskuszom. :D :cool::cool:
Mondjuk


September 5, 2023 3:30AM EDT

Cluster Munitions: New Use, Transfers Challenge Total Ban

Global Report Tracks Civilian Harm from Prohibited Weapon

202309arms_clustermunition_syria.jpg

People assess the damage caused by the Syrian-Russian military alliance’s cluster munition attack on the Maram camp for displaced people near the village of Kafr Jalis in Idlib governorate, northwestern Syria, on 6 November 2022. © 2022, Ali Haj Suleiman/Getty Images


(...)


Cluster munitions can be fired from the ground by artillery, rockets, missiles, and mortar projectiles, or dropped by aircraft. They typically open in the air, dispersing multiple submunitions or bomblets over a wide area. Many submunitions fail to explode on initial impact, leaving duds that can indiscriminately injure and kill like landmines for years, until they are cleared and destroyed.

During 2022 – the latest year covered by the report casualty statistics – 95 percent of cluster munition casualties recorded by the Monitor were civilians. Cluster munition attacks killed or wounded at least 987 people in 2022, of whom 890 were in Ukraine. Russia has used cluster munitions repeatedly in Ukraine since its full-scale invasion of the country on February 24, 2022, causing civilian deaths and injuries. Ukrainian forces have also used cluster munitions, resulting in civilian casualties. The Myanmar military and Syrian government forces used cluster munitions in 2022, causing further civilian harm. None of these countries have signed or ratified the international treaty banning cluster munitions.

Cluster Munition Monitor did not record any new casualties from cluster munition attacks in 2021 but identified at least 149 victims from remnants of earlier cluster munition attacks, primarily from unexploded submunitions. In 2022, there were a total of at least 185 casualties from cluster munition remnants in Azerbaijan, Iraq, Laos, Lebanon, Syria, Ukraine, and Yemen. Children accounted for 71 percent of all casualties of cluster munition remnants where the age group was recorded.

Russia has used stocks of old cluster munitions and newly developed ones in Ukraine in 2022 and the first half of 2023. In July 2023, the United States began transferring to Ukraine an unspecified quantity of its stockpiled 155mm artillery-delivered cluster munitions, which deliver DPICM submunitions that have a dud or unexploded ordnance (UXO) failure rate of between 6 and 14 percent. At least 21 government leaders and officials, including from countries supporting Ukraine’s war effort, criticized the US government decision to transfer these weapons.


Es igy tovabb, olvasd el, szo nincs benne ukranokrol vagy Izjumrol.

Amugy a HRW regota koveti folyamatosan az orosz cluster bombazasokat es a civilek meszarlasat:


Van új fejlemény a HRW januárban kiadott izjumi jelentése óta?

Hogyne lenne! Az oroszok kovettek el az izjumi meszarlast, mar marciusban megirtak:



March 22, 2023 1:00AM EDT

Ukraine: Izium Apartment Victims Need Justice

Digital Reconstruction Highlights Russian Forces' Deadly Attack



(...)

The five-story building is in Izium’s central district, which Ukrainian forces had control of until late March. It is close to the Donets River and a strategic footbridge. In the days before the attack, there were sustained hostilities in the area. Russian forces took full control of the city by the end of the month and occupied it and the surrounding area for nearly six months. Outside of Izium, little was known about the attack that destroyed 2 Pershotravneva Street until Ukrainian forces retook control of the area in September.
(...)

In the days before March 9, Ukrainian forces were in the general area around the building as they attempted to keep Russian forces from the center of the city. One witness saw Ukrainian forces moving along the street next to the building a few days before the attack and firing from near the footbridge, about 200 meters from the building.

Survivors and local residents said that Russian military fixed-wing aircraft had been constantly flying overhead in the days before the attack. Nearby buildings sustained damage, most likely by Russian ground forces firing from across the river, and 2 Pershotravneva had been hit and damaged, but without civilian casualties, to the best of Human Rights Watch’s knowledge.

However, on the morning of March 9, around the same time, two buildings including 2 Pershotravneva Street took direct hits from air-delivered munitions, most likely of a similar type. The second building was another multi-story apartment building across the street from 2 Pershotravneva to the southeast, less than 100 meters away, which sustained similar damage. Human Rights Watch did not investigate this attack, but emergency responders and local residents said that there were three known casualties, two of whom were said to be Ukrainian forces.

Survivors and witnesses of the attack on 2 Pershotravneva said the attack happened around 9 a.m. and that dozens of the building’s residents and others from the surrounding area had sought shelter in the basement. An emergency worker who was in the area said that he heard aircraft and explosions after 8:30 a.m.

The munition struck the middle of the building, collapsing all five stories of the central part onto the basement, and destroying multiple exits. The rubble buried many of the people in the basement. Using a 3D model of the building, Human Rights Watch determined that the attack resulted in a hole at least 15 meters wide in the building.

Witnesses who were in the basement or lower floors said they had not seen Ukrainian forces in or directly around the building just before or at the time of the attack. One local resident who had been in the basement, said others there saw Ukrainian soldiers come into the basement days earlier and ask the building manager for keys to the attic to check it.

During inspections of the building and its premises, Human Rights Watch found no signs of established Ukrainian firing positions. None of the residents interviewed said they saw or heard firing from the building. In three locations in the eastern portion of the building, researchers found more than a dozen expended casings from small arms projectiles, most on two interior stairwell landings on lower floors. It was not possible to determine who fired this ammunition or how it got there. One resident said that, in the months after the attack, Russian forces came into the building occasionally to take food supplies from the apartments. In May, he said he saw them bring small boxes into the building, and the resident said he later saw expended casings in the stairwell and on a windowsill in the building.


Magyaran beneztek az oroszok, civileket sikerult szarra bombazniuk. Olvasd vegig, eleg sokkolo.
Itt van, amit emlit, a reszletekbe meno cikk:

"A Thousand Explosions in My Ears"

202303CCD_Ukraine_Izium_Building

This report uses survivor testimony, photos, videos, and 3D modeling to show the devastating effects of an attack by Russian forces on a residential apartment building in eastern Ukraine.
See It Here
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113

Ukrán katona: Az ellentámadásban résztvevők 90 százaléka meg fog halni​


2023. szeptember 05. 20:32

Sötét kilátásokról beszéltek a The Timesnak ukrán elitkatonák.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc1MWEyZTVkODNjODQxNGM5M2VkNTI3YWM0MDFhYTFm.jpg


„Ukrajna ellentámadása: Kész vagyok meghalni… a srácok 90 százaléka meg is fog halni” címmel közölt cikket a The Times. A lap szerint az ukrán katonák elmondták, hogy egységük, amelyet azért vetettek be, hogy „megfordítsa a déli fronton a helyzetet”, már állományának 75 százalékát elvesztette.
A különböző katonai egységekhez beosztott orvosok szerint a halálos áldozatok száma négy számjegyű számokban mérhető.
Az ukrán katonák azon tűnődnek, hogy mi az ára az ilyen hadműveleteknek, tekintve az eredményt a földdel egyenlővé tett kis falvak elfoglalásának formájában.
"Amikor azt hallom, hogy itthon vagy külföldön a kanapén ülők azt mondják: Ó, az ukrán hadseregnek már vannak Bradley-jei és Leopárdjai, most megmutatják az oroszoknak, hogy mi a helyzet... ilyenkor ökölbe szorul a kezem.
Bárcsak idejöhetnének, és láthatnák a harcunk valóságát” – idézte a lap egy ukrán katona szavait, aki szerint ezek a harcjárművek mindaddig hasznosak, amíg aknára nem futnak. Ezek után megrekednek, és az orosz tüzérség teljesen megsemmisíti az ukrán csapatokat.

 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 072
54 337
113
no akkor most vizsgáznak ez emberi jogokkal foglalkozó szervezetek ...
lehet-e háborúra kényszeríteni egy olyan személyt, aki a háború elől menekült el?

kíváncsi vagyok mi lesz most :)


Ha sikerül őket hazatoloncolni,akkor ott már addig verik őket, amig meg nem kívánják a front szolgálatot,önként.

Mondjuk ez egyaltalan nem kiugro (egybol kitunik, ki teljesen hulye a temahoz meg mindig, hiaba rontja itt a levegot: mind, aki LOL szmajlikkal reagalt.)

Egy CM tipikusan nem tul gyors, egy dron meg kifejezetten lassu celpont, mindkettot viszonylag konnyu leszedni egy legvedelmi rendszerrel, aminek az interceptora mach 3 korul mozog, es mivel honapok ota van szolgalatban az IRIS SL (tavaly az elsot, es aprilis korul kaptak meg a masodikat, ha jol remlik?), ez a szam egy haboruban nem kimondottan magas. Az a 110 talalat ket rendszerre (ezek 2-4 inditoval, azokon egyenkent 4 csovel) havonta egy tucat korul jon ki rendszerenkent aprilistol szamolva, az meg kb egyetlen talalat talan csovenkent, ha jol szamolom. Negy honap alatt...



Lehet elírták,és 1100 lesz az 110.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 260
43 035
113
Hatalmas robbanások az ukrán-román határon: "Gerániumok" támadnak kikötőket.
Orosz kamikaze UAV-k támadták a kikötői infrastruktúrát az Odesszai terület Izmail körzetében. Az ellenség elismeri, hogy célpontokat talál el.
Egy másik drónraj már a célpontok felé közelít.
A felvételeken a támadás Kiliya közelében látható, egy folyami kikötőnél, amely a Fekete-tenger-Duna útvonal fő átrakodási pontja.
t.me/RVvoenkor
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
332
3 699
93
Állítólag Kornet volt az elkövető.

 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 954
11 709
113
.... ééés a Challengerről is van egy kis színes:

(hát persze, a személyzet gyújtotta fel, miután lerobbant...)
..és lehet még fokozni ;)

sajnos csak magát a hírfolyamot tudom berakni, külön a hírt nem.

Kilövése előtt már aknára futott a Challenger 2 tank
Az Ukrajnában megsemmisített brit Challenger 2 harckocsit egy akna megrongálta, mielőtt az oroszok célba vették volna – közölte egy nyugati védelmi forrás. Újságírók egy kis csoportjának elmondta, hogy a harckocsit először egy régi akna találta el, ami tüzet okozott a hátsó üzemanyagtartályban. A legénység kiürítette a harckocsit, és miután a szabadban ég alatt aludtak, a Challenger 2-t eltalálta egy célra irányított rakéta vagy egy kamikaze drón.

https://www.origo.hu/nagyvilag/perc...-orosz-ukran-haboru.html?item=202309060646100

szoval aknara futott, a hatulja fefgyulladt. Ezutan a legenyseg ott aludt mellette az ejszaka???, mikoris masnap, harmadnap??? a szunyokalasuknak az vetett veget, hogy az oroszok végre eltalálták a Challyt - talan dronnal, talan a tuzerseggel...

Hihetetlen. Mert ugye egyszeruen tuti nem lehetett kiloni ezt a tankot.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 986
22 266
113
Hatalmas robbanások az ukrán-román határon: "Gerániumok" támadnak kikötőket.
Orosz kamikaze UAV-k támadták a kikötői infrastruktúrát az Odesszai terület Izmail körzetében. Az ellenség elismeri, hogy célpontokat talál el.
Egy másik drónraj már a célpontok felé közelít.
A felvételeken a támadás Kiliya közelében látható, egy folyami kikötőnél, amely a Fekete-tenger-Duna útvonal fő átrakodási pontja.
t.me/RVvoenkor

Nekem van egy olyan gyanum, hogy a romanok ilyen kozelrol nezve a torteneseket atgondoljak erdemes-e jobban belebonyolodniuk a jatekba.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 121
67 031
113
Aknamező közelről, hasig erő parlagfűben mindenfele aknak.

Reznyikov bosszúja.

. ftc0cfz8i9

Kijev, Ogyessza, Réni, mind megkapta az éjjel a szokásos Geran, Iskander stb adagját.

Szoledar. Panoramabol nezhetjuk a csatat amelyben egy orosz ATGM csapat megsemmisit ket ukran tankot es egy BMP-t (?) gyalogsaggal.
Szerintem oktato jellegű csata volt.

Ukrajna augusztusban 35 negyzetkilometert foglalt el az oroszoktol. Egesz augusztusban.
Gyakorlatilag egy szakaszon a senkifoldjet, 3,5x10km...
Messze van meg Magadan.

Ukrajna mozgositja a noket is, 16 eves kor feletti fiuk nem hagyhatjak el az orszagot, a ferfiakat nyugatrol hazadeportaljak. Ez a meccs tenyleg az utolsó ukranig fog tartani, megszunnek nep lenni.

"...Minden állampolgárunk kitartása azt bizonyítja, hogy Ukrajnának a NATO tagjává kell válnia. Meg fogjuk erősíteni a szövetséget. Azok az események, amelyek a világban kibontakoznak, nem fognak megállni. Ha valaki azt hiszi, hogy a harmadik világháború nem kezdődött el, az nagy tévedés. Már elkezdődött, egy ideje már folyik a hibrid időszakban, és most lépett az aktív szakaszba. És ha valaki azt gondolja, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti kapcsolatok tisztázása hiba, akkor minden sokkal bonyolultabb" - mondta Danilov.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Hahaha, ez a hihetetlenul egyszeru orosz gyezinformacija pontolyan, mint az ukranoke, eskuszom. :D :cool::cool:
@boki erről beszélt. Én erre a januári jelentésre hivatkozva tettem fel a kérdést. Idézetek belőle:
Human Rights Watch said:
Ukraine should investigate its military’s apparent use of thousands of rocket-fired antipersonnel landmines in and around the eastern city of Izium when Russian forces occupied the area, Human Rights Watch said today.

Human Rights Watch documented numerous cases in which rockets carrying PFM antipersonnel mines, also called “butterfly mines” or “petal mines,” were fired into Russian-occupied areas near Russian military facilities. Ukraine is a state party to the 1997 Mine Ban Treaty, which prohibits any use of antipersonnel mines.

“Ukrainian forces appear to have extensively scattered landmines around the Izium area, causing civilian casualties and posing an ongoing risk,” said Steve Goose, Arms Division director at Human Rights Watch. “Russian forces have repeatedly used antipersonnel mines and committed atrocities across the country, but this doesn’t justify Ukrainian use of these prohibited weapons.”

Human Rights Watch documented PFM mine use in nine different areas in and around Izium city and verified 11 civilian casualties from these mines.

In six of the nine areas, witnesses described attacks consistent with landmines delivered by rocket artillery. In three locations in the Izium area, Human Rights Watch saw how the rocket motor of an Uragan-series artillery rocket, which can be used for mine dispersal, was lodged in the ground or had hit a building in such a way that indicated it had come from the direction where Ukrainian forces controlled territory, and were within the 35-kilometer maximum range of these rockets, at the time of the attack.

More than 100 residents of Izium and the surrounding area said that Russian forces or occupation authorities posted and distributed flyers to warn of the landmine danger. They also cleared landmines from public areas and civilians’ private property and took some mine victims to Russia for medical care – actions inconsistent with being responsible for laying the mines. Human Rights Watch interviewed two landmine victims who said that Russian forces transferred them by military helicopter to Russia for medical care.

Human Rights Watch has documented Russia’s use of other kinds of antipersonnel mines in Ukraine but has not verified claims of Russian forces using PFM mines in the armed conflict.

The 1997 Mine Ban Treaty comprehensively bans antipersonnel mines and requires destruction of stocks, clearance of mined areas, and assistance to victims. Ukraine signed the Mine Ban Treaty on February 24, 1999, and ratified it on December 27, 2005. Russia has not joined the treaty, but it is still in violation of international law when using antipersonnel mines given their inherently indiscriminate nature. The Mine Ban Treaty entered into force on March 1, 1999, and its 164 states include all NATO member states, except the US, and all European Union member states.

On November 23, the Defense Ministry provided a written response, saying that the military abides by its international obligations, including the prohibition of the use of any antipersonnel mines, but without addressing any of the questions about PFM mine use in and around Izium, noting that “information on the types of weapons used by Ukraine ... is not to be commented on before the war ends.”

At the Mine Ban Treaty’s 20th Meeting of States Parties on November 24, 2022, Ukraine said it is a “responsible party” to the treaty and “never considered” using its antipersonnel mine stocks for defensive purposes.

Russian forces also controlled territory around Izium for the duration of the occupation from which they would have been able to fire rocket artillery from a minimum of 10 kilometers away and into areas occupied by its forces and Ukrainian civilians. However, a scenario in which Russia, repeatedly over the course of five months, used antipersonnel landmines against its own troops and across territory it hoped to control permanently is highly unlikely.


Valamilyen, számomra érthetetlen okból/céllal belinkelted egy izjumi nem kazettás-taposóaknás eset jelentését, melynek konklúziója, hogy a HRW nem talált érdemi bizonyítékokat. Ezen kívül linkeltél még egyéb irreleváns HRW-posztokat. Miért?

Szerkesztve: A nő neve miatt szerintem egyértelmű, hogy miről írt boki.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 095
6 843
113
no akkor most vizsgáznak ez emberi jogokkal foglalkozó szervezetek ...
lehet-e háborúra kényszeríteni egy olyan személyt, aki a háború elől menekült el?

kíváncsi vagyok mi lesz most :)

Tegnap olvastam, hogy a lengyelek 80.000 hadköteles ukrán menekültet akarnak átadni Ukrajnának. Véleményem szerint mi senkit nem fogunk átadni, úgyhogy valószínűleg többen fognak hozzánk jönni, mert itt nagyobb biztonságban vannak.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
935
10 834
93
..és lehet még fokozni ;)

sajnos csak magát a hírfolyamot tudom berakni, külön a hírt nem.

Kilövése előtt már aknára futott a Challenger 2 tank
Az Ukrajnában megsemmisített brit Challenger 2 harckocsit egy akna megrongálta, mielőtt az oroszok célba vették volna – közölte egy nyugati védelmi forrás. Újságírók egy kis csoportjának elmondta, hogy a harckocsit először egy régi akna találta el, ami tüzet okozott a hátsó üzemanyagtartályban. A legénység kiürítette a harckocsit, és miután a szabadban ég alatt aludtak, a Challenger 2-t eltalálta egy célra irányított rakéta vagy egy kamikaze drón.

https://www.origo.hu/nagyvilag/perc...-orosz-ukran-haboru.html?item=202309060646100

szoval aknara futott, a hatulja fefgyulladt. Ezutan a legenyseg ott aludt mellette az ejszaka???, mikoris masnap, harmadnap??? a szunyokalasuknak az vetett veget, hogy az oroszok végre eltalálták a Challyt - talan dronnal, talan a tuzerseggel...

Hihetetlen. Mert ugye egyszeruen tuti nem lehetett kiloni ezt a tankot.
Micsoda sztori! Miért maradtak egy égő harckocsi mellett? Hátha megjavul, vagy szalonnát sütni?
Az ha egy aknától kigyulladt nem tűnik nagyobb teljesítménynek mint ha kilőtték volna és úgy pusztul el. BTW nem akarom leszólni, ez benne van, csak hát túlhájpolni sem kell.
Egyébként azóta már kialudt ahogy látom. "Kár, pedig szépen égett" :)
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
346
2 016
93
Azon gondolkodom, milyen kapcsolat lehet az ukrán hadvezetés, és a NATO-amerikai hadvezetés között. Alá-fölé, mellé rendelés, vagy utólagos elfogadás, tanácsadás, utasítás stb...
Azért teszem fel ezt a kérdést, mert kora tavasszal látni lehetett, hogy logikailag (így a fotelből). hogy a valószínúsíthető fő támadási irány ez lesz, ezt látták az oroszok is. Rettenesen meg is erősítették, amit látott az egész NATO felderítés. Tehát amikor az ukránok jelezték a terveiket, mert biztos egyeztették a NATO vcezetéssel, akkor nem mondták nekik, hogy mi van ott?
Nem két nap telt el, elpusztult rengeteg ember, felszerelés. A NATO vezetés nincs abban a helyzetben hogy ezt leállítsa? Vagy nem érdekli?
Az igazi kérdés az, hogyha lenne rá mód,de nem történik meg, akkor máskor így fogják vezetni a saját csapatokat is?
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 448
7 202
113
Ha sikerül őket hazatoloncolni
valahol volt egy vita arról hogy mennyiben releváns analógia az ukrán katonakötelesek hazatoloncolása a zsidók koncentrációs táborba küldésével
mindkét eset közös vonása hogy:
  • kényszeren alapul, a delikvensek önként rohadtul nem akartak volna katonának menni ill. munkatáborban védeni a reichet
  • a katonáskodás és a munkatábor mindkét esetben fedősztori, a tartalom a valóságban a delikvensek lemészárlása
a különbség a két eset között egyrészt a mészárlás technikájában mutatkozik meg, a gázkamra egy nagyjából 100 % hatékonyságú eszköz, míg a frontszolgálatot sebesülés megadás effélék útján azért sokan túlélik, másrészt a koncentrációs tábornál a mészárlás a cél, a frontszolgálatnál nem cél hanem eszköz, már amennyiben a nyugatról hazatoloncoltakat mint megbízhatatlan elemeket nem vezénylik speciális aknamentesítő vagy rohambrigádokba szives leöletésük céljából