[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 794
113
Jó hír Szevasztopolból. A Rostov-on-Don tengeralattjáróban keletkezett kár nem volt kritikus, a hajót helyreállítják.

A Fekete-tengeri Flotta (BSF) Rosztov-on-Don tengeralattjárójában az ukrán fegyveres erők által szeptember 13-án elszenvedett támadás következtében keletkezett kár nem kritikus, és nem fogja jelentősen megnövelni az ütemezett javításokra tervezett időt. A hadiipari komplexum egyik forrása jelentette ezt a TASS-nak. "A tengeralattjárónak kisebb sérülései vannak, amelyek nem befolyásolták robusztus hajótestét. Ezek megszüntetése csak kis mértékben növelheti meg a tengeralattjáró tervezett javítási idejét" - mondta. Amint az ügynökség beszélgetőpartnere felvilágosította, a Rostov-on-Don tengeralattjáró tervezett javítása Sevmorzavodnál több hónapig tartott.
Az információt helyi források is megerősítették Szevasztopolban. Így bár a hajó javítása késni fog, ismét üzembe áll.

Az Orosz Fegyveres Erők tegnapi sztrájkja az Ukrán Fegyveres Erők egy vonatára Rodinszkojenál

A felvétel az orosz fegyveres erők csapásáról egy vonatra, Rodinszkoje falu közelében a DPR megszállt részén, amely néhány napja történt, megjelent az interneten . A felvétel alapján több tucat kerekes jármű között MLRS is volt a platformokon. Az ellenséges személyzet egy légrobbanás és tűzvész után elmenekült. Egyes hírek szerint a célpontot a Tornado-S MLRS- ből lőtték ki , ami lehetővé tette a vonat lefedését a frontvonaltól 40 km- re. Ezzel egy időben a tűzkárok objektív irányítását egy felderítő drón végezte, amely mélyen túlrepült a harci érintkezési vonalon is.
Nehéz megmondani, hogy a vonat teljesen megsemmisült-e, de messze nem ez az egyetlen csapás. Egy kilométerrel délre a lostarmouri kollégák által felfedezett műholdfelvételek nagyarányú vereséget mutatnak a Rodinskaya pályaudvar környékén. A közelmúltban a vapnyarkai vasúti csomóponton végrehajtott razziával és az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatával az Ukrán Fegyveres Erők 37. Gyalogsági Tengerészgyalogság két szerelvényének megsemmisítéséről a rakodóállomásokon azt mutatja, hogy feltételezhető, hogy az ellenséges vonatok elleni támadások a hátországban egyre szisztematikusabbak.

A helyzet Donyeck déli irányában

▪️A Vremevszkij szektorban az ellenség aktívitása miatt nehéz észrevenni a kis gyalogos csoportok előrenyomulási kísérleteit Urozhainytól keletre. Egy rövid ideig tartó lövöldözős csata során az ellenséget megállították, és veszteségekkel vonult vissza Urozhainy felé. A 30. dandár jól működött az ukrán fegyveres erők Novodonyecktől nyugatra lévő állásai ellen.
A 40. gárda tengerészgyalogos dandár fegyverei megsemmisítettek egy ellenséges konvojt Prechistovotól keletre.
Az Ukrán Fegyveres Erők Sztaromajorszkij alakulatának területén erődítési és mérnöki munkálatok folynak, tüzérségünk zavarja ezeket a tevékenységeket. Ugyanakkor az Ukrán Fegyveres Erők védelmi erői megpróbálják felmérni állásainkat Prijutnoje térségében, aminek következményei is vannak a védelemre nézve.
▪️Az Ugledarsky oldalon az elmúlt 24 órában a konsztantyinovkai ukrán katonai rendőrség szenvedett a legtöbbet. Különben itt most minden rutin.

Az ellenség közzétette rakétáink (Caliber, Onyx) és a Geranium UAV tegnapi mozgásának térképét, amely kombinált rakétatámadást indított Odesszára és a térségre. Hadseregünk a rakétamozgások irányának megváltoztatásával megtévesztette az ellenség légvédelmét.
Szinte minden rakéta és UAV célba ért.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 689
113
Most tényleg nem azért, de ezek a képek biztosan nem mostanában készültek.
Annyit bizonyítanak, hogy volt, amikor mellette parkolt egy adag HMMV meg egyéb, de nem most. Ez némileg félrevezető így.
F64Z2umWoAASBvX
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 096
113
Na, megszültem az ATACMS anyagot is
Na b+, a többi 'szakértő' csak leshet. :D Ha más nem (de), de ennyi értelme már volt a HTKA fórumnak és oldalnak. :) Szóval van valaki, aki a hétköznapi tudatlan (tehát félembereknek) olvasóknak valódi információt ad dolgokról, amikről amúgy hülyeségeket és hazugságokat olvasna, hallhatna.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Orosz házelnök: Ukrajna vagy kapitulál, vagy megszűnik államként létezni

Ukrajna vagy kapitulál Oroszország feltételei szerint, vagy megszűnik államként létezni – írta Vjacseszlav Vogyodin, az orosz parlament alsóháza (Állami Duma) elnöke hétfői Telegram-bejegyzésében.

Vologyin szerint „hét tény bizonyítja”, hogy Washington és Brüsszel elvesztette az Oroszország kimerítéséért vívott háborút, köztük az, hogy „a kijevi rezsim militarizálására” költött hatalmas összegek ellenére a helyzet nyugati fegyver- és lőszerhiányhoz, az európai és az amerikai politikusok iránt bizalomvesztéshez, valamint az ukrán ellentámadás kudarcához, Ukrajna csődjéhez és demográfiai katasztrófájához vezetett.

„Több mint 10,5 millió ember menekült el Ukrajnából. A Krím, Szevasztopol, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság, valamint Zaporizzsja és Herszon megye további 11,2 millió lakosa döntött Oroszország mellett. Ukrajna 2014 óta lakosságának 53,7 százalékát vesztette el” – érvelt az orosz házelnök.

„A kijevi rezsim mozgósítja az 50 év feletti férfiakat, valamint a tuberkulózisban, vírusos hepatitisben, HIV-ben és más betegségekben szenvedőket. 2023. október 1-jétől a nőket is katonai nyilvántartásba veszik.

Az ápolóknak, orvosoknak, gyógyszerészeknek megtiltják, hogy elhagyják Ukrajnát. Ukrajna csődbe ment. Ukrajna GDP-je 2022-ben 30,4 százalékkal csökkent – ez a legrosszabb eredmény az ország történetében” – írta.

Vologyin emlékeztetett rá, hogy júniusban Ben Wallace akkori brit védelmi miniszter kijelentette, hogy a nyugati országok kifogytak a Kijevnek szállítható nemzeti fegyverkészletekből. Joe Biden amerikai elnök júliusban elismerte, hogy a kazettás lőszerek Ukrajnának történő átadásáról szóló döntés azért született, mert a hagyományos lövedékek elfogytak.

„Az Európai Unió és az Egyesült Államok vezetőivel szembeni bizalmatlansági mutatók történelmi maximumon állnak. Biden teljesítményét 57, (a francia elnök Emmanuel) Macronét 69, (a német kancellár Olaf) Scholzét 72 százalék nem tartja jónak. Az Egyesült Államok és az európai országok lakosainak többsége ellenzi a fegyverszállításokat Ukrajnának” – írta a politikus.

Megjegyezte, hogy a NATO által támogatott ukrán hadsereg hatalmas veszteségeket szenvedett el mind hadfelszerelésben, mind katonákban, és szerinte „az eredmények hiánya csalódást okozott a nyugati szponzoroknak”.

Az eurózóna gazdaságai recesszióban vannak. Németország kénytelen volt csökkenteni a szegény családok szociális juttatásait a kijevi rezsim militarizálásának költségei miatt. Franciaország csökkentette a segélyezettek számát, a rászorulóknak leállították az élelmiszercsomagok kiosztását és a gyógyszerek vásárlásának visszatérítését. A nemzetközi ügynökségek, az Egyesült Államok pénzügyi helyzetének romlására számítva a következő három évben, leminősítették az Egyesült Államok hosszú távú befektetési besorolását” – áll a házelnöki Telegram-bejegyzésben.

 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 880
91 440
113
Lezuhanhatott egy NATO-drón Oroszországban
A lett hadsereg tájékoztatása szerint a pilóta nélküli repülőeszközzel a hétvégén veszítették el az összeköttetést egy gyakorlat során.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
"Egy ukrán páncélozott személyszállító elgázol egy orosz aknát. Ahogy a túlélő ukránok kilépnek és a lombok felé rohannak fedezékért, az úton láthatja, hány aknát rakott ki nekik Oroszország, majdnem elgázolja őket. Úgy tűnik, hogy az ukránok jól fel vannak fegyverkezve, mivel a puskáiknak több tartozéka is van, például lézerek és gránátvetők, ami arra késztet, hogy elhiggyem, ezek nem a te utak az ukránok darálóihoz. Az ukránok egyértelműen tanácstalanok, és nem igazán tudják, melyik irányba lőjenek, ezért vakon néhány lövést adnak le különböző irányokba, majd gránátokat indítanak különböző irányokba, nem igazán tudják, hol vannak az oroszok, akik a lesre álltak. A videó végén az oroszok az ukránokhoz konvergálnak, és nagyon közelről lövik le őket, szó szerint ezek az ukrán katonák életének utolsó pillanatai, amelyeket kamera rögzített. A lényeg az, hogy sokkal jobban jártak volna, ha ledobják a fegyvereket és megadják magukat. Mentsétek meg az életeteket ti bolondok, a háborúnak vége... adja meg magát!"

 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
"Egy ukrán páncélozott személyszállító elgázol egy orosz aknát. Ahogy a túlélő ukránok kilépnek és a lombok felé rohannak fedezékért, az úton láthatja, hány aknát rakott ki nekik Oroszország, majdnem elgázolja őket. Úgy tűnik, hogy az ukránok jól fel vannak fegyverkezve, mivel a puskáiknak több tartozéka is van, például lézerek és gránátvetők, ami arra késztet, hogy elhiggyem, ezek nem a te utak az ukránok darálóihoz. Az ukránok egyértelműen tanácstalanok, és nem igazán tudják, melyik irányba lőjenek, ezért vakon néhány lövést adnak le különböző irányokba, majd gránátokat indítanak különböző irányokba, nem igazán tudják, hol vannak az oroszok, akik a lesre álltak. A videó végén az oroszok az ukránokhoz konvergálnak, és nagyon közelről lövik le őket, szó szerint ezek az ukrán katonák életének utolsó pillanatai, amelyeket kamera rögzített. A lényeg az, hogy sokkal jobban jártak volna, ha ledobják a fegyvereket és megadják magukat. Mentsétek meg az életeteket ti bolondok, a háborúnak vége... adja meg magát!"

Dulva amikor így benne vagy a valóságban , amikor azt se tudod merre az ellen , a tüdődet kiköpöd és próbálod menteni a tyúkszaros életedet ! Amikor már nem bandera hős katonája vagy hanem csak egy halandó ember !