[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 626
9 021
113
Egyszerű tényt közöltem, te meg nekiálltál személyeskedni, mert valahogy elfogytak az érvek. Mondjuk arra nem is lehet mit mondani, hogy nyugaton 33 éve van 5. gen. hajtómű, az oroszoknál meg nagyon nincs. De természetesen bármit legyártanak az oroszok...

Ha nagyon bele akarsz ebbe menni, akkor az oroszoknál már a 60-as évek vége óta van olyan hajtómű, ami az 5.generációs hajtóművek legfőbb követelményét, a "szupercirkálást" tudja teljesíteni. Vagyis huzamos ideig,utánégető használata nélkül hangsebesség feletti sebességtartományon tudja tartani a repülőgépet. Ez a Koleszov RD-36-51 és 51A. Sőt konkrétan túlteljesíti azt, mert anélkül, hogy rendelkezne utánégetővel, fel tudta gyorsítani a Tu-144D-t 2Mach fölé és ott is tudta tartani stabilan. Ilyet konkrétan egyetlen 5. generációs hajtómű sem tud jelenleg.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 673
77 679
113
Ha nagyon bele akarsz ebbe menni, akkor az oroszoknál már a 60-as évek vége óta van olyan hajtómű, ami az 5.generációs hajtóművek legfőbb követelményét, a "szupercirkálást" tudja teljesíteni. Vagyis huzamos ideig,utánégető használata nélkül hangsebesség feletti sebességtartományon tudja tartani a repülőgépet. Ez a Koleszov RD-36-51 és 51A. Sőt konkrétan túlteljesíti azt, mert anélkül, hogy rendelkezne utánégetővel, fel tudta gyorsítani a Tu-144D-t 2Mach fölé és ott is tudta tartani stabilan. Ilyet konkrétan egyetlen 5. generációs hajtómű sem tud jelenleg.
Ez 1 kritérium. Az F-117 is stealth volt mégsem 5. generaciós...
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 863
113
Leok végórái Kupjanksz felé.

Az orosz védelmi minisztérium felvételeket tett közzé a nyugati Leopard harckocsik megsemmisítéséről az orosz-ukrán háború kupjanszki térségében október 31-én.

 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Oroszország legfőbb tábornoka: „Készen állunk a konfliktus utáni tárgyalásokra”
Világ Hal Turner 2023. október 30

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ma kijelentette: "Moszkva készen áll a tárgyalásokra az ukrajnai válság konfliktus utáni megoldásáról és a Nyugattal való további együttélésről".
Oroszország tudja, hogy Ukrajna veszített. Oroszország tudja, hogy a Nyugat többé nem tud fegyvert vagy pénzt biztosítani a konfliktus fenntartásához. Oroszország tudja, hogy védelmi termelése HÉTSZER NAGYOBB, mint az egész Nyugat együttvéve. Mégis kiterjesztenek egy olajágat.

Hal Turner megjegyzései
Nekünk Nyugaton meg kell ragadnunk a pillanatot, és meg kell ragadnunk az alkalmat, hogy békében haladjunk előre.
Sajnos attól tartok, hogy a Nyugat egyszerűen NEM TUD békét keresni. Szerintem a Nyugat – különösen az Egyesült Államok – szó szerint csődbe jutott. Úgy gondolom, hogy a Nyugatnak szüksége van egy nukleáris háborúra vagy legalább egy részleges nukleáris háborúra, így a pénzügyi összeomlásukat a háború számlájára írhatják. Úgy gondolom, hogy a Nyugatnak szüksége van adósságelengedésre, és az egyetlen módja annak, hogy ezt elérjék, a tömegpusztítás.
Számomra úgy tűnik, hogy a Nyugatnak képesnek kell lennie a hitelezőihez fordulni, és azt mondani: "Városaink elpusztultak, embereink meghaltak, gazdaságunk összeomlott. Nincs reményünk arra, hogy valaha is visszafizessük nektek. Adósságelengedésre van szükségünk."

Ha jól gondolom, a Hitelezőknek, látva, hogy ez a valóság, nem sok választásuk lesz.

Gyanítom, hogy ezen a ponton éppen azok a nyugati emberek, akik elkövették a hatalmas pénzügyi pusztítást, szabadon és tisztán távozhatnak, *hatalomban maradnak * (ez a kulcs), és kezdik elölről az egész szarshow-t. Aztán, talán még 75 év múlva, mindent újra kell csinálniuk. Körbe-körbe forog a kerék. Mindig a régi, mindig a régi.

Ha a Nyugat visszautasítja ezt a lépést a béke érdekében, amit Oroszország kínál, akkor MINDENKI tudhatja, hogy az egész Oroszország-Ukrajna ügy, és az egész Izrael-Hamász dolog, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy szándékosan nukleáris háborút idézzen elő az adósságelengedésért.

Semmi másnak nincs értelme ezekben a helyzetekben.

Ez is egy opció. Az utolsó dolog, ami jöhet az utolsó előtti terv dugába dőlése előtt.
Az utolsó előtti terv pedig Oo. leigázása és annak mérhetetlen javaiból rendezni a tartozást, az omladozó/dülöngélő nyugati gazdasági rendszert egyensúlyba hozni. Ha ez nem sikerül akkor jöhet az amiről a szerző is ír.
Ezzel az utolsó előtti tervel az a baj, hogy az is atommal végződne. Ugyanis, ha Oo. látja vesztét, be fog vetni mindent, és akkor sem hitelező sem adó nem fog maradni. Azokat pedig akik ezt a bajt a világra hozták, ki fogják ásni a túlélők, és akkor...
És lehet, hogy ebben a figyelemelterelő műveletben a nagyok is benne vannak, egytől egyig.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Állítólag Oroszország ukrajna által ideiglenesen és illegálisan megszállt területének határán állomásozó haderő
aRqDACl.png



NAFO-nál már meg a kópium, hogy csak műszaki hiba volt, javítható
zz2kb9E.jpg



"Élet" az ukrán árkokban vol 2.0 (18+)


Hát elkezdődött
IFs00YU.png
 

senki

Active Member
2018. július 27.
304
229
43
Hol van az eredeti cikkben az, hogy levegő-levegő?
Amúgy a pakik az ócó kínai JF-17-e Ra'had ALCM-t, az indiai vadászok meg Brahmost ALCM-t tudnak indítani. Ja és ezeket ők fejlesztették.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 403
2 689
113
Uraim,
Most hogy az oroszok Belgorodnál csapatösszevonásokat hajtanak végre, Az ukránok a határ és Harkov városa között hidakat robbantanak és tartalékokat küldenek oda már biztosra vehető, hogy Harkov városa a cél orosz oldalon, vagy ez még mindig erőforrás elvonási kísérlet dél donyeckből orosz részről?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 422
46 196
113
Srácok, nincs támadás az Avdejevszkij kokszgyár ellen.

Nem kell a mozdony elé rohanni, nem kell leleplezni a srácainkat.

Igen, a miénk a meddőhányó, igen, a kokszgyár teljes területét vizuálisan figyeljük, igen, készülünk.

De a feladat most más, és mi ezt csináljuk. Északnak megyünk, jól megyünk. Keresse meg Keramik városát a térképen, és mindent megért.

Hol van az eredeti cikkben az, hogy levegő-levegő?
Amúgy a pakik az ócó kínai JF-17-e Ra'had ALCM-t, az indiai vadászok meg Brahmost ALCM-t tudnak indítani. Ja és ezeket ők fejlesztették.
A Szu-57 törzsbe épített nagy hatótávolságú cirkálórakétát kapottA legújabb, törzsbe épített nagy hatótávolságú cirkálórakétát a Szu-57-hez fejlesztették ki. Kisebb méretével a rakéta hatótávolsága összehasonlítható azokkal a termékekkel, amelyek nagy hatótávolságú repülésben használtak a Tu-95MS-en és a Tu-160-as stratégiai bombázókon ” – mondta egy tájékozott forrás a médiának. Tisztázta, hogy az új lőszer méreteit jelentős mértékben csökkentették az összecsukható szárny és a belső elrendezés tökéletesen letisztult kialakítása, valamint az új, kis méretű bypass turbósugárhajtómű alkalmazása. A levegőből indítható nagy hatótávolságú cirkáló rakéták olyan lőszereket tartalmaznak, amelyek képesek 600 kilométeres vagy annál nagyobb távolságban lévő célt eltalálni. Az Aerospace Forces nagy hatótávolságú repülésében nyílt források szerint a cirkáló rakéták hatótávolsága 1000 és 6500 kilométer között van. @wingsofwar

Ti esetleg értitek, mert én műszaki analfabétaként nem fogom fel.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
A Telegram közösségi média- és üzenetküldő platform betiltotta az „Utro Dagestan” (Dagesztáni Reggel) nevű, 65 000 előfizetővel rendelkező csatornát, amelyet azzal vádoltak, hogy a vasárnapi antiszemita zavargások kirobbantására buzdított Dagesztánban. Pavel Durov, a Telegram alapítója hétfő délután tette meg a bejelentést.

„Az erőszakra felhívó csatornákat – mint például ezt a képernyőképen láthatót – betiltjuk, mert megsértik a Telegram, a Google, az Apple és az egész civilizált világ szabályait” – tette közzé Durov orosz nyelvű csatornáján.

A képernyőfotókon az elkövetőt a „Dagesztáni Reggel” néven azonosították, amelyről kiderült, hogy az ukrán titkosszolgálat projektje, amelyet azért hoztak létre, hogy etnikai és vallási zavargásokat szítson Oroszországban.

A képernyőképen szereplő egyik bejegyzés azt hirdette: „Gyűlöljük a zsidókat” és „nem hagyjuk, hogy Dagesztánban vagy a Kaukázusban éljenek”, azt állítva, hogy az orosz köztársaságba tartó „zsidó menekültek” az orosz köztársaságba tartó, Tel-Avivból Mahacskalába tartó menetrend szerinti járat fedélzetén vannak.

Hány titkos projektje lehet még az ukrán titkosszolgálatnak?

***********************************************

Hivatalosan is a világ első hadserege lett az orosz

Az orosz fegyveres erők az első helyet szerezték meg a US News & World Report amerikai elemző cég rangsorában, megelőzve az Egyesült Államok és Kína hadseregét.

Ez azt jelzi, hogy a világ közössége elismeri az orosz hadsereg magas szintű harckészültségét és professzionalizmusát.

A következő információkat tették közzé a hivatalos US News & World Report platformon:

„Az orosz hadsereg a másodikról az első helyre került a világ legerősebb hadseregeinek rangsorában. Az amerikai és a kínai hadsereg szorosan követi őket, és a második, illetve a harmadik helyet foglalják el.”

A minősítés összeállításának alapja egy felmérés volt, amelyben 36 ország 17,2 ezer válaszadója vett részt. Az emberek véleményén kívül a cég szakértői 73 különböző kritériumot vettek figyelembe, beleértve a technikai felszereltséget, a katonai személyzet képzettségi szintjét, a műveleti készenlétet és még sok mást.

Az orosz hadsereg ilyen magas elismerése alátámasztja Oroszország katonai potenciáljának sikeres fejlesztését és modernizálását a nemzetközi színtéren. Ez arra is utal, hogy a világközösség tiszteletben tartja és elismeri Oroszország kulcsszerepét a globális biztonság biztosításában.

Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen minősítések nemcsak katonai, hanem politikai szempontból is jelentősek, megmutatják az országok geopolitikai előnyeit és befolyását a világszíntéren.

Tudom, hogy néhányotoknak az álla most a földhöz ütődött, de a sok süketelés miatt nem lehettem kíméletes.

*************************************************************

Egyébként pedig látható, hogy – mivel az eddigi figyelmeztetéseket nem vették komolyan – most a muszkák bekeményítettek: Hát, ha az utolsó kaporig, akkor legyen meg a kívánalmaitok szerint.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 907
27 645
113
Állítólag Oroszország ukrajna által ideiglenesen és illegálisan megszállt területének határán állomásozó haderő
aRqDACl.png
Azok nem az ukrán területen állomásozó erők, hanem az orosz veszteségek az ukrán nedves álmokban.
Lassan több annyi a halott, h Putyinnak mozgósítani kell 80-100 000 embert, hogy senki ne legyen ukrán területen.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 788
25 343
113
Hol van az eredeti cikkben az, hogy levegő-levegő?
Amúgy a pakik az ócó kínai JF-17-e Ra'had ALCM-t, az indiai vadászok meg Brahmost ALCM-t tudnak indítani. Ja és ezeket ők fejlesztették.
A wiki szócikk írja:
"RVV-BD (Ракета Воздух-Воздух Большой Дальности (Raketa Vozduh-Vozduh Bolshoy Dalnosti), "Long range air-to-air rocket"),"
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93

Ezzel lehet ilyesztegetni az amerikai költségvetést meg a szenátust is! :)

HALOTTAK napján mi is lehetne ennél praktikusabb?? Ukrajna meg Zele.

Biden: Dehát ők még élnek Tony!?
Blinken: Még! ...Ha-ha-ha...
Biden: HO-HO-HO-HO!! Jaaaj ...ezen most beszartam...De TÉNYLEG!

Csak a szerncsétlen ukránokat meg az orosz kiskatonákat sajnálom. F.szer kellett kiprovokálni ezt a vérfürdőt
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 154
12 163
113
Srácok, nincs támadás az Avdejevszkij kokszgyár ellen.

Nem kell a mozdony elé rohanni, nem kell leleplezni a srácainkat.

Igen, a miénk a meddőhányó, igen, a kokszgyár teljes területét vizuálisan figyeljük, igen, készülünk.

De a feladat most más, és mi ezt csináljuk. Északnak megyünk, jól megyünk. Keresse meg Keramik városát a térképen, és mindent megért.


A Szu-57 törzsbe épített nagy hatótávolságú cirkálórakétát kapottA legújabb, törzsbe épített nagy hatótávolságú cirkálórakétát a Szu-57-hez fejlesztették ki. Kisebb méretével a rakéta hatótávolsága összehasonlítható azokkal a termékekkel, amelyek nagy hatótávolságú repülésben használtak a Tu-95MS-en és a Tu-160-as stratégiai bombázókon ” – mondta egy tájékozott forrás a médiának. Tisztázta, hogy az új lőszer méreteit jelentős mértékben csökkentették az összecsukható szárny és a belső elrendezés tökéletesen letisztult kialakítása, valamint az új, kis méretű bypass turbósugárhajtómű alkalmazása. A levegőből indítható nagy hatótávolságú cirkáló rakéták olyan lőszereket tartalmaznak, amelyek képesek 600 kilométeres vagy annál nagyobb távolságban lévő célt eltalálni. Az Aerospace Forces nagy hatótávolságú repülésében nyílt források szerint a cirkáló rakéták hatótávolsága 1000 és 6500 kilométer között van. @wingsofwar

Ti esetleg értitek, mert én műszaki analfabétaként nem fogom fel.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
750
4 030
93
Használják a nyugati eszközöket ugyanabban a háborúban mint az orosz cuccokat.
A technológiai fejlettség eredményezi azt, hogy az ukránok még harcolnak. A technológiai fejlettség adja nekik a real time felderítési adatokat. A technológiai fejlettség adja nekik a perecíziós csapasmérő erőt. A technológiai fejlettség ad nekik mindent.
ez így igaz
de a technológiai fejlettség nem az övék
az a "nyugaté", ami állítólag (nem én mondtam) nincs is ott ...
arról már nem is beszélve, hogy ez most is csak maximum arra elég, hogy "valamennyire" partiban legyenek. sajnos ezekről a modern eszközökről bebizonyosodott, hogy túl vannak "technologizálva", ami valós harcban nem túl előnyös, mert gyakoribb a meghibásodás is.