[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 915
15 488
113
Ukrajnának nagyon egyértelmű a hadicélja. Visszaállítani a területi integritását.

Oroszországnak viszont mi a hadicélja? Ahányszor ez a kérdés felmerült mindig csak mellébeszéltetek.
Oroszországnak is pontosan ez a célja, visszaállítani a területi integritását. Ezt azért teheti meg jogosan, mert ő hozta létre 1917-ben az ukrán államot, és most ő állítja vissza az eredeti, általa akkor meghatározott határokat:


Vagy szimpatikusabb számodra egy régebbi, eredeti ukrán területről szóló térkép? :
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Főtitkárunk annyi hülyeséget beszélt, hogy nem tudom magam visszafogni, rögtön véleményezem a butaságait:

Oroszország megtámadta a NATO-t: Ukrajna helyzete sokkal nehezebb, mint gondolta - Oroszország támad

Stoltenberg vallomása

Az ukrajnai hadszíntéren sokkal nehezebb a helyzet, mint amire a NATO számított - ismerte el Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára brüsszeli sajtótájékoztatóján.

- Sokkal nehezebb a helyzet, mint amire a NATO számított. Akkor a szakértőiktől visszakérik a prémiumot?

"Tudomásul kell vennünk, hogy a harctéri helyzet nehéz.
Oroszország nem békét tervez, hanem még több háborút.

- Jenci fiú szerint Oroszország akkor tervezne békét, ha lefeküdne. A nato csak a békéért húzkodta a maci bajszát.

Azt is látjuk, hogy Oroszország megpróbált támadó hadműveletet indítani például Avgyejeka körül.

- Nem, nem megpróbált, tökéletesen támad.

De az a tény, hogy a csatatéren a vártnál nehezebb a helyzet, nem érv a támogatás ellen, hanem érv az Ukrajna iránti nagyobb támogatás mellett.

- Nem értem, hogy ő mit várt az oroszoktól, homlokráncolást?

Mert ismétlem, nem engedhetjük, hogy Putyin elnök győzzön" - mondta Stoltenberg.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy Ukrajna "már nagy győzelmeket aratott" Oroszországgal szemben.

- Legalább egyet-kettőt említsen (nem kell az összest fölsorolnia).

"Biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Ukrajnát.

- Az idén nem, jövőre meg ki tudja.

Amikor a NATO fővárosaiba utazom, az az üzenet, hogy a szövetségesek készen állnak a támogatásra és a segítség fokozására.

- Kik üzenhettek ennek? Már a diliházakból is lehet imélezni?

Csak az elmúlt napokban újabb bejelentések érkeztek - Németország például néhány nappal ezelőtt tett egy fontos bejelentést a fokozott támogatásról" - tette hozzá Stoltenberg.

- Ismerjük a németeket: majd öt év múlva az ígéret ötöde meglesz.


- De hát, egy se tudja bevallani, hogy (fölkapaszkodott ugyan, de) fingja sincs az egészről. Csak dumálnak értelmetlenségeket, minek?

Mert ismétli: nem engedhetjük, hogy Putyin elnök győzzön"

- Én is ismétlem: Ceterum censeo, Ucrainem esse delendam. (et accipiters quoque etiam)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 167
78 733
113
Fogalmad sincs (már megint), hogy miről beszélsz :)

ráadásul sem az oroszokat, sem az ukránokat nem érted, meg úgy a szláv gondolkodást sem
Csak a szokásos tényekkel vagy valami ahhoz hasonlóval alátámasztott állítás. Bár gondolom az a probléma, hogy nehezen megy a magyar nyelv a szláv agyadnak... így viszont teljesen érthető, hogy nem bocsájtkozol okfejtésekbe.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 272
43 109
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 517
47 100
113
Avdejevszkij irányában az orosz hadsereg portyázik a kokszoló üzemben a meddőhányó felől.

◽️Egyes helyeken már folynak az összecsapások az üzem első épületeinek környékén.

◽️Petrovszkijban folytatódnak a harcok, az orosz fegyveres erők Novokalinovoj irányába nyomulnak előre.

◽️A déli szárnyon a mieink megközelítik az északi és nyugati Yasinovatskaya csomópontot⚡️⚡️⚡️
SÜRGŐS
Zaporozhye
Verbovoe Igazgatóság. 18.11 08.30

A reggel hatalmas ágyúzással kezdődött.
A gyalogsági rohamműveletek még mindig nem tűnnek olyan nagynak, mint a közelmúltban.

De.
Ez a támadás egyértelműen megmutatta nekünk, hogy nem szabad alábecsülnünk egyetlen ellenséget sem, különben kegyetlen tréfává válhat.
Tegyük a dolgunkat⚡️
Csehország az NLMK orosz acélgyártó behozatali engedélyének 2028-ig (!) történő meghosszabbítását kéri az EU-tól, mivel nem tudnak cseretermékeket találni – írja a Politico névtelen uniós diplomatákra hivatkozva.
Zelenszkij menesztette Alekszandr Taraszovszkijt, az ukrán külügyi hírszerző szolgálat alelnökét. Hivatalos indoklást nem közölnek⚡️
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
697
1 917
93
Pont úgy mondod,mintha a kedves nyugatnak lenne pénze.
Legfeljebb a bankok számítógépeiben.
Majd lesz az ukránoknak is rá pénzük,meg az Oroszoknak is,meg a betelepülő nyugat európai polgároknak is.
Te hogy emlékszel,45 után, a szovjetek által szarrá vert országokban volt visszadurrogás,köhögés,prüszkölés,fújtatás,vagy egyszer elmondta a helytartó,hogy merre hány méter,és mindenki örült,hogy ennyivel megúszta,és csinálta amit mondtak?
Ki fog alakulni,az újjáépítés nem olyan,hogy egyben ott kell legyen az egész pénz,elkezdik az elején,és beindul a gazdaság, kitermeli saját magát, ha megvan a10-20%- azzal már bőven jók.
Szarrá kell verni az ukrán sereget,ebben jók az Oroszok, mondhatni évszázasos hagyomány náluk, és máris kezesbárányok lesznek,a főnackókat,főköcsögöket kiemelik,eltüntetik,lesz egy jó narratíva, és máris barátságo nagytesóvá válik a győztes,lásd 45 után a német-usa viszonyt,az ukrán életszínvonalhoz annyira van az Orosz, mint a német a mienkhez,hamar kidumálják,hogy nem a köznép a hibás,ráfogják bárkire,és az élet megy tovább.
Amúgy az is fontos tényező, hogy milyen népcsoport, milyen igényei szerint, milyen minőségű leronbolt infrastukját kell újraépíteni. Szerintem, egy átlag német falu, helyreállításának az árából, 50 ukrán falvat lehet újáépíteni a jelen körülmények közt. Látva a rengeteg vidéki videót, azt látom, hogy nyugati (nem magyar) elvárás ok szerint amúgy is romokat rombolják tovább az oroszok. Nézzétek meg pár tucat videót, ahol kifejezetten, az ingatlanokra koncentrálok. És aki ért hozzá az látja, hogy kB egy átlag német Internorm alu bejárati ajtó többe kerül mint egy komplett ukrán falusi ház. Persze itt jön a kérdés, hogy ki fizeti, és ezért fontos-e ez egyáltalán. Az ukrán nyugdíjasnak nem fontos, mert fagylaltra sem lesz pénze, még az unokájának sem. A nyugatnak meg.... Szerintem átlag Hanszot meg nem érdekli. Őt az érdekli, hogy 5 évente új Audit vehessen, és igazáből neki sem nagyon lesz pénze Ukrajnát újraépíteni. Nyilván ahogy haladunk a nagyobb városok irányába, úgy lesz arányaiban egyre drágább az újjáépítés. De az biztos, hogy mást jelenít a két dolog itt és ott. A háború nyomai 100ev múlva is látszani fognak. A kérdés, h mennyire.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 993
22 293
113
Mit importàlhatnak a csehek az orosz NLMK-tól, amit nem tudnak helyettesiteni?
Acélt, hengerelt acélt az autógyártásukhoz /VAG csoport, Hyundai/.
Egyébként érdekes a játék, mert az orosz NLMK csoport nettó nyeresége 5-6 billió USD és az acéltermékei negyedét Európába értékesíti és ezidáig csak a csehek kértek mentességet holott komoly menyniségben és értékben vásárolja nagyjából mindenki. Azt hagyjuk is, hogy az USA-val eleve vidáman megy a biznisz.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
937
10 874
93
Akkor jöjjenet a tények. Tudod ezek olyan fajták, hogy nem nagyon erdekli őket senkinek a véleménye.
Oroszország éves büdzséje nagyjából 4000-5000 milliárd Dollár, a nyári adatok szerint Ukrajna újáépítése 750 milliárd Dollár (azóta már több). Kell további magyarázat, vagy felfogod, hogy nincs rá pénze az oroszoknak?


Ha arra akartok célozni, hogy 8 év alatt átmosták egy egész nép agyát, akkor ezt inkább a humor topikba kéne fejtegetnetek. 8 év alatt nem lehet ezt megtenni, még a töredékét sem.
jahh, dehogyis, itt KK-Euban még sose volt rá példa hogy megvezessenek emberektömegeket, meg hogy eljöjjön a kiábrándulás! Tényleg!
Tele van ilyennel a világtörténelem, de akkor szerinted a történelem is a humor topicba való. Végülis, fontos a pozitív gondolkodás :D
Hogy megy ez a Szíriuszon?
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 048
23 934
113
Csak a szokásos tényekkel vagy valami ahhoz hasonlóval alátámasztott állítás. Bár gondolom az a probléma, hogy nehezen megy a magyar nyelv a szláv agyadnak... így viszont teljesen érthető, hogy nem bocsájtkozol okfejtésekbe.
ezzel kapcsolatban csak pár dolgot szeretnék neked jelezni :

1.magyar vagyok töki .. csak szólok !

2. galambbal nem sakkozok ,pláne olyannal aki minden nap tanúbizonyságot tesz a galamb mivoltáról !!

3. van egy mondás,hátha nem ismered "okosan a bolond ésszel",ezt csak azért tanácsolom,mert szinte napi rendszerességgel írsz le valami orbitális ökörséget,amivel elő is léptél a topic bohócává, ami eleinte szórakoztató és nevetséges volt ,de mára már inkább nekünk kényelmetlen.

tiszteletben tartjuk itt a másik véleményét ,nem is ezzel van a probléma .. de a föld sem lapos,és intelligensebb körökben ez is nevetség tárgya,ha sokat szajkózza valaki .. (remélem ezt az utolsó mondatot nem kell majd külön elmagyarázni miért írtam ide )

na de hogy ne legyek off,és megmaradjon ez a komment .. és másoknak is legyen benne némi élvezhető vagy érdekesebb információ

VK-s forrás szerint .. (két órával ezelőtti hír)

a belgorodi régió kormányzójának Alexander Bogomaznak a beszámolója szerint a brjanszki határvidék melletti Unecsa város felett lelőttek egy ukrán UAV-t.


"kis"kavics a gépezetben (tudjuk,ez is hazugság,mert az USA gazdaságilag atomstabil és az oroszok sem látnak éjjel semmit)
ezt egyébként érdemes kétszer is elolvasni !!

: https://www.zerohedge.com/markets/e...t-skyrockets-above-1-trillion-first-time-ever

Újabb csapás Dimitrovo falura, Zaporozhye régióban, ahol a közelmúltban az Ukrán Fegyveres Erők 128. dandárjának 28 katonája vesztette életét egy rakétatámadás következtében. Ezúttal az Ukrán Fegyveres Erők 115. dandárának főhadiszállását támadták meg.

https://t.me/warjournaltg/22390

ujabb videó az ivanovoi VDV előrenyomulásáról Artyemoszk mellett és némi kiégett ukrán technika

https://t.me/RtrDonetsk/21456

Belogorovka mellett a 7-es dandár "Jug" harccsoportja akció közben

https://t.me/RVvoenkor/56791

Avgyejevka FAB "eső"

https://t.me/c/1552544518/26764
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 480
18 430
113
Ami a lakósság fanatizálását illeti: AH 1933-ban kerûlt hatalomra és alig 6 évvel kèsőbb 1939-ben lelkesen ment a nép a háborúba, meggyőződve, hogy nyerni fog. És akkor még gyerekcipőben jártak a médiák meg a propaganda mához képest.

Jó meglátás....
Putyinnak ehhez már húsz év kellett, mert a média nehezebben korlátozható, így a társadalom megtévesztése, félrevezetése sokkal nehezebb.
:)


Pont úgy mondod,mintha a kedves nyugatnak lenne pénze.
Legfeljebb a bankok számítógépeiben.
Majd lesz az ukránoknak is rá pénzük,meg az Oroszoknak is,meg a betelepülő nyugat európai polgároknak is.
Te hogy emlékszel,45 után, a szovjetek által szarrá vert országokban volt visszadurrogás,köhögés,prüszkölés,fújtatás,vagy egyszer elmondta a helytartó,hogy merre hány méter,és mindenki örült,hogy ennyivel megúszta,és csinálta amit mondtak?
Ki fog alakulni,az újjáépítés nem olyan,hogy egyben ott kell legyen az egész pénz,elkezdik az elején,és beindul a gazdaság, kitermeli saját magát, ha megvan a10-20%- azzal már bőven jók.
Szarrá kell verni az ukrán sereget,ebben jók az Oroszok, mondhatni évszázasos hagyomány náluk, és máris kezesbárányok lesznek,a főnackókat,főköcsögöket kiemelik,eltüntetik,lesz egy jó narratíva, és máris barátságo nagytesóvá válik a győztes,lásd 45 után a német-usa viszonyt,az ukrán életszínvonalhoz annyira van az Orosz, mint a német a mienkhez,hamar kidumálják,hogy nem a köznép a hibás,ráfogják bárkire,és az élet megy tovább.

Pont a nyugatnak van pénze, ha kell végtelen mennyiségben, mint ahogy az látszik.
Putyinnak lesz elég gondja a kieső nyersanyag bevételek, a csökkenő beruházások miatt még kevésbé versenyképessé váló orosz gazdaság miatt.
Eddig 140 millió embert kellett valahogy megfizetni a gáz és olaj bevételekből, ha Ukrajnát szeretné rövid idő alatt talpra állítani az bizony sok száz milliárd dollárt igényelne.
  • Mindezt polgárháború közepette, mert az ukrán nem az a fajta, akit csak úgy meg lehet szállni, mint azt a bukott ruszki háború mutatja. :)
  • Mindezt a nyugat/NATO erőteljes anyagi és katonai támogatása mellett....

Ugye milyen egyszerű?
:D

Gondold el, két év alatt meghalt 300 ezer orosz, elveszett a szárazföldi erő fele, aztán Donyecknél harcolnak.
:)

Nedves álmaitok soha nem válnak valóra, mert Donyecktől Csap -ig valahogy el kellene jutni a putyinista megszállóknak.
Amíg ukrán (NATO, nyugati, zsoldos,sorosista, stb., stb) erők vannak, addig maradnak Donbasszban a szerencsétlen, becsapott orosz megszállók.
Hacsak nem jönnek rá az igazságra, és indulnak megint a konnyebbik irányba, Moszkva felé.
A diktatúrák nagy problémája, hogy a belső ellenség ellen is küzdeni kell. Folyamatosan, nagy erőkkel.

Ne megy ez neked.

Haza, Család, Isten, nem számít milyen áron.

Neked sem a magyar nyelv.
;)

Valóban? Segítek:

Az a pár tucat harckocsi, melyet említesz, az jó lesz 1500 db saját ukrán állomány és további 600 db adománynak is, azaz közel 2100 db-ról beszélünk.
A páncélozott járművek melyet említesz, közel 4000 db ukrán és további 2000-3000 db külföldi adomány páncélozott jármű, összeségében 6000-7000 db-ról beszélünk.

Na ezzel nem tudta Ukrajna feltartóztatni Putyint. Merthogy Ukrán területek vannak elfoglalva, nem pedig az orosz határnál zajlik a háború.

Senki nem fenyegetőzik atommal, de így születnek a HOAX-ok amit Te és FOS médiátok terjeszt.

Mit írtam? Második forduló, miután a tévelygő elképzelések alapján az orosz hadsereget kiűzték Ukrajnából. Azaz, az ukránok már orosz földön járnának.

Ezek szerint más információkkal rendelkezhetünk. Szerintem a valós adatokat senki sem ismeri. De ezt találtam.

Az Észak-Koreai rezsim 350.000 db lőszert szállított az Oroszoknak. A jelenlegi és tervezett gyártási kapacitások a két ország (USA,Oo)tekintetében:

Oroszország: 83-125 ezer db/hó azaz 1-1,5 millió db / év melyet 2 millióra szeretnének emelni az év végéig.
USA: 28 ezer db / hó azaz 336 ezer db / év melyet 2026-ig 1.2 millióra szeretnének emelni. (Ez a jövő zenéje)

Ennek tükrében 3-4 havi (gyártási) adagot kaptak É-Koreától, mely az US teljes évi gyártási mennyisége. (A mai gyártási volumenek alapján.) Oroszország jelenlegi tartalékai 4 millió db + 350.000 (a koreai állományból).

Ha tudja tartani a jelenlegi felhasználást (csökkent felhasználást) akkor 13-19 hónapnyi tartaléka van jelleg. Ez idő alatt értelemszerűen gyárt további 1.5-2 millió darabot.

Ez közel sem elég a végtelenségig, de jópár évre be vannak biztosítva, és egyben alátámasztja a véleményem, miszerint
nem túlzottan jelentős mennyiség amit az ÉK. átadott az oroszoknak. Persze, ha ezt évente produkálja Oroszország számára, akkor már komolyabb mennyiségekről beszélhetnénk.


Ismét nem találtad el a valós számokat, ahogy szoktad.

A nyugat eddig a rendszeresített több ezer hsrckocsijából és páncélozott járművéből marginális mennyiséget adott át, így a nyugati áldozat minimális Putyin veszteségeihez képest.

Szépen megy az orosz darálódás, ezzel folyamatosan tovább csökken Putyin képessége Ukrajna megszálláshoz.
Így akár össze is omolhatna Zselé rendszere, Putyin már nem tudná katonai erővel Ukrajnát irányítani.
Ugyanis az ukrán CoG (center of gravity, súlypontja) nem zselé vagy rendszere, hanem az ukrán nép Putyin iránti gyűlölete.
Most már.
Tavaly februárban még Zselé bandája volt....
De hát a dolgok megváltoztak.
Ezért is vesztett Putyin tavaly márciusban.
Ez már csak a Putyinválasztás, hatalommegtartás végjátéka.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
595
2 145
93
Csak jelezném, hogy az 1945 utáni “visszadurrogás, köhögés, prüszkölés, fújtatás” itt pont szar példa lesz, mert éppen a jelenlegi Ukrajna területén volt meg 10 évvel a háború befejezése után is fegyveres ellenállás. Amit ezzel kapcsolatban írtál pont egyedül rájuk nem volt igaz.
No meg az Észteknél, erdei testvérek! Úgy tudom 1967-ben ölte meg az utolsót egy KGB osztag!
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Mi történik Herszonnál? - Hidegkuti Konstantin

Arcvonal, a #moszkvater heti jelentése az ukrajnai frontokról. Mi történt az elmúlt időszakban Ukrajnában? Milyen mozgások jellemezték az adott szektorokat? Milyen kihívásokkal néznek szembe harcoló felek? Tényleg az első világháborúhoz hasonló állóháború zajlik?

Az ukrajnai háború elmúlt hetének eseményeit nézve nagyobb léptékű változások vagy hadmozdulatok továbbra sem jellemezték a harcteret. Persze a jelenlegi időjárási körülmények közt ez amúgy is csak korlátozottan lehetséges, mivel a harcjárművek terepen való mozgását jelentősen megnehezítő raszputyica mellett az első – ám egyelőre nem tartós – fagyok is beköszöntöttek.
„Míg Moszkva műveleteit a kupjanszki és avgyejevkai szektorokra helyezi, addig Kijev erőforrásait egyre inkább a herszoni irányba csoportosítja át Zaporozsjéból”
Kupjanszk térségét alapvetően továbbra is inkább kisebb jellegű pozícióharcok jellemzik. Az Oszkol folyótól keletre fekvő ukrán állások ellátása az ideiglenesen emelt pontonhidak elleni orosz rakéta és precíziós siklóbomba – UMPK – támadások következtében viszonylag nehézkes. Ez igaz mind a csapatok és haditechnika rotációjára, valamint a lőszerszállításra. Az ellátás biztosításához az ukrán csapatoknak egészen a kupjanszki agglomerációtól 32 kilométerre délre található Borovaja településig kell kerülniük folyami átkelők hiányában.
A kupjanszki front állása 2023. november 17-én:
Továbbra is megválaszolatlan kérdés, hogy az orosz parancsnokság miért várt ilyen hosszú ideig az Oszkol átkelők felszámolásával, ha az azok elleni csapások már jóval korábban eredményhez vezettek volna. Ugyanis azok hiányában az ukrán védelem kedvezőtlen elhelyezkedése folytán egyfajta természetes katlanba szorulna minimális utánpótlás mellett.
„Ráadásul mindezen felül egyre nagyobb létszámú embererőt is kell Kijevnek a térségbe vonnia
Utóbbi az igazán fontos Kupjanszk esetében, mivel a támadás veszélyét fenntartva Moszkva képes jelentős ukrán csapatokat lekötni a térségben, amelyekre Kijevnek más szektorokban kritikus szüksége lenne. Bár a front összeomlása jelen helyzetben nem valószínű, ám a helyzet mindenképp kritikus. Az említett logisztikai problémák következtében az utánpótlás sokszor személyautókkal érkezik, míg a meglévő ukrán védvonalak közvetlen az orosz tüzérség hatótávolságán belül fekszenek.
„Avgyejevka esetében az orosz ostromgyűrű kialakítása folyamatban van, ám az ukrán utánpótlási vonalak elvágása mindeddig még nem sikerült”
A műveleteket nehezítik az időjárási körülmények, mivel a folyamatos esőzések és a felázott talaj mellett a reggeli-délelőtti órákban erős köd drasztikusan lecsökkenti a látótávolságot. Utóbbi egyben a repülőtechnika – merev- és forgószárnyas egyaránt – alkalmazását is korlátozza.
Az avgyejevkai harcok állása 2023. november 15-én:
Az Avgyejevkától északra fekvő Petrovszkoje település esetében az orosz csapatoknak sikerült átkelniük a vasútvonalon és annak nyugati oldalán hídfőállást kialakítaniuk. Utóbbi azon szempontból fontos, hogy akárcsak a bahmuti Klescsejevka esetében, úgy itt is a védelem egyik kulcs eleméről beszélhetünk, csak épp ukrán oldalról.
Magának a kokszüzemnek az ostroma továbbra sem kezdődött meg, egyelőre a harcok az említett Petrovszkoje mellett a szomszédos meddőhányó körüli szivattyútelep környezetében folynak, illetve Avgyejevka déli ipartelepénél. Utóbbi nem egyezik meg a már említett kokszüzemmel, attól független.
Az ipartelep ostromának nehézségei, avagy magaslati elhelyezkedése folytán akárcsak Liszicsanszk esetében az ostromló van itt is rosszabb taktikai helyzetben:
Zaporozsjében gyakorlatilag a helyzet változatlan
Ám mindez nem jelenti azt, hogy az ukrán csapatok felfüggesztették volna támadásaikat, helyette inkább a fókuszt Avgyejevka és Kupjanszk védelmére, valamint Krinkinél a herszoni hídfő kiszélesítésére helyezik. Egyúttal a parancsnokság nem tett le a Rabotyino-Verbovoje vonal elleni támadásokról, ahol a fókuszt a gyalogsági támadások mellett a folyamatos tüzérségi támadások kapják.
Az ukrán haderő célja a közvetlen első vonalban fekvő orosz védelmi infrastruktúra tüzérséggel történő felszámolása, avagy ha nincsen mit védeni, akkor az orosz csapatok visszavonulnak. Utóbbi mindeddig sikertelennek bizonyult, éppen a Szurovikin-vonal többszörös redundanciája következtében, amely révén az első vonalat igazából számos további biztosítja orosz oldalról.
„Herszon esetében viszont az ukrán erőknek sikerült tartós hídfőállást létesíteniük a Dnyeper bal partján, Krinki település térségében”
Utóbbi jelentős részben az orosz Dnyeper harccsoport rossz helyzetfelismerésének és működési problémáinak tudható be, amely végső soron Oleg Makarevics parancsnoki tisztségéből való leváltásához vezetett. Ami a közvetlen fronthelyzetet érinti, annak esetében a sikeres hídfőállás ellenére az ukrán tengerészgyalogosok nem voltak képesek érdemben kiszélesíteni ellenőrzési zónájukat.
A herszoni front állása 2023. november 15-én:
Ugyanígy egyelőre sikertelennek bizonyultak a további ukrán partraszállási kísérletek a Herszont Aljoska településsel összekötő felrobbantott Antonov-híd, valamint a további kisebb vasúti átkelők térségében. Az elsődleges ukrán cél vélhetően az Aljoskát Novaja Kahovkával összekötő logisztikailag kiemelt autóút elvágása lehet akár fizikailag, akár a folyamatos belövések révén. Utóbbira ismét csak nem került sor. Ráadásul Ukrajna azokat a kiképzett tengerészgyalogosokat vezényelte át a herszoni műveletekre, akikre a többi, általunk vizsgált frontszakasz esetében is égetően szüksége lenne.
„Krinki esetében az ukrán előrenyomulást alapvetően a terület lápos-mocsaras jellege, valamint a környező erdősávok hátráltatják. Utóbbit az orosz védelem egyértelműen kihasználja”
Ám az orosz védelemnél – pontosabban annak hiányosságainál – maradva a herszoni, lassan egy hónapos ukrán hídfő kialakítása megelőzhető lett volna. Főképp miután nem ez volt az első ukrán partraszállási kísérlet a Dnyeper torkolata mentén az elmúlt hónapokban, ahol ráadásul a környező szigetekért folyamatos harc folyik. Viszont az említett Oleg Makarevics vezette Dnyeper harccsoport parancsnoksága a valós helyzethez képest alábecsülte az ukrán csapatok jelentőségét, elvesztve nem csupán a Dnyeper szigeteket, de lehetővé téve a tartós hídfőállás létesítését.
A herszoni Antonov híd térsége:
„Miért volt lehetséges ukrán oldalról ez a művelet?”
Egyik oldalról a legnagyobb faktornak a helyi orosz parancsnoki lánc merev, bürokratikus hozzáállása bizonyult, amely megakadályozta az eseményekre történő gyors és eredményes válaszlépések meghozatalát.
Másik oldalról az ukrán félnek sikerült részlegesen az elektronikai zavarás, valamint a tüzérségi ellentevékenység terén előnybe kerülnie, az ehhez szükséges eszközök/állomások frontvonalba – sőt a Dnyeper szigeteire – való telepítéssel. Utóbbi jelentősen lecsökkentette az orosz öngyilkos drónok alkalmazásának eredményességét. Emellett az orosz légvédelmi ernyő réseit kihasználva a megmaradt ukrán légvédelem is sikeresen támogatja a szárazföldi műveleteket.
Orosz légitámadás a jobb parti ukrán állások ellen:
Vélhetően Makarevics leváltásával a légideszant-erők parancsnokára, a több esetben már bizonyított Mihail Tyeplinszkijre az operatív problémák jelentős része is megoldódhat, ám ehhez továbbra is idő kell.
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Akkor jöjjenet a tények. Tudod ezek olyan fajták, hogy nem nagyon erdekli őket senkinek a véleménye.
Oroszország éves büdzséje nagyjából 4000-5000 milliárd Dollár, a nyári adatok szerint Ukrajna újáépítése 750 milliárd Dollár (azóta már több). Kell további magyarázat, vagy felfogod, hogy nincs rá pénze az oroszoknak?


Ha arra akartok célozni, hogy 8 év alatt átmosták egy egész nép agyát, akkor ezt inkább a humor topikba kéne fejtegetnetek. 8 év alatt nem lehet ezt megtenni, még a töredékét sem.
Hitlernek sikerült. Kéne egy kis történelmi ismeret.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 167
78 733
113
ezzel kapcsolatban csak pár dolgot szeretnék neked jelezni :

1.magyar vagyok töki .. csak szólok !

2. galambbal nem sakkozok ,pláne olyannal aki minden nap tanúbizonyságot tesz a galamb mivoltáról !!

3. van egy mondás,hátha nem ismered "okosan a bolond ésszel",ezt csak azért tanácsolom,mert szinte napi rendszerességgel írsz le valami orbitális ökörséget,amivel elő is léptél a topic bohócává, ami eleinte szórakoztató és nevetséges volt ,de mára már inkább nekünk kényelmetlen.

tiszteletben tartjuk itt a másik véleményét ,nem is ezzel van a probléma .. de a föld sem lapos,és intelligensebb körökben ez is nevetség tárgya,ha sokat szajkózza valaki .. (remélem ezt az utolsó mondatot nem kell majd külön elmagyarázni miért írtam ide )

na de hogy ne legyek off,és megmaradjon ez a komment .. és másoknak is legyen benne némi élvezhető vagy érdekesebb információ

VK-s forrás szerint .. (két órával ezelőtti hír)

a belgorodi régió kormányzójának Alexander Bogomaznak a beszámolója szerint a brjanszki határvidék melletti Unecsa város felett lelőttek egy ukrán UAV-t.


"kis"kavics a gépezetben (tudjuk,ez is hazugság,mert az USA gazdaságilag atomstabil és az oroszok sem látnak éjjel semmit)
ezt egyébként érdemes kétszer is elolvasni !!

: https://www.zerohedge.com/markets/e...t-skyrockets-above-1-trillion-first-time-ever

Újabb csapás Dimitrovo falura, Zaporozhye régióban, ahol a közelmúltban az Ukrán Fegyveres Erők 128. dandárjának 28 katonája vesztette életét egy rakétatámadás következtében. Ezúttal az Ukrán Fegyveres Erők 115. dandárának főhadiszállását támadták meg.

https://t.me/warjournaltg/22390

ujabb videó az ivanovoi VDV előrenyomulásáról Artyemoszk mellett és némi kiégett ukrán technika

https://t.me/RtrDonetsk/21456

Belogorovka mellett a 7-es dandár "Jug" harccsoportja akció közben

https://t.me/RVvoenkor/56791

Avgyejevka FAB "eső"

https://t.me/c/1552544518/26764
Értem, szóval te magyarként érted a szlávokat, ellenben én ugyanolyan magyarként már nem vagyok rá képes. Világos mint a nap!

Halkan jegyzem meg, hogy a mellébészélésen túl még most sem sikerült kiizzadnod magadból semmilyen érvet.

@paul64
Csak Hitler teljesen más környezetben tette. Neki egyszerű dolga volt, hisz gyakorlatilag nulla ellenvélemény jelent meg az övével szemben. A 21. században egyetlen olyan ország van mint ami az övé volt és az Észak-Korea.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
No meg az Észteknél, erdei testvérek! Úgy tudom 1967-ben ölte meg az utolsót egy KGB osztag!
És a románoknál is volt ellenállás, nem is kicsi.
A kárpátokat majd 20 évig alig tudták megtisztítani a szekusok és a hadsereg.
Híres ellenálló egységek működtek a Fogarasi-, Radnai és Kelemen havasokban, a Retyezát és Paring hegységekben. Több ezres létszámról beszélünk.
Érdekes, hogy az általunk sokszor mélyen lenézett románok mennyi ideig kitartottak fegyveresen gerilla mozgalmakként a komcsikkal szemben. Az ellátást sokszor a Jugoszlávia felől alacsonyan (föld közelben) berepülő amcsi teherszállító gépek dobták le nekik.
Ha valakit érdekel a téma, rengeteg kapcsolód anyag van fent a neten. Még magyarul is találhatunk anyagot:
Angolul, románul nagyon sok van.
Ami érdekes és egyben szomorú, hogy mi magyarok - tisztelet a kevés és kiscsoportos, így szervezetlen ellenállás - ebből az ellenállásfajtából is nagyrészt kimaradtunk.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 578
34 622
113
És a románoknál is volt ellenállás, nem is kicsi.
A kárpátokat majd 20 évig alig tudták megtisztítani a szekusok és a hadsereg.
Híres ellenálló egységek működtek a Fogarasi-, Radnai és Kelemen havasokban, a Retyezát és Paring hegységekben. Több ezres létszámról beszélünk.
Érdekes, hogy az általunk sokszor mélyen lenézett románok mennyi ideig kitartottak fegyveresen gerilla mozgalmakként a komcsikkal szemben. Az ellátást sokszor a Jugoszlávia felől alacsonyan (föld közelben) berepülő amcsi teherszállító gépek dobták le nekik.
Ha valakit érdekel a téma, rengeteg kapcsolód anyag van fent a neten. Még magyarul is találhatunk anyagot:
Angolul, románul nagyon sok van.
Ami érdekes és egyben szomorú, hogy mi magyarok - tisztelet a kevés és kiscsoportos, így szervezetlen ellenállás - ebből az ellenállásfajtából is nagyrészt kimaradtunk.
nagyon nem is akadt aki szervezetten ellen tudott volna állni. kb 600.000 en hadifogolytáborba majd közvetlen a háború alatt után újabb 130.000 et vittek el egy kis munkára malenkíj robotra (igaz itt van átfedés mert sokan hadifogságból szinte egyből robotra mentek.) 30.000 embert (német származásút) emelett csak úgy elhurcoltak az országból telepítettek ki.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 517
47 100
113
Szabó József

Ukrajna
"Ideje véget vetni az Oroszország vereségéről szóló mesebeli spekulációknak"
Az orosz barátságáról hírhedt, putyin-nyalonc The Wall Street Journalban megjelent esszé.
Semmi sem utal arra, hogy Oroszország vesztésre állna a konfliktusban, amely a "felőrlés háborújává" vált - állapítja meg Rumer és Weiss, a WSJ-ben megjelent esszé szerzőpárosa.
Úgy vélem, hogy a nyugati közvélemény, benne elsősorban az amerikai célközönség felkészítése megkezdődött. Szerintem nagyon szokatlan hangvételű elemzés, legalábbis az előzményekhez képest. Egy új, a realitásokhoz sokkal közelebb álló és egyben kritikus hang jelent meg az amerikai médiában.
Mivel a WSJ előfizetéses, nagyjából összegzem az esszé főbb megállapításait.
A Carnegie Endowment for International Peace elemzői arra figyelmeztettek, hogy irreális azt várni, hogy Moszkva elveszíti az ukrajnai konfliktust.
A nyugati vezetőknek fel kell hagyniuk Oroszország Ukrajna általi legyőzésével kapcsolatos "mágikus gondolkodássukkal".
A washingtoni agytröszt szerzői, Eugene Rumer és Andrew Weiss elemzésükben rámutattak arra, hogy a nyugati tisztviselők reményeivel ellentétben - akik arra spekuláltak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt egy "palotaforradalom" keretében fogják megbuktatni -, Moszkva megőrizte az ukrajnai stratégiájának társadalmi támogatottságát, miközben úrrá lett a gazdasága megbénítására irányuló erőfeszítéseken.
A nyugati tisztviselők túl gyakran engedtek a mágikus gondolkodásnak - szankciókra, egy sikeres ukrán ellentámadásra vagy új típusú fegyverek átadására fogadva, hogy a Kremlt tárgyalóasztalhoz kényszerítsék.
Addig, míg Oroszország stratégiája működött, a Nyugatnak egy új stratégiára van szüksége.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 942
14 090
113
Lehet hogy én értem rosszul...az Orosz szf-i haderő a háború előtt sorozottakkal szakácsokkal öreganyámmal együtt volt 1 millió...namármost a szokásos KIA+WIA arányszámok miatt bőven 1 milla fölött van a kiesett oroszok száma. Tehát a komplett orosz hadsereg megsemmisült, a nem ott harcoló kiskatonákkal együtt+ még egy teljes Orosz teljes hadsereg jelentős része.... Értem.
Tehát akkor ismét jön a matek!! Még is ki a jóisten harcol ukrajnában??? Be kellene vinni 300.000 oroszt hogy legyen ott valaki??? De honnan amikor már majdnem másfél orosz teljes haderő emberlétszáma (szf-i, tengeri, légierő) megsemmisült. Ha én lennék a NATO, most simán begyalogolnék az OF-ba, egy Bear Grylls-es késen kívül még fegyver sem kellene, na jó...talán a mackók ellen :D