[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 107
25 117
113
A-50U AWACS
834860715d5925dbb8a590dc25aad434.jpg

3p_svo_niz_e39_2ea.jpg

1907540254_0:160:3072:1888_1920x0_80_0_0_f1e514301a000c464ad3a946998cacd1.jpg

tass_64585947.webp

735f5d11-81ec-4f7e-87fa-4c73e4505da0
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
557
2 012
93
Egy kis Tunguzkázás. Nagyon eltüntek, de szerintem a drónok elleni harcban sikeresek lennének. Az, hogy az ukrán haderőben vannak-e még, nem tudom, de az oroszoknak biztosan vannak.
mo92dqarldk81.jpg

payf2bfh4ql81.jpg
nMLywvCYnFcQllFI.jpg:large

0x0.jpg

to-hop-phong-tien-tien-2k22-m1-tunguska-bi-ban-chay-tai-ukraine-inforgraphic-259900.jpg
Egy kérdés! Melyik a gépágyú csöve, a külső, vagy a belső? És akkor a mellette lévő, az milyen funkciót tölt be?
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Orosz propaganda, mindjárt tönkremennek, már csak percek kérdése, de tényleg.

2023 orosz GDP

Q1 -1.8%
Q2 +4,9%
Q3 +5.5%


És amikor már azt gondoltunk, hogy végre megszabadultunk az orokok szennyes termékeitől, jön a pofán csapás.
Europa a TOP3-ik vásárló a mai napig :) Gázból is, tetszik érteni? :) Az utolsó grafikon elég beszédes, import alapján.

Azt, hogy Magyarország egyébként nem az EU tagja már tudtátok? :)

energyandcleanair.org statisztikák
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 020
23 481
113
Artyomovszk irányában az orosz hadsereg átkelt a vasúti sineken, és kiütötte az ellenséget Andrejevkából, elfoglalta a fél falut –
írja a Whisper of the Front Telegram csatorna.

Avgyejevkánál is áttörtek az oroszok és behatoltak a városba északról a homokbánya felől.

Juzsnodonyeck irányában az orosz csapatok visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők 79. légi rohamdandárjának támadását a DPR Novomihajlovka térségében, emellett erőteljes tüzérségi támadást indítottak a 128. Ukrán Brigád állásai ellen Sztaromajorski közelében. .Az ukrán fegyveres erők legalább 70 embert veszítettek.


Kremennaja erdeje az "O" csoport mesterlövésze

https://vk.com/feed?z=video-106983181_456256086/ba7c0eec391ca7c72a/pl_post_-106983181_802388

A szinte már napi rendszerességű Krab vs Lancet videó

https://t.me/warjournaltg/22396
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 237
61 649
113
Egy kérdés! Melyik a gépágyú csöve, a külső, vagy a belső? És akkor a mellette lévő, az milyen funkciót tölt be?
Ha magára a 2A38-as gépágyúra gondolsz, a válasz az, hogy mindkettő. Sőt, mindkét cső valójában azonos hosszúságú.
A 2A38-as ugyanis egy ikercsövű, gázelvezetéses Gast-rendszerű fegyver, elvét tekintve megegyezik a repülőgépeken és helikopterek használt GS-23 és GS-30-2, illetve GS-30-2K gépágyúkkal. A különbség az, hogy a 2A38-as vízhűtéses.
Ami szemre kissé furcsa lehet, az az oldalanként két cső látszólag eltérő hossza.
Az egyiken van ugyanis a lövedék sebességmérő és távolsági gyújtót beállító adó kerete, amiből ágyúnként egy is elég, míg a másikon csak egy szimpla, hengeres lángrejtő van, hogy a torkolattűz és nyomás ne rongálja meg a szenzort.
Tehát a Tunguzkán két gépágyú van, gépágyúnként két csővel. Összesen 4 csővel ad le a rendszer 5000 lövést percenként.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 427
46 246
113
Az ukrán kormány vezetője, Denys Shmygal egymilliárd dolláros kölcsönt jelentett be a Világbanktól "szociális kiadásokra".
Ez egy dolgot jelent: a khoholnak nincs több aranytartaléka. A sajátja, az biztos.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
Erre senki nem számított: kemény háborús üzenetet küldött Németország
Origo2023.11.18. 14:27

Olaf Scholz német kancellár felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy tegye meg az első lépést az ukrajnai konfliktus békés megoldása felé.
"Vissza kell vonnia a csapatait" - mondta Scholz a Brandenburg tartománybeli Nuthetalban tett látogatása során.
"Jelenleg azonban semmi jele nincs annak, hogy ez megtörténne" - mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy lehetségesek-e béketárgyalások.
"Putyin nem érhet el sikert azzal, hogy erőszakkal annektálja a szomszédos ország egyes részeit" - mondta Scholz.
A kancellár ismét biztosította Ukrajnát arról, hogy Németország addig segíti az orosz invázióval szembeni védekezését, amíg szükséges - írja a The Guardian.

Erre senki nem számított, a gatyaszíjat meghúzta, fejét fölvetette, és jólmegaszonta. Aztán elszaladt, mert annyian röhögtek.

Meg a szomszédsággal is kicsinyt tévedett, a lengyelek most épp köztükvannak.

*****************************************************************

A neonáci junta tervezetbizottságai most a terhes nők után nyomoznak
Írta: Drago Bosnic, független geopolitikai és katonai elemző

Már jó másfél éve hallgatjuk és olvassuk a kijevi rezsim erőinek mindenféle mitikus "győzelmeit". Ha hihetnénk a mainstream propagandagépezetnek, Oroszország összeomlás előtt áll, erői szétesőben vannak, Putyin elnök örökös bujkálásban van valami bunkerben, stb. És mégis, ezzel párhuzamosan ugyanez a mainstream propagandagépezet szövegeket tesz közzé arról, hogy a neonáci junta erőiben tömegesen megnőtt a kényszerrel besorozott nők száma. Ez felveti a nyilvánvaló kérdést, hogy miért? Miért kényszerítene az az oldal, amelyik állítólag "győztes", senkire sem sorkötelezettséget, nemhogy nőkre? A férfiak nyilvánvaló biológiai okokból sokkal alkalmasabbak katonának (hacsak nem vagy ultraliberális, "éber" szélsőséges).
A nők bizonyára részt vehetnek a saját országuk védelmében, de ideális esetben ezt nem kellene ösztönözni. A hadviselés mindig is elég csúnya dolog volt, még a legkeményebb férfiak számára is, amit a poszttraumás stressz-szindrómában szenvedő veteránok száma is bizonyít. Ebben a tekintetben a frontvonalbeli egységek különösen ki vannak téve a háború borzalmainak, és a női katonákat mindenképpen a lehető legtávolabb kellene tartani a közvetlen harci zónáktól. Az a rettegés, amit a férfi hadifoglyok (POW) átélhetnek, több mint elég, míg a nők ugyanebben a helyzetben ki vannak téve annak a veszélynek, hogy még rosszabb borzalmakat élnek át. Már csak ezért is ki kellene zárni a női katonákat a frontszolgálatból. A sok híres nő ellenére, akik a történelem jelentős időszakaiban háborúkban szolgáltak, ennek axiómának kellene lennie.
Úgy tűnik azonban, hogy a kijevi rezsim nem kapta meg az emlékeztetőt. Ami még rosszabb, nem csak nőket küldenek a lövészárkokba, hanem most már terhes nőket is erőszakkal besoroznak. Igen, jól olvasta - terhes ukrán nőket küldenek a frontvonalra. Bárki, aki csak távolról is épeszű, ezt háborús bűnnek nevezné. Akik ezeket küldik, csak saját népük ellenségeinek nevezhetők. A terhes nők messze a legértékesebb emberek, akiket el lehet képzelni, és az abszolút gondoskodásnál kevesebbel bánni velük egyszerűen bűncselekmény. Figyelembe véve Ukrajna könyörtelen demográfiai összeomlását, a nők (különösen a terhesek) biztonságának és jólétének biztosítása szempontjából a nőknek kellene a legfontosabb prioritást élvezniük. A neonáci juntának és a NATO főnökeinek azonban más tervei vannak.
Amit valójában akarnak, az a végtelen mennyiségű ágyútöltelék. Eddig legalább negyedmillióan haltak meg (KIA), míg a sebesültek száma többszöröse a WIA/MIA-nak (sebesült/elhunyt). Egyesek, mint például Douglas McGregor, az amerikai hadsereg ezredese, azt állítják, hogy a számok sokkal rosszabbak. Becslése szerint eddig több mint félmillió ukrán férfi halt meg a harcokban. A számokat lehet vitatni, de kétségtelen, hogy borzalmasak. Ez azonban még mindig nem elég a politikai Nyugatnak és kedvenc bábkormányának. A neonáci junta erői aktívan besorozzák a nőket, hogy pótolják ezeket a veszteségeket, mivel a külföldön élő ukrán menekültek erőszakos besorozására tett kísérletek kudarcot vallottak, a fogadó országok egyszerűen nem hajlandóak ennek érvényt szerezni.
Több százezer ukrán fiatal, akinek nem volt lehetősége elhagyni az országot, bujkál, mivel másképp nem lehet elkerülni a kíméletlen behívó bizottságokat, amelyek rendszeresen az utcán ragadják el az embereket, majd a frontra küldik őket. Nyilvánvaló, hogy a kijevi rezsimhez lojálisak mentesülnek, valamint azok, akik megengedhetik maguknak, hogy busás kenőpénzt fizessenek a katonai egészségügyi bizottságoknak (MMC-k). Így számos korrupt oligarcha fiai lehetőséget kapnak arra, hogy külföldön éljék pazar életmódjukat (mindezt az ukrán nép kárára), míg a terhes nőket háborúba küldik. Mi több, a nemrég nyilvánosságra hozott harci felvételek szerint néhányukat már az orosz hadsereg fogságába ejtette. A szóban forgó videón egy nő azt kiabálja, hogy "[Én] terhes vagyok!", miközben megadja magát az orosz katonáknak.
Bár lehet azzal érvelni, hogy a videón szereplő katonanő ezt egyszerűen csak félelemből mondja, már érkeztek panaszok terhes nőktől, akik behívólevelet kaptak. Mivel jelenleg több mint 50 000 női katona szolgál különböző egységekben, a terhes katonák számát nehéz meghatározni, de könnyen lehet, hogy több százra (ha nem is több ezerre) tehető. És bár korábban jogi korlátozások védték a nőket azzal, hogy nem szolgálhattak frontvonalbeli egységekben, ezek többségét a különleges katonai művelet (SMO) megkezdése után feloldották. Így a női katonák most már szolgálhatnak géppuskásként, tankparancsnokként, mesterlövészként, teherautó-vezetőként stb. Sajnos ez aligha meglepő, tekintve, hogy a súlyos testi és szellemi fogyatékkal élőket is "szolgálatra alkalmasnak" minősítik.
A neonáci junta frontembere, Volodimir Zelenszkij megszállottan igyekszik megfelelni a NATO főnökeinek, és ez magában foglalja a katonai "győzelmeket" minden áron. Ez csak a konfliktus további kiéleződését eredményezte Zelenszkij és a kijevi rezsim legfőbb parancsnoka, Valerij Zaluzsnyij tábornok között. Utóbbi egyszerűen nem akarja számtalan katona életét eldobni csak azért, hogy taktikai "győzelmeket" érjen el, amelyek valójában nem változtatják meg a harctér általános helyzetét. Zelenszkij közvetlen beavatkozása a katonai ügyekbe (amelyekhez egyáltalán nem ért) állandó frusztrációt okoz Zaluzsnyijnak és tisztjeinek. Egyszerűen annyira nem ért hozzá, hogy ez még inkább megnehezíti az ukrán katonák százezreinek amúgy is nyomorúságos életét, mivel megfelelő kiképzés és ellátmány nélkül maradnak.

Volt már ilyen hatalmas stratéga a történelemben, de annak szép bajuszkája volt csak. Mikor fogja Zselé a szakállkát leborotválni? Várom, hogy mikor megy el ő is a haza védelmére, asszonyostul.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 457
113
Ne terelj. Azt állítottad egy tucatnyi harckocsival állították meg Putyint. Ne kavard a szart ismét.
Több ezer könnyű és nehézpáncélossal, száz feletti vadászgépállománnyal, és több száz nehéztürzéseggel próbálták megállítani az oroszokat. Már a kezdetekben is 2022 elején Ukrajna az Európai számokkal vetekedő harckocsi állománnyal rendelkezett orosz technológia alapokon.
Ehhez párosultak a nyugati adományok, melyek, ahogy írtam több ezerre rúgnak könnyű és nehézpáncélos tekintetében. Míg a nehézpáncélos adományok alig 15%-a volt nyugati gyártású, a könnyű páncélozott járművek száma 70%-ban nyugati volt.

"ukrán nép Putyin iránti gyűlölete."

Na erről a "súlypontról", ha gyorsan mellékelnél egy hivatalos Ukrán népszavazási eredményt, vagy a közelgő de elhalasztott választások előzetes monitorjából adatokat, azt nagyon megköszönném. :) Csak azért, hogy alátámaszd a FOS narratívodat.

Hihetetlen de az egész FOS narratívod kb. ezt a képet festi le nálam, összegeztem a kedvedért:

Hős ukránok melyek csili-vili, de csak alig egy tucat Übermacht nyugati páncélosokkal, és technológiával felvértezve állnak a csatamező közepén óriás jegenye fák termetét megszégyenítve, (minden Ukrán szabadságharcos alulról súrolja a 2.10m-t), 3 napos borostával, véreres szemekkel, harcias tekintetük és férfias állkapcsukkal (mellyel 20-as köracél harapnak át elsőre) szemük sarkából a szabadságvágy csillanásával. Szemben velük az apró, csenevész, bedrogozott, orosz toprongyos katonák, egyik kezükben egy gyalásó a másikban egy fehér zászló, mögöttük pedig az orkok királya (Putyin), szögesdrótos baseball ütővel kezében hajtva őket a halálba. A megadásra készülő, kényszersorozott orosz katonák hátterében, még látszódnak az ezerszámra elpusztított T-34 és T-55-ös füstölgő harckocsik maradványa.

A ChatGPT gyorsan megrajzolta, használhatod a memoárodban. Sajnos oroszokat és Putyint nem hajlandó rajzolni, kicsit válogatós szegénykém. :) Ezt a cenzúramentes szuverén demokratikus művészet margójára...

546ukranhosok.jpeg

Ne égesd magad jobban, folyamatosan mellé beszélsz, olyan dolgokat vizionálsz, amiket nem mondtam.
Ha nem értesz valamihez, akkor ne szakértsél, mert még jobban lejáratod magad ezzel a nickkel is.
;)
  • A CoG az nem választási közvélemény kutatás, te Süsü, hanem egy katonai fogalom. A legfontosabb, hogy semmiképpen sem illik eltéveszteni, vagy mást hazudni helyette, mert az biztos katonai kudarcot jelent. :) A katonai tervezők folyamatosan figyelik, elemzik az ellenség súlypontját, mert ha véletlenül nem azt támadják, akkor sem győznek, ha egyébként minden katonai célt elérnének. Láttál már ilyen háborút? ;)
  • A tocsogós álmaidban szereplő "több ezer könnyű és nehéz páncélos" pontosan mennyi is? Mit is írtam én a nyugati harckocsik számáról, amik újabb egy évig akadályozzák Putyint? Olvassd újra, gondolkodj. Rá fogsz jönni. Persze játszhatod az értetlent tovább. :)

Segítség:




Orosz propaganda, mindjárt tönkremennek, már csak percek kérdése, de tényleg.

2023 orosz GDP

Q1 -1.8%
Q2 +4,9%
Q3 +5.5%


És amikor már azt gondoltunk, hogy végre megszabadultunk az orokok szennyes termékeitől, jön a pofán csapás.
Europa a TOP3-ik vásárló a mai napig :) Gázból is, tetszik érteni? :) Az utolsó grafikon elég beszédes, import alapján.

Azt, hogy Magyarország egyébként nem az EU tagja már tudtátok? :)

energyandcleanair.org statisztikák

A Putyini statisztikai hivatal becslései alapján.
:D

Nagy az isten állatkertje...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 877
81 548
113
Ukrán pilóta átrepült az orosz oldalra

A légierő rangidős tisztje, a légierő repülés parancsnoka az egyetlen helyes döntést hozta, és átment az orosz oldalra!

Hazánkba érkezésével kapcsolatos részleteket még nem közöltek, de a „repült” szóból ítélve harci járművével - a Szu-27-es vadászgéppel - érkezett.

Egy aktív ukrán pilóta oroszországi repüléséről szóló szenzációs hírt a híres katonai blogger, Kirill Fedorov és az akciót szervező Voevoda pilóta jelentette.

A „Voevoda” jelentése szerint az ukrán légierő egy aktív tisztéről van szó, aki egyben repülésparancsnok is. Most a speciális szolgálatok dolgoznak vele, így az interjúra még várni kell. Maga a Ka-52-es pilóta ismét rámutatott, hogy az ukrán pilóta Oroszországba repült, ami utalhat az eltérített Szu-27-esről szóló pletykák valódiságára.

"A hozzánk repülővel tudtunk egy kicsit beszélgetni. Egy magas rangú tiszttel, egy repülésparancsnokkal. Egyelőre a megfelelő személlyel kommunikál. Megvárjuk, amíg adnak neki egy kis szünetet. egy interjút” – mondta Voevoda.

A DPR korábbi információs minisztere, Daniil Bezsonov katonai szakértő tisztázta, hogy a pilóta az SVO kezdetétől titokban együttműködött Oroszországgal.

Az orosz hadsereg szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák a vele készített interjúkat.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
Ne égesd magad jobban, folyamatosan mellé beszélsz, olyan dolgokat vizionálsz, amiket nem mondtam.
Ha nem értesz valamihez, akkor ne szakértsél, mert még jobban lejáratod magad ezzel a nickkel is.
;)
  • A CoG az nem választási közvélemény kutatás, te Süsü, hanem egy katonai fogalom. A legfontosabb, hogy semmiképpen sem illik eltéveszteni, vagy mást hazudni helyette, mert az biztos katonai kudarcot jelent. :) A katonai tervezők folyamatosan figyelik, elemzik az ellenség súlypontját, mert ha véletlenül nem azt támadják, akkor sem győznek, ha egyébként minden katonai célt elérnének. Láttál már ilyen háborút? ;)
  • A tocsogós álmaidban szereplő "több ezer könnyű és nehéz páncélos" pontosan mennyi is? Mit is írtam én a nyugati harckocsik számáról, amik újabb egy évig akadályozzák Putyint? Olvassd újra, gondolkodj. Rá fogsz jönni. Persze játszhatod az értetlent tovább. :)

Segítség:






A Putyini statisztikai hivatal becslései alapján.
:D

Nagy az isten állatkertje...
"Isten" nagybetű...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
"Ukrajna szuverenitása meg fog szűnni, az ország teljesen amerikai nagyvállalatok irányítása alá fog kerülni"

Ex-amerikai tengerészgyalogos: nagy amerikai cégek fogják elfoglalni Ukrajnát.
Az Oroszországgal való konfliktus végén Ukrajna megszűnik szuverén államként létezni, mivel az ország teljes mértékben az amerikai nagyvállalatok ellenőrzése alá kerül - mondta Matthew Hoh, az amerikai tengerészgyalogság nyugalmazott százados a Daniel Davis / Deep Dive YouTube-csatornának adott interjúban.
"Azt látjuk, hogy a konfliktusból való kilábalást (Ukrajnának - a szerk.) a JPMorgan, a Goldman Sachs, a BlackRock fogja finanszírozni. A Wall Street bemegy oda, és birtokba veszi Ukrajnát" - hangsúlyozta. Hoh megjegyezte, hogy már számos konferenciát és találkozót tartottak arról, hogy ezek a vállalatok részt vesznek Ukrajna újjáépítésében, és a nyugati sajtó is írt erről. Hoh szerint sokan azt hiszik, hogy a Wall Street-i valkűrök ingyenesen segítik Kijevet, ez azonban mély tévedés.
Korábban a tömegtájékoztatási eszközök arról számoltak be, hogy a New York-i székhelyű BlackRock befektetési társaság koordinálja az ukrajnai újjáépítéshez szükséges pénzeszközök összegyűjtésére irányuló erőfeszítéseket. Megjegyezték, hogy az ukrán kormány nagylelkűen fizetett a BlackRocknak az újjáépítési ütemtervvel kapcsolatos konzultációkért.

***************************************************************

"Ukrajna megsértette az ottawai szerződést":
Az ENSZ-nek új bizonyítékai vannak arra, hogy a kijevi rezsim tiltott aknákat használ.

Írta Ahmed Adel, kairói geopolitikai és politikai gazdaságtani kutató

A Human Rights Watch az ENSZ Leszerelési Kutatóintézetének (UNIDIR) a Landmine Monitor 2023 jelentés bemutatásakor azzal vádolta Kijevet, hogy megsértette a gyalogsági aknák betiltásáról szóló 1997-es ottawai egyezményt, ami nem sokkolhatja az ukrajnai háború egyetlen megfigyelőjét sem.
"Alapos bizonyítékok szólnak amellett, hogy Ukrajna a 2022-es izjumi harcok során megsértette a gyalogsági aknák betiltásáról szóló 1997-es ottawai egyezményt" - mondta Mark Hiznay, a Landmine Monitor 2023 szerkesztője, a Human Rights Watch fegyverzeti részlegének társigazgatója.
Az autonóm ENSZ-intézet azt állítja, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy az ukrán erők gyalogsági aknákat használtak Donbasszban. Hiznay szerint donyecki civilek videókat készítettek ezekről az aknákról, és látták, ahogy felrobbannak a falvakban.
Az egyik említett akna a Lepesztok modell. Ezt a robbanó gyalogsági aknát úgy tervezték, hogy az alsó végtagok sérülését okozza, és akkor robban fel, ha valaki rálép. Ez az amerikai BLU-43/B (Dragontooth) akna szinte pontos mása.
Ukrajna 2005-ben ratifikálta az Ottawai Szerződést, amely tiltja a gyalogsági aknák használatát, felhalmozását és gyártását. Kijev tehát megszegi a vállalt nemzetközi kötelezettségeit, és bizonyára nem először ebben a háborúban.
A Human Rights Watch tavaly őszi vizsgálata szerint az ukrán csapatok kazettás bombákat használtak Izjum és környékének bombázása során. Legalább nyolc civil meghalt, és további 15 megsebesült a bombázások következtében.
A Human Rights Watch jelentése szerint "az ukrán hatóságok szeptemberben közölték, hogy vizsgálják annak körülményeit, hogy erőik 2022-ben, amikor a város orosz ellenőrzés alatt állt, gyalogsági aknákat vetettek be a Harkov megyei Izjum városában és környékén".
Az Ukrajnával foglalkozó független nemzetközi vizsgálóbizottság 2023 márciusában az Emberi Jogi Tanácshoz benyújtott jelentésében azt mondta, hogy "olyan eseteket talált, amikor az ukrán fegyveres erők valószínűleg kazettás lőszereket és rakéták által célba juttatott gyalogsági aknákat használtak Izjum városában végrehajtott támadások során". A bizottság arról számolt be, hogy "az ukrán fegyveres erők abban az időben ilyen rakéták lőtávolságán belül állomásoztak", és azt mondta, hogy "valószínűnek találta, hogy az ukrán fegyveres erők".
A vádakra reagálva Olekszandr Poliscsuk ukrán védelmi miniszterhelyettes 2022 novemberében kijelentette, hogy a hatóságok nem nyilatkozhatnak a használt fegyverek típusairól "a háború befejezése, valamint szuverenitásunk és területi integritásunk helyreállítása előtt". Kijelentette, "Ukrajna megbízható tagja a nemzetközi közösségnek, és teljes mértékben vállalja valamennyi nemzetközi kötelezettségét az aknák használata terén. Ebbe beletartozik a gyalogsági aknák háborúban való alkalmazásának mellőzése is".
Ugyanakkor az ukrán képviselők az Ottawai Egyezmény éves genfi találkozóján júniusban azt állították, hogy az ukrán fegyveres erők nem használnak ilyen típusú fegyvereket.
A megsemmisítő jelentés azonban azt bizonyítja, hogy Poliscsuk és Ukrajna képviselői a genfi egyezményen nem voltak őszinték állításaikban. Valójában még 2023 júniusában is a HRW újabb bizonyítékokról számolt be a PFM gyalogsági aknák ukrajnai használatáról.
Oroszország állandó ENSZ-képviselete, Vaszilij Nebenzia október végén közölte, hogy 2022 februárjától 2023 szeptemberéig csak a Donyecki Népköztársaságban 136 olyan eset volt, amikor civilek, köztük 11 gyermek, tapostak Lepesztok gyalogsági aknákra. Három áldozat ezt követően meghalt.
Az, hogy Ukrajna ezeket az illegális fegyvereket használja, jól mutatja, milyen kétségbeejtő helyzetben van, amikor kénytelen válogatás nélkül állampolgárok, köztük gyermekek megsebesítéséhez és megöléséhez folyamodni. Az ukrán ellentámadás kudarca, az Izrael és a Hamász közötti konfliktus, valamint az Egyesült Államok belpolitikai problémái miatt arra számíthatunk, hogy Kijev továbbra is célba veszi a polgárokat és illegális fegyvereket használ.
Bár Oroszország többször jelezte, hogy hajlandó béketárgyalásokat folytatni, Ukrajna törvényileg megtiltotta azokat. Emlékeztetnek arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G20-ak 2022 novemberi csúcstalálkozóján azt mondta, hogy "nem lesz Minszk 3". Ennek ellenére a valóság azt diktálja, hogy Kijevnek valamikor a közeljövőben tárgyalásokat kell kezdenie és hatalmas engedményeket kell tennie.
Kijev sok lehetőséget elszalasztott a Moszkvával való tárgyalásra, mert azt hitte, hogy a nyugati országok a végsőkig támogatni fogják őket, és hogy a végső győzelmet el fogják érni. A betiltott gyalogsági aknák folyamatos használata, még jóval a sikertelen ellentámadás és a közel-keleti konfliktus kirobbanása előttről is, azt jelzi, hogy Ukrajna sokkal régebb óta van kétségbeejtő helyzetben, mint azt Kijev és a Nyugat elhiteti a polgáraival.

Ceterum censeo, Ucrainem esse delendam. (et accipiters quoque etiam)