Lengyel haderőfejlesztési program (2032) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 216
36 822
113
ja csak az se mindegy mire kapsz hitelt , egy kikötőre ami hoz pénzt vagy egy tankra ami vissz pénzt , az egyiknél egyértelmű miből tervezet fizetni a hitelt , másiknál nem
Ez igaz, de ha akarnak akkor nem produktív dolgokra is eladósodhatnak - belefér a makrógazdasági számaikba.
Görög államadóssághoz (és csődhöz) is hozzájárult totál veszteséges és szétlopott athéni olimpia. A lengyelek sokkal jobban állnak: elkölthetik a GDP 5-10%-át új fegyverekre, nem ettől fognak csődbe menni.
 
  • Hűha
Reactions: SilvioD

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 648
74 662
113
A Rosomak SA vállalat összefoglalta a 2023-as évét...

f1_ak23955.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 648
74 662
113
PGZ-WZM : 2023 in the Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne S.A

This remarkable success is attributed to the timely execution of contracts with the Ordering Party (the organisational units of the Ministry of Defence), which in 2023 included:
  • verifications of 11 Leopard 2A5 tanks,
  • verifications of 8 Leopard 2A4 tanks,
  • 52 technical inspections on 35 Leopard 2A5 tanks,
  • 8 technical inspections on 4 Leopard 2A4 tanks,
  • restoration of 10 Leopard 2A5 tanks to full operational condition,
  • restoration of 4 Leopard 2A4 tanks to full operational condition,
  • overhaul with modification of 9 T-72 tanks,
  • overhauls of 8 BWP-1/1D infantry fighting vehicles,
  • modifications and overhauls of 6 BWR-1D/1S reconnaissance vehicles.
This gives a total of 77 vehicles serviced. It should be emphasised that, sadly, the capacity of the Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne S.A. has not been fully utilised.
  • advanced talks with foreign partners on the broadly defined maintenance of the Abrams and K2 tanks for the Armed Forces
  • ...
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 420
28 298
113
Polish gov't approves 2024 budget.Expenditures and investments in the broader state defense are planned at about 4,2 % of GDP,PLN 158 billion 39,81 bln$.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 420
28 298
113
Lengyel fórumozók szerint az amcsik nem engedik a koreaiaknak, hogy integrálják az MLRS-t Chumoo-val..

Nem, csak a koreaiak mondják ki a „rugalmas igazságot” különböző találkozókon, majd a kollégák terjesztik.
A helyzet az, hogy a ROK integrálni akarta a 227 mm-es MLRS-t a Cumoo-val, és tettek is valamit ez ellen. De az amerikaiak nem értettek egyet. És nem a súly/emelőképesség, a visszarúgási impulzus, a tüzelés stb. a probléma, hanem az USA beleegyezése.
Ahogy hallottam, az Egyesült Államok nem járult hozzá ahhoz, hogy az MLRS-t Chumoo-val integrálják. Sajnos nekünk.
Az is látszik (a hallottak alapján), hogy nálunk a Himars és a Homar-A csak a divízió feletti BA szintre megy majd. Aminek van értelme - ezek hadműveleti és taktikai rakétadandárok lesznek, és fő fegyverzetük az ATCMS, majd a PrSM lesz. 227 mm, és a GMLRS hozzájuk tartozik.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 648
74 662
113
Írja Lengyelországról a Defenseromania a román Agerpres-re hivatkozva, ami a lengyel Polsat-ra hivatkozik...

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 203
66 996
113
Írja Lengyelországról a Defenseromania a román Agerpres-re hivatkozva, ami a lengyel Polsat-ra hivatkozik...

Ahhhaaa, mostmár minden világos. Wbrkdkdkcky-ül tökre értek, csak a pentrumortule nem volt egyértelmű gondolom mindenki így van ezzel itt. :rolleyes: