Lengyel haderőfejlesztési program (2032) és hadiipar

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
15 377
14 678
113
http://vpk.name/news/116879_polskaya_155mm_samohodnaya_gaubica_kryl.html

Lengyel 155 mm-es önjáró tarack

2017-ben kezdődik a gyártátása.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 843
3 640
113
A lengyel haderő tüzérségének fejlesztési tervei (elképesztően nagy számokkal, modern technikával).

http://www.defenseindustrydaily.com/queen-of-battles-polands-new-artillery-programs-2014-snapshot-026892/

Roni által belinkelt "Kryl" (ATMOS-2000 lengyel vált.)angol nyelven:
http://www.janes.com/article/42725/mspo-2014-hsw-unveils-kryl-spa-and-new-ifv-turret

Krab (AS-90 lengyel vált.)
http://www.army-technology.com/projects/krab-155mm-self-propelled-howitzer/

WR-300 Homar (sajnos lengyelül, de látszik, hogy a HIMARS helyi változatáról van szó. Állítólag képes lesz az ATACMS indítására is):
http://dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,7175,aktualnosci-z-polski,homar-w-koncu-przyspiesza
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 620
1 268
113
Koszi! Holnap atnezem. A lengyelek nem hulyek, koltenek, amire kell.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 059
20 341
113
150 darabot kapott a lengyel hadsereg az 5,56-os MSBS-ekből

MSBS.jpg


http://wmeritum.pl/polscy-zolnierze-wreszcie-beda-karabin-rodzimej-konstrukcji/173874
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
31 451
60 031
113

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
26 240
64 866
113

Lengyelország újraindítja a periszkópok gyártását a régi harcjárművek számára​

840_472_matched__qlbq8l_PZOpanowithlogo

Az optikai rendszereket a BRDM-2 felderítő platformokhoz, a BMP-1 IFV-z, valamint a T-72M / M1 és PT-91 Twardy MBT-z gyártanák. A fent felsorolt termékek gyártását néhány évvel ezelőtt felfüggesztették a PZO-l. A TNPO-170A / M, TNP-350W / M, TNPT-1, TNP-B, TNP-A, TNPO-160, BMP-190 és PP-61A / B rendszerek a BRDM-2 / BMP-1 platformokhoz most újra gyártják, a TNPO-168W / M, TNPA-65A / M, TNP-160 M és TNP-165A / M rendszerekkel együtt, amelyeket a T-72 / PT-91 MBT-z terveztek.
A fent felsorolt összes termék gyártása a létesítmény tulajdonában lévő műszaki dokumentáció alapján történik, amelyet korábban használtak a fent említett műszerek gyártásához. Hamarosan újraindul a gyártás más rendszerekkel kapcsolatban is. A katonai optikákkal kapcsolatos PZO termékportfólióját is bővítenék, hogy megfeleljen mind a lengyel hadsereg, mind az export ügyfelek követelményeinek.
A fent említett periszkópok gyártásának újrakezdése négy típusú harci jármű számára lehetővé tenné a hazai ipar potenciáljának helyreállítását a karbantartás és szervizelés körében. A gyártás újraindítása kielégíti azokat az igényeket is, amelyeket a lengyel hadseregnek támaszt ezen szegmenssel kapcsolatban. Jelenleg a lengyel hadsereg kevesebb mint 250 db BRDM-2 platformot (több változatban), több mint 1000 db BMP-1 járművet és több mint 300 db T-72M / M1 MBT-t üzemeltet, valamint 232 db PT-91 Twardy MBT tart rendszerben .
Ezek a fentebb említett harcjárművek többnyire elavultak és elhasználódtak. A leváltásukat célzó programok már elindultak, a következő kódnevekkel: Kleszcz, Borsuk és Wilk. Még akkor is, ha ezeket programokat az ütemezésnek megfelelően fogják végrehajtani, a folyamat még ebben az optimális esetben is 10–15 évet vehet igénybe, Ezért előnyösebbnek tűnik fenntartani ezen járművek teljes rendelkezésre állását, ami szintén folyamatos pótalkatrész-készletet igényel.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
26 240
64 866
113

Lengyelország lépéseket tesz a fegyveres Gryf UAV-k beszerzésére​

840_472_matched__oz57mi_11bd8a109ff239fbff718443a82960afAmint azt a lengyel hadügyminisztérium fegyverzet-felügyelőségének rejtélyes közleménye sugallja, megkezdődtek a tárgyalások azon potenciális vállalatok bevonásával, akik hajlandók leszállítani a Gryf közepes hatótávolságú taktikai UAV-t. A Gryf platformok alkotnák az „OBSERWATOR IMINT és Satellite Reconnaissance” operatív program egyik kulcselemét. Az itt említett UAV-oknak minden időjárási körülmények között hírszerzési képességgel kell rendelkezniük. Várhatóan irányított lőszert is szállítanak majd.
Némi előrelépés történt a pilóta nélküli taktikai platformok beszerzését célzó programban. A parlamenti honvédelmi bizottság ülésén, még 2018 márciusában nyilvánosságra hozott információ szerint, a MoD Wojciech Skurkiewicz helyettes vezetője szerint a fenti programnak 6 rendszer (1 rendszer 4 UAV és egy irányító állomás) leszállítását kell magában foglalnia. további 20 rendszer beszerzésének lehetőségével a jövőben. A Gryf-program elemzési-koncepcionális szakasza már 2020 nyarán befejeződött. Mint a Fegyverzeti Felügyelőség szóvivője tájékoztatta, előrelépés történt, de a kiadott információk meglehetősen rejtélyesek voltak.
A GRYF néven ismert taktikai közepes UAV beszerzésével kapcsolatos feladat megvalósítási szakasza jelenleg folyamatban van. A Fegyverzeti Felügyelőség által folytatott eljárásokat megállapodás megkötésével kell lezárni, olyan időpontra, amely lehetővé teszi a feladat végrehajtását a HM-nél hatályban lévő tervdokumentumokkal összhangban. E határidő meghatározása azonban végső soron a vállalatokkal folytatott tárgyalásokon múlik, amelyek kiterjednek a feladat végrehajtásának valamennyi aspektusára, beleértve a megrendelés tárgyának további meghatározását is.
Krzysztof Płatek, a Fegyverzeti Felügyelet sajtóreferense
Ahogy a fenti közlemény is sugallja, a Gryf programban már megkezdődött az UAV beszerzési szakasz. Ezt tárgyalási eljárás formájában hajtják végre, kiválasztott szervezetek bevonásával. Még ebben az évben júliusban Płatek bejelentette, hogy befejeződött a „GRYF közepes hatótávolságú taktikai UAV beszerzésének analitikai-koncepcionális fázisa”. További előrelépés azonban még várat magára. Ma, amint azt a fenti kiadás sugallja, már megtették az intézkedéseket az átadás lehetőségének és a folyamat technikai, szervezeti vagy akár pénzügyi vonatkozásainak meghatározására.

A szállítási megállapodás megkötésének dátuma „a lengyel MoD-l hatályban lévő tervdokumentumok szerint” lehetővé teszi a szállítások előre meghatározott ütemtervvel történő befejezését. Jellemzően a megállapodások önmagukban a megkötés napjától számított 2 éven belül véglegesítésre kerülnek. A reális szállítási határidő 2022-2024 között várható az első hat rendszer esetében. Hacsak a „2021–2035-ös műszaki korszerűsítési terv” ebben a körben nem tér el jelentősen a 2013–2022-es műszaki korszerűsítési tervben megfogalmazott korábbi tervektől és a fent említett információktól, amelyeket a Lengyel Honvédelmi Minisztérium osztott meg a Parlamenttel 2018-ban.
Azt, hogy mely vállalatokat hívták vagy hívják meg a Gryf-program tárgyalásain való részvételre, még nem derült ki. Még 2016-n, mielőtt a rendelkezésre álló korlátozott pénzeszközök miatt elhatározták volna a beszerzés elhalasztását, fontolóra vették a Thales UK Watchkeeper X platformot, FFLMM Fury könnyű PGM-l felfegyverkezve, az izraeli Elbit rendszerek által készített Hermes 450 UAV . A WB Group és a PGZ vállalatokat olyan szervezeteknek tekintették, amelyeknek együtt kellett működniük a rendszerek "honosítása" és gyártása területén (korábban - a Thales UK-l). Feltételezhető, hogy a kérdéses ajánlatokat továbbra is figyelembe veszik.De em zárható ki azonban, hogy új vállalatok illetve "lehetőségek" jelennek meg.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
26 240
64 866
113
Ez a hír a lengyel haderő fejlesztéshez annyiban kapcsolódik ,hogy a Borsuk nagy számban történő sorozatgyártásáig és rendszeresítéséig a BMP 1 alkotják a lengyel hadsereg IFJ a gerincét.

A lengyel BMP-1 korszerűsítési program jól halad.​

840_472_matched__qm5rqr_BWP116Dywizja2
Képhitel: 16.


A lengyel hadügyminisztérium Fegyverzeti Felügyelőségének nyilvánosságra hozott információi szerint 12 pályázó közül 3-t választottak ki a BWP-1 (BMP-1) IFV korszerűsítési programban való munkára, a megkezdett technikai párbeszéd során. A kiválasztott 3 vállalkozás képes a munkát szükség szerint elvégezni. A még mindig üzemben lévő járművek korszerűsítése (körülbelül 1000 darab) kiterjedne a fegyverekre, a C2 csomagra és az elektromos áramellátásra.


A Fegyverzeti Felügyelőség által a BMP-1 platform korszerűsítési feladatát érintő piaci elemzés keretében elvégezték a résztvevők előzetes minősítését, az IFV komplex korszerűsítésének kapacitására vonatkozó átfogó nyilatkozatok alapján. A végső minősítést a kapott válaszok alapján, a funkcionális-technikai követelményekre vonatkozó részletes információkra kiterjesztve végezzük - az alább felsorolt szervezetek között: 1. Rafael Advanced Defense Systems Ltd. 2. CMI Defense Polska Sp. z oo 3. Polska Grupa Zbrojeniowa SA [PGZ Group], valamint a Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne SA [WZM SA - Katonai Autógyárak]
Krzysztof Płatek, a Fegyverzeti Felügyelet sajtóreferense
Amint azt a fenti közlemény is sugallja, a műszaki párbeszédben kérelmüket benyújtó 12 vállalkozás 75% -t elutasították. A három legerősebb és legvonzóbb ajánlat még versenyben van. Az izraeli Rafael Advanced Defense Systems cég mindkét torony rendszert, valamint a Spike ATGM-t kínálja. Ez a vállalat számtalan emberes és ember nélküli rendszert integrált már különböző harcjármű platformok széles körébe - beleértve a BMP-1/2 platformokat is. A John Cockerill Defense egy másik vállalat amely gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a kerekes és lánctalpas platformokra szerelt moduláris toronyrendszerekkel kapcsolatban.

A PGZ Group [Polska Grupa Zbrojeniowa SA] a harmadik ajánlattevő Poznanban található WZM-vállalattal együtt. Évek óta ezek a vállalatok a BMP-1 IFV-k és a BWR-1S / BWR-1R felderítő járművek felújításán dolgoznak. Ez utóbbi platformokon a közelmúltban Poznanban mélyreható átalakítást hajtottak végre, a BMP-1 platformhoz meghatározottakhoz hasonló fejlesztésekkel (a felderítési rendszereket természetesen figyelembe véve), a fegyverzeten kívül. Ez utóbbi kérdés megoldható a PGZ-l való együttműködés révén, például a HSW által nemrégiben bemutatott megoldások alkalmazásával is.És más fegyvergyártók is bekapcsolódhatnak és együttműködhetnek a csoporttal a megfelelő megoldás érdekében.
A figyelembe vett javaslatok számának szűkítése azt mutatja, hogy a BMP-1 korszerűsítésének kulcsfontosságú kérdéseit és követelményeit jól meghatározták. Ez egy pozitív fejlemény, amely arra utalhat, hogy a prototípus fejlesztése és a tényleges megállapodás közötti átmenet gyorsan megvalósulhat. A korszerűsítés elégé égető kérdés, mivel a lengyel BMP-1 IFV-k üzembe helyezésük óta nem hajtottak végre korszerűsítési programokat, így képességeik nem felelnek meg a jelenlegi csatatér követelményeinek. Ennek ellenére a korszerűsítés csak egy hiánypótló megoldás, amelyre addig van "szükség", amíg a BMP-1-t teljes egészében a Borsuk IFV fel nem váltja. Ez azonban még több évig is eltarthat, a Borsuk sorozatgyártásának megkezdését követően..
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
17 109
55 786
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
31 451
60 031
113
A pandémia ellenére is a legfőbb katonai prioritások maradnak: Harpia, Wisła, Narew, Orka és még néhány program...

Mivel a lengyel védelmi minisztérium költségvetését 3 milliárd zlotyval növelték, a védelmi kiadások még soha nem voltak ilyen magasak. A jelenlegi költségvetés 33% -át a fejlesztésre összpontosító úgynevezett tárgyi kiadásokra irányozták elő. Jövőre annak ellenére, hogy az elemző dokumentumok az új valóságot felvették az egyenletbe, a költségvetés magas szintje, a GDP 2,2% -a lesz. Nem látok komoly fenyegetést a legfontosabb modernizációs programok végrehajtására nézve. Sem a Harpia kapcsán, sem más programok esetében. A lengyel gazdaság a kormány által elfogadott észzerű politikának köszönhetően viszonylag jó állapotban van. És ha a helyzet tavaszig tart,akkor fenntartanánk a feltételezett növekedési ütemet a fegyveres erők fejlesztése és modernizációja terén.

...

Nyilvánvalóan figyeltük a hegyi karabahi konfliktust - mind a politika vonatkozásában, mind az operatív dimenzión belül. Az UAV-ok széles körű foglalkoztatásának két oldala van. Az első ezek támadásából fakadó előnyökből származik, míg a második a védelmi képességekre utal. Mindkét szempontot elemezzük, és úgy gondolom, hogy ez bizonyos működési kiigazítást eredményezne. A pilóta nélküli rendszerek a lengyel katonai egységek leltárának és a modernizációs terveknek állandó részét képezik. Jelenleg működtetünk néhány UAV-t - például a FlyEye-t, vagy hamarosan az Orlik UAV-ot. Mindkettő Lengyelországban készült. A mini-UAV - Wizjer és Ważka, a közepes hatótávolságú UAV - Gryf és a taktikai VTOL UAV - Albatros beszerzése mind a jövő tervének része. Következő,az operatív MALE UAV akvizíció elindítását tervezzük, Zefir néven. Érdemes megemlíteni azokat a beszélgetéseket is, amelyeken részt veszünk a „Hűséges szárnyasok” program keretében. Feltételezi, hogy az UAV-kat az 5. generációs MRCA - az F-35-esek - közvetlen támogatására használják fel, amelyeket nemrégiben szereztek be a lengyel légierő számára.
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány and SilvioD
T

Törölt tag 1586

Guest
A Lengyelek épp most kapják meg a Patriotokat és a majdani rövid / közép hatótávúlságú SAM rakétáikat (várhatóan a CAMM lesz az) hálózatba szervezni hivatott C2 renszerük - IBCS-t (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System) - első hardware elemeit (konkrétan a konténerizált parancsnoki kabinokat)
Northrop_Grumman_takes_delivery_of_shelters_to_outfit_Missile_Defense_Battle_Command_System_for_Poland_925_001.jpg

https://www.armyrecognition.com/def...defense_battle_command_system_for_poland.html
Az IBCS az eddigi teszteken elég jól szerepelt. Hálózatba gyúrva Patriot, Sentinel radarokat, PAC 3 rakétákat és átjátszó relé állomásokat, már sikerült vele lelőni alacsonyan takarásban közeledő CM célokat.
Szállítás közben meg telepítve majd ilyen lesz
ibcs-770x385@2x.jpg

ibcs-2-875x1024.jpg

US-Army-NG-14thAUg.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
31 451
60 031
113
Program summarization of United States Government Foreign Military Sales:


2016
2017
2018
2019
2020
Croatia
$31,671,492
$ 7,678,053
$ 6,131,175
$ 3,425,044
$85,068,480
Czech
$ 17,459,266
$ 5,633,572
$ 13,981,439
$ 72,714,513
$663,996,456
Hungary
$ 8,830,903
$ 4,766,027
$ 5,021,400
$13,062,315
$13,569,714
Poland
$ 55,739,166
$508,894,394
$4,897,048,529
$673,494,610
$4,709,501,241
Romania
$129,630,149
$ 74,967,532
$1,187,680,019
$1,099,098,764
$768,210,944
Slovakia
$2,774,766
$8,443,538
$519,483
$1,881,342,035
$11,854,243

Összesen:~134 millió~774 millió~45 millió~10845 millió~ 3260 millió~ 1905 millió


A fenti időszakban ezek voltak a nagyobb amerikai jóváhagyások Lengyelország részére:

2020 March 4 - Poland – 180 Javelin Missile and Command Launch Unit - 100 millió USD

2019 September 10 - Poland – 32 F-35 Joint Strike Fighter Aircraft - 6500 millió USD

2018 November 29 - Poland – 20 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) and Related Support and Equipment - 665 millió USD

2017 Dec. 19 - Poland – F-16 Follow-on Support - 200 millió USD

2017 Nov. 28 - Poland – 16 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) - 250 millió USD

2016 Nov. 28 - Poland – 70 JASSM-ER with Support - 200 millió USD

2017 Nov. 28 - Poland – 150 AIM-120C-7 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM) - 250 millió USD

2017 Nov. 17 - Poland – Integrated Air and Missile Defense (IAMD) Battle Command System (IBCS)-enabled Patriot Configuration-3+ with Modernized Sensors and Components - 10500 millió USD

Ez így összesen: 18665 millió USD


De ezek csak jóváhagyások. Nem tudjuk, hogy végül mennyiért rendeltek és mit.
Itt is az látszik, hogy a jóváhagyott dolgok összértéke sokkal nagyobb, mint ami a táblázatban szerepel.
Ez alapján inkább a tényleges szerződéskötési értéknek tűnnek a táblázatban szereplő adtok. (És/vagy részarányos fizetésnek.)


2016 előtti jóváhagyások voltak:

2014 Sep 19 - Poland - 40 Joint Air-to-Surface Standoff Missiles and F-16 Operational Flight Plan Upgrade - 500 millió USD

2012 July 12 - Poland – Ground Controlled Approach Radar Systems - 200 millió USD

2012 Feb 3 - Poland – F-16 Follow-On Support and Additional Munitions - 447 millió USD