[BIZTPOL] Jemen

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 977
30 821
113
Mégiscsak tudja az Iráni Forradalmi Gárda a houtikat támogatni?
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 229
3 605
113
https://www.portfolio.hu/global/202...adihajokat-kuld-a-voros-tengerre-az-eu-663449
"A Politico értesülései szerint zöld utat kapott az Európai Unió azon terve, melynek értelmében egy többnemzetiségű misszió keretében hadihajókat küldenének a Vörös-tengerre."

Végre az EU vízfejnek is leesett, hogy ez a helyzet nem tesz jót az amúgy is negatív spirálban lévő EU-s gazdaságnak és tenni kellene valamit...Komolyan mondom ennél még az entek-tanácsa is gyorsabban döntött Középföldén, hogy hadba vonuljanak Szarumán ellen mert az kiírtotta az erdejüket...elképesztő ez az életképtelen brüsszeli bagázs.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 996
113
https://www.portfolio.hu/global/202...adihajokat-kuld-a-voros-tengerre-az-eu-663449
"A Politico értesülései szerint zöld utat kapott az Európai Unió azon terve, melynek értelmében egy többnemzetiségű misszió keretében hadihajókat küldenének a Vörös-tengerre."

Végre az EU vízfejnek is leesett, hogy ez a helyzet nem tesz jót az amúgy is negatív spirálban lévő EU-s gazdaságnak és tenni kellene valamit...Komolyan mondom ennél még az entek-tanácsa is gyorsabban döntött Középföldén, hogy hadba vonuljanak Szarumán ellen mert az kiírtotta az erdejüket...elképesztő ez az életképtelen brüsszeli bagázs.
másfél hónap 3 hajót összekaparni gratulálok. a döntés elhúzódása amiről írtál csak hab a tortán. kiváncsi leszek oda e érnek és ha igen akkor mikor vállnak harcképtelenné mert elfogy a nafta és kényes a hajtómű ezért nem tankolható bármi vagy elfogy a lőszer vagy kiderül hogy ami hajókat küldenek teljesen alkalmatlanok lessznek a feladatok ellátására.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 218
20 294
113
Hitelesség, megbízhatóság, szavahihetőség. :)

Tárgy: Genco Picardy amcsi teherhajó

- tegnap: robbanószert hordozó drón csapódott egy teherhajónak az Ádeni-öbölben, a hajó kapitánya tűzről is beszámolt, amelyet időközben sikerült eloltani, a hajó és legénysége biztonságban van, és halad tovább következő úti célja felé, tette hozzá az UKMTO

- ma: az indiai haditengerészet jelentette be, a Genco Picardy legénységét kimentették és egyik hajójuk fedélzetére vették.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 970
66 137
113
Újabb USA hajót támadtak meg, Chem Ranger tanker.

 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 229
3 605
113
https://www.portfolio.hu/global/202...tt-ki-amerika-14-celpontot-ert-tamadas-663681
"Tomahawk-rakétákat lőtt ki az Egyesült Államok Jemen Hudajda, Taiz, Damár, al-Bajda és Szaáda régióira – jelentik helyi források. Az Egyesült Államok elismerte a támadást: jelentésük szerint húszi rakétakilövő állásokat bombáztak, összesen 14 helyen."
Nem ma, hanem tegnap azaz 18-án hajnalban történt...
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Látom vannak itt olyanok, akik annak örülnek, hogy az EU országait épp most vonják be egy közel-keleti háborúba, amin az EU csak veszíthet.

Az EU elszigetelésének és háborúba küldésének első fázisa az ukrán balhé. Ezzel sikerült az EU-t legnagyobb részben elszigetelni az olcsó orosz nyersanyagoktól, energiahordozóktól, az orosz piactól. De facto bevonták az EU országainak többségét egy Oroszország elleni háborúba. Mellesleg keresztbe tettek a kínai áruk szárazföldi szállításának Ukrajnán keresztül és amilyen mértékben a határzár a kínai szállítást is érinti, olyan mértékben Lengyelországon, Finnországon, a balti országokon keresztül.

Második fázisként beindult a közel-keleti balhé. Előre látható volt, hogy ha Izrael népirtást és etnikai tisztogatást rendez Gázában, az iszlám országok, csoportok válaszlépéseit fogja kiváltani. Az Izraelt amúgy is rühellő huszik egy idő után elkezdték rakétázni az izraeli érdekeltségű, illetve Izraelbe tartó, onnan jövő hajókat. Már ez is 70%-kal csökkentette a vörös-tengeri szállítási útvonal forgalmát. Lett volna két olyan megoldás, ami nem eszkalációval jár:
  • Az egyik, hogy ráveszik Izraelt a népirtás abbahagyására és nem pedig minden eszközzel támogatják. A huszik ezért kezdték lőni a hajókat. Ha a népirtás abbamarad, azért cserébe minden valószínűség szerint abbahagyták volna a hajók lövését.
  • A másik hogy a szállítmányozók hallgatólagosan engednek a husziknak és a vörös tengeren közlekedő hajóik elkerülik az izraeli kikötőket és Izraelnek nem, vagy legfeljebb csak Afrika megkerülésével szállítanak. A huszik lényegében ezt akarták elérni, egy kikényszerített kvázi embergót (legalábbis a vörös-tengeri szállítási útvonalon) Izrael ellen. Nem szép dolog az embargó kikényszerítés, de a jenkik, és korábban az angolok számtanszor, sok országal, sőt nem egy esetben az egész kontinentális európával szemben ezt csinálták. A huszik csak tanultak a nagy sátán módszereiből. De ehhez a szállítmányozóknak a zsidó érdekérvényesítéssel kellett volna szembeszállni, amit nem tettek meg. Maradt tehát Afrika megkerülése.
Ennek a fő vesztese az EU, hiszen a jórészt kiesett orosz nyersanyagok, energiahordozók és piac után most a kínai, japán, koreai, indiai, egyéb dél- és kelet-ázsiai termékek szállítása lecsökken, megdrágul és persze a közel-keleti olajé és LNG-é is. Fordított irányba pedig az EU termékei is nehezebben jutnak el ezekre a piacokra. A másik vesztes a dél- és kelet-ázsiai országok, legnagyobb részben Kína.

De ezzel még nem teljes az elszigetelés és szembe állítás. Ezért a jenkik és a jenki tagállamként viselkedő angolok rakétázgatnak egy kicsit. Epp csak anyira, hogy a huszik immár ne csak az izraellel valamilyen módon kapcsolatba hozható hajókat lőjék, hanem a kínai és orosz hajókon kívül bármit. Illetve egyre nagyobb az esélye Irán bevonásának a konfliktusba, ami ha sikerül, akkor már Afrika megkerülésével sem fog kapni az EU a Perzsa-öbölből olajat és LNG-t és Kelet-Ázsia olaj és LNG ellátása is drasztikusan csökken. Természetesen ennek extrém árfelhajtó hatásával együtt.

Ha esetleg nem jönne össze a Perzsa-öböl elzárásával járó eszkaláció, akkor is megoldható az EU leválasztása az ottani olajról és LNG-ről, ha sikerül elérni egy arab/muszlim olajembargót azzal, hogy EU-s országok hadihajóit irányítják a vörös-tengerre (formális, vagy csak de facto amerikai/NATO parancsnokság alá vonva) és elérnik, hogy azok is közvetlen lövöldözésbe fogjanak a huszikkal és közvetlen Izrel támogatóként lépjenek fel. Esetleg kiterjesztik a balhét Libanon és Szíria irányába, csak hogy tovább dühítsék Iránt és az összes muszlimot. Irán önmagban el tudja zárni a Perzsa-öblöt. Főleg ha Iránt úgy megszankciózzák immár a huszik támogatására hivatkozva, hogy most már elállják az iráni olajszállítás útját az Indiai-óceánon Kelet-Ászia felé is. Akkor Iránnak sem lesz többé vesztenivalója azzal, hogy lezárja a Perzsa-öblöt. Közben hergelik Egyiptomot azzal, hogy a zsidók rájuk tolják a gázai palesztinokat. Azzal is, hogy a Szuezi-csatorna bevételei túlnyomó részben kiesnek a lecsökkent forgalom miatt. Meg azzal is, hogy a NATO hajók úgy lövöldöznek a Vörös-tengeren, mintha a saját beltengerük lenne.

Meg ha az EU-s országok hajói elkezdenek lövöldözni a huszikra, akkor saját jogon harcolják ki, hogy a huszik lőjenek a hajóikra azután is, hogy a gázai népirtás lezárul. Így lehet tartósabbá tenni a vörös-tengeri útvonal kvázi blokádját.

Na és ki az, aki be tudja tölteni az űrt és kielégíteni az EU kielégítetlenül maradt keresletét, persze sokkal magasabb áron és szépen megemelkedő zsarolási potenciál mellett? Ki az, akinek minden vágya, hogy a kínai áruszállítást is megakassza és Kínát is minél több országtól elszigetelje? Csak nem az, aki éppen lövöldöz és eszkalál?

De persze menjenek csak oda az EU-s országok hajói és lövöldözzenek. Mert az aztán mindent megold és milyen jó lesz az EU-nak! Erre tanít minket a történelem is. Lásd szuezi válság 1956-ban, Izrael, Anglia és Franciaország támadása Egyiptom ellen, amit katonailag megnyertek ugyan, de az arab olajembargó miatt visszakozni kényszerültek. Lásd a viszonylag rövid 1967-es olaj embargó a harmadik arab-izreali háború miatt. Lásd 1973-as olajembargó a negyedik arab-izreali háború miatt, ami már jó hosszan tartott. Lásd az 1979-es Iráni forradalom utáni olajválságot. Mind igen élvezetes volt Európa számára. Rendkívüli módon megéri az EU-nak a Közel-Keleten balhézni.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 388
31 707
113
Oroszok megtamadjak Ukrajnat,Hamasz népirtó terrortamadast csinal Izraelben,huszik támadják a kereskedelmi hajozast-es ezert az USA a felelős....
A Vilagegyetemnek lehet,hogy van hatara,de az emberi hulyesegnek biztossan nincs.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 496
55 703
113
Oroszok megtamadjak Ukrajnat,Hamasz népirtó terrortamadast csinal Izraelben,huszik támadják a kereskedelmi hajozast-es ezert az USA a felelős....
A Vilagegyetemnek lehet,hogy van hatara,de az emberi hulyesegnek biztossan nincs.

Már csak a kiváltó okokról kellene kicsit gondolkodnod, meg a kinek áll érdekében kérdésen és akkor talán kevesebb lenne a hülyeség a világegyetemben ;)