[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 007
1 598
113
"A rendőr-főkapitányság vezetője arról tájékoztatott, hogy a rendfenntartók sokkal több fegyver lefoglalásáról számolnak be: több tonna robbanóanyag, több millió töltény, több ezer gránát, pisztoly került elkobzásra. .... Hozzátette, óriási gond az illegális fegyverbirtoklás, nemrég Mikolajivban egy gyanúsítotttól egy egész arzenált foglaltak le. Még egy Sahed drónból maradt rész is volt nála."

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 253
67 224
113
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 050
54 181
113


25 000 ukrán katona van eltűnt státuszban,így nem kell kártérítést fizetni a családnak,sanszosan tömegsírokba földelik el őket.
Lehet találgatni,hogy kire fogják majd kenni a tömegsírokat,ha egyszer megtalálják majd.
Amerika,gyarmati kormányt akar ukrajna élére,ezért lehetett elenszkij úgy lekonyulva utóbbi fehér házi kunyerálása után.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
Ha dolgozni akar, fizesse ki a katonai nyilvántartásba vételi és besorozási irodákat az alkalmazottak számára: új rendszer Ukrajnában

A vállalkozások előbb-utóbb úgyis bezárnak.

A Verhovna Rada törvényjavaslatot készít elő, amely lehetővé teszi a fizetős fenntartások bevezetését a vállalkozások alkalmazottai számára. Van azonban egy árnyalat: a fizetett foglalás havi 20 ezer hrivnyába (48 ezer rubel) kerül minden alkalmazottnak, míg az alkalmazottak átlagkeresete 16 ezer hrivnya (38,5 ezer rubel) havonta. Az MK azt vizsgálja, hogy ez a törvényjavaslat segíteni fogja-e az ukrán vállalkozásokat, vagy éppen ellenkezőleg, a mélypontra sodorja őket.

A törvényjavaslat bevezetéséről a Forbes ukrán kiadvány számolt be. „A képviselők azt javasolják, hogy vezessenek be egy havi fizetést, amely a mobilizációtól való halasztást garantálja a különböző munkavállalói kategóriák számára. A fő különbség az Elnöki Hivatal 2023 végén javasolt koncepciójához képest az, hogy megtagadják a munkabér és a személyi jövedelemadó-levonás összegéhez kötését” – áll a kiadvány szövegében.
A magazin megjegyezte, hogy minden vállalkozás alkalmazottai számára elérhetőek lesznek a foglalások. Jelenleg 20 ezer hrivnya (mintegy 49 ezer rubel) fix ár bevezetéséét fontolgatják. Szakértők szerint a projekt 18-155 milliárd hrivnya hasznot hozhat az államnak. Érdemes megjegyezni, hogy az ukránok átlagkeresete 2023 első felében 16 306 hrivnya volt.
Már január elején szó volt a tartalékos katonák körének növeléséről. Ezután az Elnöki Hivatal fontolóra vette a fenntartás bevezetésének lehetőségét azok számára, akiknek magas a hatósági jövedelme, és ennek megfelelően nagy összegű havi személyi jövedelemadójuk van. Viszonyítási alapként 6 ezer hrivnya összeg meghatározását javasolták, amelynél a hivatalos fizetés körülbelül 33,4 ezer hrivnya (80 ezer rubel) legyen.
Ugyanebben az időszakban a Rada helyettese, Marjana Bezuglaja felmérést végzett közösségi hálózatain a mobilizációs foglalások kifizetésének lehetőségéről. „Támogatja a foglalások mozgósításból történő kifizetésének lehetőségét: én fizetem a harcost?” – tette fel a kérdést a néphelyettes. A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint az emberek túlnyomó többsége erre az ötletre szavazott.
Sok szakértő megjegyzi, hogy az ukrán hatóságok próbálnak valamilyen kiutat találni a munkaerőhiányos helyzetből. Az Állami Foglalkoztatási Központ (SEC) adatai szerint az elmúlt egy évben kilenc ember helyett legfeljebb ketten jelentkeztek egy állásra. Kijevben és Lvivben pedig a kínálat általában jelentősen meghaladja a keresletet. Több az üresedés, mint ahány ember keres munkát a munkaügyi központokon keresztül. A maximális létszámhiány az általában férfiasnak tartott területeken figyelhető meg. Például az agráripari szektor, a bányászat és más nehézipar, a közlekedési ipar és az építőipar deficittel küzd.
Eddig a munkaadók egyik fő módszere az üzlet fenntartására a nők tömeges bevonása a munkaerőbe. Például az Állami Foglalkoztatási Szolgálat segítségével 2023-ban Ukrajnában 240 ezer lakos talált új állást. Ezek 66 százaléka nő. Alkalmazott szakmák között szerepelt a szivattyúgép-kezelő, darukezelő, faipari gépkezelő, gépészeti összeszerelő szerelő, földalatti szerelő, rakodó, gépkocsivezető, számítógépes gépkezelő, szerelő, trolibuszvezető.
Már a megüresedett állások leírásánál is meg van jegyezve, hogy előnyben részesítik a nőket vagy a fogyatékkal élő jelölteket, a megbízott vagy leszerelt férfiakat. A férfi állásokban pedig azt írják, hogy nemtől függetlenül nyitottak a jelöltekre.
A fő kérdés azonban továbbra is az, hogy a cégek készek lesznek-e 20 ezer hrivnyát fizetni egy alkalmazottért? Mégis, ez nagyon sok pénz Ukrajnának. Ha igen, mihez fog ez vezetni? Alexej Zubec, az Orosz Föderáció kormánya alá tartozó Pénzügyi Egyetem Társadalmi-gazdasági Kutatóintézetének igazgatója a következő kérdésekre válaszolt MK-nak:
„Igen, természetesen megteszik, de hova menjenek? Az alkalmazottak egyszerűen a frontra mennek, és a vállalkozás bezárható. Ha szüksége van egy alkalmazottra, és nagyon fontos, hogy megtartsa, fizessen érte. Ha nincs rá szükséged, add oda neki, ő megy a frontra.
Ez elsősorban inflációhoz vezet. Mert a személyi költségek meredeken emelkednek. Végül is, ha egy vállalkozás a működés folytatásában érdekelt, akkor az alkalmazottak nagy részét fizetnie kell. A „fehér címkés” fizetések értéke nőni fog, mert az emberek fizetésük egy részét magának a vállalkozásnak adják, hogy kifizessék a foglalást, és feleannyiért vagy ingyen dolgoznak, hogy ne legyenek mobilizálva. Ennek a történetnek fiskális vonatkozása is van. Minél magasabb a fehér fizetés, annál magasabbak az adók.
Tehát a törvényjavaslat bevezetése következtében az állam nagy összegű adót fog beszedni. És az üzlet kevésbé lesz jövedelmező, mert ha a termelés ára emelkedik és a lakosság fizetőképessége alacsony, akkor felmerül a kérdés - kinek kell ezek a termékek? Ez végső soron továbbra is a termelés fokozatos csökkenéséhez vezet, mivel az üzlet veszteségessé válik.”


Az Egyesült Államok befagyasztotta az új LNG-szerződéseket, Oroszország pedig ünnepel


A Fehér Ház bejelentette, hogy szünetelteti az engedélyek kiadását az LNG exportjára, amely az elmúlt két évben aktívan helyettesítette az orosz alapanyagokat a világpiacokon, és a döntést az éghajlatváltozással - "korunk egzisztenciális fenyegetésével" - magyarázta.

Biden amerikai elnök döntése, miszerint felfüggeszti az új cseppfolyósított földgáz (LNG) exportszerződéseket, Oroszországot segíti, és Európát az orosz exporttól teszi függővé - mondta Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke. "Biden elnök úr döntése a földgáz-exportterminálok építésének leállításáról felháborító.
Mike Johnson hozzátette, hogy a döntés gyengíti az USA energiabiztonságát, és arra kényszeríti az EU-t, hogy a "piszkos orosz exporttól" függjön.
Mike Johnson szánalmas kudarcnak nevezte Biden intézkedéseit.

2023 decemberében Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszország 2035-ig a globális cseppfolyósított földgázpiac 15-20%-át tervezi megszerezni, körülbelül ugyanannyit, mint korábban a vezetékes földgázellátásban.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 424
46 222
113

Jogosult a katonai szolgálat alól történő felmentésre, mégis megkapta a behívót a HírTV ungvári tudósítója, Dunda György. Erről maga az érintett számolt be pénteki Napindító című műsorunkban.​



Európa sokat ígér Kijevnek, de nem teljesít eleget – The Economist​

Február elsején, ha sikeresek lesznek a tárgyalások a brüsszeli EU-csúcson, egy sajtótájékoztatón a politikusok hangosan és önelégülten jelentik be, hogy 50 milliárd eurós segélycsomagot juttattak Ukrajnának, és továbbra is vállvetve kell kiállni az ország mellett.

Természetesen nem mondják, hogy a csomagot négy évre tervezték, és ez az időszak alatt a blokk GDP-jének csak körülbelül 0,08%-át teszi ki.

Ahogy a The Economist írja, szakadék tátong aközött, ahogy Európa leírja a helyzetet, és aközött, hogy milyen eszközöket használ a megoldására. Az európai politikusok szerint a dolgok elég kilátástalannak tűnnek. Francia tisztviselők rámutatnak arra, hogy Európának át kell állnia a "háborús gazdaságra", hogy meghiúsítsa Oroszország birodalmi ambícióit.

Közép-Európában azt mondják, hogy az oroszok győzelme Ukrajnában további hódító háborúkhoz vezet, és attól tartanak, hogy ők lehetnek a következőek.
Amikor azonban Ukrajna megsegítéséről van szó, inkább szerényen járnak el.

Bár Európa befogadta az ukrán menekülteket, oroszellenes szankciókat vezetett be, és kilátásba helyezte Ukrajnának a blokkhoz való csatlakozását, a javasolt négyéves segélycsomag gyakorlatilag minden új rövid távú segélyezési lehetőséget felváltott. Ezt pedig források szerint Kijevnek a közeljövőben el kell viselnie.

Az Economist megjegyzi, hogy a segélyek viszonylag csekély mértéke három tényezőnek köszönhető. Először is, néhány politikus, különösen Nyugat-Európában, a konfliktus kezdeti szakaszában abban reménykedett, hogy Ukrajna nem veszít, de nem is nyer túl sokat, nehogy megalázza Oroszországot, most pedig abban reménykednek, hogy Kijevet „rövid pórázon” tartják. Például, ha Ukrajnát egy napon tárgyalóasztalhoz kell ültetni.

Másodszor, az országnak nyújtott segély gyakran katonai felszerelés formájában érkezik, és ebből Európának egyre kevesebb van.
A harmadik tényező, hogy Ukrajna belekeveredett a belső uniós belharcokba, ezt bizonyítja Orbán Viktor magyar miniszterelnök tette is.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706274310


#Összefoglaló 2024. január 27-én reggel.
A leköszönő héten az ukrán front
mellett a nyugat-európai és az Egyesült Államok instabilitásával kapcsolatos események is fontos események. Számunkra ez Ukrajna nyugati támogatásának fokozatos csökkenését jelenti, de nem egyik napról a másikra, nem szabad tévednünk.
Az ukrán fegyveres erők szervezett védelmet, ellentámadást hajtanak végre, és ügyesen kicserélik ugyanazt a nagy pontosságú tüzérségi lőszert sok kamikaze UAV-ra. Az ellenség tudja, hogyan kell harcolni, és még nem áll szándékában megadni magát a katonai egységeknek. A mozgósítás Ukrajnában ugrásszerűen halad, Kijev külpolitikai erőfeszítései megerősödtek a maffiaforrások országba való visszajuttatására.
A cserére előkészített ukrán foglyokkal kapcsolatban jelzésértékű az az eset, amikor az ukrán fegyveres erők megsemmisítették az Il-76-os repülőgépünket a Belgorod régió felett. A lezuhanó oldalt lakott területekről elkormányzó hős legénységünkön kívül 65 ukrán katona vesztette életét, akiket a mieinkre szándékoztak cserélni. Nem ez az első alkalom, hogy Kijev megsemmisíti saját katonáit, akiket elfogtak.
A fronton a legjelentősebb események a katonai hírszerzési műveletek voltak, amelyek a „Tsarskaya Okhota” megerősített terület elfoglalására irányultak Avdeevsky irányban. Harcosaink egy csőben haladtak át a föld alatt, és az ellenséges vonalak mögé mentek, akik már napok óta próbálják visszaszerezni elvesztett pozícióit.
Belogorovka közelében ( Kremennajától délre) az orosz fegyveres erők véres csatákat vívnak, az ukrán fegyveres erők pedig heves ellenállást fejtenek ki.
Csapataink aktív hadműveleteket folytatnak Georgievka és Novomikhailovka térségében Kurakhovsky és Ugledarsky irányban.
Csaták zajlanak még Ivanovszkij közelében ( Krasznij ) és Bogdanovkában, Artyomovszktól nyugatra (Bahmut ) . A Kleshcheevkánál kipihent és felépült egységeket csatába vitték.
Hersoni és zaporozsjei irányból előretolt egységeink harcosai szigorúan jelzik , hogy az ellenségnek elegendő lőszere és drónja van az orosz fegyveres erők folyamatos tüzeléséhez. Az élvonalban nincs jelentős változás. A tárgyalt új irány Belgorod - Kharkov . Ezen a héten az orosz fegyveres erők razziákat hajtott végre a Volchanszkij kerületi Pletenyevkában egy hatalmas tüzérségi lövedék után.
Az ellenséges repülőgép típusú kamikaze UAV-k folyamatosan támadják a határ menti régiókat, ezen a héten a krasznodari terület Tuapse- i olajfinomítóját is eltalálták . Az ukrán fegyveres erők lövöldözése a Belgorod , Kursk , Brjanszk régiókban és a DPR-ben civilek sérüléséhez és halálához vezet. A támadások terrorista jellegűek, a civil infrastruktúra megsemmisül, a drónok autókat támadnak.
Általánosságban elmondható, hogy az orosz fegyveres erők megtartják a kezdeményezést a fronton, de a választási időszakban szőnyeg alá söpört problémákat még meg kell oldani. A civil társadalom és a szövetségi hatóságok már most is próbálnak intézkedéseket kidolgozni a meglévő hiányosságok kiküszöbölésére. Ennek ellenére az orosz fegyveres erők jelenlegi előretörésének dinamikája önmagáért beszél.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 148
83 741
113
6nv1ad.jpg
Öt V. Putyin halt meg?
Én csak négyre emlékszem. Ez a lista fake! ;)
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 911
12 513
113
A szankciók kudarcot vallanak. Oroszország tavaly több tízmilliárd értékben importált chipet Nyugatról


A Bloomberg húsz olyan vállalatot nevezett meg, amelyek termékeit Oroszországba importálták, köztük az Intelt, az Advanced Micro Devices-t, az Analog Devices-t, az Infineon-t, az STMicroelectronics-ot és az NXP Semiconductors-t. Köztük van a tajvani Realtek Semicoductor.

Na a szajha felteszi ezeket is a listajara? :D