Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

N
Akkor ez egy semmire sem jó valami. Versenypickup. Vagy a plató felesleges, vagy a 875 lóerő.
Nanananana!
A stadium super truck versenysorozat már smafu?
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Villamos temető, Kalifornia, 1956.

A 20. század elejére az Egyesült Államokban szinte minden 2500 főt meghaladó lakosú település saját elektromos útrendszerrel rendelkezett, emellett a villamosvonalak rengeteg várost kötöttek össze egymással. A leghosszabb összefüggő útvonal több mint 1500 kilométer volt, a helyközi vonatok átlagsebessége pedig elérte a 130 km/h-t.

Bradford Snell szenátusi jogtanácsos 1974-es jelentése bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy 1936 és 1950 között a General Motors a Firestone Tire-rel, a Standard Oil of California és a Phillips Petroleummal együtt shell holdingtársaságokat hozott létre, amelyeken keresztül villamosvonalakat vásároltak fel és felszámoltak.

Ennek eredményeként a villamosokat fokozatosan felváltották a büdös, lassú buszok. Ezeknek a buszoknak a gyártója ugyanaz a General Motors volt. Nos, a kényelmetlen menetrend, a szűk és fülledt belső terek arra kényszerítették a fizetőképes polgárokat, hogy személy gépkocsikat vásároljanak a General Motorstól.

Villamos temető, Kalifornia, 1956.

A 20. század elejére az Egyesült Államokban szinte minden 2500 főt meghaladó lakosú település saját elektromos útrendszerrel rendelkezett, emellett a villamosvonalak rengeteg várost kötöttek össze egymással. A leghosszabb összefüggő útvonal több mint 1500 kilométer volt, a helyközi vonatok átlagsebessége pedig elérte a 130 km/h-t.

Bradford Snell szenátusi jogtanácsos 1974-es jelentése bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy 1936 és 1950 között a General Motors a Firestone Tire-rel, a Standard Oil of California és a Phillips Petroleummal együtt shell holdingtársaságokat hozott létre, amelyeken keresztül villamosvonalakat vásároltak fel és felszámoltak.

Ennek eredményeként a villamosokat fokozatosan felváltották a büdös, lassú buszok. Ezeknek a buszoknak a gyártója ugyanaz a General Motors volt. Nos, a kényelmetlen menetrend, a szűk és fülledt belső terek arra kényszerítették a fizetőképes polgárokat, hogy személy gépkocsikat vásároljanak a General Motorstól.
Nem mintha mentesítené őket (hiszen a villamos, vonatközlekedés maradhatott volna az ezen vonalakat kiváltó buszok helyett), de az ármánykodásuk találkozott a népek - ott pl. helyzetbe hozott - igényeivel.
Amikor középsulis voltam, akkor még Miskolcon az egyik tsz-nek a város határában volt egy "telephelye", ahonnan indultak fuvarozni a városba - lovaskocsikkal! (Engem meg ölt meg az ideg, mert mindig a városi busz együtt bóklásztak a külső sávban).
A képen a Sajó keleti, a főút északi oldalán a lovaskocsikkal teli telephely:

Ahogy a Miskolc melletti alvóvárosban is még volt jó pár lovas kocsis.

Meg az is busszal járt dolgozni, akinek volt kocsija.
Még ha vezető beosztású is volt.
A 90-es évek elején az akkori munkahelyem (kórház) orvosai, de még osztályvezető főorvosai is rendre busszal jártak dolgozni.
De még mi sofőrök is...
Amikor kezdtek lecserélődni a KGST autók, akkor kezdtek az orvosok is autóval járni dolgozni.

Tehát az ár/költségarányok változása, a tömegközlekedés színvonala/ára, az egyéni közlekedés megbízhatósága/ára, ezek változásai is kellettek az egyéni közlekedés váltásra.

Pedig igény/vágy volt már rá jóval korábban is - ahogy a lovaskocsi fuvarozásról a furgonokra váltásra...

160-al közlekedő gyorsvasút? hát, nekünk ez jár.
13 óra? 4 határátmenettel 1500 kilométeren, mikor a max sebesség 160? (tudom,Szerbiában 200, görögöknél is 200, én nem tudok róla hogy menne is annyival vonat arra)
És hát nézzük meg, hogy a szerbek 230 km-t építenek 2,7 milliárdért, mi meg 154 km-t 2 milliárdért (ami hízik mint a disznó, és még nincsen vége).

• Tetszik
Reactions: tonyo
160-al közlekedő gyorsvasút? hát, nekünk ez jár.
13 óra? 4 határátmenettel 1500 kilométeren, mikor a max sebesség 160? (tudom,Szerbiában 200, görögöknél is 200, én nem tudok róla hogy menne is annyival vonat arra)
És hát nézzük meg, hogy a szerbek 230 km-t építenek 2,7 milliárdért, mi meg 154 km-t 2 milliárdért (ami hízik mint a disznó, és még nincsen vége).
Éjszakai vonatként nem lenne rossz egyébként.

Meg az is busszal járt dolgozni, akinek volt kocsija.
Még ha vezető beosztású is volt.
A 90-es évek elején az akkori munkahelyem (kórház) orvosai, de még osztályvezető főorvosai is rendre busszal jártak dolgozni.
De még mi sofőrök is...
Amikor kezdtek lecserélődni a KGST autók, akkor kezdtek az orvosok is autóval járni dolgozni.

A 80-as évek első felében-közepén gyerekként még csíkosgatyás főtisztet is láttam BKV buszon... alest meg bármelyik reggel, egyenruhában, a tiszti lakótelepről azzal jártak be.

Viccesek voltak még a "Katonai Elhárítás" feliratú 1600-as és kocka ladák, ilyenek is hordtak egy-egy nagyembert (a "Katonai Rendészet"-eseken kívül). Nagyon titkos szolgálat lehetett.

Említettem az M30-as új szakaszának lezárását.

Szombaton zárták le, még péntek délután, munka után tettünk rajta egy kört oda-vissza Miskolc-Szikszó között.
A párom is készített videót kézből - ugyanilyen eredménnyel. (csak még az életbe nem raktam fel videót a youtube-ra, úgyhogy nem is kínlódtam vele)
A videó nem adja vissza azt, hogy mekkorát "nyekken" az autó - 60 kilométeres sebességgel!
Nézzétek meg a szalagkorlátok vonalát a két oldalon!

A videón látszik a piros épületkomplexum, ami a Hell/Xixo gyára.
(Azt is megmutatnám, hogy hol lakik Miskolctapolcán a tulaj, de nem sok látszik a kerítés meg a homályosítás miatt)
A gyár előtt van a 3-as főút.
Amikor építették az autópályát, s Szikszó felől nézegettem fel az elég meredek domb oldalára, ahol addigi szőlőültetvények helyén készült a pálya földmunkája, rendszeresen poénkodtam az utasaimmal, hogy ha ez egyszer megcsúszna...
S közben rendre arra a részre néztem, ahol ez a csúszás/suvadás megtörtént:eek:
Erre hamis tanúim vannak!:hadonaszos:

Viccet félretéve, laikusként lenyűgözött, hogy mennyire át kellett szabni a domboldalt, hogy egy autópályának alkalmas talajszerkezetet készíthessenek.
...hát...nem jött össze...

Most nézzem; már ekkor is látszott!:eek:

Említettem az M30-as új szakaszának lezárását.

Szombaton zárták le, még péntek délután, munka után tettünk rajta egy kört oda-vissza Miskolc-Szikszó között.
A párom is készített videót kézből - ugyanilyen eredménnyel. (csak még az életbe nem raktam fel videót a youtube-ra, úgyhogy nem is kínlódtam vele)
A videó nem adja vissza azt, hogy mekkorát "nyekken" az autó - 60 kilométeres sebességgel!
Nézzétek meg a szalagkorlátok vonalát a két oldalon!

A videón látszik a piros épületkomplexum, ami a Hell/Xixo gyára.
(Azt is megmutatnám, hogy hol lakik Miskolctapolcán a tulaj, de nem sok látszik a kerítés meg a homályosítás miatt)
A gyár előtt van a 3-as főút.
Amikor építették az autópályát, s Szikszó felől nézegettem fel az elég meredek domb oldalára, ahol addigi szőlőültetvények helyén készült a pálya földmunkája, rendszeresen poénkodtam az utasaimmal, hogy ha ez egyszer megcsúszna...
S közben rendre arra a részre néztem, ahol ez a csúszás/suvadás megtörtént:eek:
Erre hamis tanúim vannak!:hadonaszos:

Viccet félretéve, laikusként lenyűgözött, hogy mennyire át kellett szabni a domboldalt, hogy egy autópályának alkalmas talajszerkezetet készíthessenek.
...hát...nem jött össze...

Most nézzem; már ekkor is látszott!:eek:

Elég érdekes számok:

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE0ZTc2NGIwNmVmNzRiYjM4ZDE5ODU1NWNkMDM5OTk0.jpg

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhZTRhNjZlNjU3MzQ2ZDU4NWFmODRhNzQ4ODExNWY5.webp

Tesla, Dacia, Volkswagen. Úgy látszik nincs igény a minőségi autókra Nyugat-Európában.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUzMzU0MzIwNjk0ODQ2YzZiMzUwOWFhOWVlZjcyMDg0.webp

Strukturálisan annyira nem rosszak, csak már a törésteszten is az elektronika számít.
Springről pl. elég rosszakat olvastam mindenhol, passzív védelemben is gagyi. Plusz vezettem is, úgy se volt lenyűgöző (lomha, városban is kellemetlenül/veszélyesen, ami különösen pillekönnyű elektromoshoz képest nagyon gáz).

Amire egyáltalán nem számítottunk az az, hogy Dacia Spring jobb eredményt ért el, mint a Zoe a törésteszten. A Springnek ugyanis csak sikerült összehoznia egy darab csillagot, de nem úszta meg a kritikákat sem:

"A törésteszteken nyújtott teljesítménye egyenesen problémás, a frontális ütközési tesztek során a vezető mellkasát és a hátsó utas fejét érintő életveszélyes sérüléseknek nagyon magas a kockázata, az oldalütközésnél pedig a mellkas védelme marginális. A közepes törésteljesítmény és a gyenge ütközéselkerülő technológia egycsillagos minősítést eredményez".

• Tetszik
Reactions: fip7
ha ekkora szórást mutat kis példányszámnál is a teszt, az se mutat jól a minőséget illetően.

Ugyanaz az akkupakkjuk? Strukturális elemként is funkcionál manapság.

Ugyanaz a kínai Renault gyár gyártja mindkettőt, csak EU-s piacra először Dacia márkanéven árulták, mivel tudták, hogy egy rakás szar, csak hát co2 kvóta.
Úgy látszik emiatt végül bevállalta a Renault is a hírnévrontást, mivel nyugaton nem nagyon kapkodtak a "román" EV után.

Ami miatt különösen vicces, hogy pár éve még itt linkelgették a Zoe-t, mint bezzeg villanyautót mert Indiában vmi 4,5 millió ft-nyi helyi valutáért árulták.

• Tetszik
Reactions: tonyo