P
Pogány
Guest
Hát ez az.Azt a zorosz teknőctankot is végsó soron rohamlövegként használják.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Hát ez az.Azt a zorosz teknőctankot is végsó soron rohamlövegként használják.
A PULS-t ilyen kiemelt célpontok kilövésére akarjuk venni, mint radar, légvédelem, ellenséges tüzérség...Amúgy, ha lenne normál mennyiségű sorozatvetőnk, háborúban, egy tűzszakaszt készen tartanék arra, hogy ha bekapcsol a radar (akár légvédelmi) és bemérik, azonnal küldjem a rakétákat.
Bocsánat, de Te idézett KBJ-t?Az "szagértő" már mondott olyan baromságokat mint az állat. Ezenkívül megegy full atlantista. A jó múltkor is bent volt a Hírtv-ben az egyik Láncreakcióban. Kusai (volt Pekingi nagykövet) úgy inasba rakta KBJ-t, hogy én szégyelltem magam. Öcsémmel napokig röhögtünk rajta. Egyszóval KBJ egy teljesen hiteltelen figura a számomra.Sajnos a realitás kicsit más. 150.000 fős haderővel lehet komolyabb, mélységi védvonalat kiépíteni, de hol van ez a haderő nekünk ??? Rajtunk kívül egyébként mindenki összezár, az oroszok ukrajnai akciója folytán. Most még erősseb a NATO köteléke mindenki számára a keleti térségben mint eddig bármikor volt. Mondhatnám, mindenki boldog, hogy benne van a szövetségben. De... Itt vagyunk mi, akik, vagy a hivatalos kormányzati propaganda, folyamatosan a szövetséget teszi mindenért felelőssé. Minden rossznak a nyugat az oka, meg hasonlók. Azonban mégsem lépünk ki, ahogy az EU-t sem hagyjuk el magunktól. Mert öngyilkosság lenne mindkettő. Tudja ezt a Viktor is, de valami kényszer folytán nyilvánosan meg nem ezt harsogja. Most épp megint választási kampány van. A facebook szintű része a jobboldali tábornak, orosz párti kommunikációt hall folyamatosan. Erre szocializálták. Kevesen vagyunk, akik több irányból tájékozódnak és nem feketének, vagy fehérnek látják a világot, kizárólag.
Egyébként ma reggel néztem épp az egyik podcast videóban, Kiss Benedek Józsefet, talán a Pirkadat lehetett ?Passz. Ő kicsit megfeledkezve magáról, Szíjjártót nyíltan az oroszok emberének nevezte, akiről ezt adott berkekben mindenki tudja is, hogy az.
Mondta ezt egy olyan szakértő, akit a Hír TV-be is rendszeresen behívnak, tehát nehéz lenne baloldalisággal megvádolni.
Inkább arra leszek majd kíváncsi, mikor szakad a táborunk és a pártunk, ha Viktor tovább feszíti a húrt, a nyugat ellenében.
Mert a jobb oldal egy jelentős része is nyugat NATO és EU párti. Aki megélte azt az időszakot, az senki nem akar itt újra orosz világot. Ez logikus. Az életnívóról nem is beszélve. Az meg nem is külpolitika alapvetően már.
Nem tudom ,mikor tegnap Viktor említette a NATO-tól való távolodás lehetőségét, akkor a nagyérdeműnek eszébe jut vajon, ha egyedül maradunk, akkor a GDP 2 % -nak még a duplája is lehet kevés lesz katonai kiadásokra ? Valamint a sorkatonai szolgálat aktiválása valóban realitás leshet ? Dehogyis tudja. Bocsánat hogy eltértem a topictól...
Pont ez a baj.2022 óta nem vettünk semmi jelentőset, mert a költségvetési hiány olimpia aranyérmére gyúrunk.
Amúgy meg nem a szárazföld a prioritás mostanság, hanem drónok, légierő és földi légvédelem - ilyen cuccokat veszünk.
Szárazföldi erőknek semmi újat nem jelentettek be szinte Lynx vásárlás óta...
Viszont lett azóta szerződve L-39NG, HERO, Skyranger, további Gripenek - drónok, légierő és földi légvédelem...
Kik?A PULS-t ilyen kiemelt célpontok kilövésére akarjuk venni, mint radar, légvédelem, ellenséges tüzérség...
Olyan sok radarja meg légvédelmi eszköze nem lesz az ellenségnek (még az oroszoknak sem), hogy ne jusson rá egy-két irányított rakéta...
Én ugyan nem.Folyamatosan hangoztatom,hogy mifelénk,ahol gyenge légierők és erős légvédelmek vannak,rendületlenül a tüzérség a csatatér királya.Én simán lehúztam volna a Lynx programot,ejtettem volna a Leót,tescogazdaságos programokkal pótolva őket-hogy a felszabaduló forrásokat a tüzérségi rendszerekre költhessem inkább.A tüzérséget is hányszor eltemették már a nagy technikai előrehaladásban.
Mióta a fedett tüzelőállás létezik,a tüzérség nem lehet meg célpontmeghatározó katonák és eszközök nélkül.Célkoordináták nélkül a legjobb tűzeszköz sem ér semmit.A tüzér felderítés/megfigyelés alapja mindig a speciálisan képzett felderítő katona volt
Kevésbé közismert,de a dronok elött az US Army iszonyat mennyiságű tüzérségi felderitő kisrepülőgépet és helikoptert használt.Az egész USA hadszervezetben több ilyen kis tüzérségi felderitő csötrögő volt,mint vadászgép.Vagy az angol-francia Gazella mint pct heli közismert,holott a legyártott példányok döntő többsége tüzérségi felderitő heliként szolgált.Megjelent a levegőből való tűzvezetés, már az I. vh-ban. A fejlődő csapatlégvédelem ezt a tevékenységet kiszorította. Megjegyzem, még a 90-es évek elején is gyakorolták a helikopterből való tűzvezetést
A fülelő örsök meg mégrégebben.Már a hidegháború elején megjelentek a hang és mozgócél felderítő lokátorok. Az MN-ben pl. a Sznar 10-es.
Ha megjelenik egy új kard,előbb utóbb megjelenik ellene egy új pajzs is.Nagyon hamar megjelentek az ellenük alkalmazható fegyverek, eljárások
Ukrajnában ez igaz is.Ukránoknak 50 éves konstrukciójú,náluk már tartalék állományba helyezett radarokat adott át a jenki.Persze már azért pár modernizáción átestek ezek a radarok,de akkor is velem közel egyidős lokátorok-és én már túl vagyok a fénykoromon.Tavalyi jelentés szerint a CB radarokat csak nagyon rövid ideig lehet bekapcsolni, és a mérési határuk végénél, mert nagyon hamar bemérik őket.
Ht-ban anno jelent meg egy irás az ADATS rendszerről.A végéböl idézek,úgy nagyjábol,értelem szerint (kikereshető az irás,HTt regi számai fent vannak a neten pdf formátumban)Egy amerikai tiszt tanulmányában olvastam, hogy olyan, mint egy világító izzó a sötétben
Nem védhetetlen, erről szólt a Szurovikin vonal, hasonló körülmények között, mint az Alföld. Természetes és mesterséges műszaki akadályok (robbanó és nem robbanó), erődítések rendszere. A drónok pont annyira segítik a támadó mint a védekező felet, nagy hangsúlyt kell fektetni az ellenük való védelemre, az elektronikai hadviselésre. Mivel a terep a gépesített, mozgó hadviselésre alkalmas a páncélelhárító képesség szintén hangsúlyos tényező. Nagyobb műszaki kapacitásra lenne szükség. Egyébként simán tudna megfelelő mennyiségű embert mozgósítani az ország (kb 2% bőven elég lenne a megfelelő rotációhoz).
A nem túl barátságos szomszédokkal szemben mi sem vagyunk túl barátságosak, pedig egy helyi, háborúból kimaradni szándékozó szövetséggel simán kiléphetnénk a NATO-ból és nem a nyugati vagy keleti hordák érdekeiért kellene megpusztulni.
Nem is fognak mindenoldalról megtamadni!A Szurovokin vonal más méretű országok és határokról szólt. Magyarország területe és határainak hossza alapján itt nem lehetne körbe Szurovokin vonalat építeni. Persze a gyakorlatban aligha lenne körbe-körbe védelemre szükség, de azért a helyzet reménytelenségét jól mutatja. Tehát nem pusztán az Alföld védelméről szól a dolog, hanem az egész ország védelméről körbe. És nem lehet kiépíteni semmi komoly védvonalat békeidőben, mert minek? Ha meg jön a háború az gyorsan jön. Egyszerűen kicsi az ország, nincs mélysége, nincs természetes védőfala sehol. Trianon eleve reménytelen helyzetbe helyezte az országot, egy védhetetlen országot csinált.
Egy irányból véd, mélysége van. Senki nem mondta, hogy körkörös. És pont nekünk jó, a legtöbb irányból. Sőt, szakaszonként kell kiépíteni, nem kellenek hozzá évek. Civil gépek bevonásával nagyon gyorsan megy . Minden szabályzat meg volt hozzá.A Szurovokin vonal más méretű országok és határokról szólt. Magyarország területe és határainak hossza alapján itt nem lehetne körbe Szurovokin vonalat építeni. Persze a gyakorlatban aligha lenne körbe-körbe védelemre szükség, de azért a helyzet reménytelenségét jól mutatja. Tehát nem pusztán az Alföld védelméről szól a dolog, hanem az egész ország védelméről körbe. És nem lehet kiépíteni semmi komoly védvonalat békeidőben, mert minek? Ha meg jön a háború az gyorsan jön. Egyszerűen kicsi az ország, nincs mélysége, nincs természetes védőfala sehol. Trianon eleve reménytelen helyzetbe helyezte az országot, egy védhetetlen országot csinált.
Szóval fogalmad sincs, hogy néz ki egy álló védelmi rendszer napjainkban. A Maginot vonalhoz hasonlítás erről árulkodik. Még a mozgó védelem és a támadó műveletek is tartalmaznak ilyen elemeket.Ki lehet épiteni egy Szurovikin 2.0 vonalat.
De ki fogja megszállni?Milyen felszereléssel?Milyen kiképzettséggel?Honnan lesz mögé a fedező mozgó haderő?
Maginot vonalat megkerülték.Meg át is törték.
Szóval fogalmad sincs, hogy néz ki egy álló védelmi rendszer napjainkban. A Maginot vonalhoz hasonlítás erről árulkodik. Még a mozgó védelem és a támadó műveletek is tartalmaznak ilyen elemeket.
Régen (az akkor még) ZMNE egyetemi lapban jelent meg két tanulmány,egy szerzőtöl.Az elsőt még a 80as években irta.Vizzárak kialakitásának és védelembeni felhasználásának lehetőségei Ny-Mo-on.Majd a módszerváltás után megirta a K-Mo-i változatot is.Az Alföld kifejezetten jó terep vizzárak kialakitására.És a nehéz harcjárművek ellen az elmocsarasitás az egyik legjobb zárás.A Szurovokin vonal más méretű országok és határokról szólt. Magyarország területe és határainak hossza alapján itt nem lehetne körbe Szurovokin vonalat építeni. Persze a gyakorlatban aligha lenne körbe-körbe védelemre szükség, de azért a helyzet reménytelenségét jól mutatja. Tehát nem pusztán az Alföld védelméről szól a dolog, hanem az egész ország védelméről körbe. És nem lehet kiépíteni semmi komoly védvonalat békeidőben, mert minek? Ha meg jön a háború az gyorsan jön. Egyszerűen kicsi az ország, nincs mélysége, nincs természetes védőfala sehol. Trianon eleve reménytelen helyzetbe helyezte az országot, egy védhetetlen országot csinált.
Szia,az önjárók is csak prec lőszerrel tarolnak, anélkül sima vontatott szint , 8x-os áron.
Te meg én, ha más nincs kalassal, meg ami lesz.Ki lehet épiteni egy Szurovikin 2.0 vonalat.
De ki fogja megszállni?Milyen felszereléssel?Milyen kiképzettséggel?Honnan lesz mögé a fedező mozgó haderő?
Maginot vonalat megkerülték.Meg át is törték.
Hát én nem fogok megfutni,az biztos-inkább a hősi halál,mintsen kiköpjem a tüdőmet futás közben......Te meg én, ha más nincs kalassal, meg ami lesz.
És mögöttünk lesznek a teruledvedelmiek.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..