Egyéb föld-levegő légvédelmi rakétarendszer fejlesztések

Az a baj, hogy elvileg 4 AMRAAM-ot egy HMWEE is elvisz. Az oroszok hasonló méretű indítóra már 12 komolyabb ( 60+km hatótáv) rakétát is felpakolnak (BUK M3)

Amúgy a Skyranger is elég drága, főleg hogy csak 30-as a gépágyúja.
A BUK egy teljesen más kategóriájú rendszer. ÉS ez képes autonóm módon üzemelni, a BUK meg nem.

• Tetszik
Reactions: senki and Aladeen
Az a baj, hogy elvileg 4 AMRAAM-ot egy HMWEE is elvisz.
Csak annak nulla páncélozása meg terepjáró képessége van. Ilyen alapon kérhettük volna NASAMS-et teherautóról bevethetőnek is...

Az oroszok hasonló méretű indítóra már 12 komolyabb ( 60+km hatótáv) rakétát is felpakolnak (BUK M3)

Amúgy a Skyranger is elég drága, főleg hogy csak 30-as a gépágyúja.
Nekünk közel féláron lesz: bőven 20 millió alatt - hangzott el egy konferencián, míg az osztrákok németek 30 körül fizetnek érte.
Hasonló képességű gépágyús rendszerek ennyibe kerülnek - alapból nem is nagyon van hasonló.
Talán a Korkut...

Csak akkor számolj a maximális hatotavval bármilyen légvédelmi eszköznél ha dedikálta az a célpont vagy közvetlen a célpont mellett helyezkedik el máskülönben anem érdemes.
Bocs, de ennek mondatnak nem sok értelme van...mit szeretnél mondani?

A BUK egy teljesen más kategóriájú rendszer. ÉS ez képes autonóm módon üzemelni, a BUK meg nem.

Ha jól tudom az M3-as BUK-okon már aktív lokátoros rakéta van.

A kritikám pedig pontosan az, hogy egy iylen kategóriájú rendszernek túlzás ez az indítójármű, főleg ennyi rakétával.

Ha jól tudom az M3-as BUK-okon már aktív lokátoros rakéta van.

A kritikám pedig pontosan az, hogy egy iylen kategóriájú rendszernek túlzás ez az indítójármű, főleg ennyi rakétával.
Elvileg van, de nem is ez a probléma, hanem önálló célfelderítésre nem képes a rendszer csak elképesztően korlátozott módon.

Bocs, de ennek mondatnak nem sok értelme van...mit szeretnél mondani?
Hogy tök fölösleges szamolgatnid a maximális hatótávolság okkal meg hogy az ellenzék mekkora hatótávolságú a fegyvere mert ha nem a légvédelmi járműre nyit tüzet akkor teljesen fölösleges ezzel szamolnod. De ezt már írtam többször is.

• Hűha
Reactions: Aladeen
Hogy tök fölösleges szamolgatnid a maximális hatótávolság okkal meg hogy az ellenzék mekkora hatótávolságú a fegyvere mert ha nem a légvédelmi járműre nyit tüzet akkor teljesen fölösleges ezzel szamolnod. De ezt már írtam többször is.
Ezért kell hogy több legyen a légvédelmi rakéta hatótávja mint az légijármű fegyverzete: ha 15 km-ről tud rakétázni egy harci heli, akkor legalább 18-20 km-es hatótávú csapatlégvédelmi rendszer kell. Az indító mindig kilométerekkel hátrébb, arrébb van.
Ez meg jelenleg inkább az földi indítású AMRAAM hatótávja, mint sem a Sidewinder vagy az IRIS-T rakétáké.

A hatótávokat amúgy is érdemes visszafogottan kezelni: a Patriot topikban ma raktam ki egy anyagot arról hogy névleg 160 km-es hatótávú PAC-2 rakétát 80 km-en lemanőverezi egy Su-34. A pilóta és földi irányítás rádióforgalmazása hallható...

• Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány
Kilenc ország 12 cége folytat párbeszédet a dán védelmi minisztériummal a szárazföldi légvédelem fejlesztésével kapcsolatban...

SupplierSystem nameProducerland
US GovernmentPATRIOTThe United States
EUROSAM (MBDA & Thales)SAMP/T NGFrance/ Italy
RafaelDavid's SlingIsrael
IAIBARAK MXIsrael
LIG Nex 1M-SAM IISouth Korea

Short and intermediate systems, potential suppliers

KongsbergNASAMSNorway
Diehl DefenseIRIS-T SLMGermany
MBDA (UK)EMADSUnited Kingdom
MBDA (FR)VL MICAFrance
US GovernmentIFPCThe United States
KongsbergNOMADSNorway
IAIBARAK MXIsrael
RafaelI-DomeIsrael

Kilenc ország 12 cége folytat párbeszédet a dán védelmi minisztériummal a szárazföldi légvédelem fejlesztésével kapcsolatban...

US GovernmentPATRIOTThe United States
EUROSAM (MBDA & Thales)SAMP/T NGFrance/ Italy
RafaelDavid's SlingIsrael
IAIBARAK MXIsrael
LIG Nex 1M-SAM IISouth Korea

Short and intermediate systems, potential suppliers

KongsbergNASAMSNorway
Diehl DefenseIRIS-T SLMGermany
MBDA (UK)EMADSUnited Kingdom
MBDA (FR)VL MICAFrance
US GovernmentIFPCThe United States
KongsbergNOMADSNorway
IAIBARAK MXIsrael
RafaelI-DomeIsrael
Skandináv barátság meg a már rendszerben lévő ARMAAM-ok miatt a kis-közepesre eléggé a NASAMS az esélyes szerintem...

Bármelyik légvédelmi rakéta komplexumnak két, egymást is meghatározó harcászati jellemzője van, mégpedig az indítási és megsemmisítési zóna, illetve a harmadik a találati valószínűség. Ez mindennek az alapja. Van mind a kettőnek minimális és maximális értéke. Megkülönböztetjük a megsemmisítési és garantált megsemmisítési zónát, illetve a hozzájuk tartozó indítási és garantált indítási zónát, amely sok adattól függ. A légvédelmi rakéta paraméterei adott bevetési metódusok (rávezetés) esetén. Emellett döntően a cél paraméterei a meghatározóak, úgy, mint adott időben a sebesség, magasság, paraméter, manőverező képesség. Ezek összessége adja az adott helyzetben számolható zónákat. A maximálisan megadottat mindig a legoptimálisabb adatok alapján számolják, ezektől csak rosszabb lehet. A találati valószínűséget az indított rakéták is befolyásolják, illetve a zavarás hatékonysága.

Dél-koreai fejlesztések összefoglalása

GdjXWltWQAA_34M

L-SAM.
ABM = Anti-ballistic missile interceptor. (TDACS, KV)
AAM = SM-2 equivalent missile.

L-SAM-II.
HAI = High altitude interceptor. (Gel type DACS, large diameter sapphire IIR seeker)
GPI = Glide Phase Interceptor.

M-SAM-III
PAC-MSE, but better.

LAMD-I
Korean Iron-Dome.

LAMD-II
Further enhanced version.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Russian drone strikes North Korean air defense system ?

A previously unidentified air defense system seen in the footage of a strike released by the Russian side appears to be a North Korean analog of the Russian Tor short-range SAM system.
The vehicle could've been mistakenly hit by a Russian drone operator.
The original source of the footage, Russian channel "Povernutye na Voynie," described the vehicle as a "western-made radar station."

• Tetszik
Reactions: Negan and fishbed
Russian drone strikes North Korean air defense system ?

A previously unidentified air defense system seen in the footage of a strike released by the Russian side appears to be a North Korean analog of the Russian Tor short-range SAM system.
The vehicle could've been mistakenly hit by a Russian drone operator.
The original source of the footage, Russian channel "Povernutye na Voynie," described the vehicle as a "western-made radar station."

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
US Air Force Predicts Enemy Anti-Air Missiles With 1,000-Mile Range By 2050...

Specifically, by 2050, Air Force operations will be expected to be challenged by counter-air weapons “with ranges out to over 1,000 miles and supported by space-based sensors.” In particular, such long-reaching weapons will threaten “aircraft, such as tankers, that have traditionally operated with impunity.”

Angolok meg ukránok barkácsoltak együtt egy új légvédelmi rendszert, bár nem sokat tudni róla egyelőre...

A cikk szerint a nagy számban rendelkezésre álló R-73-as készletet használják fel ilyen módon.
Mi meg kidobtuk/megsemmisítettük a használható rakétafegyverzetet, merthogy "nem NATO-kompatibilis".
Pedig lehetett volna ehhez hasonló nekünk is, mint ami a cikkben van:
DSC04113-scaled-1-1536x1024.jpeg