A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 863
4 041
113
Nem a fal jött hanem a pláza egyezmény, amit erőszakkal rányomtak az amcsik a félgyarmati státuszban lévő Japán gazdaságra, amikor az kezdett a fejükre nőni.
A pláza egyezmény 1985-Ben volt…
Formális oktatáson során tanultam gazdaságtörténetet szóval nem kell elmagyarázni…
Egy kényszerűség eredményezte.
Szorít hagyjuk.
Az export költségeket felértékelte cserébe az USA “leépítette” (idézőjel mert következmény volt nem szándék) a belső iparát.
Ami fontosabb megnyitotta a derivatív piaci műveletek előtt a fejlődést.

A japán ingatlan piaci válság belpiaci válság volt. Értelemszerűen.
Mint ahogy az USA is az bolt és most Kína esetében is az.

1991-ben Ginzaban 5 millió dollárért ment már a telkek négyzetmétere.
Fenntarthatatlan volt.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 186
103 979
113
Hagyjuk már ezt a szovjet időkből itt maradt nagy hatalmi kétpólusú világ nosztalgiát.
Mennyi Oroszország lakossága?
143 millió ? Öregedő népesség, monokultúrás gazdaság, tudományos életbe és K+F-ben a szovjet pozíciók szintjéről is leküzdöttem magukat…(nem vág ide a legnagyobb muszlim kisebbség a keresztény országok között)
Vs.
Kína 1.4 milliárd India 1.6 milliárd.
Óriási gazdasági potenciál Kína estében India esetében pedig óriási növekedési potenciál mérete népessége okán.
Brazília gazdaság mérete hasonló mint az orosz.
Gazdaságilag BRICS-en belül nem az oroszok fogjak fújni a passzát szelet.
Igazából a BRICS sok mindenben nem ért egyet, sok mindenben mások az érdekeik, főleg mióta felvették az arabokat. Már a törököket meg a többit idén nem is akarták felvenni, lett helyette vmi speckó társulási vmi.
A BRICSben egy nagykutya van, Kína. Ő fölé nő mindnek, ha nem is mindenben.

Nah, de egyben egységesek. Vissza akarják szorítani az USA egyeduralmát. Ha nem is mindenben szemben, mint az oroszok, de újraosztani a világ vezetését.

Valszeg ez a Trump elnökség arról szól majd, mik lesznek az új világkereskedelmi szabályok. Mert a régi szabadkereskedelmi rend nem kedvez az USA-nak. Sok szegmensében már Kína versenyképesebb és ha maradnak a szabályok Kína lesz a legerősebb gazdaságilag. És akkor lassan , de biztosan, a dollár és az USA katonai ereje is visszaszorul.

Most még az USA le tudja lassítani a folyamatot, jobb feltételekkel tud új megállapodást kötni. És sokszor aki időt nyer életét nyer.
Kína messze nincs kész és neki lételeme a mind szabadabb kereskedelem.
Ezért meg fognak egyezni. A BRICS Kinának ebben az alkuban csak egy eszköz, nem cél. Ha az USA rossz alkut kínál, mutassa van neki alternatív lehetőség. Persze egy BRICS nem BRICS kettészakított világ senkinek sem jó. Sőt lehet a BRICSből mondjuk az I nem is maradna, amúgyis csak inkább Kínát figyeli irigykedve.

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 468
66 510
113
Mennyi Oroszország lakossága?
143 millió ? Öregedő népesség, monokultúrás gazdaság, tudományos életbe és K+F-ben a szovjet pozíciók szintjéről is leküzdöttem magukat…(nem vág ide a legnagyobb muszlim kisebbség a keresztény országok között)
Vs.
Kína 1.4 milliárd India 1.6 milliárd.
Óriási gazdasági potenciál Kína estében India esetében pedig óriási növekedési potenciál mérete népessége okán.
Brazília gazdaság mérete hasonló mint az orosz.

A 340 milliós USA esetén aminek kb. 10% illegális bevándorló, nem eset le neked ugyan ez a tantusz? o_O
Akkor az USA mitől is lett hirtelen versenyképesebb ezekkel szemben tökig eladósodva kiszervezett reál gazdasággal?

A fóbiáid helyet koncentrálj inkább a valóságra ;)
A Brics-ben kína a gazdasági erő, de az oroszok a technológiai és alapanyag bázis még mindig.
E mellet a Brics-ben a világ 5 vezető gazdaságában 3 ott van... Kína, Oroszok, India. (Az ellentétes oldalon USA és Japán)
Nem áll olyan rosszul az a Brics.
De ha minimális esze lett volna a nyugatnak kiegyezik az oroszokkal a sárgák ellen. Lásd. Liszabontól Vlagyivosztokig tervet.
Magának köszönheti a nyugat, hogy ez kútba esett, kivágták maguk alatt a fát. Ismét.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 863
4 041
113
A 340 milliós USA esetén aminek kb. 10% illegális bevándorló, nem eset le neked ugyan ez a tantusz? o_O
Akkor az USA mitől is lett hirtelen versenyképesebb ezekkel szemben tökig eladósodva kiszervezett reál gazdasággal?
Például azért, mert a fejlett országok közül egyedül ott nem elöregedő a népesség? Pont a bevándorlás miatt..
Növekvő népesség, növekvő kereslet.
A legrugalmasabb munkaerő piaccal rendelkezik…
A világ legnagyobb tőke piaca.
Csak úgy 10x nagyobb mint az utána következő.
Agyelszívás továbbra is működik.
K+F továbbra is volumenben a legtöbbet költ.
Stb..stb…

S szerinted a “reál” gazdaság (bármit jelentsen is) termékeit ki veszi meg?
Afrika?
A fóbiáid helyet koncentrálj inkább a valóságra ;)
Protokollok vannak nem fobiák.
Magának köszönheti a nyugat, hogy ez kútba esett, kivágták maguk alatt a fát. Ismét.
Mi is integráns része vagyunk a nyugatnak….

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 164
5 872
113
Az apósom mindig azt mesélte,hogy az 50-es években a szemináriumon a nyugat hanyatlásból vizsgázott. A nyugat már akkor is hanyatlott. És simán lehet hogy 70 év mulva is hanyatlik, mi meg még mindig az ottani életszínvonalat fogjuk irigyelni. :)
Ugyanazt a dumát nyomják mint a múlt rendszerben, ami már akkor is egy vicc volt. Szeretnénk mi úgy "hanyatlani", mint a nyugat. Azt az életszínvonalat soha nem fogjuk elérni. Anno Hofi ezt jól megfogalmazta: "A hanyatló nyugat a szakadék szélén áll. Állítsuk meg, mert még ránk esik...."

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 908
66 156
113
Ugyanazt a dumát nyomják mint a múlt rendszerben, ami már akkor is egy vicc volt. Szeretnénk mi úgy "hanyatlani", mint a nyugat. Azt az életszínvonalat soha nem fogjuk elérni. Anno Hofi ezt jól megfogalmazta: "A hanyatló nyugat a szakadék szélén áll. Állítsuk meg, mert még ránk esik...."
Szabad az út, lehet menni, ha olyan vonzó valakinek. Nem provokációnak mondom. Az ember csak akkor tud magának képet alkotni a valóságról, ha személyesen látja, tapasztalja a helyzetet, ami igen sokrètű. Pl egy középvezető itthon jól megèl, minek menne ki? De ápolónak, pincérnek már megérheti.

Ideális, szerintem, ha a határ közelében laksz és naponta ingázol dolgozni Ausztriába, akár Bécsig. Megkapod a sok ( de nem minden) esetben magasabb fizetèst, ami munkától függő. Ugyanakkor a család itthon lehet, nincsenek nyelvi, kultúrális kihivàsok stb es a lakàsvétel, házépités itthon lényegesen olcsóbb. Nem találtam aktuális számokat arról, hányan ingáznak naponta Ausztriába, de lehetnek akár 40000-en.
Szóval nagyon személyfüggő, ki jár annyival jobban a kimenetellel, hogy érdemes vállalni a problémákat.
Szerintem. :)

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 164
5 872
113
Szabad az út, lehet menni, ha olyan vonzó valakinek. Nem provokációnak mondom. Az ember csak akkor tud magának képet alkotni a valóságról, ha személyesen látja, tapasztalja a helyzetet, ami igen sokrètű. Pl egy középvezető itthon jól megèl, minek menne ki? De ápolónak, pincérnek már megérheti.

Ideális, szerintem, ha a határ közelében laksz és naponta ingázol dolgozni Ausztriába, akár Bécsig. Megkapod a sok ( de nem minden) esetben magasabb fizetèst, ami munkától függő. Ugyanakkor a család itthon lehet, nincsenek nyelvi, kultúrális kihivàsok stb es a lakàsvétel, házépités itthon lényegesen olcsóbb. Nem találtam aktuális számokat arról, hányan ingáznak naponta Ausztriába, de lehetnek akár 40000-en.
Szóval nagyon személyfüggő, ki jár annyival jobban a kimenetellel, hogy érdemes vállalni a problémákat.
Szerintem. :)
Én szeretem a hazámat, miért költöznék el? De ettől függetlenül nyitott szemmel járok, nem a kurucinforól meg a hasonló "színvonalú" helyekről tájékozódom és nem eszem meg a leggagyibb orosz propagandát. De mintha te azt írtad volna korábban, hogy a hanyatló nyugaton laksz. Miért is? Egy ilyen hanyatló helyen? Nem provokációnak mondom.
Szerintem.:)

• Tetszik
Reactions: Halfdan

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 213
3 861
113
Én szeretem a hazámat, miért költöznék el? De ettől függetlenül nyitott szemmel járok, nem a kurucinforól meg a hasonló "színvonalú" helyekről tájékozódom és nem eszem meg a leggagyibb orosz propagandát. De mintha te azt írtad volna korábban, hogy a hanyatló nyugaton laksz. Miért is? Egy ilyen hanyatló helyen? Nem provokációnak mondom.
abban segíts ,hogy tényleg csak keleten és MO-n van gagyi propaganda?...kb ,mintha azt mondanád elkapcsolok egy másik csatornára a tv-n ,mert ott nincs reklám...hát..te dolgod

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 908
66 156
113
Az év felét Ausztriában, felét itthon vagyok. Ennek családi okai vannak.
A nyugat hanyatlását önmagához kell szerintem mérni: Jobb volt az átlagember mindennapi élete, életszinvonala, a munkapiaci helyzet, az egészségügyi ellátás, a közbiztonság, a nevelés szinvonala, a lakáshelyzet stb 20 (vagy 30) évvel ezelőtt Ausztriában, Belgiumban, Angliában vagy Németországban? Egyértelműen igen. Erről könyvet tudnék irni,mert ezekben az országokban éltem. Oda látogatsz ma és szinte nem ismersz a városra, ahol laktál, dolgoztál régebben. Más nyugati országban is hasonló lehet a helyzet, mert mindenhol ugyanazt a politikát követték,de azt nem tudom személyes tapasztalatból.

Ha jól keresel, akkor mindenütt jó, mert el tudod kerülni a problémákat: jó környéken laksz,ahol jó iskolába tudod küldeni a gyereket, magànorvoshoz mész ha sokat kell várni az "Sztk" - s orvosnál stb.

De az emberek legnagyobb része "átlagember" és nekik nagyon nem mindegy,hogy a környéket ellepik az arabok, feketék, egyre több a burkás nő, a gyereke osztályába a gyerekek 50+ százaléka nem beszéli a hivatalos nyelvet, az orvosnál, rendelőben nem sűrgősségi ellátáshoz akár heteket (hónapokat?) kell várjon stb.
Ezek tények.

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 164
5 872
113
Az év felét Ausztriában, felét itthon vagyok. Ennek családi okai vannak.
A nyugat hanyatlását önmagához kell szerintem mérni: Jobb volt az átlagember mindennapi élete, életszinvonala, a munkapiaci helyzet, az egészségügyi ellátás, a közbiztonság, a nevelés szinvonala, a lakáshelyzet stb 20 (vagy 30) évvel ezelőtt Ausztriában, Belgiumban, Angliában vagy Németországban? Egyértelműen igen. Erről könyvet tudnék irni,mert ezekben az országokban éltem. Oda látogatsz ma és szinte nem ismersz a városra, ahol laktál, dolgoztál régebben. Más nyugati országban is hasonló lehet a helyzet, mert mindenhol ugyanazt a politikát követték,de azt nem tudom személyes tapasztalatból.

Ha jól keresel, akkor mindenütt jó, mert el tudod kerülni a problémákat: jó környéken laksz,ahol jó iskolába tudod küldeni a gyereket, magànorvoshoz mész ha sokat kell várni az "Sztk" - s orvosnál stb.

De az emberek legnagyobb része "átlagember" és nekik nagyon nem mindegy,hogy a környéket ellepik az arabok, feketék, egyre több a burkás nő, a gyereke osztályába a gyerekek 50+ százaléka nem beszéli a hivatalos nyelvet, az orvosnál, rendelőben nem sűrgősségi ellátáshoz akár heteket (hónapokat?) kell várjon stb.
Ezek tények.
Meg az is, hogy nyugaton élsz és onnan nyomod a Magyarországon élőknek a "hanyatló nyugat" dumát. Gondolom nem érzed az ellentmondást. Az a rengeteg migráns egyébként nem véletlenül választotta a nyugatot és nem hazánkat: az életszínvonal miatt. Az a nagy helyzet, hogy a hazai életszínvonal még a pakisztáni, bangladesi bevándorlónak sem megfelelő, inkább továbbmegy a "hanyatló nyugatra."

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 186
103 979
113
Meg az is, hogy nyugaton élsz és onnan nyomod a Magyarországon élőknek a "hanyatló nyugat" dumát. Gondolom nem érzed az ellentmondást. Az a rengeteg migráns egyébként nem véletlenül választotta a nyugatot és nem hazánkat: az életszínvonal miatt. Az a nagy helyzet, hogy a hazai életszínvonal még a pakisztáni, bangladesi bevándorlónak sem megfelelő, inkább továbbmegy a "hanyatló nyugatra."
A hazai életszínvonal bőven megfelelne a pakiknak. De ha több ezer km után pár száz km-re van jobb és nulla teljesítményért is többet ad a német állam, odamész

A helyzet meg Nyugaton sokat romlott, romlik. Ez sajnos hanyatlás.
Az hogy még így is jobb Kelet-Európához képest, a komcsi múlt adottsága. De a trendek közelítenek.

Szal ha egybitesen nézed ellentmondás, ha meg kicsit átgogóbban, messzebbről, így kerek.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 908
66 156
113
Olvasni tudás segít.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 787
35 542
113
"Az EXIM Magyarország a Demján Sándor Program keretében öt új finanszírozási konstrukciót indított, melyek célja
  • a fenntartható fejlődés támogatása,
  • a magyar vállalkozások exportképességének erősítése,
  • valamint külföldi beruházásaik finanszírozása.
[...] „Jövő Exportőrei Beruházási Hitelt”, amelyet az exportáló és nem exportáló vállalkozások egyaránt elérhetnek. A termék célja, hogy kedvező finanszírozási lehetőségekkel segítse a belföldi beruházások és fejlesztések megvalósítását, hozzájárulva a cégek versenyképességének erősítéséhez.

Ismét elérhető a „Jövő Exportőrei Zöld Beruházási Hitel” is, amely a hazai vállalkozások energiahatékonysági, megújulóenergia-termelő és egyéb zöld beruházásait támogatja, elősegítve nemzetközi versenyképességüket. Az EXIM 100 milliárd forintot dedikáltan zöld beruházások finanszírozására különít el.

Újraindul az exportőröket és első körös beszállítókat célzó „Exportélénkítő Beruházási Hitel”. A konstrukció exportkapacitást generáló beruházások – legyenek azok megkezdett vagy új projektek – finanszírozására igényelhető, az agrárszektorban is.

Az „Exportélénkítő Lízing” olyan vállalkozások számára nyújt nyíltvégű és zártvégű pénzügyi lízinget, amelyek exporttevékenységük bővítéséhez, nemzetközi versenyképességük növeléséhez vagy belföldi beruházásaik megvalósításához keresnek gyors finanszírozási megoldást. A konstrukció az exportőrök és első körös beszállítók igényeire szabva segíti műszaki és egyéb berendezések, gépek, haszongépjárművek, valamint mezőgazdasági eszközök beszerzését.

A nemzetközi szinten is versenyképes hazai vállalatok számára az EXIM elindította a „Kifektetési Hitelt”, amely kifejezetten a nagyobb volumenű, külföldi befektetéseket hivatott támogatni. A program célja, hogy hozzájáruljon a gazdaságpolitikai célokhoz, növelje a külföldön működő hazai tulajdonú vállalatok számát, így javítva a profitegyenleget. A konstrukció legalább 2 milliárd forintos hitelt tesz elérhetővé az európai országokban cégrészesedés-vásárlásra, ingatlanbefektetésre, valamint többségi tulajdon megszerzésére." forrás

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
3 725
7 271
113
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...ult-hozza-hogy-maga-ala-gyurje-a-fedet-732999
"A Federal Reserve felügyeleti alelnöke, Michael Barr hétfőn bejelentette, hogy február 28-án lemond szabályozói felügyeleti szerepéről, miközben megtartja pozícióját a jegybanki igazgatótanácsában. Ez a lépés új helyzetet teremt a Fed vezetésében, és előrevetíti, hogyan alakulhat az amerikai jegybank jövője egy esetleges második Trump-elnökség alatt."

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 164
5 872
113
A hazai életszínvonal bőven megfelelne a pakiknak. De ha több ezer km után pár száz km-re van jobb és nulla teljesítményért is többet ad a német állam, odamész

A helyzet meg Nyugaton sokat romlott, romlik. Ez sajnos hanyatlás.
Az hogy még így is jobb Kelet-Európához képest, a komcsi múlt adottsága. De a trendek közelítenek.

Szal ha egybitesen nézed ellentmondás, ha meg kicsit átgogóbban, messzebbről, így kerek.
Jaja a trendek közelítenek. Akárcsak az elmúlt 100 évben. Múltkor valaki mondta, hogy Ausztria mindig 10 évre van tőlünk. Valóban volt olyan időszak a 2000-es évek elején amikor volt esély a felzárkózásra, Csehországgal meg Szlovéniával az élbolyban voltunk, de most hogy még a románok is lehagytak minket és Bulgáriával "versenyzünk" az utolsó helyért az EU fejlettségi rangsorban meg a fogyasztásban is, egyre reménytelenebb. Már nem 10 évre van a "hanyatló" Ausztria. Kicsit többre. Úgy nem lehet felzárkózni,hogy évente 2-3000 milliárdot egyszerűen ellopnak a nemzeti vagyonból. De minden rosszban van jó, egyszer ez is véget ér...... és akkor jön az elszámoltatás.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
15 008
38 090
113
Jaja a trendek közelítenek. Akárcsak az elmúlt 100 évben. Múltkor valaki mondta, hogy Ausztria mindig 10 évre van tőlünk. Valóban volt olyan időszak a 2000-es évek elején amikor volt esély a felzárkózásra, Csehországgal meg Szlovéniával az élbolyban voltunk, de most hogy még a románok is lehagytak minket és Bulgáriával "versenyzünk" az utolsó helyért az EU fejlettségi rangsorban meg a fogyasztásban is, egyre reménytelenebb. Már nem 10 évre van a "hanyatló" Ausztria. Kicsit többre. Úgy nem lehet felzárkózni,hogy évente 2-3000 milliárdot egyszerűen ellopnak a nemzeti vagyonból. De minden rosszban van jó, egyszer ez is véget ér...... és akkor jön az elszámoltatás.

Álmodozni azt lehet...

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
15 008
38 090
113
Jaja a trendek közelítenek. Akárcsak az elmúlt 100 évben. Múltkor valaki mondta, hogy Ausztria mindig 10 évre van tőlünk. Valóban volt olyan időszak a 2000-es évek elején amikor volt esély a felzárkózásra, Csehországgal meg Szlovéniával az élbolyban voltunk, de most hogy még a románok is lehagytak minket és Bulgáriával "versenyzünk" az utolsó helyért az EU fejlettségi rangsorban meg a fogyasztásban is, egyre reménytelenebb. Már nem 10 évre van a "hanyatló" Ausztria.

Amúgy nem Ausztria került messzebb, hanem a többiek kerültek még közelebb hozzá. Legalábbis bizonyos mutatókban.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 186
103 979
113
Tehát 1996-ban az EU27 50%-án álltunk, 22-ben a 77%-án.Ez nem felzárkózás?

gdppercapita1-407594.png

És ami a nagy hazugság. Mindig a 2010-es adatokat mutatva, azt hazudjak, hogy elléptek tőlünk a csehek szlovénok.
Magyarok 1996 50% 2022 77% +27%
Szlovének 1996 78% 2022 92% +14%
Csehek......1996 80% 2022 91% +11%
Tehát Magyarország felzárkozott ezen 2 országhoz képest is, de még így is nagy a különbség, bár ez a felére csökkent.