A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 597
3 323
113
Ezen meglepődtem, milyen xar Kínában.
Voltál vidéken is(?)
Mert én anno igen.
10k fő/per műszakban fűtetlen üzemben (mikádóban ülve) varrták a nyugatra exportálandó libatoll pehely paplant. Busszal hordták melóba a dolgozókat kivéve azokat akik biciklivel jöttek…
Sanghajhoz képest elég nagy volt a kontraszt…

De ha a másik oldalról nézem, akkor jelentős belső fogyasztás potenciál van benne, ami később jó ideig felfelé húzhatja a kínai gazdaságot.
Kína eddig exportra termelt. Olyan kapacitásokat épített ki, melyet a világ tart el gyakorlatilag.
Belső fogyasztás az elmúlt uszkve 10 évben indult meg annyira, h motorja lehessen valamilyen arányban a növekedésnek.
Óriási tartalékok vannak ezen a téren, de nem lineáris a pálya.
Lásd pl.: adósság pálya és ingatlan piaci helyzet stb.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 597
3 323
113
A reál az azt jelenti, hogy a termelést nézi nem pedig a regionális árát a terméknek. Ha az USA-ban 30,000 dollár egy állami megrendelésben egy kalapács, Aliexpressen meg tudok ugyanolyant rendelni 30 centért és abban az évben mindkettő csak ennyit termelt, akkor az USA GDP-je 100,000x akkora lesz mint Kínájé, a PPP GDP meg egyenlő. Ettől reál. És a PPP nem csak az egy főre esőben fontos, mivel az ország valós termlését mutatja meg.
Őszinte leszek. No offense.
Nem értem miről beszélsz.
Nem tudom értelmezni.

Azt látom, h neked saját fogalmaid vannak a világ gazdasági folyamatainak értelmezésére.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 742
98 277
113
Voltál vidéken is(?)
Mert én anno igen.
10k fő/per műszakban fűtetlen üzemben (mikádóban ülve) varrták a nyugatra exportálandó libatoll pehely paplant. Busszal hordták melóba a dolgozókat kivéve azokat akik biciklivel jöttek…
Sanghajhoz képest elég nagy volt a kontraszt…
Csak nagyvâros meg a vonatból, ami látszott, de az korrekt volt.
Mondjuk Pekingben voltam ilyen jozsefvárosi piacos szűk utcákban, de a lakások előtt meg elektromos verdák álltak.

Te már régebben voltál?

Kína eddig exportra termelt. Olyan kapacitásokat épített ki, melyet a világ tart el gyakorlatilag.
Belső fogyasztás az elmúlt uszkve 10 évben indult meg annyira, h motorja lehessen valamilyen arányban a növekedésnek.
Óriási tartalékok vannak ezen a téren, de nem lineáris a pálya.
Lásd pl.: adósság pálya és ingatlan piaci helyzet stb.
Az adósság pályánál mire gondolsz? Mert itt azért senki, főleg az USA sem büszkélkedhet.
Kínában mi a döccenő?

Az ingatlan.témára direkt rákérdeztem.
Nekem szemre még mindig tartott az építkezési bumm. 20 de inkább 30 emeletes házak sorban. Már a meglévőknél is sok az üres, mert befektetési célból vették és lement az ár, bukoban meg aki teheti nem akar kiszâllni.
Sok külföldivel beszéltem, aki bukott bele zsét vagy valszeg fog.
De sztem ez sem marad így, csak beindul felfelé, ha csökken a kínálat, persze ki bírja kivárni..

Egyébként engem Európahoz képest megvett az egész. Itt lágy xarban tapicskolás, ott meg érzed a lendületet. Persze látni, hogy mélyről jöttek, Jó lenne az USA-val is összehasonlítani, talán idén az is összejön.:)

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 597
3 323
113
Csak nagyvâros meg a vonatból, ami látszott, de az korrekt volt.
Mondjuk Pekingben voltam ilyen jozsefvárosi piacos szűk utcákban, de a lakások előtt meg elektromos verdák álltak.

Te már régebben voltál?
Még COVID előtt utoljára- más irányt vett az életem.
Biztos azóta is nagy a változás, a fejlődés.

Kínát mindenki homogén országnak látják sokan. Nem az.Óriási jövedelem szakadékok vannak. A fejlődés csak növelte.

Amit említettem úton a hivatalos tolmácsunk(követségről) alig értette(semennyire) a déli nyelvjárást kínai hivatalos kísérő fordított és ő azt fordította. Senki nem beszélt angolul.

Az adósság pályánál mire gondolsz? Mert itt azért senki, főleg az USA sem büszkélkedhet.
Kínában mi a döccenő?
Kína második legnagyobb adósság állománnyal bír az USA után(államadósság).
Viszont teljes adóssága(állami+gazdasági szereplők+lakosság) nagyságrendje hasonló az USA adóssággal csak egy egészségtelenebb szerkezetben, értsd magas a vállalatok adóssága.
S ebben nincs benne az önkormányzatok adóssága(specialitás azt nem az államihoz számolják). A utolsó pártkongresszuson külön foglalkoztak ezzel.
Az ingatlan.témára direkt rákérdeztem.
Nekem szemre még mindig tartott az építkezési bumm. 20 de inkább 30 emeletes házak sorban.
Ez a gond.
A legnagyobb kínai ingatlan kezelő/befektető alap csődbe ment. Még COVID alatt. Állam se tudta megmenteni.

Banki csőd is volt hozzá, lakossági tömegtüntetéssel, bankostrom egyebek. Persze jó, ha pártállam van digitális ellenőrzéssel hivatalos állami média ez utóbbiról egy büdös szóval nem beszélt.
Persze elszigetelt eset volt. Csak kínai méretben…

Lakás az van dögivel.Csak nincs ki meg vegye….
Túl építettek.Többet építettek mint a fizetőképes kereslet. Több szám van forgalomban 90-106 millio(!) köze teszik a kész(szerkezet kész is benne van)ingatlanok számát. Ha nem tudod eladni áll benne a pénz. Csak jórészt mint minden ingatlan beruházás hitelből van. Az meg ketyeg.
Leállni se lehet, mert akkor munkanélküliség üti fel a fejét.
Már a meglévőknél is sok az üres, mert befektetési célból vették és lement az ár, bukoban meg aki teheti nem akar kiszâllni.
Sok külföldivel beszéltem, aki bukott bele zsét vagy valszeg fog.
Bocs most értem csak ide a szövegben.
Erről írtam feljebb.
De sztem ez sem marad így, csak beindul felfelé, ha csökken a kínálat, persze ki bírja kivárni..
Na ez a kérdés a párt részéről is. Hogyan lehet leengedni az ingatlan lufit.
Romló demográfiai mutató(ha marad az irány, s miért változna rövidtávon, lásd nyugati példák) nem támogatja a könnyű megoldást.

Egyébként engem Európahoz képest megvett az egész. Itt lágy xarban tapicskolás, ott meg érzed a lendületet. Persze látni, hogy mélyről jöttek, Jó lenne az USA-val is összehasonlítani, talán idén az is összejön.:)
Dinamizmus félelmetes. + a méret amiben ez megvalósul. Erre nem tudok jelzőt(elhasználtam a mondat elején).
Eltaposnak minket. Európát.

Úgy velem egy utazás mindig nagy élmény. Pláne ha nem csak közhelyes turista út.
S hasznos, így vagy úgy.

Vietnamra, Kambodzsára lennék kiváncsi a közeljövőben (magánút), de nem állok jól az itthoni érdekérvényesítésében.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 430
61 362
113
Kínát mindenki homogén országnak látják sokan. Nem az.Óriási jövedelem szakadékok vannak. A fejlődés csak növelte.

Ezt úgy írod, mintha Monaco meg Borsod nem ugyan abban az Európában létezne.... :rolleyes:

Az meg, hogy egy főre eső GDP vagy GDP+PPP mennyi semmit nem mond el egy országról.
Ott van még a jövedelem olló és még N+1 egyéb szarság. (erre való a HDI index)

Amire Én és később Joker is célzott az az, hogy egy ország valós gazdasági erejének fémérésére totál alkalmatlan szám a GDP.
Vásárló erő kapacitáson jobban látszik a valós gazdasági teljesítményük. Ha ehhez megnézed a külkereskedelmi mérleget, illetve azt, hogy milyen szinten képesek önmagukat energiával élelemmel és nyersanyaggal ellátni, akkor van egy alap reális képed arról, hogy mire is képesek valójában.

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
149
532
93
Szerintem ez az egyik kulcs Kína megértésével kapcsolatban.
(2023-ban készült)
Ebben a cikkben több szép ábra is mutatja, hogy mennyire eltérő például a GDP per capita az egyes régiók között. Egyszerűen szólva, olyan mintha több Budapest meg Szabolcs lenne, csak nem százezrekről van szó, hanem sok tízmillió emberről. Európaiként szerintem ezt nehéz felfogni, de Kína olyan hatalmas (1 451 millió a becsült lakossága), hogy könnyen meglehet, hogy régióként váltakozva találkozunk Japán, majd Bangladesh színvonallal.
Még ugyanitt megjegyzem, hogy ahogy te is írtad Kínában rengeteg kultúra van, főleg a kínain belül, akik beszélve nem értik meg egymást (11 hivatalos nyelve van Kínának).

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 597
3 323
113
Ezt úgy írod, mintha Monaco meg Borsod nem ugyan abban az Európában létezne.... :rolleyes:
A Kínát fényezők részéről meg soha nem hangzott el amit most számonkérsz…
Várom az önkritikát is ezek után…
Az meg, hogy egy főre eső GDP vagy GDP+PPP mennyi semmit nem mond el egy országról.
Ott van még a jövedelem olló és még N+1 egyéb szarság. (erre való a HDI index)
Semmit nem mond el. Tök jó.Persze. De egyelőre mindenki ebből indul ki. S ebből származtatnak csomó más adatot.
Ha lesz jobb akkor majd azt használjuk.

Egyébként ki hozta szóba?

HDI indexben benne van GDP PPP….pontosabban a használják a számításahoz.
Amire Én és később Joker is célzott az az, hogy egy ország valós gazdasági erejének fémérésére totál alkalmatlan szám a GDP.
Nem létezik olyan adat amely önmagában jellemzi egy gazdaság erejét.

Vásárló erő kapacitáson jobban látszik a valós gazdasági teljesítményük.
Nem nagyon megy át azt látom GDP PPP mint írtam egy kvalitatív fejlettségi mutató és elsősorban az életszínvonal(!) összehasonlítására használják. Azért kerül bele a per/fő. A számításának módja is ezt szolgálja.
S van GDP PPS mely a háztartások vásárlóereje koncentrál.
Ha ehhez megnézed a külkereskedelmi mérleget, illetve azt, hogy milyen szinten képesek önmagukat energiával élelemmel és nyersanyaggal ellátni, akkor van egy alap reális képed arról, hogy mire is képesek valójában.
Ezek a szempontok egy háborúra készülő államnak fontosak. Önellátó energiából, kaja, ipari potenciál stb…

Békés egymást mellett élést feltételezve
egy globális világgazdaságban ez előny, ha versenyképes, de nem feltétel a jólétnek. Mert az lenne a cél.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 597
3 323
113
Szerintem ez az egyik kulcs Kína megértésével kapcsolatban.
(2023-ban készült)
Ebben a cikkben több szép ábra is mutatja, hogy mennyire eltérő például a GDP per capita az egyes régiók között. Egyszerűen szólva, olyan mintha több Budapest meg Szabolcs lenne, csak nem százezrekről van szó, hanem sok tízmillió emberről. Európaiként szerintem ezt nehéz felfogni, de Kína olyan hatalmas (1 451 millió a becsült lakossága), hogy könnyen meglehet, hogy régióként váltakozva találkozunk Japán, majd Bangladesh színvonallal.
Még ugyanitt megjegyzem, hogy ahogy te is írtad Kínában rengeteg kultúra van, főleg a kínain belül, akik beszélve nem értik meg egymást (11 hivatalos nyelve van Kínának).
Csak meg kell nézni Kína történelmet.
Ha nincs erős központi állam a szeparatista tendenciák érvényesültek.
Persze a pártállam az uniformizálásban is komoly sikereket ért el+a globalizációs fogyasztói társadalom minden elmosó kultúrája ott is érvényesül…

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 430
61 362
113
Ezek a szempontok egy háborúra készülő államnak fontosak. Önellátó energiából, kaja, ipari potenciál stb…

Pontosan erről beszélek. Kezded megérteni. ;)

A Kínát fényezők részéről meg soha nem hangzott el amit most számonkérsz…
Várom az önkritikát is ezek után…

Mikor fényeztem kínát? Beidézdnéd?

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 597
3 323
113

Laikus

Well-Known Member
2021. szeptember 2.
129
584
93
Nem tudom volt-e már téma a kérdésem, illetve lehet, hogy nincs is alapja, de azért megkérdezem, mert érdekel.

Van már talán 20 éve is, egy tv műsorban az hangzott el, hogy a FED a mandátumát 1913-ban 100 évre kapta. Ha ez igaz, akkor ez a mandátum már lejárt. Arról viszont nem hallottam, hogy megtörtént a meghosszabbítása.

Valaki tud erről valamit?

Amennyiben tényleg lejárt ez a mandátum, és tényleg nem lett meghosszabbítva, akkor a FED jelenleg jogosulatlanul bocsátja ki a dollárt? Ezen gondolat kísérlet alapján, a dollár most tulajdonképpen egy fiktív, hamis pénz?

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 863
32 131
113
Nem tudom volt-e már téma a kérdésem, illetve lehet, hogy nincs is alapja, de azért megkérdezem, mert érdekel.

Van már talán 20 éve is, egy tv műsorban az hangzott el, hogy a FED a mandátumát 1913-ban 100 évre kapta. Ha ez igaz, akkor ez a mandátum már lejárt. Arról viszont nem hallottam, hogy megtörtént a meghosszabbítása.

Amennyiben tényleg lejárt ez a mandátum, és tényleg nem lett meghosszabbítva, akkor a FED jelenleg jogosulatlanul bocsátja ki a dollárt? Ezen gondolat kísérlet alapján, a dollár most tulajdonképpen egy fiktív, hamis pénz?
Én is hallottam erről, de talán urban legend, viszont ebben a témában emiatt aggódj a legkevésbé. Én láttam olyan szenátusi meghallgatásról felvételt, amikor az egyik szenátor(?) a FED-et vizsgáló bizottság fejétől kérdezte, hogy mi a véleménye arról, hogy hogy a FED 10 hónap alatt 8000 milliárd dollár kölcsönt adott az amerikai bankoknak úgy, hogy nem szerepel a FED könyvelésében hanem azon kívűl oldották meg. A másik meg csak pislogott, hogy őt nem ennek a vizsgálatára kérték / hatalmazták fel.
Nálunk az ilyent csalásnak, sikkasztásnak, a számviteli dokumentumok meghamisításának, bűnszervezetben elkövetett mindenfélének hívják és börtön jár érte, az USA-ban simán belefér.
A dollár mögött az amerikai hadsereg áll, és amíg ez van és megszállva tartanak rengeteg országot ott el fogják fogadni, ettől "tartalékvaluta".

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 430
61 362
113

Tudtommal a Trianoni béke diktátum is lejárt már, csak éppen volt közben egy II. VH és az a szerződés van érvényben.
Ezzel csak azt akarom jelezni, hogy a FED mandátuma bármikor, bármeddig meghosszabbítható.
Amúgy a R. Kenedy el akarta tőlük venni a pénznyomtatás jogát és vissza adni az államnak. Alá is írta.
Kenedy-t lelőtték, a papírt meg a törvényhozás azóta sem ratifikálta.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 742
98 277
113
Még COVID előtt utoljára- más irányt vett az életem.
Biztos azóta is nagy a változás, a fejlődés.

Amit említettem úton a hivatalos tolmácsunk(követségről) alig értette(semennyire) a déli nyelvjárást kínai hivatalos kísérő fordított és ő azt fordította. Senki nem beszélt angolul.

Kína második legnagyobb adósság állománnyal bír az USA után(államadósság).
Viszont teljes adóssága(állami+gazdasági szereplők+lakosság) nagyságrendje hasonló az USA adóssággal csak egy egészségtelenebb szerkezetben, értsd magas a vállalatok adóssága.
S ebben nincs benne az önkormányzatok adóssága(specialitás azt nem az államihoz számolják). A utolsó pártkongresszuson külön foglalkoztak ezzel.
Most megnéztem, nominálisan több mint a duplája az USA államadósság.... és kevesebb mint negyed akkora népességgel.
Viszont erről jutott eszembe.
Ez mennyire poén? Kína nem leváltja a dollárt, hanem kvázi amerikai kamattal ad el ő is dollár alapú államkötvényeket. És ezzel nem leváltja, hanem a maga hasznára fordítja a dollár alapú világrendet.
redollarizacio-3.abra_-980x699.png

Ez a gond.
A legnagyobb kínai ingatlan kezelő/befektető alap csődbe ment. Még COVID alatt. Állam se tudta megmenteni.

Banki csőd is volt hozzá, lakossági tömegtüntetéssel, bankostrom egyebek. Persze jó, ha pártállam van digitális ellenőrzéssel hivatalos állami média ez utóbbiról egy büdös szóval nem beszélt.
Persze elszigetelt eset volt. Csak kínai méretben…

Lakás az van dögivel.Csak nincs ki meg vegye….
Túl építettek.Többet építettek mint a fizetőképes kereslet. Több szám van forgalomban 90-106 millio(!) köze teszik a kész(szerkezet kész is benne van)ingatlanok számát. Ha nem tudod eladni áll benne a pénz. Csak jórészt mint minden ingatlan beruházás hitelből van. Az meg ketyeg.
Leállni se lehet, mert akkor munkanélküliség üti fel a fejét.

Bocs most értem csak ide a szövegben.
Erről írtam feljebb.
Na ez a kérdés a párt részéről is. Hogyan lehet leengedni az ingatlan lufit.
Romló demográfiai mutató(ha marad az irány, s miért változna rövidtávon, lásd nyugati példák) nem támogatja a könnyű megoldást
Nem tudom, de én azt érzem, hogy a növekvő kínai varosiasodással és a kínai középosztály bővülésével ez meg fog oldódni. Csak a vadhajtásokat kell szabályozni. Ez még Kínában a legegyszerűbb. Tehát rövid távon gondot okoz, de ha visszafogják a lakásépítéseket és helyette más infrastrukturális építkezések felé tereli az állam a cégeket, akkor nem nő majd a munkanélküliség, de rendeződik az ingatlanpiaci kereslet-kinálat.

Egyébként találkoztam jópár nevetséges bújtatott munkahellyel, akik gyakorlatikag nem dolgoztak. De úgy látszik, most ezt még elbírják.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 597
3 323
113
Most megnéztem, nominálisan több mint a duplája az USA államadósság.... és kevesebb mint negyed akkora népességgel.
Viszont erről jutott eszembe.
Ez mennyire poén? Kína nem leváltja a dollárt, hanem kvázi amerikai kamattal ad el ő is dollár alapú államkötvényeket. És ezzel nem leváltja, hanem a maga hasznára fordítja a dollár alapú világrendet.
redollarizacio-3.abra_-980x699.png

Nem tudom, de én azt érzem, hogy a növekvő kínai varosiasodással és a kínai középosztály bővülésével ez meg fog oldódni.
Ahhoz olyan gazdasági növekedés kellene( folyamatos kétszámjegyű), mint 2000-től volt mondjuk 10+ évig(s előtte is volt ilyen ciklus).
nem látszanak fundamentumai.
Ezt a kínai növekedést az export vezérelte, ami globális kereslet függvénye volt - az egész fejlett világ(1+ milliárdos piac+ a fejlődő bár nem potens)Kínában gyártatott… Pont a piacaik gyengélkednek (a Nyugat). Nincs kinek eladni, nincs már benne potenciál.
Pláne ha maguk nyírják ki a piacaikat.

A hazai fogyasztás lehet motor csak hát ahhoz a rendszernek is változni kéne, illetve potenciálisan 10 éves időtávon 200+ millió ember lehet a belépő a középosztály fogyasztó sávba csakhogy ahogy a makroadatok mutatják a vásárlóerejük közelében sincs pl.: EU átlagnak. Mennyit tudnak keresletként felszívni..(?)
Lesz növekedés, de középtávon lassulni fog.
Külső tőke bevonása. Aki számít és képes már ott van. További transzparencia szükséges kevesebb kézi irányítás a rendszerben a bevonzáshoz… lesz ilyen…?
Kötött deviza piac. Folyamatos jüan leértékelés az export támogatására….
Az nem támogatja a belső fogyasztás bővülést…vagy óvatosabb deviza manőverek, de exportnak nem használ.
Szabad árfolyam rendszer? Mit eredményezne?

Ott van BRICS… mennyi növekedési potenciál van benne?
(Oroszok kurvára nem számítanak csak szeretnék).
Geopolitikailag elég széttartó érdekei vannak a csoportnak.
Csak a vadhajtásokat kell szabályozni. Ez még Kínában a legegyszerűbb.
Vagy túl szabályozzák, mivel ez egy autoriter egy pártrendszer…
Az nem szokott segíteni. Van rá történeti példánk. Kísérlet zajlik.
Tehát rövid távon gondot okoz, de ha visszafogják a lakásépítéseket és helyette más infrastrukturális építkezések felé tereli
10+ éve ezt csinálják…
Afrika új selyemúton stb…vagy pl.:
Kínai hitelből egy önmagában semmire se jó Bp-Belgrád vasút….
Kapacitásokat köt le(kikötés a kínai főkivitelező), kínai hitel ismeretlen kamatra+ politikai behatolás, befolyás szerzés.
Aztán ha majd valamikor működni kezd az plusz nyereség… mások kontójára egy újabb csatorna a kínai áruk dömpingjére….

Állami dotációval akkora kapacitásokat építettek ki, ami piaci körülmények között nem jött volna létre….
Nézd meg csak a beton gyártást … vagy az acélt ….egy magában többet állítanak elő mint a világ többi országa együttvéve.
Ez nem hazai keresletre kiszolgálására lett kiépítve…
az állam a cégeket, akkor nem nő majd a munkanélküliség, de rendeződik az ingatlanpiaci kereslet-kinálat.
Japánban is rendeződött…(1991-ban jött a fal).
Rendeződött(?) az ingatlan piac azóta is csak kovályognak…
Nem ide illő analógia, de az us egy zárt piac.
Egyébként találkoztam jópár nevetséges bújtatott munkahellyel, akik gyakorlatikag nem dolgoztak. De úgy látszik, most ezt még elbírják.
Ez már volt ünnepek előtt.
Lehet nem olvastad, h kb mi ez a makronom.
Jobb lett volna ha az eredeti angolt kitenni.
Abban nincs ott a felesleges kormány propi.

Egyébként a kötvény volumen, mely érintet ebben a tranzakcióban elhanyagolható. Még(?), inkább érdekesség.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 597
3 323
113
Az csak az államadósság.
A teljes gazdaság hitel kitettsége GDP arányitva(ábra) hasonló mint az USA esetében(263%).

S ebben az önkormányzati “látens” adósság nincs benne. Arra csak becslések vannak(kínaiak kussolnak), de az is 10% + ehhez.
Igazából ami érdekes a trend. Gyorsuló eladósodás. Vagyis a fogyasztás növekedés motorja itt is hitel.
Na nem az USA hoz hasonlítható módon.
Más szerkezet.

Lakosság aranyosan igaz amit mondasz, de ugye különbség abból is(!) ered, h az átlagosan gyengébb vásárló erejű háztartások (lásd GDP PPP) kevesebbet fogyasztanak. A hitelképesség is kisebb, alacsonyabb volumenű.
Nagyon népszerű mítosz itt a fórumon, h Kína nem egy hitel gazdaság…
Lof@szt. Állam kapitalista rendszer és az utóbbin van most a hangsúly.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 430
61 362
113
Ott van BRICS… mennyi növekedési potenciál van benne?
(Oroszok kurvára nem számítanak csak szeretnék).

Végül is csak a világ 4. legerősebb gazdaságáról beszélünk, amely a föld bolygó minden nyersanyagából rendelkezik kellő mennyiséggel. E mellet a legtöbb téren önellátó, és a belső piaca is keményen bővül.
Adóssága meg lényegében nincs. Szárazföldi kereskedelemben meg megkerülhetetlen.
Esküszöm, néha a Cseh2-őt nézed :D

És akkor a többi Brics tag potenciálja mekkora? o_O
Nézzünk meg egy adatsort arról, hogy az elmúlt 10 évben mennyit bővül az EU gazdasága és mennyit a Kínai, aztán az Indiai, aztán a Brazil. Ő bennük van potenciál, bennünk már nincs. Recesszió van konkrétan.

Japánban is rendeződött…(1991-ban jött a fal).
Rendeződött(?) az ingatlan piac azóta is csak kovályognak…
Nem ide illő analógia, de az us egy zárt piac.

Nem a fal jött hanem a pláza egyezmény, amit erőszakkal rányomtak az amcsik a félgyarmati státuszban lévő Japán gazdaságra, amikor az kezdett a fejükre nőni.
(Az egyezmény lényegében leértékelte a dollárt, és föl a Jen-t és a Márkát. Ezzel drágította az exportot az USA-ba, és konkrétan innentől kezdett szépen lassan deflációba a jen és lett 90-re recessziója a Japán gazdaságnak. Ezt kínával nem csinálják meg)

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 597
3 323
113
Végül is csak a világ 4. legerősebb gazdaságáról beszélünk, amely a föld bolygó minden nyersanyagából rendelkezik kellő mennyiséggel. E mellet a legtöbb téren önellátó, és a belső piaca is keményen bővül.
Adóssága meg lényegében nincs. Szárazföldi kereskedelemben meg megkerülhetetlen.
Esküszöm, néha a Cseh2-őt nézed :D

És akkor a többi Brics tag potenciálja mekkora? o_O
Nézzünk meg egy adatsort arról, hogy az elmúlt 10 évben mennyit bővül az EU gazdasága és mennyit a Kínai, aztán az Indiai, aztán a Brazil. Ő bennük van potenciál, bennünk már nincs. Recesszió van konkrétan.

Nem a fal jött hanem a pláza egyezmény, amit erőszakkal rányomtak az amcsik a félgyarmati státuszban lévő Japán gazdaságra, amikor az kezdett a fejükre nőni.
(Az egyezmény lényegében leértékelte a dollárt, és föl a Jen-t és a Márkát. Ezzel drágította az exportot az USA-ba, és konkrétan innentől kezdett szépen lassan deflációba a jen és lett 90-re recessziója a Japán gazdaságnak. Ezt kínával nem csinálják meg)
Hagyjuk már ezt a szovjet időkből itt maradt nagy hatalmi kétpólusú világ nosztalgiát.
Mennyi Oroszország lakossága?
143 millió ? Öregedő népesség, monokultúrás gazdaság, tudományos életbe és K+F-ben a szovjet pozíciók szintjéről is leküzdöttem magukat…(nem vág ide a legnagyobb muszlim kisebbség a keresztény országok között)
Vs.
Kína 1.4 milliárd India 1.6 milliárd.
Óriási gazdasági potenciál Kína estében India esetében pedig óriási növekedési potenciál mérete népessége okán.
Brazília gazdaság mérete hasonló mint az orosz.
Gazdaságilag BRICS-en belül nem az oroszok fogjak fújni a passzát szelet.