A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Közös úton Magyarország és Azerbajdzsán - Drónok, kiképzések, kiberhadviselés...

Közös kiképzéseket, tapasztalatcseréket és technikai együttműködést tervez a magyar és azeri haderő a jövő hadviselésének kulcsterületein, így a dróntechnológia, a kibervédelem és a különleges műveletek terén. Erről állapodott meg dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Azerbajdzsánban tett hivatalos látogatásán a kaukázusi köztársaság katonai vezetőivel.

Közös úton Magyarország és Azerbajdzsán - Drónok, kiképzések, kiberhadviselés...

Közös kiképzéseket, tapasztalatcseréket és technikai együttműködést tervez a magyar és azeri haderő a jövő hadviselésének kulcsterületein, így a dróntechnológia, a kibervédelem és a különleges műveletek terén. Erről állapodott meg dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Azerbajdzsánban tett hivatalos látogatásán a kaukázusi köztársaság katonai vezetőivel.

Azeriektől lehet tanulni hadviselést - végre valami értelmesnek tűnő együttműködés...

Például hogy hogyan lehet megtámadni keresztény országokat.
Hagyjuk már ezt! Lényeg hogy ők nyertek két modern háborút is az utóbbi években: lehet tőlük tapasztalatokat szerezi, tanulni.
A sok "futottak még" országgal kötött együttműködések, pofavizitek után végre valami, aminek van egy pici értelme.

Hagyjuk már ezt! Lényeg hogy ők nyertek két modern háborút is az utóbbi években: lehet tőlük tapasztalatokat szerezi, tanulni.
A sok "futottak még" országgal kötött együttműködések, pofavizitek után végre valami, aminek van egy pici értelme.

Az azeriek jóval gyengébb ellen harcoltak, még nem is volt elterjedve a drón elleni hadviselés. Ukrajnai tapasztalatok ebből a szempontból sokkal lényegesebbek.

Az azeriek jóval gyengébb ellen harcoltak, még nem is volt elterjedve a drón elleni hadviselés. Ukrajnai tapasztalatok ebből a szempontból sokkal lényegesebbek.
még nem is volt elterjedve a drón elleni hadviselés?!?
Dehogy nem! Baromi sok drónt használtak az azeriek. Harop, Bayraktar, stb.

Az örmény-azeri háború volt az első országok közötti háború ahol a drónok kulcsszerepet játszottak.

Ilyen szintű érvelésekkel ajànlom az ujjfestés fogalkozást a katica csoportban

Hát pedig ennek lényegesen nagyobb a jelentősége, mint az azeriek katonai tapasztalatainak. Az kb annyi, hogy drónokat is kell használni ma már. De erről az ukrajnai konfliktusból sokkal többet megtudhatunk, mint az egyoldalú azeri-örmény háborúból. Az viszont jelentős, hogy a magyar kormány Azerbajdzsán-politikája is hozzájárul ahhoz, hogy a magyarok ellenségnek tekintsék a saját kormányukat. Mert így nem lehet háborúzni.

még nem is volt elterjedve a drón elleni hadviselés?!?
Dehogy nem! Baromi sok drónt használtak az azeriek. Harop, Bayraktar, stb.

Az örmény-azeri háború volt az első országok közötti háború ahol a drónok kulcsszerepet játszottak.

Igen. De én az ellentevékenységről írtam. Ott még új volt a drón és egyoldalú is volt a használata. Az igazi ellentevékenység az ukrajnai konfliktusban került elő. Az azerieknek nincs jelentős tapasztalatuk drónhasználatban potensebb védekezés esetén.

Igen. De én az ellentevékenységről írtam. Ott még új volt a drón és egyoldalú is volt a használata. Az igazi ellentevékenység az ukrajnai konfliktusban került elő. Az azerieknek nincs jelentős tapasztalatuk drónhasználatban potensebb védekezés esetén.
Hozzánk képest mindenben több a tapasztalatuk ami drónhadviselés - maradjunk ennyiben! ;)
Ukránokkal sajnos pont nem olyan a viszony hogy jöjjenek nekünk gyorstalpalót tartani drónozásból...

Mit írnak ugyanerről az azeriek...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Venom85
Valaki meg tudná mondani mi az a stratégiai, amit bemutatott?
A szokásos mantra csak:

"A szövetségek fenntartásához is szükség van erős nemzeti hadseregre"
"A júniusi NATO-csúcson az amerikai fél várhatóan azt javasolja majd, hogy a tagállamok a GDP akár 5 százalékát is fordítsák védelmi kiadásokra.
Magyarország már most túlteljesítette a 2 százalékos vállalást, és a haderőfejlesztésre fordított arányban is az élmezőnybe tartozik."

Lehet rajta jót röhögni. Ez a cikk is a "tudjuk hogy mit kellene tenni, de dilettáns faxok vagyunk, és ezért kakkantunk rá" ékes bizonyítéka.
Én nem vagyok sem kormány ellenes, sem "mindenszarista", de ez már túl van az elcsépelt, nevetséges kategórián... Valahogy mégis jókat röhögök amikor belefutok ilyenbe.

A szokásos mantra csak:

"A szövetségek fenntartásához is szükség van erős nemzeti hadseregre"
"A júniusi NATO-csúcson az amerikai fél várhatóan azt javasolja majd, hogy a tagállamok a GDP akár 5 százalékát is fordítsák védelmi kiadásokra.
Magyarország már most túlteljesítette a 2 százalékos vállalást, és a haderőfejlesztésre fordított arányban is az élmezőnybe tartozik."

Lehet rajta jót röhögni. Ez a cikk is a "tudjuk hogy mit kellene tenni, de dilettáns faxok vagyunk, és ezért kakkantunk rá" ékes bizonyítéka.
Én nem vagyok sem kormány ellenes, sem "mindenszarista", de ez már túl van az elcsépelt, nevetséges kategórián... Valahogy mégis jókat röhögök amikor belefutok ilyenbe.
Azt értem, hogy mit írtak, csak a stratégiát nem látom sehol sem leírva, sem bújtatva a sorok közt. Még csak utalást sem.

Azt értem, hogy mit írtak, csak a stratégiát nem látom sehol sem leírva, sem bújtatva a sorok közt. Még csak utalást sem.
Mert anno leírtak a stratégiát, megvitatták, elfogadtak…aztán megalmodtak mit kell hozza venni/beszerezni es aztán ezt a dokumentumot is elfogadtak oda adtak az illetékesnek elolvasta helyeselte majd kinyomtatta sok sok példányba es minden nap munkában azzal torli ki a segget ő is meg a teljes vezerkar.

Mert anno leírtak a stratégiát, megvitatták, elfogadtak…aztán megalmodtak mit kell hozza venni/beszerezni es aztán ezt a dokumentumot is elfogadtak oda adtak az illetékesnek elolvasta helyeselte majd kinyomtatta sok sok példányba es minden nap munkában azzal torli ki a segget ő is meg a teljes vezerkar.
MTkyODg4Mw.gif

Dehogy is, levonták a megfelelő konzekvenciákat, és fejlesztenek, költenek:
https://mfor.hu/cikkek/kozelet/balasy-gyula-honvedelem-hadipark-hadero-milliard.html

Fókuszban a magyar-osztrák együttműködés...

Az osztrák fél felajánlotta, hogy a magyar katonák számára újra megnyitja a hegyivadász képzés lehetőségét, amely nem csupán a szakmai tapasztalatcserét segíti, hanem a különleges műveleti együttműködést is erősíti. A megbeszélések során kiemelt figyelmet kapott még a közös részvétel az uniós védelmi képességeket növelő ún. PESCO keretű innovációkban, de szó esett arról is, hogy a magyar Lynx zászlóaljat és KC-390 szállítógépeket osztrák szakértők is megtekintik a jövőben.

A tárgyalások során Böröndi vezérezredes osztrák megfigyelőket hívott a 2025. novemberi „Breakthrough” hadgyakorlatra, emellett közös harckocsi gyakorlat szervezésében is megállapodtak.