A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Igazából itt arra lennék kiváncsi hogy ki hogyan képzelné el a Magyar haderő tervszerű fejlesztését és ésszerű javaslatokat szeretnék, ha lehet. Nem azt szeretném hogy 100 F-22 és hogy még 3 atombomba. Hanem realitás talaján sokszor a múlt hibáin lovagol mindenki ( LEO, LVM, C-130 ) stb...  Ti hogyan?
 

zerge

New Member
2012. január 21.
18
1
1
A saját elképzeléseim szerint:

A Gripen létszámot nem emelném, helyette sokkal több használható fegyvert vennék hozzájuk. 2026 után két lehetséges választásunk lesz: F-35 vagy Gripen NG. Szerintem 14-18 darab NG bőven elegendő lenne nekünk, és talán finanszírozható is lenne.

A szállítógépek cseréjét illetően reálisan nézve a C-27J lenne a megoldás, az alapján, amit én olvastam erről a témáról. 4-5 darab a C-17 mellé elegendő lenne a honvédség szállítói feladataira (szerintem).

A most futó szállító-helikopter beszerzés alapján 15-20 darab S-70i szerintem megoldható lenne, (a lengyel tenderen borítékolható a győzelme, és ők csak karbantartó üzem létrehozása mellett választanak győztest), de az AW139M is megoldható, ugyan ekkora számban.

Hát a harci helikopter... Tudom, hogy kicsi a valószínűsége, de szerintem ezt a nagyon potens képességet egy ilyen kis haderő nem hagyhat elveszni. Én (ha már olasz vonal) 6-8 AW129 mellett voksolok, de ez sajnos nem realitás.

Sok más eszköz mellett én a katonák egyéni felszerelését fejleszteném. Modern sisak (MICH), MOLLE rendszer, új minta, és szerintem lassan elódázhatatlan lesz áttérni a NATO kaliberű fegyverekre. Én a G36KV-USP csomag mellett szavazok, az AK modernizációnál kivesézték, hogy nem is lett volna drágább, mint a modernizáció. Ha esetleg olyan lesz a gazdasági helyzet,  saját fejlesztés... Hát igen... RPG cseréje AT-4-re. Röviden ennyi.:)
 
 • Vicces
Reactions: 1 person

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
Kezdjük az alján szerintem:

Azokból problémákból indulok ki, amit itt és más oldalakon leírtak a hozzáértőbbek.

Normális bakancs (nem tudom milyen, mert nem értek hozzá), normális gyakorló ruházat jobban rejtő mintákkal (pixeles, nem pixeles édes mindegy), egy értelmes málhamelllény (elvileg már évek óta van, de nem rendszeresítették), több lövedékálló mellény (itt talán jól állunk úgy tudom), egy értelmes/modern pisztoly (talán Glock, de bármi jöhet, csak legyen), egy bullpup rendszerű fegyvercsalád (AK alapú is lehet, édes mindegy), kevlársisakok (nem lejártak!), éjjellátók, gránátok, gránátvetők, rádiók, szinte minden :).

földi Járműveknél:   60-80 darab Leopard 2A5, 100-140db Patria AMV moduláris rendszerben (Boxer, VBM Freccia, VBCI stb.),  100-150 Iveco LMV (vagy Mowag Eagle), 20-40db PzH 2000-es, még több Rába teherautó. A légvédelmi rendszerekhez nagyon nem értek, azokból is valami értelmes kis-közép és hosszú hatótávolságban :).  <b>
</b>

A folyami flottillát is fel kéne rázni valami újabb/fejlettebb hajókkal, de itt se vagyok jártas.

Légierőnknél a 14 Griffmadarunkhoz még kellene kb ugyanennyi. A szállító flottához meg kb 4-6 darab C-27J Spartan vagy talán C–130 Hercules-ek. 

A kávédarálóknál:  20-24 darab UH–60 Black Hawk, vagy talán NH90-esek, 10-15 db AH-1Z Viper.

És még ezeken kívül sok más egyéb dolog. Lehetne most részletezni, hogy miért ezek a fegyverek/járművek, de szerintem érthető, hogy miért ezeket választanám :). A számok nagy részét a körülöttünk elhelyezkedő országok fegyvereihez, járműveihez viszonyítottam (Ausztria, Csehország, Horvátország, Szlovénia). És gondolom levehető, hogy azért ez nem egy inváziós haderő. :)

de amúgy jön molni, dudi + más hozzáértőbb tagok, és szépen kijavítanak vagy elküldenek a sarokba mert hülye vagyok :).
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
Mellesleg ennek a témakörnek a sci-fi és a fantasy csoportba kellene lennie, ha lenne létezne olyan is :). Perszenem kötekedésből írtam <a title="desertfox profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/desertfox/">desertfox</a> , csak ezt a megjegyzést nem hagyhattam ki :).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 346
77 003
113
<a title="zerge profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/zerge/">zerge</a>

Az USP-t nem erőltetném,vannak sokkal jobb pisztolyok nála pl Glock-17 gen3-4.,H&K P30L.

A G36KV sem jó mert rövid a csöve(ugyan olyan szar lenne pusztítóereje mint az M4-nek) akkor inkább G36V vagy is nem inkább hanem az.

<a title="Unio profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/unio/">Unio</a>

Ha annyira szeretnéd akkor tessék:Hülye vagy! :D
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
Eloszor is ket cikket linkelnek be.

http://index.hu/belfold/2011/02/25/a_honvedelem_mint_franciakremes/#1

http://beszelo.c3.hu/cikkek/a-vedtelen-orszag

Eloszor is kellene egy honvedelem irant elkotelezett kormany.Ez nagyon nincs meg.Az elso cikk lenyege illetve a masodik cikk elejenek a lenyege a `` vizfej`` a honvedsegen belul.Tul sok tabornok es tiszt-tiszthelyettes,civil..Elso lepesnek en ezt a vizfejet szuntetnem meg.Egy dolog viszont teny ami a cikkben is le van irva,politikailag egy ilyen dontes hogy megszabadulunk nehany ezer embertol ez felvallalhatatlan a munkahelyteremtes jelszo alatt.Ezert mondom hogy legeloszor egy elkotelezett kormany kellene.

A honvedkorhaz kiszervezesevel a honvedelmi budzsebol ( ilyen is csak nalunk van hogy egeszsegugyi intezmenyt honvedelmi forrasbol finansziroznak) ,illetve a hm hatterintezmenyeinek osszevonasaval jelentos civil letszamot lehetne leepiteni.Korulbelul 3500 fonyi civilrol van szo.Atszervezessel pedig a tabornoki,tiszti-tiszthelyettesi letszamot lehetne legalabb 40 % al de sokak szerint akar 50 % al lehetne csokkenteni.

Senki ne higgye hogy ezek amolyan harcolo illetve harctamogato alakulatokbol lennenek kivagva.Ez a kb 4500 akiket ki lehetne vagni  ez a Budapesten adminisztrativ reszlegekben ``dolgozo`` megfoghatatlan allagu massza. A honvedsegben tabornokbol,tisztbol es tiszthelyettesbol van  12500. Katonabol pedig 6300. EZ ROHEJ,VICC!!  6500 civil. Papiron tehat van egy 25000 es haderonk aminek cask tenyleg a toredeke az akik tenylegesen harcolo illetve harctamogato alakulatoknal vannak. Egy egeszseges rendszerben ami egy piramishoz hasonlit abban katonabol annyi van mint tabornok,tiszt,tiszthelyettesbol osszesen. Akkor most hasonlitsuk ossze hogy nalunk mi van!!!

Ezert en elsosorban ezen valtoztatnek.Kiszervezni a honvedkorhazat,megszuntetni illetve osszevonni hatterintezmenyeket.Megszuntetni a korrupciot, a burokraciat. Evvel az intezkedessorozattal a honvedsegi letszambol ki lehet vagni kb 3500 civilt, es legalabb 4000 fonyi tabornoki,tiszti,tiszthelyettesi beosztassal rendelkezo egyent. Senki ne ertse felre,ez semmilyen hatassal nem lenne a honvedseg harckepessegere mert ez a kb 7500 fo ez Budapestrol adminisztrativ jellegu dolgokat muvelok kozul kerulne ki. Evvel az intezkedessel ,ami a hadero kepessegeit semmiben nem erintene meg lehetne sporolni kb 50 milliard forintot.Azert ennyit mert akik ki lennenek vagva a honvedsegbol azoknak magas beosztasuk van ebbol kovetkezve magasabb fizetesuk.Ezaltal lenne egy 17000 fos honvedsegunk,ami a vicc az az hogy egy a 17000 fo ez ugyanazt tudna mint a jelenlegi 25500.Tehat fizetes ugyileg meg lehetne sporolni kb 50 milliardot evente,illetve a hatterintezmenyek osszevonasaval illetve megszuntetesevel tovabbi milliardokat lehetne megsporolni.Ezaltal kb 55 milliardal lehetne tobbet kolteni a harcolo es harctamogato alakulatokra evente jelenlegi 0.8 % os koltsegvetes mellett.Azert az nagyon nem keves.

Legeloszor is ezt csinalnam.Masodszorra pedig ami a masodik belinkelt cikkben van az elejen leirva az alakulatokat fel kellene tolteni illetve atszervezni valahogy ugy hogy az az orszag megvedese erdekeben hatekonyabb legyen.Le van irva reszletesebben nem irom ide .A masodik cikkben azt irjak hogy kellene 4 repuloezred mellett 3 helikopterezred.Ez baromsag az orszag nem birna el.Viszont az emlitett atszervezessel amit irtam , hogy kivagni azt a jonehany ezernyi semmirekellot a honvedsegbol, illetve feltolteni az alakulatokat,a vegen lenne egy kb 20 ezer fos honvedsegunk,ami harcertekben duplaja lenne a jelenleginek annak ellenere hogy 5500 fovel kisebb.

.Azaltal a sok ezernyi semmirekellon megsporolt tobb tiz milliardot pedig lehet az alakulatokra kolteni.Pisztolyokra,fegyverekre,ruhazatra, es amennyire lehet fejleszteni a jarmuparkot,Abbol a tobb tizmilliardbol pedig amit evente meg lehetne sporolni hat abbol lehetne azert fejleszteni.Persze nem eszeveszetten mert arra nem eleg de azert lehetne.Ha pedig a kormany elkotelezett lenne a honvedelem irant akkor a katonai budzse novelesevel gyorsabban lehetne fejleszteni az alakulatokat.

En igy fejlesztenem a honvedseget.A vicc az az hogy a jelenleginel 5000 fovel kisebb lenne de harcertekben duplaja a jelenleginel.

 
 
 • Tetszik
Reactions: szpg9

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<a title="dudi profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/dudi01/">dudi</a>

Akkor ezek szerint jó úton haladok :D, megyek a sarokba :).

Amúgy érdemes lenne 7.62×39mm-ről váltani más kaliberre? Mert nekem nem úgy tűnik, hogy a Nato és az usákok ezt erőltetnék.  Anno a jövő fegyvereiben hitman rambónak mutogattak valami 6.xxxxxmm-es  kalibert, és ott dicsérték, hogy jobb mint a 5.56×45mm-es, és a 7,62-es együttvéve bla bla bla.... Na most azzal mi lett?
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
Rovidebben osszefoglalva.

A szükséges és mindenki által látható intézkedéseken túl (a vízfej: a HM és a vezérkarok radikális, 50 százalékos leépítése; háttérintézmények összevonása, csökkentése; az aktív, bevethető állomány létszámának dinamikus emelése;  a vezetők juttatásainak visszafogása; a fiatal tisztek számára 5 éves csapatszolgálat előírása; a civilek számának radikális csökkentése; folyamatos, maximum 4 éves rotáció a beosztások között; a honvédelmi költségvetés átláthatóvá tétele és felhasználásának szigorítása; a hivatásos állomány szakmai függetlenségének visszaadása stb.) egy teljesen új diszlokáció kialakítására van szükség a Magyar Honvédségben. Ehhez a XXI. század egyik alapvető kihívásából, az összfegyvernemi alakulatok és bázisok megalkotásából kell kiindulni. A magyar hadsereg eddigi diszlokációja – például külön műszaki dandár, logisztikai ezred stb. – nem felel meg sem a XXI. század kihívásainak, sem a magyar védelmi költségvetés nagyságának, sem Magyarország sajátos földrajzi, politikai, stratégiai jellemzőinek.
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
Aki leirja hogy hogyan kepzelne el a fejleszteseket az irja le legyen szives hogy mibol fedezne oket.Honnan szerezne ra forrasokat.
 
D

danielblack

Guest
<b>Szárazföldi erők struktúrája:</b>
Alapvetően 4db gépesített vegyes dandárra lenne szükség békeidőben. Az országot katona földrajzi elvek alapján felosztanám 4 körzetre, így ebből adódóan minden egyes körzet felügyelete 1-1 gépesített vegyes dandárra tartozna.
<!--[if !supportLists]-->1+  Szolnok: egy különleges műveleti ezred, aminek a feladatai közé természetesen a légi szállítású bevetés is beletartozna, a szolnoki helikopter bázis eszközparkjának használatával.

Egy átlagos gépesített vegyes dandár felépítése:
          - 4 db gépesített lövész zászlóalj (gyalogsági harcjárművekkel ellátva)
          - 1 db aknavető-páncéltörő zászlóalj (4 század)
          - 1 db harckocsi zászlóalj (kb. 20-30 db harckocsi)
          - 1 db tüzér osztály (kb. 20 db önjáró tüzérségi löveg)
          - kb. 5000 fő tartalékos
      - egy gépesített vegyes dandár 4 helyőrségben működne. Egy helyőrségben megtalálható
lenne 1db gépesített lövész zászlóalj, 1db aknavető-páncéltörő század, a tüzérségi
eszközök és harckocsik üzemeltetése pedig szintén a helyőrségekre lenne bízva.

Fejlesztési irányok:

- A GDP 1,8-2%-ban kell rögzíteni a haderőre költendő összeget

- modern hadviselésnek megfelelő személyi felszerelés, hazai gyártással

- Rakéta tüzérség terén egy Rába alvázra szerelt MLRS szisztéma tökéletes lenne.

- Önjáró tüzérség terén Rába alvázra szerelt 155mm-es finomság.

- Harckocsiból Leopard 2A4 vagy modernebb változatai.

- légvédelem terén lengyel-cseh mintára Kub modernizáció, vagy Rába platformra építkezés...

- hordozható páncéltörő eszközök területén Javelin, esetleg mellé valami Kornet kategóriájú eszköz, plussz az RPG állományunkhoz modernebb robbanófej beszerzése.

- Helikopter terén 20-25 db közepes szállító helikopter, plussz 10-14 db könnyű harci-kiképző helikopter

- Gyalogsági harcjárművek esetében lincenszbe gyárthatnánk a Patria-t mondjuk, de olasz téren is vannak jó, modulárisan építhető eszközök.

- Gripenek fegyverzetét kibővíteni+esetleg 4-6 db gép beszerzése.

- Alap karabély terén esetleg G36 V licenc gyártása.

 
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<a title="erdifefe3 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/erdifefe3/">erdifefe3</a>

Csak egyetérteni tudok veled;).  Igen a krémes effektus! A tetején meg az alján vannak olyanok, akik tesznek, tenni akarnak a honvédség érdekében, és a közepén van a krémes, a massza, ami ez esetben, nem finom és nem édes, hanem egy megromlott anyag, amit kapásból ki kellene pucolni, és akkor lenne egy a nevéhez is illő HONvédségünk! Mellesleg legelőször ezzel a kifejezéssel a hétköznapi honvédelem blogon találkoztam, és talán Kálmán Károly nyá. századosúr használta először, na azóta megragadt bennem is :).

Az biztos, hogy nagyon sok pénzt elvisznek a vezérkarban lévők meg az irodisták/aktakukacok.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 346
77 003
113
<a title="erdifefe3 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/erdifefe3/">erdifefe3</a>

Addig bírtam amíg ki nem bökte az a jó ember,hogy 10 tábornok...Oké,hogy nem kell 80 de azért hülyeségeket sem kell leírni.Aki ezt leírta tökéletes tudatlanságról tesz tanúbizonyságot arról,hogy miként működik egy haderő vezetése(én sem vagyok pontosan tisztában vele de azért ennyire hülye sem vagyok hozzá mint az a szóval ).
 
D

danielblack

Guest
Ja és az irományomhoz hozzá tenném, hogy először nem 4 gépesített vegyes dandárt állítanék fel, hanem csak 2-3-at. Aztán ha a gazdaság is jobban menetel és felépült a struktúra, akkor létrehoznám a további 1-2 dandárt.
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
danielblack az altalad felvazoltak szerint lenne egy kb 50000 fos honvedsegunk. Mibol akarnad finanszirozni azt ?? Ugy meg plane hogy mindenbol a legmodernebbet venned??
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 346
77 003
113
<a title="Unio profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/unio/">Unio</a>

Kb ott tart,hogy van 6,5 meg 6,8-as amik jobbak mint a bármi amit ma használnak ellenben horribilis összegekbe kerülne rendszeresíteni így senki nem használja őket.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<a title="danielblack profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/danielblack/">danielblack</a>

Szintén egyetértek;).  Szerintem feleslegesen fogok ezen lovagolni, de én maradnék az AK családnál, csak beleadva a magyar mérnökök tudását („Cukor, és minden, mi !Ezekből az összetevőkből próbálták megalkotni tökéletes <del>kis lányokat </del> AK-kat.” bocsánat:D) és úgy összehozni bullpup rendszerbe egy egész családot, papa, mama, géppuska:). Vagy ha ennyire G36-oztok, akkor már a svájci minőségű SG 550 nem lenne jobb?
 
D

danielblack

Guest
45374 said:
danielblack az altalad felvazoltak szerint lenne egy kb 50000 fos honvedsegunk. Mibol akarnad finanszirozni azt ?? Ugy meg plane hogy mindenbol a legmodernebbet venned??

Írtam. A GDP 2%-án kell rögzíteni a honvédség költségvetését. Egyébként is ezzel a feltétellel léptünk be a NATO-ba.  És rengeteg dolgot hazai előállítással, és Rába közreműködéssel valósítanék meg. Azonban ezeket mindet leírtam az előbb is.....
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
dudi amit cikket linkeltem abban igazad van hogy rengeteg baromsag van.Viszont legalabb ugyanannyi ertelmes dolog is foleg a honvedseg jelenlegi felepitesevel kapcsolatban.A lenyeg  a lenyeg hogy a honvedseget CSAK ES KIZAROLAG a vizfej megszuntetesevel lehetne fejleszteni.

Jelenlegi szerkezet mellett hiaba koltenenk akar 2 % ot honvedelemre ez a sok ezernyi semmirekellore menne el a java. Ez az az ertelmes resz a cikkben. Amugy meg tenyleg sok baromsag van benne.
 
D

danielblack

Guest
Unio:

Én is egyetértek veled igazából. Igazából ami anyagilag kezdezőbb lenne azt választanám. Azaz vagy fegyvercsalád kifejlesztése, vagy licensz gyártás :)