Urbanisztika, építészet (múlt, jelen, jövő)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 275
3 351
113
Az előzményt elolvastad, mire írtam? Kifogásolták hiaba 15-18% volt az infla az élelmiszer magasabb. Arra céloztam én is, ez a pesti önkorit nem érinti, A gáz, üzemanyag igen. Ahogy minden önkorit és az államot is. 1 különbség van Pest és a többi önkori tömegközlekedése közt, Minden önkormányzat saját zsiron a sajátját tartja fent, kivéve Pest akit ebben támogat a kormány. Legutóbb is, két hete, még ezen felül extrába odadobott a kormány 50 mrd új viloamosokra. Éppen annyit amennyiért a rakosrendezoi szemettelepet sikerült megvenni.

Igen olvastam, a te adataid alapjan duplájára nőtt at iparűzési, es kilencszeresére az elvonás,

• Tetszik
Reactions: fishbed

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
972
5 601
93
Én hogy tudtam házat építeni?
Először is 18 évig albérletben laktam. Volt hogy én, volt hogy külföldön a cég fizette. ( de csak akkor fizette, ha az itthonit fenntartom és fizetem :oops:)
4 évet dolgoztam a németeknél, hogy legyen egy alapom. Amelllé felvettem az 5%-os lakásépítési áfa kedvezményt, ez jó 20%-al lenyomta az árat. Mindenét a konyhabútorig, amit a fővállalkozó alá beletettem.
Nem nagyvárosban építettem, hanem elmentem 25 km-t arrébb és harmada volt a telekár.
Illetve felvettem egy rövid lejáratú magas havi törlesztésű hitelt. Amikor felepítettem utána újra kimentem külföldre dolgozni másfél -két évre, előtörlesztettem és kifizettem 5 év alatt.
Ha nem túl indiszkrét a kérdés, engem érdekelne, hogy ebben a 20+ éves folyamatban mikor született meg az 1., a 2. és esetleg a 3. gyerkőc?

Erre mkinek lehetősége van.
Azt mondod, mindenkinek lehetősége van évtizedekig albérletben lakni, évekig Nyugat-Európában dolgozni, az ország olcsóbb vidékeire költözni, magas havi törlesztésű hitelt felvenni, és így lehet otthona Magyarországon?
Ha ezt kellene eredménynek elkönyvelnünk, akkor a kudarcokról inkább tudni sem szeretnék!

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 094
19 057
113
Az óriáskerék, nem borítja fel?
budapesteyesky6.jpg

Ja...hogy az a buliváros része...
A kerék mobil telepítésű, volt a Sziget fesztiválon is anno. Bármikor szétszerelhető.
De amúgy jó észrevétel. Mondjuk a 65méterével már szinte egy utcával arrébról se látszik, a RákosDubajra tervezett 500méteres toronyházzal szemben.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 167
103 948
113
Ha nem túl indiszkrét a kérdés, engem érdekelne, hogy ebben a 20+ éves folyamatban mikor született meg az 1., a 2. és esetleg a 3. gyerkőc?

Azt mondod, mindenkinek lehetősége van évtizedekig albérletben lakni, évekig Nyugat-Európában dolgozni, az ország olcsóbb vidékeire költözni, magas havi törlesztésű hitelt felvenni, és így lehet otthona Magyarországon?
Ha ezt kellene eredménynek elkönyvelnünk, akkor a kudarcokról inkább tudni sem szeretnék!
Nem sikertörténetnek irtam, hanem hogy csináltam.
Mert a legtöbben az államtól várják, hogy adja meg a sanszot. Félre ne értsd, nem azt mondom, ne támogassa, ez nem feladata, de csak arra várni hülyeség.
Én családi segítség nélkül saját zsiron és minimál állami áfa segítséggel építettem lakást.
Gyerek nélkül, nem is vettem fel ahhoz kedvezményt.
Az ország olcsóbb vidékei, értsd inkább. a nagyvárostól messzebb. Győr -Moson-Sopronban lakok. Nem hinném, hogy az az olcsó vidék.
Magas havi torlesztesű hitelt megint én választottam, a rövidebb futqmidő miatt és tudtam ha kimegyek melózni, azt hamar visszapörgetem.

Biztos lehetett volna gyorsabban is, de az első tíz évben jelentős részén masszívan piáltam, csajoztam, szerencsejátékoztam, nem arról szólt, hogy spórolok a lakásra. :rolleyes:
Ráadásul aláfutottam egy autó devizahitelnek, amit kífizetni a többi hitelem mellett nem két perc volt, amikor rájöttem, hogy így nem megy tovább. Ez az én felelősségem volt nem másé (még akkor is ha Gyurcsány alatt volt, könnyű lenne rájuk fogni) anno így éreztem jól magam, az volt a fontosl

Ma már más fontos.

Kimenni Nyugat-Europaba meg mkinek csak ajánlom. Ma főleg tanulni kint rengeteg lehetőség van. Megtanulod faszán a nyelvet és itthon is, kint is megnőnek a lehetőségeid.
A bérkülönbség Nyugat és Kelet között mindig meglesz. Főleg ha a közeli Ausztriához vagy Németországhoz hasonlitod. Mert máshol azért nem mhol ilyen egyértelmű sztem. Nem, nem Svájcra gondolok.;)

Aztán arra is jó példa, ha nem a tiktokon át nézed mekkora kint az olcsóság a boltokban meg a jólét, rájössz, hogy mindennapi élet drágább. Csak nagyobb fizuból sokszor jobban megéri. Itt sem minden meló, mkinek. Láttam nem kettőt, aki elhitte a mesét eladott mindent itthon, nagyot szopott kint és 1-2 év múlva hazajött. Szal bár ajánlom kipróbàlni, de csak erre feltenni az életed nem.

Lakást venni, házat építeni, sztem annyi sansz sincs mint itthon. Nem lehetetlen, de nem könnyebb. Több pénzt lehet keresni a kinti fizuból, jobban élni már kérdéses. Kinek,mi a jobb élet. Nekem ma már túl sok a kinti változás. Nosztalgiázva gondolok a Williommen előtti Nyugatra.

Ha a feleségemet kérdezed, ő mindig kint dolgoztatna. ;)
Én sem vagyok ellen a kinti városi pörgésnek, felfedezni újabb országot, de minket a végén mindig hazahúz vidéki házunk.
A legjobb döntés sztem továbbra is. Kint megkeresni a zsét, vmi alapot félretenni és itthon elkölteni, élni belőle.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 167
103 948
113

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 596
18 686
113
a RákosDubajra tervezett 500méteres toronyházzal szemben.

Kár hogy Rákosdubajra sosem terveztek 500 méter magas toronyházakat, ez legfeljebb a telex, hvg és más hasonló beállítottságú/gazdájú hecclapok agitprop anyagaiban létezett, fizikai képtelenségként a Hősök tere fölé toronyházakkal illusztrálva.

Bár nekem személy szerint azzal se lett volna bajom, ha magasépületek épülnek egy tömbben, a XIII kerület Váci úti korridorján kialakulóban van egy ilyen irodaházas sor, ez ahhoz szervesen csatlakozhatott volna. Legalább valamilyen irányba elindul a város építészeti fejlődése egy modern negyeddel, mert kb. a Horthy korszak és a befejezetlen Hungária körút óta egyhelyben álldogál mindenféle városfejlesztési koncepció nélkül, a hrucsovkákat nem számítva.

Valójában az egész projektről kb. annyit lehetett tudni, hogy kb. 50 000 lakás építését tervezték a területen és slussz, sanszosan ugyanolyan n+1-ik bérlakásra optimalizált neopanel lakópark lett volna, mint az összes többi ami épült/épül Budapesten.

A városvezetés a szokásos politikai haszonlesésből fúrta kizárólag, ahogyan a Városligetet is (ami szintén nem ment tönkre attól, hogy rendberakták, sőt, épp ez volt a bajuk, hogy népszerű lesz). Csak végül ráfaragtak, az elővásárlási blöffükre ráhívtak. Ott kelett volna leállniuk, de biztos megvan az a hülye aki amikor nem jön be a blöffje és nyilvánvalóan átlátnak rajta, még hunyorítva emeli is a tétet, mert neki valami mélységesen ravasz, többrétegű terve van, bizony. Aztán nem jön be, továbbra is játsza a hülyét, mintha mi sem történt volna.

Itt is pontosan ez történik. Most nincs pénz, nem lesz 50 000 lakás, sem dubaios, sem fővárosi, mert ott mindig csak a látványtervekig és látványtervlóvé visszaosztásáig jutnak el és így a Rákosrendezői terület is megmarad egy hatalams szeméttelepnek.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 596
18 686
113
Mert azt mondták?
Tudjuk ez mennyit ér.
Ha nekiállhattak volna, akkor azt csinálnak, amit akarnak. 50 vagy 500m-est.
Kiemelt beruházásként már senki se tehetett volna semmit.

Mert néhány 220 méteres épületről volt szó, és a világon senki nem mutatott be semmi konkrétat ami 500 méteres felhőkarcolókról szólt volna.

Belgrádban amiről folyton megy az erőltetett lihegés 10 éve épül egy hasonlo beruházás egy 160 méter körüli toronnyal (ami jó ronda de ez meg az építészeket minősíti).

Egy jól körülhatátolható kör és a sajtós holdudvara terjeszti ezt a baromságot mi kutyánk kölyke/nem a mi kutyánk kölyke alapon, az átlagembert amúgy teljesen hidegen hagyja az egész.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
22 824
29 783
113
Mert néhány 220 méteres épületről volt szó, és a világon senki nem mutatott be semmi konkrétat ami 500 méteres felhőkarcolókról szólt volna.

Belgrádban amiről folyton megy az erőltetett lihegés 10 éve épül egy hasonlo beruházás egy 160 méter körüli toronnyal (ami jó ronda de ez meg az építészeket minősíti).

Egy jól körülhatátolható kör és a sajtós holdudvara terjeszti ezt a baromságot mi kutyánk kölyke/nem a mi kutyánk kölyke alapon, az átlagembert amúgy teljesen hidegen hagyja az egész.
220 is sok.
Egyébként nem hiszem, hogy felismerni azt, hogy bármilyen kontroll és feltételek nélkül kiadni biankóra
egy ilyen projektet, az a legnagyobb felelőtlenség.
A törvényekben meghatározott előírásokat sem tartják be, hát akkor meg ti bemondásra elhisztek akármit is? LoL

• Tetszik
Reactions: Rferi66

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 675
36 423
113
220 is sok.
Egyébként nem hiszem, hogy felismerni azt, hogy bármilyen kontroll és feltételek nélkül kiadni biankóra
egy ilyen projektet, az a legnagyobb felelőtlenség.
A törvényekben meghatározott előírásokat sem tartják be, hát akkor meg ti bemondásra elhisztek akármit is? LoL
Ugyanazok vonyítanak, akiknek az építészet csúcsa a Várban egy betonkocka.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 094
19 057
113
Kár hogy Rákosdubajra sosem terveztek 500 méter magas toronyházakat, ez legfeljebb a telex, hvg és más hasonló beállítottságú/gazdájú hecclapok agitprop anyagaiban létezett, fizikai képtelenségként a Hősök tere fölé toronyházakkal illusztrálva.

Bár nekem személy szerint azzal se lett volna bajom, ha magasépületek épülnek egy tömbben, a XIII kerület Váci úti korridorján kialakulóban van egy ilyen irodaházas sor, ez ahhoz szervesen csatlakozhatott volna. Legalább valamilyen irányba elindul a város építészeti fejlődése egy modern negyeddel, mert kb. a Horthy korszak és a befejezetlen Hungária körút óta egyhelyben álldogál mindenféle városfejlesztési koncepció nélkül, a hrucsovkákat nem számítva.

Valójában az egész projektről kb. annyit lehetett tudni, hogy kb. 50 000 lakás építését tervezték a területen és slussz, sanszosan ugyanolyan n+1-ik bérlakásra optimalizált neopanel lakópark lett volna, mint az összes többi ami épült/épül Budapesten.

A városvezetés a szokásos politikai haszonlesésből fúrta kizárólag, ahogyan a Városligetet is (ami szintén nem ment tönkre attól, hogy rendberakták, sőt, épp ez volt a bajuk, hogy népszerű lesz). Csak végül ráfaragtak, az elővásárlási blöffükre ráhívtak. Ott kelett volna leállniuk, de biztos megvan az a hülye aki amikor nem jön be a blöffje és nyilvánvalóan átlátnak rajta, még hunyorítva emeli is a tétet, mert neki valami mélységesen ravasz, többrétegű terve van, bizony. Aztán nem jön be, továbbra is játsza a hülyét, mintha mi sem történt volna.

Itt is pontosan ez történik. Most nincs pénz, nem lesz 50 000 lakás, sem dubaios, sem fővárosi, mert ott mindig csak a látványtervekig és látványtervlóvé visszaosztásáig jutnak el és így a Rákosrendezői terület is megmarad egy hatalams szeméttelepnek.
Teljesen egyetértek.
Egyáltalán nem vagyok ellene a toronyházaknak, a megfelelő helyen, ahol megvan hozzá a közlekedési infrastruktúra, kifejezetten hasznos.
Ez persze egy fajta átgondolt tervezést, koncepciót igényel. Na, ez se kormányzati, se önkormányzati szinten sincs, ennek eredménye a budai oldal mérhetetlen kertvárosi beépítése, vagy ugye Érd. Aztán a kertvárosi hangulatba vàgyók beülnek a 3tonnas luxus terepjárójukba és azzal még jobban terhelik a közlekedést.

A RákosDubajt kurva szarul vezettek elő. Legalább annyira az ő hibájuk is, hogy ez lett a vége. Nem volt koncepció, csak a pénz bűvölete. Budapest egyik utolsó arany tartaléka a terület. Legyen pályázat a hasznosítására, látvanytervekkel, és tőlem épitheti bármelyik arab. Ha pedig így nem kell nekik, az vajon mit árul el az eredeti szandekukról?

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 675
36 423
113
Ugyan. Itt is meg lehet nézni, hogy mennyi türelem van a másikkal szemben. Vagy a közlekedésben.

Kérem?
Jaaa, hogy neked nem volt meg a sztori? De Rákosdubaj pfejjj, mert megmondták. Még jó, hogy csak más ül fel a propagandának, te sosenem.

A 175 éves szdsz-árva építész-atyaúristen, bocsánat, nő, anyaistennő megálmodott a Dísz térre egy nagyon előremutató, nagyon nívós betonkockát, és amikor a bunkó, hozzá nem értő mucsaiak leszólták, h ritka ocsmány (a terv, nem a 175 éves, plecsnikkel teleaggatott építészasszony), akkor megsértődött. "Építészet az ember ellen" archívban nézz körül, pedig ők aztán a kormányt is savazzák.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 946
21 850
113
Jaaa, hogy neked nem volt meg a sztori? De Rákosdubaj pfejjj, mert megmondták. Még jó, hogy csak más ül fel a propagandának, te sosenem.

A 175 éves szdsz-árva építész-atyaúristen, bocsánat, nő, anyaistennő megálmodott a Dísz térre egy nagyon előremutató, nagyon nívós betonkockát, és amikor a bunkó, hozzá nem értő mucsaiak leszólták, h ritka ocsmány (a terv, nem a 175 éves, plecsnikkel teleaggatott építészasszony), akkor megsértődött. "Építészet az ember ellen" archívban nézz körül, pedig ők aztán a kormányt is savazzák.
Ha leveszed a szemellenződ, esetleg ezt láthatod:

a) ocsmány, népharag van. Elkaszálják.
b) ocsmány, népharag van, elkaszálják.

Ennyi történt.

• Tetszik
Reactions: fishbed

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
22 824
29 783
113

Tényleg sok köze van a kettőnek egymáshoz.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
22 824
29 783
113
2029-ig Gödöllőre, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szent István Campusára költözik a városligeti Vajdahunyadvárból a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a költözés vezetője L. Simon László lett, miniszteri biztosként, jelentette be kedden Gödöllőn a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 335
19 030
113
Ezért vízfejű az ország! | elBeszélő #47 w/ Vasárus Gábor László
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 335
19 030
113
2029-ig Gödöllőre, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szent István Campusára költözik a városligeti Vajdahunyadvárból a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a költözés vezetője L. Simon László lett, miniszteri biztosként, jelentette be kedden Gödöllőn a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője.

És mi lesz helyette?