[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 325
104 359
113
Zavar az erőben
GDP 2-5%

Spanyolország elutasítja a NATO főtitkára által javasolt „irracionális” védelmi költségvetés-növelést – közölte Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a Mark Rutte, NATO-főtitkárnak írt levelében.

Hivatalos uton tájékoztatta Pedro Sánchez miniszterelnök a NATO főtitkárát, hogy Spanyolország nem hajlandó elkötelezni magát a védelmi kiadások újabb emelése mellett, és az általa a szövetségeseknek javasolt 5 százalékos emelést „irracionálisnak és kontraproduktívnak” nevezte az országa számár

Pedro Sánchez arra is rávilágított, hogy az 5 százalékos küszöb felé való sietség káros lehet egy olyan projektre nézve, amely időt és mozgásteret igényel, ráadásul arra kényszerítheti Spanyolországot, hogy felgyorsítsa a nem EU-s beszállítóktól történő beszerzéseit, és akadályozná saját ipari fejlődését is. Sánchez arra is figyelmeztetett, hogy a beruházások elterelése olyan tevékenységektől, amelyek nagyobb multiplikátorhatással rendelkeznek, mint a védelmi ipar, a gazdasági növekedés lassulását és az adósság és az inflációs nyomás növekedését eredményezheti. A harmadik ok, amiért nemet mondott az 5 százalékos célkitűzésre, az az, hogy egy ilyen célkitűzés összeegyeztethetetlen lenne a spanyol jóléti állammal.

Biztosítani szeretném önöket, hogy Spanyolország az elkövetkező években és évtizedekben is teljesíteni fogja kötelességét, és továbbra is aktívan hozzájárul az európai biztonsági architektúrához. Spanyolország azonban ezen a csúcstalálkozón nem tud kötelezettséget vállalni egy konkrét, GDP-hez viszonyított kiadási célra

– hangsúlyozta.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 520
18 479
113
Zavar az erőben
GDP 2-5%

Spanyolország elutasítja a NATO főtitkára által javasolt „irracionális” védelmi költségvetés-növelést – közölte Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a Mark Rutte, NATO-főtitkárnak írt levelében.

Hivatalos uton tájékoztatta Pedro Sánchez miniszterelnök a NATO főtitkárát, hogy Spanyolország nem hajlandó elkötelezni magát a védelmi kiadások újabb emelése mellett, és az általa a szövetségeseknek javasolt 5 százalékos emelést „irracionálisnak és kontraproduktívnak” nevezte az országa számár

Pedro Sánchez arra is rávilágított, hogy az 5 százalékos küszöb felé való sietség káros lehet egy olyan projektre nézve, amely időt és mozgásteret igényel, ráadásul arra kényszerítheti Spanyolországot, hogy felgyorsítsa a nem EU-s beszállítóktól történő beszerzéseit, és akadályozná saját ipari fejlődését is. Sánchez arra is figyelmeztetett, hogy a beruházások elterelése olyan tevékenységektől, amelyek nagyobb multiplikátorhatással rendelkeznek, mint a védelmi ipar, a gazdasági növekedés lassulását és az adósság és az inflációs nyomás növekedését eredményezheti. A harmadik ok, amiért nemet mondott az 5 százalékos célkitűzésre, az az, hogy egy ilyen célkitűzés összeegyeztethetetlen lenne a spanyol jóléti állammal.

Biztosítani szeretném önöket, hogy Spanyolország az elkövetkező években és évtizedekben is teljesíteni fogja kötelességét, és továbbra is aktívan hozzájárul az európai biztonsági architektúrához. Spanyolország azonban ezen a csúcstalálkozón nem tud kötelezettséget vállalni egy konkrét, GDP-hez viszonyított kiadási célra

– hangsúlyozta.
Majd mondjak neki hogy ez van ocsi be lehet allni a sorba vagy katalan fuggetlenseget elovesszuk :oops:
Szerintem/pletykak szerint is 3,5% meg fognak allapodni az uj kepessegek amiket elvar a nato az lesz erdekes:robot:

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 212
4 570
113
Majd mondjak neki hogy ez van ocsi be lehet allni a sorba vagy katalan fuggetlenseget elovesszuk :oops:
Szerintem/pletykak szerint is 3,5% meg fognak allapodni az uj kepessegek amiket elvar a nato az lesz erdekes:robot:
Valahol azt olvastam, hogy a spanyolok a 3,5tol is sikitofraszt kaptak.

De igen, az új képességek, na azt várom már én is.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 520
18 479
113
Valahol azt olvastam, hogy a spanyolok a 3,5tol is sikitofraszt kaptak.

De igen, az új képességek, na azt várom már én is.
Mindenki azt kap, de hat ez van ezt kell szeretni.

Mi is fogunkat csikorgatva fogjuk ezt teljesiteni, trukkozve…azonse csodalkoznek hogy hirtelen minket be basznanak valamilyen okkal a hm- ala teljes koltsegvetessel es akkor maris kevesebbet kell efektiv uj beszerzesekre kolteni ami mostse valosul meg :hadonaszos:

• Hűha
Reactions: Loken

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
11 252
38 642
113

Mi is fogunkat csikorgatva fogjuk ezt teljesiteni, trukkozve…azonse csodalkoznek hogy hirtelen minket be basznanak valamilyen okkal a hm- ala teljes koltsegvetessel es akkor maris kevesebbet kell efektiv uj beszerzesekre kolteni ami mostse valosul meg :hadonaszos:
Én ezt a 3,5%-ot is csak úgy tudom elképzelni, hogy még a takarítók nyugdíját is beleszámolják.

• Tetszik
Reactions: arcas and Kávé

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 212
4 570
113

Persze hogy lesz.trikkozes, jönnek meg ide a németek is tanulni.

Ezért vagyok rendkívül kíváncsi a képesség kovetelmenyre. Az lesz az igazi elvárás.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
46 874
90 127
113
Csak eddig arról volt szó hogy 3,5 % + 1,5 % egyéb és nem arról hogy 2% + 1,5% egyéb = 3,5%. És a 3,5%+1,5%-ra is azt modta az amerikai, hogy nem, az 5% az 5%...

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
46 874
90 127
113
Sweden delays 3.5% GDP defense spending target, predicts 2032 deadline out of NATO summit...

countries such as Spain, Italy and others “have pushed for 2035,” but Sweden believes 2032 will end up being the compromise deadline agreed to out of the summit.

• Tetszik
Reactions: Loken

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
46 874
90 127
113
Zavar az erőben
GDP 2-5%

– hangsúlyozta.
Nem működik a link. Ez a jó link:

Ezt írják erről a spanyolok:

Sánchez rejects increase in defense spending to 5% on the eve of NATO summit: “It is counterproductive.”

Spain is leading the opposition to the compromise demanded by the United States, urging a “flexible” formula.

• Tetszik
Reactions: SilvioD

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 520
18 479
113
Csak eddig arról volt szó hogy 3,5 % + 1,5 % egyéb és nem arról hogy 2% + 1,5% egyéb = 3,5%. És a 3,5%+1,5%-ra is azt modta az amerikai, hogy nem, az 5% az 5%...
Igazabol mind a kettorol hallani, jovoheten lesz a nato szeansz remeljuk kiderul akkor, illetve hogy milyen kepesseget var el tolunk a nato.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 325
104 359
113
Sweden delays 3.5% GDP defense spending target, predicts 2032 deadline out of NATO summit...

countries such as Spain, Italy and others “have pushed for 2035,” but Sweden believes 2032 will end up being the compromise deadline agreed to out of the summit.
Tehát a svédek is 2032-re ígérnek 3,5%-ot.

Mikael Oscarsson, a Kereszténydemokrata Párt védelmi politikai szóvivője konkrétan kijelentette, hogy olyan országok, mint Spanyolország, Olaszország és más országok „2035-öt szorgalmaztak”, de Svédország úgy véli, hogy 2032 lesz a csúcstalálkozón végül elfogadott kompromisszumos határidő.

Az elmúlt hetekben Rutte, a NATO főtitkára felvetette egy kétszintű védelmi kiadási terv ötletét: 3,5 százalékot az alapvető védelmi képességekre, további 1,5 százalékot pedig egyelőre meghatározatlan biztonsággal kapcsolatos kérdésekre fordítanának, ami összesen eléri az 5 százalékos GDP-kiadási célt, amelyre az Egyesült Államok már régóta szorgalmazza . A részleteket, beleértve a cél ütemtervét is, még kidolgozásra várnak, bár Rutte állítólag 2032-t javasolt.

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
619
3 830
93
Arra én is. Pláne, hogy mi, hogy a jó istenbe fogjuk tudni megoldani, hogy a GDP 5%-át hadsereg fejlesztésre költsük éves szinten.

Soha nem értettem miért az a baj, ha az állam költ. Nekem valahogy mindig az jött le, hogy a baj a pénzforgás lassúsága, a felhalmozás és a külföldre vitel. Megfelelő szabályrendszert kell felállítani (most hagyjuk kicsit a korrupciót, beszéljünk a lehetőségekről).

Ha hazai cégek szállítanák annak az 5%-nak a jelentős részét, és nem ülnének a pénzen, hanem pörgetnék, akkor nem lenne olyan nagy baj az az 5%.

Irán a GDP-je 2%-át költi honvédelemre (2023), és azért ők elég kevés dolgot vesznek külföldről.

Én inkább ott látom a problémát, hogy mindenki gyorsan akar meggazdagodni (még mindig nem korrupcióról van szó), és ezért a saját fejlesztés nem igazán dívik.

Elég megnézni a szoftveripart. Ha magad csinálsz valamit nem pedig csak a leggyorsabb úton, meglévő komponensekből építkezel, egyenesen hülyének néznek. Ja, hogy mennek a milliárdok amerikába minden nap, mert nincsenek értelmes alternatívák? Egyszerűbb sírni, mint nekiülni és letenni valami eredetit az asztalra.

A Microsoft Word-öt egy értelmes programozói csapat 1 év alatt lekódolja nulláról (ezt konkrétan tudom, mert írtam szövegszerkesztőt hobbiból). De nem csináljuk, hanem inkább kifizetjük a feliratkozást az Office 365-re.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 661
16 757
113
Soha nem értettem miért az a baj, ha az állam költ. Nekem valahogy mindig az jött le, hogy a baj a pénzforgás lassúsága, a felhalmozás és a külföldre vitel. Megfelelő szabályrendszert kell felállítani (most hagyjuk kicsit a korrupciót, beszéljünk a lehetőségekről).

Ha hazai cégek szállítanák annak az 5%-nak a jelentős részét, és nem ülnének a pénzen, hanem pörgetnék, akkor nem lenne olyan nagy baj az az 5%.

Irán a GDP-je 2%-át költi honvédelemre (2023), és azért ők elég kevés dolgot vesznek külföldről.

Én inkább ott látom a problémát, hogy mindenki gyorsan akar meggazdagodni (még mindig nem korrupcióról van szó), és ezért a saját fejlesztés nem igazán dívik.

Elég megnézni a szoftveripart. Ha magad csinálsz valamit nem pedig csak a leggyorsabb úton, meglévő komponensekből építkezel, egyenesen hülyének néznek. Ja, hogy mennek a milliárdok amerikába minden nap, mert nincsenek értelmes alternatívák? Egyszerűbb sírni, mint nekiülni és letenni valami eredetit az asztalra.

A Microsoft Word-öt egy értelmes programozói csapat 1 év alatt lekódolja nulláról (ezt konkrétan tudom, mert írtam szövegszerkesztőt hobbiból). De nem csináljuk, hanem inkább kifizetjük a feliratkozást az Office 365-re.
Szinte mindenre van open source megoldás.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 957
21 876
113

Nem egyszerűen forgatod. 5% nem termelő eszközökbe és a termelést támogató költségekbe (szállás-étkezés-szórakozás, ami kell a termelőknek amúgy is, de jobb, ha itthon forog) megy. 5%-ot elköltesz nem produktív dologra. Fegyverekre amik van állnak, vagy elpuffogod őket a lőtéren. Emberekbe akik gyakorlatoznak, vagy héderelnek, de nem terlmelnek, akiknek más kell kitermelje a megélhetését, miközben már be kell hozzuk a melósokat máshonnan, mert nem akarunk eleget fizetni olyan tényleg kritikus tevékenységekre, mint élelmiszer termelés nehezen automatizálható folyamatai. Ha jobb bért adnánk a mezógazdasági segédmunkásnak, aki elkölthetné más temékekre szolgáltatásokra itthon, akik az ő munkája gyümölcsére (szó szerint) költenék, ami emiatt némilebb drágább lett, az lenne a forgatás.

A Microsoft Wordöt pedig rohadtul nem kódolja le 1 év alatt semmilyen programozó csapat, max azt a részhalmazát amit te fontosnak találsz. Mekkora csapat? Egy Abiwörd-öt sem feltétlen tud mondjuk egy 20 fős csapat (4 5 fős) lekódolni egy év alatt termék minőségben amire mondjuk lehetne építeni közigazgatást, stb... Amúgy github linket, had lássuk, főleg a funkcionalitás és a befektetett munka aránya érdekel. Egy rope adatszerkezettel gyakorláson mennyivel több amit írtál?

• Tetszik
Reactions: alali77 and Loken