Én itt látom a kulcskérdést. Nem arra kellene rákényszeríteni Iránt, hogy egyáltalán ne dúsítson, hanem arra, hogy normalizálja a kapcsolatokat.
Amennyire nekem lejött, az irániak elég sok dolgot bevállalnának, egyet kivéve, és ez az egyik sarokköve a problémának: nem hajlandóak teljes egészében lemondani a dúsításról.
Teljesen megalapozatlan magánvéleményem, hogy azért ők mégiscsak atombombát építenek, de nem látom, hogyan lehet ebben őket megakadályozni.
Saját élettapasztalatom az, hogy amikor van egy problémám, többször nekifutok a megoldásnak, és csak nem sikerül, akkor hátrébb kell lépni, mert valószínűleg valahol a mélyben van egy strukturális ellentmondás, amelynek feloldása nélkül a megoldás esélytelen.
A nagy problémám az Izrael - USA párossal, hogy nem a strukturális ellentmondás megoldására összpontosítanak, hanem A) felületi kezelést alkalmaznak B) területeket próbálnak foglalni szép lassan. Jut eszembe, Izrael kivonult már Szíria azon területeiről, amelyeket "biztonsági zóna" címszó alatt megszállt? Vagy azok is csöndben Izrael részévé válnak.
Ha már úgy alakult, hogy ott van Izrael, akkor szerintem az araboknak ezt el kellene fogadni. Viszont Izraelnek iszonyat nagy az arca, és igazán visszavehetne belőle. Tudom elfogult vagyok, de nekem mindig jó érzés amikor egy ilyen agresszív társaságot pofoznak.
A nyugat iszonyat nagy álszentsége pedig ott látszik, hogy az oroszokat porba próbálják taposni amiért nem szeretnék, hogy legyen egy biztonsági kockázat mellettük, de ők azért nyugodtan lebombázzák a biztonsági kockázatokat...