Tudom, hogy többezer éves perzsa kultúra, meg a legrafináltabbak a közel-keleten, meg már 1979 óta az USA-val való összecsapásra készülnek....De valahogy eddig nem tűnik túl sikeresnek ez a teheráni 5D sakk meg grand-strategy.....Az a nukleáris program, ami miatt az elmúlt tizen évben az ország a szankciókat meg nemzetközi elszigetelődést vállalta, meg amibe a nemzeti jövedelem nem kis részét öntötte, most romokban.....vagy legalábbis komoly károkat szenvedett.....
Szerintem most ami kérdés :
1) USA kiterjeszti-e a légitámadásokat, átállnak-e egy rezsimdöntő légihadjáratra
2) Irán tud-e/képes-e/akar-e érdemben válaszolni, akár az öbölben lévő amerikai flottát, légibázisokat stb támadva, vagy akár messzebb, mondjuk európai USA bázisokat zargatva.....meg tudja-e a proxi szervezeteit mozgósítani ....Azaz továbbra is csak egy pofozózsák lesz, vagy érdemben ellenáll.....
3) Iráni társadalom tűrőképessége....Egy dolog, hogy már évtizedek óta megy a nagy sátánozás, de most, hogy élesbe fordult a dolog, és megjöttek az első amerikai bombák (egy klasszikust idézve, "ne lődözzön itt nekem uram, mert ezek visszalőnek, de nem ám szilvásgombóccal"), van-e társadalmi támogatás a rezsim mögött? Vagy ebben a helyzetben nagyon gyorsan ki fog-e csúszni a rezsim alól a talaj....
4) Ahogy az ukrán konfliktus is inkább USA-Orosz deal lesz, úgy Irán ügye is USA-Kína közti dealen fog alapulni....Nem hiszem, hogy Trump belemehet egy egyoldalú iráni rezsimdöntésbe úgy, hogy Peking ezt nagyon de nagyon ellenezné.....Szóval kérdés, hogy Peking milyen szinten akarja még fogni Teherán kezét, mekkora a kínai geopolitikai érdek abban, hogy maradjon a jelenlegi, de az atomprogramjától megfosztott rezsim és meddig hajlandóak elmenni, hogy a mostani rezsim hóna alá nyúljanak. (Megjegyzem, az oroszoknak ebben nincs nagyon szavuk, hiába is akarják sokan globális hatalmi tényezőnek látni őket....)
Megjegyzem, amerikai szempontból a jelenlegi világrend átalakítására leginkább törekvő tengelynek tekintett államok, azaz Oroszország, Irán, meg Kína közül 1) az oroszok bele vannak ragasztva az ukrán konfliktusba, 2) Irán alól most lett kirúgva a sámli......felkészül Peking (nem katonai konfliktusra, de kereskedelmi, pénzügyi, technológiai korlátozások azért nagyon benne vannak a levegőben)