A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Akkor mehet is az autópálya és vasútépítés HM költségvetésből :D
Pontosan! Kelet-nyugat irányba lehet fullos 200+ km/h vasutat építeni mondván, hogy gyorsan kell tudni keletre áttelepülni!
Minden kórházban ahol van traumatológia, az lehet katonai kórház!
Minden iskolában lehet honvédelmi tárgyat tanulni tehát kadétképző.
Lesz itt kreativitás bőven! :p

Meglepne ha tisztán a honvédségre több menne mint 3% valaha is...

Pontosan! Kelet-nyugat irányba lehet fullos 200+ km/h vasutat építeni mondván, hogy gyorsan kell tudni keletre áttelepülni!

Én már régóta javasoltam a Duna alatti vasúti és közúti alagutat szigorúan katonai jelleggel (is), autópályák építése és felújítása vadászgépek leszállásának lehetővé tétele szempontjából, stb.
Ha belevesszük a kritikus infrastruktúra reziliens átalakítását, akkor fellehet ezt vállalni.

Egyúttal tényleg győztek a jenkik.
Bár Oroszország térdre kényszerítése nem sikerült, sőt újra naggyá tették Oroszországot, Európát taccsra vágták - egy konkurrenciával kevesebb. És ez az 5% kikényszerítése a kegyelemdöfés ebben a folyamatban.

Előre szólok, hogy sok pénzből is lehet szart venni, ahogy ez már megtörtént.
Most újra megint mindenki azt hiszi, hogy kinyílt a korlátlan bőségszaru és itt az ideje minden NATO-szart megvásárolni.
Lesz itt még harcihelikopter-ezred, MBT 100 M € áron.
Aztán pár év múlva kifullad az egész és a nyakunkon marad egy galaktikus árú, fenntarthatatlan haditechnikai eszközpark.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Én már régóta javasoltam a Duna alatti vasúti és közúti alagutat szigorúan katonai jelleggel (is), autópályák építése és felújítása vadászgépek leszállásának lehetővé tétele szempontjából, stb.
Ha belevesszük a kritikus infrastruktúra reziliens átalakítását, akkor fellehet ezt vállalni.

Egyúttal tényleg győztek a jenkik.
Bár Oroszország térdre kényszerítése nem sikerült, sőt újra naggyá tették Oroszországot, Európát taccsra vágták - egy konkurrenciával kevesebb. És ez az 5% kikényszerítése a kegyelemdöfés ebben a folyamatban.

Előre szólok, hogy sok pénzből is lehet szart venni, ahogy ez már megtörtént.
Most újra megint mindenki azt hiszi, hogy kinyílt a korlátlan bőségszaru és itt az ideje minden NATO-szart megvásárolni.
Lesz itt még harcihelikopter-ezred, MBT 100 M € áron.
Aztán pár év múlva kifullad az egész és a nyakunkon marad egy galaktikus árú, fenntarthatatlan haditechnikai eszközpark.
Mit csinálsz az alagutaddal, ha berobbantják a bejáratait?

• Tetszik
Reactions: Catles and alali77
Mivel és hogyan?
Másrészt gyorsabban lehet eltakarítani az omladékot, mint egy hidat újjáépíteni.
Bombával, rakétával? 2025-öt írunk nem 1905-öt...
Nincs értelme eltakarítani, mert újra kilövik. A szerbek sem véletlen nem takarították el a bejáratot amikor ugyanígy jártak a hegybe épített repterükkel.

Amúgy ez valós? Van olyan metodika amely alapján a honvédelmi költségvetés majd' fele eszközbeszerzésre megy el?
A tavalyi 45%-ot nem tudom, de korábban ez lazán 40% körül volt. Ez nem volt nehéz, hisz szinte semmink sem maradt 2010 után. De ahogy haladunk és érkeznek be cuccok, extrém mértékben nő a fenntartási költség és jövőre 30% körülire csúszik az eszközbeszerzésre és fejlesztésre fordított rész. Szal haladni fogunk a NATO 20% fejlesztési költség felé.

• Tetszik
Reactions: Catles

Őszintén megmondva nem látom hátránynak, ha
  • kórházak fejelsztésébe öntünk pénzt, melyek magasabb katonai prioritásokkal rendelkeznek, de békeidőben magasabb szinvonalon lássák el a civil lakosságot,
  • vasút és közútfejlesztéseket, melyek nagyobb mértékben épülnének katonai szempontok szerint, mint általában, és amelyek békeidőben a tömegközlekedést és az ipart támogatná,
  • nem ismerve a magyarországi oktatás finanszirozási mechanizmusait, de szerintem minden intézmény csak örülne neki, ha többletforráshoz, fejlesztésekhez jutna pl. honvédelmi nevelés/sport/stb. cimszó alatt,
  • nem beszélve az állami informatikai rendszerek, energetika és távközlési infrastruktúrák megerősitéséről,
...úgyhogy egyetértek a 3%-os tényleges ráforditással kapcsolatos véleményeddel, de ha a maradék 2% csak részben is követ valami tényleges védelmi koncepciót már akkor is sokat nyertünk.

• kórházak fejelsztésébe öntünk pénzt, melyek magasabb katonai prioritásokkal rendelkeznek, de békeidőben magasabb szinvonalon lássák el a civil lakosságot,
  • vasút és közútfejlesztéseket, melyek nagyobb mértékben épülnének katonai szempontok szerint, mint általában, és amelyek békeidőben a tömegközlekedést és az ipart támogatná,
  • nem ismerve a magyarországi oktatás finanszirozási mechanizmusait, de szerintem minden intézmény csak örülne neki, ha többletforráshoz, fejlesztésekhez jutna pl. honvédelmi nevelés/sport/stb. cimszó alatt,
  • nem beszélve az állami informatikai rendszerek, energetika és távközlési infrastruktúrák megerősitéséről,
...úgyhogy egyetértek a 3%-os tényleges ráforditással kapcsolatos véleményeddel, de ha a maradék 2% csak részben is követ valami tényleges védelmi koncepciót már akkor is sokat nyertünk.
Most is úgy zajlik az összes vasúti fejlesztés, hogy a tervező és a beruházó elzarandokol a KKK-ba (Katonai Közlekedési központ), és megbeszélik hogy az adott vonalon, állomáson mit kér a honvédség. Ha 5000m2 rakodot, akkor azt kap, ha felsővezeték nélküli vágányt, akkor azt, ha homlok rakodót, akkor azt. Ha nagy felületet ker a menetoszlopot összeállításához, akkor azt kap. Ha meg kell a menetoszlopot közé mentőknek útvonal, azt is. (-Mindig van olyan hülye, aki rakodaskor leesik, kezét töri, bár az olyat jön lenne belőni a tank alá -mondta kedvenc tisztem).
Ha nem kér semmit, nem is kap.

Most is úgy zajlik az összes vasúti fejlesztés, hogy a tervező és a beruházó elzarandokol a KKK-ba (Katonai Közlekedési központ), és megbeszélik hogy az adott vonalon, állomáson mit kér a honvédség. Ha 5000m2 rakodot, akkor azt kap, ha felsővezeték nélküli vágányt, akkor azt, ha homlok rakodót, akkor azt. Ha nagy felületet ker a menetoszlopot összeállításához, akkor azt kap. Ha meg kell a menetoszlopot közé mentőknek útvonal, azt is. (-Mindig van olyan hülye, aki rakodaskor leesik, kezét töri, bár az olyat jön lenne belőni a tank alá -mondta kedvenc tisztem).
Ha nem kér semmit, nem is kap.
Akkor minden mentősnek egy Scorpion EVO 3-t! :hadonaszos: :)

Sztem irreális faszság az 5% védelemre. Sztem 3%-ból is már csodákat lehetne itt csinálni Honvédséggel.
Igazából 2% sem lett volna rossz, csak azt is mindig nagymértékben elvonják HM költségvetéséből - valójában sztem nem költünk ennyit MH-ra most sem.
Legyen csak 2,5% ami MH-re megy, de azt tényleg legyen ráköltve!
Többit el lehet kreatívan számolni - azt maximlisan támogatom! Iskola, kórház, vasút, Gripen leszállásra alkalmas autópályák, kisebb repterek felfejesztés katonai tartalék repterekké - ezekre mind lehetne költeni és azt mondani hogy védelmi kiadás. Biztos vagyok benne hogy a fél-NATO ezt fogja csinálni - minél nyugatabbra van valaki az oroszoktól annál inkább! Azért ment bele mindeki mert tudják, hogy kamu az egész és csak azért van, hogy Trumpli benyugizzon... :oops:

Sztem irreális faszság az 5% védelemre. Sztem 3%-ból is már csodákat lehetne itt csinálni Honvédséggel.
Igazából 2% sem lett volna rossz, csak azt is mindig nagymértékben elvonják HM költségvetéséből - valójában sztem nem költünk ennyit MH-ra most sem.
Legyen csak 2,5% ami MH-re megy, de azt tényleg legyen ráköltve!
Többit el lehet kreatívan számolni - azt maximlisan támogatom! Iskola, kórház, vasút, Gripen leszállásra alkalmas autópályák, kisebb repterek felfejesztés katonai tartalék repterekké - ezekre mind lehetne költeni és azt mondani hogy védelmi kiadás. Biztos vagyok benne hogy a fél-NATO ezt fogja csinálni - minél nyugatabbra van valaki az oroszoktól annál inkább! Azért ment bele mindeki mert tudják, hogy kamu az egész és csak azért van, hogy Trumpli benyugizzon... :oops:
Megnéztem anno mennyit költöttek a hidegháború alatt, mert most is vmi ilyesmiben vagyunk

NSZK 3-3,5% közt.
Deutsche-Verteidigungsausgaben-seit-1972-bis-2022-in-Prozent-vom-Bruttoinlandsprodukt-BIP-gespiegelt-an-Richtlinie-der-NATO-fuer-den-nationalen-Verteidigungshaushalt-zwei-Prozent-vom-BIP.jpg

A britek 4-5%-ot
Figure%201b.%20Defence%20spending%20and%20Ministry%20of%20Defence%20budget%20as%20a%20share%20of%20national%20income%20%28%25%29%2C%201953%E2%80%9354%20to%202015%E2%80%9316.jpg.webp

A franciák 2,5-3%-ot, de anno 4-5%-ot
Screen-Shot-07-17-17-at-09.24-PM.jpg

• Tetszik
Reactions: Catles and Tumpek
Nyolc ország képviselői vettek részt a KNDS európai védelmi ipari holding szimulációs felhasználói csoportjának idei találkozóján, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában.

A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a Magyar Honvédség tatai szimulációs központja világszinten is kiemelkedő létesítmény.

„A KNDS kiképzési szimulációs felhasználói csoport éves találkozóján a felhasználó országok megoszthatják tapasztalataikat, egységesíthetik igényeiket és segítik a fejlesztési irányok pontos meghatározását – mondta el. – A Magyar Honvédség 2024 óta tagja ennek a körnek, miután a Leopard 2A7HU harckocsik és a PzH2000HU önjáró lövegek beszerzésével együtt a legmodernebb szimulátorokat is beszerezte.”

A találkozón több előadás is elhangzott a jövő szimulációs fejlesztéseiről. Napjaink hadszínterei egyre összetettebbé válnak, a drónok és az autonóm földi rendszerek megjelenésével a katonáknak új taktikai készségeket kell elsajátítaniuk. A szimulációs környezet lehetővé teszi, hogy a szituációkat biztonságos, kontrollált keretek között gyakorolják. A fejlesztések területén már mesterséges intelligencia vezérelte rendszerek is megjelennek. Bár a jelenlegi tatai szimulátorok még nem használnak AI-t, így az irány egyértelmű.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ünnepélyes állománygyűlés keretében adták át a Magyar Honvédség Transzformációs Parancsnokság vezetését szerdán a szentendrei Görgey Artúr-laktanyában.

A parancsnokságot Tajti Ákos ezredes vette át Bárány Zoltán dandártábornoktól, aki NATO-beosztásban folytatja szolgálatát Lengyelországban.

Az új parancsnok feladatai közé tartozik többek között a haderőnemi és fegyvernemi doktrínák kidolgozásának koordinálása, valamint a NATO-szabványok bevezetésének támogatása, amely a honvédség interoperabilitásának alapja.

...Mint fogalmazott, a transzformációs ökoszisztéma kialakítása, az új szabályzatfejlesztési rendszer és a széleskörű tapasztalatfeldolgozás mind hozzájárultak a honvédség modernizációjához. Külön szólt a távoktatási rendszer elindításáról, valamint a szabályozási és terminológiai háttér fejlesztéséről.

„Parancsnokságunk legfontosabb célja a Magyar Honvédség továbbfejlesztése, képességeinek bővítése, valamint hatékonyabb működésének támogatása” – ezt már Tajti Ákos ezredes, a parancsnokság frissen kinevezett vezetője fogalmazta meg. Elmondása szerint a szervezet központi feladata a honvédségen belüli és azon kívüli tudás összegyűjtése, rendszerezése, majd célzott formában történő átadása a felhasználók, vagyis az egyes honvédségi alakulatok számára.

• Tetszik
Reactions: ravenlord
Ünnepélyes állománygyűlés keretében adták át a Magyar Honvédség Transzformációs Parancsnokság vezetését szerdán a szentendrei Görgey Artúr-laktanyában.

A parancsnokságot Tajti Ákos ezredes vette át Bárány Zoltán dandártábornoktól, aki NATO-beosztásban folytatja szolgálatát Lengyelországban.

Az új parancsnok feladatai közé tartozik többek között a haderőnemi és fegyvernemi doktrínák kidolgozásának koordinálása, valamint a NATO-szabványok bevezetésének támogatása, amely a honvédség interoperabilitásának alapja.

...Mint fogalmazott, a transzformációs ökoszisztéma kialakítása, az új szabályzatfejlesztési rendszer és a széleskörű tapasztalatfeldolgozás mind hozzájárultak a honvédség modernizációjához. Külön szólt a távoktatási rendszer elindításáról, valamint a szabályozási és terminológiai háttér fejlesztéséről.

„Parancsnokságunk legfontosabb célja a Magyar Honvédség továbbfejlesztése, képességeinek bővítése, valamint hatékonyabb működésének támogatása” – ezt már Tajti Ákos ezredes, a parancsnokság frissen kinevezett vezetője fogalmazta meg. Elmondása szerint a szervezet központi feladata a honvédségen belüli és azon kívüli tudás összegyűjtése, rendszerezése, majd célzott formában történő átadása a felhasználók, vagyis az egyes honvédségi alakulatok számára.

A köztársasági elnök 129/2025. (VI. 26.) KE határozata dandártábornok rendfokozatba történő kinevezésről

Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés e) pontja, valamint a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 5. § (1a) bekezdés a) pontja alapján – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – Bárány Zoltán Gábor ezredest 2025. június 25-ei hatállyal dandártábornok rendfokozatba kinevezem.

Elhivatva: Gázálarcban

A modernkori konfliktusok azt mutatják, hogy a vegyivédelmi képességnek területspecifikussá kell válnia. Hogy miért kiemelkedően fontos ez a tűzszerészek és a különleges műveleti katonák számára, arról Mészáros Zalán századossal beszélgettünk a Fokozott Hanghatás podcast sorozatunk Elhivatva című különkiadásában. Az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred tisztje pályafutása során végigkövette a honvédség vegyivédelmi képességének kialakulását, így ennek fontosabb állomásai mellett a jövőbeni fejlődési lehetőségekről is kérdeztük.
Ha jól látom, ezt se hallgatta meg senki... pedig új vegyi ferderítő harcjárművek beérkezéséről is beszél. És hogy szolgálatba állt az új légi sugárfelderítő konténer.