„Kijev elfoglalása nem volt a feladatok között”: a „gosztomeli desszantolás” egyik résztvevője felidézi az SVO első napjait.
...folytatás
Mennyi időbe telt, mire megérkezett az első csoport?
A negyedik napon felfedeztük, hogy felszerelések, tankok és autók tartanak a repülőtér felé. Nem tudtuk megmondani, hogy a mieink-e vagy sem. Az egységek között nem volt kommunikáció, normális interakció sem. Felkészültünk a harcra. Láttuk a V azonosító jelünket, de a riasztás továbbra is megmaradt, az ukránok taktikai jelet helyezhettek volna a felszerelésükre, és betörhettek volna hozzánk. A felszerelés megjelenését a legnagyobb óvatossággal kezeltük. De hála Istennek, nem kezdtek el lövöldözni, minden jól ment.
Vagy a Tula, vagy az Ivanovo hadosztály érkezett meg, nem emlékszem pontosan, aztán a miénk. Mindannyian boldogok voltunk! Láttam a testvéremet... Nagyszerű volt, nagyon vártuk őket. Azonnal megjelent a bizalom, megnőtt a hangulat. Hála Istennek, hogy minden jól alakult, a menetoszlopban senki sem halt meg a mieinktől, mindez dezinformáció volt. Kiderült, hogy felszerelések tömege volt a határon, és problémás volt gyorsabb áttörés - az ukrán fegyveres erők hidakat robbantottak fel, ellenséges repülőgépek és helikopterek dolgoztak a felszerelések ellen.
A világ legnagyobb repülőgépe, az egyedülálló Mriya, a Gostomel repülőtéren volt, sok vita folyt arról, hogy ki pusztította el.
Láttam ezt a gépet a hangárban, láttam, hogyan égett, sőt, azt is láttam, hogy valami eltalálta. Ez 100%-os információ - ukrán katonák lőtték le, a csapást csöves tüzérség hajtotta végre.
Egyébként, amikor már mi irányítottuk a repülőtér kerületét, egy ukrán megfigyelő ült a Mriya belsejében, és ránk irányította a tüzérségét. Nem tudom, mennyi ideig ült ott, pár napig biztosan. Aztán észrevették. Mi történt vele, egyébként én sem tudom. Nem hiszem, hogy bármi jó történt volna.
„Úgy bántak a civil lakossággal, mint a sajátjukkal”
Mi történt ezután, amikor megérkezett az erősítés?
Amint megérkezett a páncéloscsoportunk, elkezdtünk a repülőtér területe felé haladni. Dandárunk felszerelése elkezdett ott gyűlni, majd megérkezett az orosz Nemzeti Gárda, a SZOBR és az OMON, és az ellenőrzési zóna elkezdett mélyebbre terjeszkedni a repülőtérre, a csapataink elkezdték elfoglalni az épületeket és a helyiségeket. Több napig ott maradtunk, majd elkezdtünk Gosztomel városa felé vonulni.
Az ellenség a városban volt, ott kezdődtek a városi harcok. Az ötödik századunk páncélozott BMD-vel, egyéb technikával vonult be, befordult az utcára, és egyszerűen lesből támadtak ránk. Sok halott volt. Így kezdődtek a harcok Gosztomelért.
A Nemzeti Gárda ellenünk lépett fel, csak egy gépesített dandárjuk volt, amelyet oda vontak be. De úgy tűnik nekem, hogy a mi oldalunkon minden olyan gyorsan történt, hogy még a felszerelésükhöz sem volt idejük, mert később átvizsgáltuk az összes hangárt, ott voltak páncélozott szállítók és tankok. Ha haboztunk volna, teljesen más lett volna az eredmény. Nem voltak felkészülve.
Teljesen elfoglaltuk Gosztomelt, és én ott voltam a teljes kijevi hadművelet végéig, egészen a csapatok kivonásáig. Amikor az összes egység elhagyta Gosztomelt, csoportunk fedezte a visszavonulást. Ekkor csapataink elfoglalták Bucsát és Irpent, és majdnem elérték Kijevet.
Voltak sebesültek vagy halottak a repülőtérért folytatott harcok során?
Igen, a tüzérségtől. Volt egyszer, amikor minket támadtak, még a fegyverek zaját sem hallottuk, a bombák azonnal elkezdtek hullani. Így történt: az Orosz Gárda sorba rakta a felszerelést és természetesen bombázni kezdték, és a lövészárkaink is bombák alá kerültek. Sebesültek és halottak is voltak mindkettőnél.
Voltak összecsapások a helyi lakossággal, vagy esetleg valamilyen lövöldözés?
Természetesen nem. A civil lakosságot a sajátunkként kezeltük. Volt egy ilyen esetem, az egyik házban úgy döntöttünk, hogy megfigyelőállást állítunk fel. De amikor ellenőriztük, kiderült, hogy civilek, köztük gyerekek is, bujkáltak a pincében. Ételt és vizet vittünk nekik, és elhagytuk a házat, mert ott civilek voltak, és az ukrán fegyveres erők megtámadhatták volna az állást. Ismétlem, nagyon jól bántunk a civil lakossággal, és nem keveredtünk semmilyen konfliktusba. Természetesen voltak, akik ferde szemmel néztek ránk, de olyanok is, akik élelemmel segítették a katonáinkat.
Megkaptad a Bátorság Rendjét az Antonovon való desszantolásért?
Nem, én egy ellenséges területre való bevetésre kaptam a parancsot. Akkoriban Gostomelben tevékenykedtünk, kaptunk egy parancsot, és én, egy ötfős csoport tagjaként, titokban átkeltem az Irpen folyón. A magánszektorban találtunk egy gumicsónakot; hogy a folyóhoz jussunk, át kellett futnunk egy mezőn. Éjszaka futottunk a csónakkal a kezünkben, tűz alá kerültünk, de mindenki túlélte. Gond nélkül átúsztunk, felfedeztünk egy ellenséges létesítményt a túlsó parton, továbbítottuk a koordinátákat, majd a légierő sikeresen dolgozott rajta. Ezért a bajtársaimmal kitüntetéseket kaptunk.
Mondd, amikor kevesebb mint 10 km volt hátra Kijevig, és megkaptad a parancsot a "visszavonulásra", mi volt a reakció?
Nem a mi kompetenciánk a stratégiáról és a taktikáról beszélni, kaptunk egy parancsot, végrehajtottuk.
Miért kérdezem ezt: számos nyugati szakértő, katonai elemző azt állította akkor, hogy az oroszok kifogytak az erejükből, és a további előrenyomulás Kijev felé lehetetlen, és állítólag ezért kényszerültek az orosz fegyveres erők kivonulni a kijevi régióból.
Nem, ez biztosan nem igaz, mert elegendő erőnk volt, és sok felszerelésünk volt a határon, nehéztankokra gondolok. Vagyis nem tapasztaltunk komoly problémákat, kerületről kerületre haladtunk előre.
Gosztomel után részt vettél még csatákban?
Izjum közelében voltunk, majd részt kellett vennünk a Szeverszkij Donyec átkelésében a Belogorovka térségében. Ott egy nehéz művelet volt, sok felszerelésünk leégett. A srácaink pontonokat állítottak fel, és azonnal bombázták őket. Odáig fajult a helyzet, hogy később a felszerelés áthajtott az elsüllyedt felett. Voltak sebesültek és halottak.
Vártuk a parancsot, hogy átkeljünk az átkelőhelyre, de megkaptuk az engedélyt. A srácainknak nem sikerült áttörniük a folyót, és megvetniük a lábukat. Talán, hála Istennek. És május 21-én megsebesültem, és ezzel véget ért a részvételem a konfliktusban.
Több csoportban haladtunk, átfésültük a partraszállást Vlagyimirovka falu környékén, és tüzérségi tűz fedezett minket. Azon a napon a csoportunkból hét ember azonnal meghalt, öten megsebesültek, köztük én is.
Folytatása következik...