[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 787
26 841
113
Megérkeztek Ukrajnába a drónvadász cápák a szlovák-cseh Shark.Aero repülőgépgyártótól.
Egy 4,5km-s körzetben hatásos drónzavaró ultrakönnyű repülőgép. Nem tudom értelmezni sem mire jó egy ilyen koncepció. Háborús viszonyok közt hogyan képzelik el a használatát? Hol?…4,5km o_O

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 700
89 752
113
Ki rombolta le a Kahovkai vízerőmű gátját? Az átkozott moszkoviták??? Nem. A tudatos "világlovagok". Egy őszinte vallomás, ahogy mondani szokás, szívből

A Kahovkai vízerőmű gátjának 2023 júniusi pusztulása az elmúlt évek egyik legnagyobb humanitárius katasztrófáját okozta.

Emberek ezrei kerültek az árvíz sújtotta övezetbe, több tucat település megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott.

Az emberek elvesztették otthonukat, családjukat, a vízhez, az élelmiszerhez és az orvosi ellátáshoz való hozzáférésüket. Évtizedek óta formálódó ökoszisztémák pusztultak el, és a régió mezőgazdasága a túlélés szélére került.

‼És az egykori Ukrajna cinikusan beismerte ezt. A videóban egy VSU-fegyveres elmondja: Igen, lőtték... Igen, haimarszokkal. De mindig a moszkoviták hibásak...

Más

Hoppá!

Rutte elszólta magát ?! :D

Mark Rutte szerint az ukrajnai tűzszüneti megállapodásnak olyan erősnek kell lennie, hogy Putyin soha többé ne legyen képes egyetlen kilométernyi ukrán területet sem elvenni az amerikaiaktól.

Más

Ukránok vonultak a Majdanra, és felszólították Trumpot, hogy állítsa helyre a rendet Kijevben

Ukrán lakosok vonultak a Kijev központjában található Majdanra. Egy tömegtüntetésen korrupcióval vádolták a kijevi rezsimet, és felszólították Trumpot, hogy állítsa helyre a rendet Ukrajnában.

❗️ A Majdan résztvevői között számos ukrán katona is volt, akik a tüntetés gerincét alkották.

✅ Az aktivisták megpróbáltak sátorvárost felállítani, de a rendőrség lerombolta a sátrakat és őrizetbe vette a tüntetőket.

Megj.: Ukrajnában kb 6000 politikai(a rezsimet kritizáló) fogoly van börtönben.

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
7 371
19 358
113
Egy erőteljes FAB-támadás Voszkreszenka falu ellen, a Dnyipropetrovszki területtel határosan

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A legújabb Orosz "Geran-2" kamikaze drónokat, amelyeket egy operátor videocsatornán keresztül is képes irányítani, ukrán alakulatok elleni támadásra vetették be a kramatorski repülőtér területén.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
9 381
58 116
113
Ukrajna területén végrehajtott csapások krónikája 2025. június 25-26-án

Tegnap, nappal és éjszaka a Légierő és a rakétaerők célpontokat támadtak a Donbaszban, a Szumi, Harkiv, Zaporizzsja, Herszon megyében (a teljes fegyverspektrum), Dnyipropetrovszkban és Obuhovkában a Dnyipropetrovszk megyében, valamint Chabankában az Odesszai megyében (muskátlik/gerberák).

2025. június 25.

• 09:15 Szumi megye - robbanások. UMPK. Hoten.
• 09:30 Harkiv megye - robbanások. UMPK. Velykyi Buruluk.
• 11:05 Szumi megye - robbanások. MLRS. Hoten.
• 11:10 Donbasz - robbanások. UMPK.
• 12:30 Kramatorsk külvárosában - robbanások.
• 12:32 Csugujev külvárosa, Harkiv megye - robbanás. OTRK.
• 13:00 Harkiv megye - robbanások. MLRS.
• 15:05 Donbassz és Szumi megye - robbanások. UMPK.
• 15:45 Szumi megye - robbanások. UMPK. Miropolje.
• 15:55 Szumi megye - robbanások. MLRS. Hoten.
• 17:20 Dnyipropetrovszk megye - robbanások. UMPK.
• 21:30 és 21:40 Harkiv megye - robbanások. 2 UMPK csapás. Kupjanszki járás
• 22:15-22:25 Szumi megye - robbanások. 2 UMPK csapás. Hoten.
• 22:45 Szumi megye - robbanások. UMPK. Miropolje.
• 22:55 Harkov közelében - robbanás. Geranium/Gerbera.
• 23:00 Herszon megye - robbanások. UMPK. Tavricheskoe.
• 23:01 Dnyipropetrovszk megye - robbanás. Nagysebességű ballisztikus célpont.
• 23:30 Dnyipropetrovszk külvárosa - robbanás. Geranium/Gerbera.
• 23:35 Zaporizzsja és Donbassz közelében - robbanások. UMPK.
• 23:50 Obuhovka, Dnyipropetrovszk megye - robbanás. Geranium/Gerbera.

2025. június 26.
• 00:50 Harkiv megye - robbanás. Geranium/Gerbera.
• 01:10 Zaporizzsja megye - robbanások. UMPK. Sztyepnogorszk.
• 01:10-01:20 Izium, Harkiv megye - robbanások. Muskátlik/Gerberák.
• 01:20 Dnyipropetrovszk megye, Szinelnyiki járás - robbanás. Muskátlik/Gerberák.
• 02:35-02:40 Donbassz - robbanások. Muskátlik/Gerberák.
• 02:55 Csabanka, Odesszai megye - 4 robbanás. Muskátlik/Gerberák.
• 03:35 Szumi megye - robbanások. UMPK
• 04:30 Harkiv megye - robbanások. UMPK. Kupyanszki járás
• 05:20 Dnyipropetrovszk megye, Szinelnyiki járás - robbanások. UMPK.

A videón a Muskátli/Gerbera pilóta nélküli repülőgép látható, amint Dnyipropetrovszk külvárosában célpontokat támad .

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 700
89 752
113
„Kijev elfoglalása nem volt a feladatok között”: a „gosztomeli desszantolás” egyik résztvevője felidézi az SVO első napjait.

Egy SVO veterán elmesélte azt is, hogyan semmisült meg a világ legnagyobb repülőgépe.

Az SVO első napjaiban a világ összes médiumát bejárta a CNN videója, amely Gosztomelből készült felvételeket tartalmazott, ahol az orosz légi-desszantolási művelet zajlott a Kijev melletti Antonov repülőtér elfoglalására. A videó résztvevője, Anton Silov főtörzsőrmester az RTVI-nek adott beszélgetésében felidézi, hogyan alakultak az események, mivel néztek szembe a katonák, és hogy készen álltak-e Kijev elfoglalására.

2022. február 24-én reggel a CNN filmstábja Gosztomelből tudósított, és egy kézifegyveres csatát rögzített kamerával.

„Ki irányítja most a repülőteret?” – kérdezi a riporter, abban a biztos tudatban, hogy az ukrán hadsereggel beszél.
„Az oroszok.”
„Hol vannak ezek az oroszok?”
– kérdezi az újságíró.
– Mi vagyunk ezek az oroszok – válaszolja a katona fehér karszalaggal az ujján.

A „Gosztomel desszantolási” hadműveletben a Légideszant Erők(VDV) 45. különleges erők dandárjának és a 31. légideszant rohamdandárjának gépei vettek részt. A Kijevtől 25 km-re található repülőtérre Mi-8-as katonai szállító helikopterekkel, Mi-24-es támadóhelikopterek fedezete alatt szállították őket. Összesen több mint 200 orosz helikopter vett részt a hadműveletben, amelyek ellen az ukrán fegyveres erők sűrű légvédelmi tüzet indítottak. A leszállás után az ejtőernyősök körkörös védekezésbe kezdtek és harcoltak. A Gosztomel repülőtér 2022 márciusának végéig az Orosz Fegyveres Erők ellenőrzése alatt állt.

„A bombák a kerítés mögé estek, és nem robbantak fel”

Miért választotta a katonai pályát?

Apám katona volt, a légvédelemben szolgált, de mindig is arról álmodott, hogy a Légideszant Erőkben szolgáljon. A bátyámmal ugyanaz volt az álmunk: összekötni a sorsunkat a Légideszant Erőkkel. Választásunkat nemcsak apánk, hanem filmek is befolyásolták, például az „A különleges figyelem övezetében” című film. Apánk azt mondta nekünk: „Készüljetek, srácok, a hadseregnek biztosan vannak kiképzett emberei, a légideszant erőket pedig a legjobbak szolgálják – az ország elitje!” Felkészültünk. Kiképzésre jártunk, fizikailag fejlődtünk. 2006-tól 2008-ig katonai szolgálatra mentünk. Körülbelül harminc ugrásom van. A behívó után kutyakiképzőként dolgoztam, és 2017-ben szerződést írtam alá.

2017-re már zajlottak az események Donbasszban, Szíriában. Követted a helyzetet?

Őszintén szólva, nem igazán követtem a politikai helyzetet, olvastam a híreket, de elmerültem a munkában, minden gondolatom ott volt. A kutyám megöregedett, és át kellett gondolnom, hogy merre tovább. Aztán a bátyám szerződéses szolgálatra hívott. Gondolkodás nélkül beleegyeztem. A 31. légideszant rohamdandárunkban egy évig szolgáltam egy mesterlövész században, majd áthelyeztek egy felderítő zászlóaljhoz. Részt vettem az észak-kaukázusi terrorellenes műveletben. Csecsenföldön voltam, harci küldetéseket hajtottam végre a hegyekben, ahol felderítő csoportok tagjaként tevékenykedtünk. Rejtekhelyeket kerestünk. Nem voltak harci összecsapások. A konfliktus aktív szakasza elmúlt, így többé-kevésbé nyugodt volt.

Meséljen nekünk 2022-ről, hogyan tudta meg, hová megy, és mit kell tennie?

Mindig is intenzív kiképzésünk volt. De az SzVO előtt még intenzívebbé vált, igazán keményen elkezdtünk tanulni. Jöttek taktikai orvoslás és taktikai lövészet oktatók. Mindez az ukrán határ közelében lévő gyakorlatokra való felkészülés részeként történt. Aztán áthelyeztek minket Fehéroroszországba. Az utolsó pillanatig a gyakorlatokra készültünk, de mindenki mindent tökéletesen értett. Elmagyarázták nekünk, milyen feladatokat kell végrehajtanunk. Volt egy terepmodellünk, elosztottuk, hogy ki hová fut, melyik szektort kell tartania. Aztán jött a parancs, és azonnal elindultunk. Nem volt idő gondolkodni.

Az egész SzVO-ban a gosztomeli művelet valójában az egyetlen eset, amikor leszállást hajtottak végre. Mondja el, hogyan történt?

Pontosan ez az - ez az egyetlen leszállással járó művelet eddig. Néhány perccel később a 45. dandár után repültünk. Én a legelső helikopterben ültem a csoportommal. Egy századparancsnok volt a vezérlőpulton. Nagyon profi módon manőverezett. Aztán a fedélzeti mérnök megfordult, és azt mondta, hogy ránk lőnek. Elkezdtek hőcsalikat lőni.

Olyan felfoghatatlan érzés volt. Rád lőnek, és azt hiszed, hogy mindez nem igaz. Hogy mindez olyan, mint egy álom. Az első ilyen élmény. Senki sem esett pánikba, teljesen megbíztunk a pilótákban. Nagyszerűek voltak, jól szállítottak minket. A helikoptert eltalálták, olyan hang volt, mintha jégeső csapódott volna a bőrünkre.

Ejtőernyőztünk. Ez volt az első harci élményem. Amikor leszálltam a repülőtéren, furcsa érzéseim voltak: minden körülöttem felrobbant, égett, lövöldözés volt. De aztán a talaj a lábam alatt volt, és elkezdtél úgy cselekedni, ahogy tanultad. Minden cselekvés automatizmusba kapcsolt. Csoportként mozogtunk, azaz a századot csoportokra osztották, és az Antonov repülőtér szárnyán tartottuk a védelmet, hogy az ukrán katonák ne tudjanak áttörni.

Védekező állásokat vettünk fel, beástuk magunkat. Kevés lövöldözés volt. Leginkább tüzérség talált el minket, a repülőgépek nagyon gyakran tüzeltek az állásainkra. Egy ukrán helikopter berepült, tüzelt, majd elrepült. Aztán a mieink is berepültek, és a repülőtér körül is tüzeltek. Azonnal csend lett. Kicsit ellazultunk. Amint a helikopterek elrepültek, minden kezdődött elölről, tüzelés,lövöldözés felénk.
om.

A repülőgépek is támadtak minket. Az ukrán Szuhoj bombákat dobott - kettő messze robbant fel, és több közvetlenül a pozícióink előtt zuhant le. Nem tudom, hogy túléltük volna-e... De a kerítés mögé estek, és nem robbantak fel!

A kezdeti feladat az volt, hogy hat-kilenc órát kitartsunk, majd megérkezik az erősítés., a páncélozott járműveink. Sajnos ez nem történt meg. Több napig tartottuk a védelmet. Nem volt semmilyen felszerelésünk. Csak standard fegyverek: automata puskák, géppuskák, gránátvetők és aknavetők.

"Volt egy ukrán felderítő a Mrijában"

Mennyi lőszered volt? És mennyi élelmed volt?

A lőszert több órás harcra tervezték. De több napig kitartott. Sok töltény volt, lezárt cinkdobozok töltényekkel. Aztán mindenkinek volt tartalék is a hátizsákjában. De a mi szárnyon lévő csoportunknak nem volt ilyen közvetlen kapcsolata. A 45. dandárnak többet kellett dolgoznia. A repülőtér közelében volt a Nemzeti Gárda valamelyik egysége. A srácok reggelig harcoltak velük. Aztán az ukránok visszavonultak, és tüzérségi lövedékekkel lőttek minket. Civilek voltak a mi oldalunkon, kikísértük őket, nem nyúltunk hozzájuk. Szigorúan tilos volt kapcsolatba lépnünk és konfliktusba keverednünk a civil lakossággal.

Körülbelül három napra biztosan volt élelmünk. A hátizsákok nagyon nehezek voltak, mert nem igazán tudtuk, meddig megyünk oda, és milyen lesz az utánpótlás, ezért mindent magunkkal vittünk, amennyit csak tudtunk. Aztán persze próbáltunk spórolni. Senki sem ájult el az éhségtől.

Az ukránok folyamatosan próbáltak áttörni a repülőtérre. Például a mi oldalunkról is voltak kísérletek. Az Ukrán Különleges Műveleti Erők egy csoportja két páncélozott járművel működött, amelyek közül az egyik egy "kozák" volt. De kudarcot vallottak, a csata után mindenüket otthagyták, és gyalog vonultak vissza. Az autókban fegyvereket, UKROP UAR-10 mesterlövész puskákat, TNT-t, gránátvetőket és személyes tárgyakat találtunk. Minden személyes tárgyuk amerikai gyártmányú, vadonatúj volt. Azt hiszem, egy szabotázscsoport (DRG) volt. Behoztuk a „kozákot”, és elhajtottunk vele magára a repülőtérre.

Nem járnak bónuszok az elfogott „kozákért”?

Akkoriban nem. Később vezették be őket.

A feladatod az volt, hogy megtartsd a pozíciót, de nem volt erősítés. És másnap sem volt. Ilyen helyzetben pszichológiai összeomlás következhet be. Volt kommunikáció? Azt mondták neked: „tarts, hamarosan megérkeznek”?

Nem, valójában azt az információt kaptuk, hogy a támogató oszlopunkat bombatámadás érte a határhoz közeledve, és a testvérem is ebben az oszlopban volt, de aztán kiderült, hogy mindez hamis volt. És a páncélos csoportból származó srácainknak azt mondták, hogy már nincsenek itt többen, hogy mindannyiunkat megöltek. Szóval furcsa érzéseink voltak, megmondom őszintén. De hittük és reméltük, hogy minden rendben lesz. És ez történt. Később láttuk a srácainkat.

Folytatása következik...

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
9 381
58 116
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 700
89 752
113
„Kijev elfoglalása nem volt a feladatok között”: a „gosztomeli desszantolás” egyik résztvevője felidézi az SVO első napjait.

...folytatás

Mennyi időbe telt, mire megérkezett az első csoport?

A negyedik napon felfedeztük, hogy felszerelések, tankok és autók tartanak a repülőtér felé. Nem tudtuk megmondani, hogy a mieink-e vagy sem. Az egységek között nem volt kommunikáció, normális interakció sem. Felkészültünk a harcra. Láttuk a V azonosító jelünket, de a riasztás továbbra is megmaradt, az ukránok taktikai jelet helyezhettek volna a felszerelésükre, és betörhettek volna hozzánk. A felszerelés megjelenését a legnagyobb óvatossággal kezeltük. De hála Istennek, nem kezdtek el lövöldözni, minden jól ment.

Vagy a Tula, vagy az Ivanovo hadosztály érkezett meg, nem emlékszem pontosan, aztán a miénk. Mindannyian boldogok voltunk! Láttam a testvéremet... Nagyszerű volt, nagyon vártuk őket. Azonnal megjelent a bizalom, megnőtt a hangulat. Hála Istennek, hogy minden jól alakult, a menetoszlopban senki sem halt meg a mieinktől, mindez dezinformáció volt. Kiderült, hogy felszerelések tömege volt a határon, és problémás volt gyorsabb áttörés - az ukrán fegyveres erők hidakat robbantottak fel, ellenséges repülőgépek és helikopterek dolgoztak a felszerelések ellen.

A világ legnagyobb repülőgépe, az egyedülálló Mriya, a Gostomel repülőtéren volt, sok vita folyt arról, hogy ki pusztította el.

Láttam ezt a gépet a hangárban, láttam, hogyan égett, sőt, azt is láttam, hogy valami eltalálta. Ez 100%-os információ - ukrán katonák lőtték le, a csapást csöves tüzérség hajtotta végre.
Egyébként, amikor már mi irányítottuk a repülőtér kerületét, egy ukrán megfigyelő ült a Mriya belsejében, és ránk irányította a tüzérségét. Nem tudom, mennyi ideig ült ott, pár napig biztosan. Aztán észrevették. Mi történt vele, egyébként én sem tudom. Nem hiszem, hogy bármi jó történt volna.

„Úgy bántak a civil lakossággal, mint a sajátjukkal”

Mi történt ezután, amikor megérkezett az erősítés?

Amint megérkezett a páncéloscsoportunk, elkezdtünk a repülőtér területe felé haladni. Dandárunk felszerelése elkezdett ott gyűlni, majd megérkezett az orosz Nemzeti Gárda, a SZOBR és az OMON, és az ellenőrzési zóna elkezdett mélyebbre terjeszkedni a repülőtérre, a csapataink elkezdték elfoglalni az épületeket és a helyiségeket. Több napig ott maradtunk, majd elkezdtünk Gosztomel városa felé vonulni.
Az ellenség a városban volt, ott kezdődtek a városi harcok. Az ötödik századunk páncélozott BMD-vel, egyéb technikával vonult be, befordult az utcára, és egyszerűen lesből támadtak ránk. Sok halott volt. Így kezdődtek a harcok Gosztomelért.
A Nemzeti Gárda ellenünk lépett fel, csak egy gépesített dandárjuk volt, amelyet oda vontak be. De úgy tűnik nekem, hogy a mi oldalunkon minden olyan gyorsan történt, hogy még a felszerelésükhöz sem volt idejük, mert később átvizsgáltuk az összes hangárt, ott voltak páncélozott szállítók és tankok. Ha haboztunk volna, teljesen más lett volna az eredmény. Nem voltak felkészülve.
Teljesen elfoglaltuk Gosztomelt, és én ott voltam a teljes kijevi hadművelet végéig, egészen a csapatok kivonásáig. Amikor az összes egység elhagyta Gosztomelt, csoportunk fedezte a visszavonulást. Ekkor csapataink elfoglalták Bucsát és Irpent, és majdnem elérték Kijevet.

Voltak sebesültek vagy halottak a repülőtérért folytatott harcok során?

Igen, a tüzérségtől. Volt egyszer, amikor minket támadtak, még a fegyverek zaját sem hallottuk, a bombák azonnal elkezdtek hullani. Így történt: az Orosz Gárda sorba rakta a felszerelést és természetesen bombázni kezdték, és a lövészárkaink is bombák alá kerültek. Sebesültek és halottak is voltak mindkettőnél.

Voltak összecsapások a helyi lakossággal, vagy esetleg valamilyen lövöldözés?

Természetesen nem. A civil lakosságot a sajátunkként kezeltük. Volt egy ilyen esetem, az egyik házban úgy döntöttünk, hogy megfigyelőállást állítunk fel. De amikor ellenőriztük, kiderült, hogy civilek, köztük gyerekek is, bujkáltak a pincében. Ételt és vizet vittünk nekik, és elhagytuk a házat, mert ott civilek voltak, és az ukrán fegyveres erők megtámadhatták volna az állást. Ismétlem, nagyon jól bántunk a civil lakossággal, és nem keveredtünk semmilyen konfliktusba. Természetesen voltak, akik ferde szemmel néztek ránk, de olyanok is, akik élelemmel segítették a katonáinkat.

Megkaptad a Bátorság Rendjét az Antonovon való desszantolásért?

Nem, én egy ellenséges területre való bevetésre kaptam a parancsot. Akkoriban Gostomelben tevékenykedtünk, kaptunk egy parancsot, és én, egy ötfős csoport tagjaként, titokban átkeltem az Irpen folyón. A magánszektorban találtunk egy gumicsónakot; hogy a folyóhoz jussunk, át kellett futnunk egy mezőn. Éjszaka futottunk a csónakkal a kezünkben, tűz alá kerültünk, de mindenki túlélte. Gond nélkül átúsztunk, felfedeztünk egy ellenséges létesítményt a túlsó parton, továbbítottuk a koordinátákat, majd a légierő sikeresen dolgozott rajta. Ezért a bajtársaimmal kitüntetéseket kaptunk.

Mondd, amikor kevesebb mint 10 km volt hátra Kijevig, és megkaptad a parancsot a "visszavonulásra", mi volt a reakció?

Nem a mi kompetenciánk a stratégiáról és a taktikáról beszélni, kaptunk egy parancsot, végrehajtottuk.

Miért kérdezem ezt: számos nyugati szakértő, katonai elemző azt állította akkor, hogy az oroszok kifogytak az erejükből, és a további előrenyomulás Kijev felé lehetetlen, és állítólag ezért kényszerültek az orosz fegyveres erők kivonulni a kijevi régióból.

Nem, ez biztosan nem igaz, mert elegendő erőnk volt, és sok felszerelésünk volt a határon, nehéztankokra gondolok. Vagyis nem tapasztaltunk komoly problémákat, kerületről kerületre haladtunk előre.

Gosztomel után részt vettél még csatákban?

Izjum közelében voltunk, majd részt kellett vennünk a Szeverszkij Donyec átkelésében a Belogorovka térségében. Ott egy nehéz művelet volt, sok felszerelésünk leégett. A srácaink pontonokat állítottak fel, és azonnal bombázták őket. Odáig fajult a helyzet, hogy később a felszerelés áthajtott az elsüllyedt felett. Voltak sebesültek és halottak.

Vártuk a parancsot, hogy átkeljünk az átkelőhelyre, de megkaptuk az engedélyt. A srácainknak nem sikerült áttörniük a folyót, és megvetniük a lábukat. Talán, hála Istennek. És május 21-én megsebesültem, és ezzel véget ért a részvételem a konfliktusban.

Több csoportban haladtunk, átfésültük a partraszállást Vlagyimirovka falu környékén, és tüzérségi tűz fedezett minket. Azon a napon a csoportunkból hét ember azonnal meghalt, öten megsebesültek, köztük én is.

Folytatása következik...

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 700
89 752
113

...utolsó rész

Mi volt a legrosszabb számodra ebben az egész történetben?

A legszörnyűbb az a gondolat, hogy nem térsz haza, és nem látod a rokonaidat. Voltak pillanatok, amikor azt hittem
, hogy mindez egyirányú feladat. És amikor meghalnak a bajtársaid, akikkel egy tányérról eszel, egymás mellett alszol, akkor elkezded azt gondolni, hogy te is lehettél volna az. Ijesztő.

De a háború lövései, pora és zaja között csodálatos pillanatok is voltak. Hoztak nekünk iskolás gyerekektől leveleket, csomagokat. Kaptam egy levelet egy lánytól, alá volt írva. Akkoriban negyedik osztályos volt. Mindig a golyóálló mellényemben tartottam ezt a levelet. Elvesztettem, miután megsebesültem, ahol megsebesültem, minden holmim ott maradt. Sokáig nem emlékeztem ennek a lánynak a nevére. És most, három évvel később, segítettek megtalálni őt Uljanovszk egyik iskolájában. A levélen egy egyedi, strasszokból készült virág volt, csak ennek köszönhetően tudták megtalálni. Most el akarok menni abba az iskolába, és megköszönni a lánynak, hogy segített átvészelni az összes megpróbáltatást, ami rám szakadt. Ezek a gyerekektől származó levelek nagyon fontosak a katonaság számára. Sokan készítenek rajzokkal és betűkkel ellátott sarkokat a fedezékeikben, ez nagyon segít a nehéz időkben.

Mit csináltál a kórház után, a civil életben?

Technikusként helyezkedtem el a kórházban. Ezután a főorvos felajánlotta nekem a szociális ügyekért felelős igazgatóhelyettesi pozíciót. Az SVO résztvevőinek és hozzátartozóik problémáit oldom meg. Ráadásul az "A Győzelemért" alap alelnöke is vagyok, ez az uljanovszki alapunk, amely közvetlenül segíti a katonáinkat. Például humanitárius segélyt küldtünk a Kurszki területre, és folyamatosan célzott segítséget nyújtunk az egységeknek. Nemrégiben, szó szerint három héttel ezelőtt, én magam is humanitárius segélyt szállítottam a srácainknak.

Emellett Airat Gibatdinov szenátor asszisztense vagyok, jó ember, és aktívan dolgozik a katonákkal. Nemrégiben a Szövetségi Tanácsban kiállítást rendeztünk a gosztomeli hadműveletnek. A megnyitón részt vettek a hadművelet résztvevői, például a volt zászlóaljparancsnokom, Szergej Istuganov, Oroszország hőse. Most ezredparancsnok. Két pilóta katapultált először helikopterből, Gostomelben. Kétszer is lelőtték őket ott - egyszer sikerült leszállniuk a helikopterrel, másodszor katapultáltak.

Tudom, hogy van egy elnöki program, a "Hősök ideje"(Vremja gerojev). Természetesen érdekes téma, de én még nem illek bele, nincs felsőfokú végzettségem. De soha nem késő tanulni, ezen a kérdésen fogok dolgozni. Ezért minden még előttünk áll.

Most, néhány évvel később, hogyan értékeli a gostomeli desszantolást? Ha a felszerelés nem akadt volna el, több esély lett volna Kijevbe jutni?

Úgy gondolom, hogy a feladatot teljes mértékben teljesítettük, megtartottuk a pozícióinkat, minden ellenére, sőt, a körülmények ellenére is. Természetesen voltak zavaros és kellemetlen pillanatok az egységek közötti interakció miatt, a kommunikáció hiánya miatt. De ezek mind megmagyarázhatók. Volt olyan esetünk, amikor a rádióállomások elemei egyszerűen lemerültek, nem volt pótlásuk, és hosszú út volt beszerezni őket, de muszáj volt – és kommunikáció nélkül gyalogoltunk. És tüzet nyitottak ránk, talán még a saját embereink is. Az ilyen műveletekben az interakció kérdése nagyon fontos.

Ami Kijev bevonulását illeti, úgy tűnik számomra, és ez szigorúan az én véleményem, hogy Kijev elfoglalása nem is volt feladat. Ez egy hatalmas város. Lehet, hogy téves a véleményem, de az egész feszültségkeltésre irányuló művelet Ukrajna fővárosa körül – mind a Donbasszban lévő ukrán katonák figyelmének elterelése volt a cél.

Véleményed szerint hogyan fog véget érni a konfliktus?

Úgy tűnik számomra, hogy mindenképpen a tárgyalóasztalnál fog véget érni. Azt akartam, hogy minden gyorsan véget érjen, de valószínűleg nem fog. Még mindig lesznek kitörések, terrorizmus, terrorizmusellenes műveletet kell majd kihirdetnünk, oda kell mennünk. Sajnos nem fog gyorsan véget érni.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
2 204
11 169
113
Aha nem Kijev... Elég valószínűtlen, de legyen. Ellenben akkor miért mentek oda és miért támadtott még az "O" csoport is Kijev irányába Keletről és még egy oszlop északi iranyból a Dnyepper másik partján ugyancsak Kijev felé?
Elterelő hadművelet volt egy olyan nagyobb játszmához amit putyinon kívül még senki sem ért.

• Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 906
20 198
113

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
1 511
8 932
113
Aha nem Kijev... Elég valószínűtlen, de legyen. Ellenben akkor miért mentek oda és miért támadtott még az "O" csoport is Kijev irányába Keletről és még egy oszlop északi iranyból a Dnyepper másik partján ugyancsak Kijev felé?
kérd el @boki tól az katona elérhetőségét, és vitatsd meg vele.
győzd meg, mert látható, hogy Te ezt is jobban tudod :)
a foteből :D

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 259
90 061
113
kérd el @boki tól az katona elérhetőségét, és vitatsd meg vele.
győzd meg, mert látható, hogy Te ezt is jobban tudod :)
a foteből :D
Felesleges, azért egy propagandainterjút még még felismerek (lehet, hogy neked nem tűnt fel, de pár apróság kimaradt az történetmesélésből, többek közt az a rész, amikor az ejtőernyősöket kiverték a reptérről, bisz az egyik pillanatban még a reptéren van a történetmesélő, a másikban pedig a földi lépcső megérkezésével támadnak).

Lehet, hogy te simán hülyének nézeted magad a ha a moszkvai propaganda azt akarja, de aki egy kicsit is képes a józan gondolkozásra, annak világos, hogy Kijevet el akarták foglalni az oroszok.

Viszont várom tőled is a magyarázatát a Kijev környéki hadműveleteknek. Ha a putyini mesterterv a magyarázat, attól kímélj meg...

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
7 371
19 358
113
Szumi régió.

Az Usszuri dandár "Tigrisek" pilóta nélküli repülőgép osztályának drónkezelői sikeresen eltaláltak egy ellenséges BMP-1TS "Kopyo" típust egy "KVN" optikai drónnal.

Felvétel az ellenséges erődítmény elleni támadásról:

ukrán katonáknak többször felajánlják a megadást, de katonáink nem kapnak visszajelzést erre az ajánlatra, majd füstöt és TMK-t dobnak a fedezékbe, hogy megsemmisítsék az ellenséget.