Tudomány és technika

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 160
10 012
113
Játék gyorskamerával, ballisztikai bábúval és harckocsival.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
1 086
2 277
113
Nos az időről is időről időre változik az elképzelés ...
- Elolvasva a cikket elégé lehangolódtam, mivel egyszerre az időben három helyen is lennem kellene! A francba, csak öregszem! Sok TV filmet nézet a kutató, több variánssal, ma már könnyen megoldható hogy a néző választja ki a film folyamatát! Ám az élet sajnos nem ilyen hogy ide-oda kattintgatunk s hol itt vagyunk az időben hol ott. Sok mindent eltudok képzelni ám ahogy csökkentjük az időt egyre nagyobb rezonanciát kapunk, azaz egyre gyorsabban kellene az idő 3 dimenziójában mozognunk hogy mind a 3 dimenziót betöltsük! Azt is megértem hogy próbálja a kvantumfizikával fedezni a 3 idő dimenziós elképzelését, ám a kvantumfizika nem ezt az utat választja.
A részecskék nagy sebességgel mozognak, ám nem az idő 3 dimenziójában! Mindegyik tudja hol a helye, a térben s 1 időben, ha ez nem így volna akkor hogyan alakulnának ki az alapvető elemek s ezek az elemek egyáltalán stabilak lennének? Nem lenne stabil anyag! Akkor a világunk örökké változna, képlékeny volna? Durva hasonlattal a föld olyan volna mint a víz nem tudnál stabilan állni rajta!
Szóval szerintem hamar meg fog dőlni ez a gondolatmenet.
- Ha kvantumfizikával takarózik a kutató, inkább a nyomást kellene elővennie s ott kutakodnia!

• Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 134
19 211
113
- Elolvasva a cikket elégé lehangolódtam, mivel egyszerre az időben három helyen is lennem kellene! A francba, csak öregszem! Sok TV filmet nézet a kutató, több variánssal, ma már könnyen megoldható hogy a néző választja ki a film folyamatát! Ám az élet sajnos nem ilyen hogy ide-oda kattintgatunk s hol itt vagyunk az időben hol ott. Sok mindent eltudok képzelni ám ahogy csökkentjük az időt egyre nagyobb rezonanciát kapunk, azaz egyre gyorsabban kellene az idő 3 dimenziójában mozognunk hogy mind a 3 dimenziót betöltsük! Azt is megértem hogy próbálja a kvantumfizikával fedezni a 3 idő dimenziós elképzelését, ám a kvantumfizika nem ezt az utat választja.
A részecskék nagy sebességgel mozognak, ám nem az idő 3 dimenziójában! Mindegyik tudja hol a helye, a térben s 1 időben, ha ez nem így volna akkor hogyan alakulnának ki az alapvető elemek s ezek az elemek egyáltalán stabilak lennének? Nem lenne stabil anyag! Akkor a világunk örökké változna, képlékeny volna? Durva hasonlattal a föld olyan volna mint a víz nem tudnál stabilan állni rajta!
Szóval szerintem hamar meg fog dőlni ez a gondolatmenet.
- Ha kvantumfizikával takarózik a kutató, inkább a nyomást kellene elővennie s ott kutakodnia!
Számomra élből egy komolyan vehetőségi szint alá viszi a dolgot amikor valaki a tér 3 dimenziós termeszetéből akar levezetni valamit, mert kapásból azt árulja el, hogy nem érti miről beszél.

A 3 dimenzió mint olyan, ember alkotta matematikai fogalom ilyenformán csak a matematikában létezik 1, 2, meg három dimenzió. Viszont egy gyermek aki már el tud számolni háromig, jó eséllyel 4ig meg 5ig is, kb. ez az alapja a sok dimenziós teóriáknak.

A dimenzió nem „dolog”, hanem modell. Úgy írjuk le a teret, hogy az három, egymásra merőleges irány mentén értelmezhető. De ez nem azt jelenti, hogy a tér valóban „háromdimenziós” lenne lényegileg – ez csak az érzékszerveinkhez és gondolkodásunkhoz illeszkedő leírásmód.

Az idő pedig Einstein óta elválaszthatatlan a tértől, tehát helyesen téridő-ről beszélünk.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
9 000
20 351
113
Bolognai felhőkarcolók, a 12. században.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fip7

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 134
19 211
113
Jó kis felfedezés:
Hogy mik vannak..
A Fizika törvényszerűségek matematika értelmezéséből levezetett 175 éves elméletet sikerült igazolni!? Ezek a fránya tudósok, nem szóltak nekik, hogy "paraszvakítás megy a tudományban"?

Egyszerűen szarok az elméletek és nem értjük a világ működését.

:)

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 521
66 756
113
Hogy mik vannak..
A Fizika törvényszerűségek matematika értelmezéséből levezetett 175 éves elméletet sikerült igazolni!? Ezek a fránya tudósok, nem szóltak nekik, hogy "paraszvakítás megy a tudományban"?

Mint régebben írtam, ez függ attól, hogy van-e benne lóvé, vagy sincs. A narratíva a fontosabb vagy a haladás.
Elegánsabb lett volna ha bővebben idézel, ahol leírtam, hogy bizonyos területeken van komoly haladás (főleg hadászat)
Más területeken meg más a fontos, lásd gender elmélet...
Amúgy azon is elgondolkodhatnál, hogy mi tartott 175 évig :rolleyes:

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 134
19 211
113
Mint régebben írtam, ez függ attól, hogy van-e benne lóvé, vagy sincs. A narratíva a fontosabb vagy a haladás.
Elegánsabb lett volna ha bővebben idézel, ahol leírtam, hogy bizonyos területeken van komoly haladás (főleg hadászat)
Más területeken meg más a fontos, lásd gender elmélet...
Amúgy azon is elgondolkodhatnál, hogy mi tartott 175 évig :rolleyes:
Pont nem ez a lényeg, de szerintem ezt te is érted, hanem az, hogy a már 175 éve az akkori "tudásra" felepitett matematikailag levezetett fizikai jelenség igazolt. ergo lehet mégsem annyira szarok az egyenletek, lehet mégis kapisgálják a tudósok a világ működését..

Sok oka lehet, hogy mi tartott ennyi ideig, (nyilván nem 175ev folyamatos kutatásról van szó) mondjuk kevésbé releváns, azt se tudni, mennyire lessz, ha egyáltalán valaha gyakorlati haszna.