Tudomány és technika

Milyen anyagból készíthetik? Milyen hőkezeléseknek vethetik alá?
Leggyakrabban réz meg Inconel.
De a valódi kulcs a nagy teljesítményű hajtóműveknék nem is annyira az anyag (nyilván az is fontos) mert egy ponton minden elolvadna, hanem az aktív hűtés.
Már linkeltem, de megunhatatlan a NASA teszt videó, ahol a hajtómű fala réz ötvözetű csövekből áll, aminek igencsak alacsony az olvadás pontja, mégis az égéstér 3300° lángja ellenére, az aktív kriogén O2 eredményeként jégcsapok formálódnak a fúvóka harang peremén..
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Vicces
Reactions: Tumpek
Mire jó a Mi-8-asban,Mi-17-esben, Mi-24-esben és a Ka-26-osban használt ciklikus vezérlőkar felső része, ha leszedjük róla a (rakétaindítás/vegyszertartály vészledobó) gomb feletti fedelet, és kicseréljük a feliratokat?!
Kis méretű "birodalmi lépegető" irányítására, ha az éppen kézi üzemmódban van. Nagyon érdekes film a hat lábú "lépő gépről"(ez a hivatalos neve), annak fejlesztéséről, matematikai modellezéséről, és a tesztelésről, 1980-ból.

Caltech új atomi szintű 3D "nyomtatás" eljárás;
fig1a_label.width-450.png

A réz-nikkel ötvözetek előállításának módja a hidrogél infúzió alapú additív gyártás (HIAM) alkalmazásával.

Greer_Julia-3D-Printed-Metals-TT_39-6_CuNi_str.width-450.jpg

A cikk állításával ellentétben rég óta ismert dolog, hogy a valóság nem egyezik az elméleteinkkel. Például a gravitáció leírásunk sem pontos, pl. extrém nagy méretek (pl. Galaxisok) esetén sem.
De kisebb mértékben sem stimmelnek a dolgok:

Szerintem ennél több is van, de kezdésnek jó lesz:
Nyugtalanító fizikai paradoxonok

• Tetszik
Reactions: megazez and Nber
  • Hűha
Reactions: Nber and megazez
Inkább ide rakom, mint az "alusipkás" topikokba ..persze a tanult emberek mindezen info/defo-rmációk birtokában vannak...

• Tetszik
Reactions: Tumpek and fip7
Inkább ide rakom, mint az "alusipkás" topikokba ..persze a tanult emberek mindezen info/defo-rmációk birtokában vannak...

UFO topikba betettem, bele illet egy beszélgetésbe. Persze nem nézték meg, de azért leszólták :D

UFO topikba betettem, bele illet egy beszélgetésbe. Persze nem nézték meg, de azért leszólták :D
Bocs, nem néztem...ott. Amúgy érdemes meghallgatni..
Oké...akkor egy tyűdehomályos rövidet is berakok...
Ami a vitzzess, hogy ugyan azt mondja, ami a hermetikus irodalomban elzáródott...ami lennt az fennt...

• Tetszik
Reactions: Tumpek and fip7
Tudományos áttörés Kínában:

• Tetszik
Reactions: Luthero