A kerekes "IFV-k" semmire nem lennének képesek, mert nem tudnak együtt mozogni a terepen a harckocsikkal. Vagy felfogod vagy nem, nincs olyan kerekes technika ami megközelíti egy láncos mobilitását amint leternek bármilyen útról.
Dogma.Ugyan úgy,mint a csak IFV kisérhet hk-t.
Gyakorlati példák sora meg cáfolja őket.Német páncélgránátos anno legtöbbször Opel Blitzen,meg harchelyzetben gyalog kisérte a hk-kat.IDFnek meg annyira megtetszett a zsákmányolt BTR152 (miközben a zsákmányolt BTR60asokat és BMPket kidobta),hogy a Nimda még le is másolta.Csak az ócskavas áron kapott M113 olcsóbb volt,mint a Nimda koppintás sorozatgyártásba vétele
BTR152 zsidó szolgálatban
Nimda koppintása az IDF páncélos muzeumában
De a zsákmányolt BTR40eseket is szolgálatba állitották.
Multkor leirtam,hogy miért szerették ilyen nyitott tetejű járgányokkal kisérni a hk-kat.
Mert kiválóan lehetett belőlük lefogó tüzet adni.És akkoriban még nem volt annyira széles a shrapnel gránát repertoár (ma már 60milis av gránáthoz is elterjedt a közelségi gyújtó-gondolni is kell erre a járművek fedélzeti REH rendszerének kialakitásánál....)
De arra máig jó példák,hogy igenis lehet kerekessel hk-kat kisérni.Eitannal ugyan ezt fogják tenni.
IDF meg szerintem azért elég jó relevancia....(és akkor egy szót se szoltam arrol,hogy a kifejezetten szar,úttalan terepen harcoló SADF a háborús tapasztalatok után is maradt a kerekes lövészszállitó mellett,csak erősebbet akart a Ratelnél,8x8 kerékképlettel
Mechem Piranha,35/50milisEMAk ágyús toronnyal.Pedig zsákmányoltak BMP-1/2 gépeket,és alaposan kivizsgálták őket.És mégis inkább kerekes IFVt akartak a végül soha el nem készült Login tank mellé-ami egyébként egy javitott Leopard 2 lett volna.
IDF mondjuk tényleg egy faramuci példa.Hisz miután a 80as években kikoptak a zsákmányolt BTRek,szinte kizárólag láncos lövészszállitóik voltak az Eitanig,ráadásul egyre több hk alapú nehéz APC.
Viszont egyetlen IFVjük se volt,és máig csak mintapéldányok vannak zsidó GYHJ-ből,de sorozatgyártás nincs.