[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 312
104 321
113
Az oroszok állitólag 1200-1500 harckocsit gyártanak évente. Németország meg 1000 darabot tüz ki mint cél 4-5 év alatt.
Tudom, hogy minöség stb., de akkor sem nagy dolog 200db/év egy "vezetö ipari ország"számára.
Nem tudom mennyi a valós orosz szám, de én úgy tudom, amit gyártanak, annak többsége kikonzervált régi tank felupgradelve. Vagy vhol letárolt szajré felújított verziója. És emellett a kisebb rész az új gyártás.

Másrészt Oroszország 4 éve háborúban van, a németek meg nem. Tudnának ők is többet ha háborúban állnának vagy a közvetlen veszély fenyegetné. Így nincs ilyen kényszer

A kérdés, mekkorrára emelik a kapacitást. Sztem nagy változások jönnek és sajnos ezeknek 10 év múlva következményei lesznek. Addig volt jó, amíg Németország nem fegyverkezett, hanem a civil gazdaságot erősítette. Ha felébrednek a germánok, az automatikusan húzza majd a franciákat, lengyeleket, britteket. Ők meg a többit.

És ha sok fegyver van a placcon, akkor azt előbb utóbb használni is fogják, kben az egész csak ráfizetés.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 354
16 625
113
Nem tudom mennyi a valós orosz szám, de én úgy tudom, amit gyártanak, annak többsége kikonzervált régi tank felupgradelve. Vagy vhol letárolt szajré felújított verziója. És emellett a kisebb rész az új gyártás.

Másrészt Oroszország 4 éve háborúban van, a németek meg nem. Tudnának ők is többet ha háborúban állnának vagy a közvetlen veszély fenyegetné. Így nincs ilyen kényszer

A kérdés, mekkorrára emelik a kapacitást. Sztem nagy változások jönnek és sajnos ezeknek 10 év múlva következményei lesznek. Addig volt jó, amíg Németország nem fegyverkezett, hanem a civil gazdaságot erősítette. Ha felébrednek a germánok, az automatikusan húzza majd a franciákat, lengyeleket, britteket. Ők meg a többit.

És ha sok fegyver van a placcon, akkor azt előbb utóbb használni is fogják, kben az egész csak ráfizetés.
Azért abban nem vagyok biztos, H egy felújítás (szétszed, alkatrészvizsgálat, átalakítás, összerakás) egyszerűbb vagy gyorsabb, mint egy új építés (upgradnél nagyobb volumennél pláne). Pl. autógyártás; a szervíz a munkalapot nem állítja ki annyi idő alatt (1-2 óra a beszállítók idejét is hozzáadva), amennyi alatt összeraknak egyet.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 932
32 748
113

a hírek szerint ..
Erős támadás érte a zsitomiri régióban található ozerniji repülőtéret és a szomszédos területet ahol az ukrán fegyveres erők régóta gyűjtik az IL-76 és Hercules teherszállító repülőgépekkel szállított külföldi felszereléseket.

Az ukrán katonai szállító repülés fő bázisa is ezen a repülőtéren volt, illetve a repülőteret kulcsfontosságú létesítménynek tekintették a Szu-27 és MiG-29 repülőgépek kiszolgálása szempontjából is,.

Az esti támadásban megsemmisítettek több szállító és egyéb repülőgépet és a hadifelszerelést, valamint a felszerelést-tároló terminálokat, teherszállító vontatókat stb. Objektív ellenőrzés folyamatban .

Az ukrán fél információi szerint tegnap a 728 drón egy éjszaka alatti fellövéséről kulcsfontosságú mutatói annak, hogy a csapások a korlátozott használat szakaszából a teljes értékű sorozatüzemmódba lépnek át, az elemzők szerint ha az Orosz Föderációban a dróngyártás ipari klaszterét még tovább bővítik, akkor 3-5 hónapon belül Oroszország fenntartható módon napi 1000-1200 drónra növelheti a drónok gyártását.

(talán a mai Reutersben volt erről cikk, ahol leírják,hogy Putyin a gyártás felpörgetését kérte .. )

véleményem szerint ha ezek a számok amit az elmult 3 napban láttunk,hogy több száz drónnal inditottak támadást, felveti a kérédést,hogy az ukránok meddig fognak ennek ellenállni ? mert azért kb 700! drón az 700! drón ..

Patriotnak célpontnak túl drága és túl sok
a nyugatiak sem lesznek képesek ilyen mértékben légvédelmi rakétákat/rendszereket előállítani
a Gepardok száma is véges, és állítólag lőszerutánpótlási problémák merültek fel
hiába van valamennyi ukrán légierő nekik is túl sok,és nem lesznek ott mindenütt

-pedig a csodálatos ukrán adatokat azt napi szinten leközlik mert a tegnapi 728 elindított fegyverből,ők 718-at lőttek le .. fantasztikus teljesítmény .. csak éppen a Lucki gyár, aztán ez a zsitomiri reptér,meg ki tudja még mi gondoltja ezt másképpen.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
2 214
11 194
113
Azért abban nem vagyok biztos, H egy felújítás (szétszed, alkatrészvizsgálat, átalakítás, összerakás) egyszerűbb vagy gyorsabb, mint egy új építés (upgradnél nagyobb volumennél pláne). Pl. autógyártás; a szervíz a munkalapot nem állítja ki annyi idő alatt (1-2 óra a beszállítók idejét is hozzáadva), amennyi alatt összeraknak egyet.
Erre nagyon egyszerű a válasz, ha nem érné meg nekik akkor nem csinálnák hanem újakat gyártanának és hagynák szétrohadni a letárolt eszközöket.

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
7 403
19 529
113
Tos Szolncepjok a kijevi erők erődítményeit a következő sorrendben támadta:

Kupjanszk irányába — Csapás a Kijevi Erők 3. határőrizeti különítményére
 Kraszno-Liman irányába — Csapás a Kijevi Erők 53. gépesített brigádjára
 Rubcovszk irányába — Csapás a Kijevi Erők 3. rohamdandárjára

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Felvétel célpont elleni találatokról Luckban tegnap este

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 401
90 318
113
Az oroszok állitólag 1200-1500 harckocsit gyártanak évente. Németország meg 1000 darabot tüz ki mint cél 4-5 év alatt.
Tudom, hogy minöség stb., de akkor sem nagy dolog 200db/év egy "vezetö ipari ország"számára.
Jó lesz az 150-200-nak is. 300db-ra akarják megnövelni az éves gyártásimennyiséget.

@meszike91

Ne beszélj butasaáot, kizárólag a T-90M-nek van gyartósora, semmi mást nem tudnak gyártani, csak azt. A T-72B3 és T-80BVM mind felújított/modernizált, egy darab újgyártású sincs köztük.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 825
36 417
113
Csak a felújitást a hk javitók is meg tudják csinálni,kisebb modernizációval is.De gyártani csak gyártóüzem tud.
És gyártásnál mindent újonnan kell előállitani.Felújitásnál,midernizációnál viszont nem.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 555
6 946
113
Megváltozott a menetrend, pontosabban felborult, így a jelenlegi lépés hosszabbodik.
Mivel ez becsődölt, az iráni project váltotta volna az ukránt, csak hogy az meg még hatalmasabb kudarc lett (nem dőlt be az állam), így mivel nem lehet folytatni sem a légvédelmi raksihiány miatt, most kényszerből visszafordulnak ehhez.

Tisztán látszott a zsidó támadás előtt, hogy a narratíva fordult, Ukrajna elhagyása szépen be lett finoman vezetve a maintreambe, nyilván mert a tervek készen voltak Irán bedarálására. Valszeg az oroszoknak felajánlották, hogy ha vesztegek maradnak, full otthagyják az ukránokat nekik. Hogy ezt elfogadták e vagy sem a fene tudja, de a perzsák látványos Kína fele fordulása azért enged egy sejtést...

Mindenesetre Irán nem szakadt össze, pedig tényleg mindent megtettek, teljes titkosszolgálati letámadástól kezdve a kibertéren át az IDF-et felhasznált direkt légicsapásokig - de az állam nem esett össze, sőt, visszaütött elég keményen. Az USA kénytelen volt egy színházi előadásos lezárásban kiegyezni (pár betonromboló bomba és cserébe ugyanennyi MRBM vissza nekik), hogy a zsidók ne kerüljenek tarthatatlan helyzetbe. Mivel pedig a következő körhöz fel kéne tölteni a SAM ütegeket, de ahhoz meg a gyártás szűk keresztmetszet, várni kell, szóval addig a figyelem visszafordult Ukrajna fele.
Vagyis az egész adott némi időt a helyi rezsimnek, a nyilatkozatok alapján egypár évet kaptak, köszönhetően az Iráni kudarcnak (eszerint ennyi idő újragyártani az ellőtt készleteket, újra felállítani Iránban a most felszámolt kémhálózatot, SF lerakatokat, stb...)
Attól hogy a mainstreambe mit adnak elő nem feltétlen engednek el egy "projectet" én nem lepődnék meg azon ha újraindulnának az Izraeli légicsapások a "semmiből" de ez egy másik "topicra" tartozik.Ez a légvédelmi rakéta szállitás leállítás/újraindítás színjáték is lehet.Meg most Trump is "előadja" a "szerepét" mielőtt újra "felpumpálják" az Ukrán haderőt.Önmagában a légvédelem feltöltése kevés lehet.Véleményem szerint akár nagy számú csapásmérő eszközzel is elláthatják az Ukránokat hogy így gyakoroljanak nyomást azt orosz félre.Ha már légvédelem Raytheon nagyot "kaszál"3600 darabróp 13600-ra! növelik a megrendelést!Jelenleg tény szűk a gyártási kapacitás annak köszönhetően hogy az elmúlt pár évet leszámitva évtizedeken keresztük csak "raktárra" gyártottak/halmozták a készleteket nem angyon volt"fogyás" így gyártási ütem is le lett csökkentve.Így hogy van pénz/megrendelés fegyvergyártók is "motiváltak" hogy felpörgessék a gyártást.Hírből az nem derül ki hány év alatt kell legyártani ezt a mennyiséget.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 946
66 267
113
Simplicius irt a tank témáról pár nappal ezelőtt. Sajnos töröltem már. Szerinte a T-90-esek mind új gyártásúak.(Ahogy dudi is irta itt). A többi tipus felujitott raktárról vagy helyrehozott harci tevékenység után
Ő emliti az 1200 - 1500/éves termelést, ami jóval felülmúlja a veszteségeket. Ebben persze a megváltozott harcmodor, ami kevesebb harckocsibevetéssel jár, is szerepet játszhat. Igy a harckocsik száma növekedik és új egységek felépitését teszi lehetővé. A T-80-as termelés ujrainditásán gondolkoznak. (Ez nem jelent semmit, szerintem.) Lehet neki hinni, vagy nem. Az igazságot nem tudom (én sem).

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
7 403
19 529
113
"Csak 2025 eleje óta, és csak az objektív ellenőrzési adatok szerint, az ukrán fegyveres erők legalább 150 különféle típusú önjáró löveget veszítettek, amelyeknek a nagy része FPV drónok áldozatául esett."

"Katonáink lerombolták egy ukrán tank tornyát a Donyecki Népköztársaság Kamisevakha régiójában.

Egy FPV drón pontos találata felrobbantotta a harci egységben lévő lőszert. A felvételen látható, hogy az erdősávban rejtőző ellenséges jármű álcázóhálóival együtt fényesen ég."

• Tetszik
Reactions: fishbed and Totya

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 264
70 601
113
Ugyanis az ukrán védelem 4. éve sikeres. Miért kellene feladniuk? Azzal mit nyernének?
Az ádáz ukrán védelem 4. éve sikeresen önsorsrontó, szolgai vazallus eszköze a hegemón, angolszász birodalmi vízióba ágyazott, valójában nemzetek és határok felett álló és emiatt elszámoltathatatlan globalista istenkomplexusnak.

Miért kellene feladniuk?
Hogy végre visszataláljanak keleti-szláv testvéreikhez, akiket egy nemzetáruló zsarnok elit miatt megtagadtak, pedig hozzájuk tartoznak, az ő véreik.

Ha az ukránok feladják ezt a tébolyt, megmenekül mindaz, ami megmarad.
Ha nem adják fel, a globalisták hasznos idiótáiként múlnak el.

Ha az oroszok feladják ezt a harcot, akkor a globalisták leigázzák őket.
Ha azonban végigviszik, akkor be tudják magukat biztosítani egy időre a globalisták ellen, mert velük megbékélni nem lehet.
Mert a globalizmus egy permanensen konfrontatív, gyarmatosító agresszió, amivel békében egymás mellett megélni lehetetlen, vele szemben csak egy jól bebiztosított védelmi vonal adhat valamiféle biztonságot.

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 730
9 774
113
Célok...
Érted ezt a szót?

A 100-szor annyi bombával 100-szor annyi veszteséget okoznak?
A front dinamikája alapján, mi a véleményed?
Látszik a 100 szoros fölény?

Tudom, már mindjárt összeomlanak, igaz? :D
Mert az orosz megígérte. Neked.

Picit hanyagolni kellene már azokat a nedves álmokat....
Aztán körbe nézni a valóságban.
Még az ukránok is azt állítják, hogy az orosz precíziós bombák igen pontosak. Tehát kérdésedre a válasz, 100 szór több kárt okoznak.

Nem értem miért állítasz olyat, amit én nem mondtam, számomra ez rejtély. Úgy látszik üldözési mániád van.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 932
32 748
113
mennyi az annyi ?

a nyugat által lefoglalt orosz vagyon kb 300 milliárd dollár értékű, ezt gondolom senki nem vitatja ,,
( a Telexesek valamiért 300 milliárd eurót írnak* , de legyen inkább pl a VG a viszonyítási alap mert ők ugyanennyi dollárban számolnak )

Az energypolicy.ru adatai szerint Oroszország 2024-es energiaexport bevételei ami kóolaj,földgáz,szén eladásáből származik .

* 242 milliárd eurónyi (csak hogy aki a Telexet olvassa annak se keljen matekoznia) átszámítva kb 263,7 milliárd dollárnyi összeget tettek ki, a tavalyi évben

akit érdekel,nyugodtan nézze meg hogy mennyi volt az energiahordozókból a bevétel 2022-ben,2023-ban és 2024-ben ..

2022-ben lett zárolva az orosz vagyon ha jól emlékszem,ennek függvényében érdemes vizsgálni,hogy mennyi ia az annyi

+ ha hinni lehet a híreknek az oroszok ráadásul anno szimultán a nyugati szanciókkal egyetemben zároltak 50 milliárd dollárnyi nyugati vagyont .

(nem mondom,hogy jól jártak a ruszkik a zárolással ,de lehet kevésbé jártak rosszul,mint azt itt sokan gondolják)

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 635
18 800
113
Simplicius irt a tank témáról pár nappal ezelőtt. Sajnos töröltem már. Szerinte a T-90-esek mind új gyártásúak.(Ahogy dudi is irta itt). A többi tipus felujitott raktárról vagy helyrehozott harci tevékenység után
Ő emliti az 1200 - 1500/éves termelést, ami jóval felülmúlja a veszteségeket. Ebben persze a megváltozott harcmodor, ami kevesebb harckocsibevetéssel jár, is szerepet játszhat. Igy a harckocsik száma növekedik és új egységek felépitését teszi lehetővé. A T-80-as termelés ujrainditásán gondolkoznak. (Ez nem jelent semmit, szerintem.) Lehet neki hinni, vagy nem. Az igazságot nem tudom (én sem).

Voltaképpen tökmindegy mert az egyik oldalon megvan az ipari kapacitás évi 1500 harckocsi gyártására / modernizálására / nagyjavítására, a másik oldalon meg nincs.

A 200 (jó esetben) harckocsiddal meg hiába nézed a szembejövő 1500-at azt kajabálva, hogy de de de ezekből csak 300 az új.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
1 535
9 014
113
Jó lesz az 150-200-nak is. 300db-ra akarják megnövelni az éves gyártásimennyiséget.

@meszike91

Ne beszélj butasaáot, kizárólag a T-90M-nek van gyartósora, semmi mást nem tudnak gyártani, csak azt. A T-72B3 és T-80BVM mind felújított/modernizált, egy darab újgyártású sincs köztük.
annyit a 2022 előtt gyártottak
mára megnőtt a mennyiség

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 993
15 091
113

Csak erre, kiragadva a szövegkörnyezetből:

"...Másrészt Oroszország 4 éve háborúban van, a németek meg nem. Tudnának ők is többet ha háborúban állnának vagy a közvetlen veszély fenyegetné. Így nincs ilyen kényszer..."

Na most zavart érzek a narratívában...
Na most nem az van, hogy nemhogy Németország, de egész Európa veszélyben van Oroszország miatt?
"...A leendő kancellár Ukrajna támogatásának folytatását sürgette, leszögezve, hogy Oroszország támadása „az egész európai kontinens politikai berendezkedése elleni támadás”..."

:confused:

Nem vagyok elég képzett, hogy ezt most csak ennyiből kontextusában értelmezni tudjam.
Most akkor veszélyesek az oroszok, vagy igazából csak évtizedek óta letárolt bontószökevényeket tudnak felújítani?
(Ha már az a kevés új T-90-eseik is eleve vacakabbak, mint a prémium Leopárdok.)

Valaki felvilágosítana végre rendesen?