Új Lada Niva Travel , új 1,8l -as motor..stb.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
És ettől a máv jobb lett? Tudod a világ nagy részén kinövik az én apukám olyan erős atitűdöt ovoda végéreA német vasútnál (DB) a távolsági vonatok 57,1%-a volt pontos, azaz érkezett meg max 6 perc eltéréssel a menetrendhez képest juniusban. 42,9 % 6 percnél nagyobb eltéréssel járt a menetrendhez képest.
(tichy. de)
Arról tudni, hogy a DB szolgáltatása miért romlik ennyire? Ott sincs pénz üzemben- és karbantartásra?A német vasútnál (DB) a távolsági vonatok 57,1%-a volt pontos, azaz érkezett meg max 6 perc eltéréssel a menetrendhez képest juniusban. 42,9 % 6 percnél nagyobb eltéréssel járt a menetrendhez képest.
(tichy. de)
A topik csak màvról szólhat? Ez nincs a cimében.És ettől a máv jobb lett? Tudod a világ nagy részén kinövik az én apukám olyan erős atitűdöt ovoda végére
A Máv-nál azt hiszem, hogy 27% körül volt amíg Lázár nem tüntette el a késési adatokat.A német vasútnál (DB) a távolsági vonatok 57,1%-a volt pontos, azaz érkezett meg max 6 perc eltéréssel a menetrendhez képest juniusban. 42,9 % 6 percnél nagyobb eltéréssel járt a menetrendhez képest.
(tichy. de)
Az okokról könyvet lehetne irni, de röviden: a DB privatizâciójâval kapcsolatos politikai összevisszaság és szinte folyamatos átszervezések .1994 azt döntötte a német parlament, hogy a DB- t részvénytársasággá kell alakitani, hogy növeljék a hatékonyságát és a versenyképessègét. De csak 2000-ben lett Rt belöle. 2008-re tervezték a tözsdére vitelt, de lemondták és 2013 ben a DB állami tulajdonba került. Aztán szetválasztották az infrastruktúrát, a regionális és a távolsági közlekedést, a személy és teherforgalmat. Egyben bevezették, hogy privát vállalatok is használhatják a hálózatot.Arról tudni, hogy a DB szolgáltatása miért romlik ennyire? Ott sincs pénz üzemben- és karbantartásra?
Hát igen, a késés mindig is felháborodásokat okoz! Na de miért késnek a vonatok, ezt senki nem nézi meg, s nem gyűjti össze.A Máv-nál azt hiszem, hogy 27% körül volt amíg Lázár nem tüntette el a késési adatokat.
Nem véletlen született meg az a mondás, hogy a MÁVnak 5 ellensége van: a 4 évszak meg az utasokHát igen, a késés mindig is felháborodásokat okoz! Na de miért késnek a vonatok, ezt senki nem nézi meg, s nem gyűjti össze.
- Most jelen pillanatban hőség van, így a pálya sin-hálózata tágul. Ezért a beépített sin-elemek tágulnak, feszülnek, ezért igyekeznek vetemedni. (Itt mutatott valaki rá már példát is. Ezért a MÁV folyamatosan méri a sin hőmérsékletét s bizonyos hőmérséklet felett a vonat sebességét alapból leveszik! A balesetek elkerülése véget.
- Télen az előző fordítottja játszódik le, azaz összehúzódik a síszál, a pálya hossza csökken feszül.
Ekkor sin-szakadás (síntörés) következik be, ami megint lelassítja a pálya használatát.
- A felső-vezeték: használata villamosított pályán ugye nagyon jó mivel gazdaságos a használata, ám ennek is van buktatója! Szélviharok igen csak megtudják cibálni a felső-vezetéket sőt el is tépi azt ha a körülmények azt lehetővé teszik. Igen van minden vonalon felső-vezetékes javító készenlét erre a feladatra. Ám nekik is oda kell érni. Ameddig rendbe nem hozzák a felső-vezetéket addig nincs áram a vonalon, mivel lekapcsolták a balesetek elkerülése véget! A felső-vezeték feszültsége nem játék!!! 25000V 1m-ről is átüt mint a gázgyújtó!!!!
- Jön ősszel az esőzéses időjárás a pályák megsüllyednek, a rajtuk áthaladó kerekek s a talpfák felülete szivattyúhatást gyakorol s tovább rontja a felépítmény állagát. Igen erre is van a vasútnak javító csapata a pályafenntartási csoport. Na itt kezdődnek a problémák! Mivel minden fővonalra kellene egy-egy géplánc amivel rendbe tudnák hozni a pálya állapotát. Hiába készítettünk 160as pályát egyszer, ha azt nem tartjuk rendben, az csak az idő múlásával csak romlik. A fent leírtak miatt.
- Ha a pálya is jó s felső-vezeték is rendben, akkor még ott vannak a vontató gépek! A vontató gépek állapota az idejüktől, típusoktól nagyon is függnek. Pont úgy mint itt olvasható a gépjárműveknél is.
Mivel ezeket a gépeket személyvonatra s tehervonatra is használja a MÁV azért hogy jobb legyen a kihasználtságuk így nem igen állnak! Úgynevezett futási teljesítményüket is figyelik. Természetesen közbeiktatva a karbantartási időket s opciókat.
- Na de ha a gép is rendben, még ott van az állomási váltók s forgalmi berendezések is. Az állomási váltók éppen úgy mint a pálya az időjárási körülményektől függően deformálódnak, tágulnak (vetemednek) be kell szabályozni a megfelelő működéshez. Mivel a számítógép hiába vezérli a 100m-re lévő váltót ha az a deformálódás hatására a végállás kapcsoló nem jelez vissza hogy átállt!
Akkor jön a forgalmász részéről az újratervezés fogalma! Vagy a séta a váltóhoz!Mivel váltókezelő úr már egyre kevesebb!
No hát ha még az állomás is rendben van ott vannak az állomások közötti sorompók! Hülye Karcsi részegen nekiment s letörte a félsorompó rudat, mivel nehogy már akadályozza őt a közlekedésben! Meg a kerékpáros Jóskapista abban kapaszkodik nehogy lekeljen szállni a kerékpárról! Ott rángatja mivel az egyensúly érzéke nem működik éppen! Azt a barom tanyasi bunkó nem tudja hogy a végállása kapcsolja a forgalmi iroda berendezését, ami összeköttetésbe van a pálya berendezéseivel s megállítja a közlekedő vonatott. (Szuper tahó) Az apja meg káromkodik mint a kocsis fent a vonaton, (szidja a vasutat) mert megint megállt ez a tetves vonat a nyílt pályán s nem éri el a csatlakozását!
Vagy hülye gyerek kirakja a szétéget szenes-kályhát hogy milyen nagyot fog az majd pukkanni a vonat elején! Van rengeteg barom a pályák mellet. Könyvet lehetne írni ezekről az eseményekről.
A vonat kiindulási helye s a végállomás között 230-250km is lehet, az ország elég sűrűn lakott, így az állomások, megállóhelyek egymástól 5-10km távolságra helyezkednek el. Kilehet számolni a lehetséges meghibásodási lehetőségeket, ami nem kis szám lesz, hogy a meghirdetett időben pontosan megérkezzen a vonat. Ugyanakkor azt is kilehet számolni hogy mennyi vasutas dolgozónak a jó munkavégzése kell ahhoz hogy pontos legyen a vonat! A két keze biztos nem lesz elég a személynek.
Megkérdezem akkor hogy Lázár úrnak vajon milyen fogalma is van ezekről a műszaki dolgokról az ő jogi diplomájával? Mikor elmondják neki a problémákat? Azt fogja mondani, zárjátok be a vonalat s nincs vele gond! Ennyi a hozzászólása odafenn!
Na de ha a Dunáról levágom a mellékágakat, akkor csak egy patak marad s folyik a Fekete tengerbe!
Bocsánat hogy egy kicsit hosszú lettem.
csak az a 20 perces késés volt...A Máv-nál azt hiszem, hogy 27% körül volt amíg Lázár nem tüntette el a késési adatokat.
- Ez is igaz, csakhogy aki érti a miérteket az tudja is kezelni a műszaki gondokat s olyan döntéseket hoz azon a magas szinten ami elősegíti a cég fejlődését. Azért hogy az utasok időben céljaikhoz érkezzenek.Nem véletlen született meg az a mondás, hogy a MÁVnak 5 ellensége van: a 4 évszak meg az utasok![]()
Ha mellékvonalon volt a 20perc akkor a fővonalon lévő vonat már elment mire a mellékvonalon megérkeztél. Az utasaid pedig káromkodtak a csomagjaikat fogva!csak az a 20 perces késés volt...
Szerintem, ha ennyire kiélezett az időablak, akkor mondjuk én már előző este Pesten lettem volna vízumért...Elmondok egy kis történetet: Utazott velem egy 30év körüli férfi, kint hét ágra sütött a nap felhő semmi, 35°C . Felső-vezeték szakadás! Áram nyista, légkondi üzem nyista! A környék puszta sík sarja, víz nyista! Gondoltam ebből nagy botrány lesz! Közben ez a 30 éves kedves utas megkérdezte tőlem kb. meddig fogunk itt állni? Mondtam neki kb. 1-2. órát! S megkérdeztem naivan miért?
Mivel neki repjegye van, s még előtte fel kell mennie Pestre a konzulátusra vízumot kérni! Mondanom se kell kb.így néztem rá s közöltem vele hogy ma nem fog repülni!
Na de akkor is miért nem megy tovább a vonat!Nem szóltam semmit.
Szóval az a 20perc lehet hogy valakinek nagyon sokba kerül!
Egyébként nem a cégek hozzállásával van a baj sosem és nem az ott dolgozókéval akik a hátukon viszik az egészet.Nos, itt olvasva a sokszor #szaramagyarvasútvolán hozzászólásokat, kényteln vagyok megvédeni őket a saját tapasztalataim alapján. Röviden...20 fős csoporttal utaztunk az ország közepéből, az ország keleti csücskébe, nem titok, Tokaj IC...Mivel nagyobb számmal utaztunk, ezért mind a MÁV felé és a Volán felé is jeleztük utazásunkat. Igen, viszonylag szoros átszállási idővel számolva a két szolgáltató járatai között.
Nos, ez úgy nézett ki, hogy MÁV-BKK-MÁV-Volánbusz, a hibalehetőségek adottak...Nyillván csoportos jegyet vettünk, így az ICn egy csukorékban ülhettünk (gyerek csoportot kísértünk). A Volánra váltáskor a csoportunkat látva a buszpályaudvaron, odasétált hozzánk két Volános, akik szóltak, hogy a menetrendszerint közlekedő Volánbusz járat mögé be fog állni egy különbusz csak nekünk, ami ugyan egy időben indul a járattal, de közvetlenül oda szállít minket, ahova szerettünk volna utazni, így a menetrend szerinti 2-2:30 órás út 1:30 percre rövidült, ami egy gyerekcsoportnál nem lényegtelen.
Visszafelé ugyan ez volt a metódus, eljött értünk a különbusz, bár ott volt némi kavarodás, mert máshol vártuk, de a vezető hívott minket és a késésünk ellenére elértük visszafelé a Tokaj ICt...nem ecsetelném, hogy milyen procedúra lett volna, ha lekéssük azt a vonatot, amire a helyjegyünk szól (600.-x20)+szülők. Ezúton is köszönöm a MÁV és a Volánbusz segítőkész hozzáállását.
Nyilván mindez azért történhetett így, mert itt a fórumon is közismert, hogy #orbánszoponc ; #nersevik ; #putlerbérenc ; #iránnyaloc stb. vagyok, gondolom az AVH (alkotmányvédelmihivatal) leszólt az illetékes vezetőknek, hogy: "Kim Philby országlást tart ürgebőrbebújtatva, gyerekpajzs mögé rejtőzve, ha hibáztok, Lézerjani kitépi az összes szíveteket...
Ennyit szerettem volna hozzátenni...
ui.: aki utazik, az számoljon mindig azzal a lehetőséggel, hogy az átszállások számának és szolgáltatóváltásnak a hatása markánsan megnöveli a hibalehetőségek esélyét, aki ezt nem látja be, menjen gyalog-kerékpár-gépkocsi segedelmével....
A mi esetünkben 5 perc késést jeleztek, de azt mindig behozta a vonat, így mindig mindent elértűnk...Egyébként nem a cégek hozzállásával van a baj sosem és nem az ott dolgozókéval akik a hátukon viszik az egészet.
A probléma ott van, hogy a hátuk már rojtosra van ostorozva, hogy működjön valami.
És az utóbbi 1 hónapban 2x utaztam vonattal (győr-budapest, fehérvár-budapest vonalon) mindegyik késett 30+ percet (a győri oda is vissza is , a fehérvári csak pest felé) biztosító berendezés hiba miatt.
Szerencsétek volt.A mi esetünkben 5 perc késést jeleztek, de azt mindig behozta a vonat, így mindig mindent elértűnk...
Ebbol lett elegunk sokaknak en es asszony is ezert rakta le inkabb a jogsit es vett autot…persze sajnos ez nem mindenkinek lehetseges mar olyan kurva draga a jogsi.Szerencsétek volt.
Az asszony most kezdett az új munkahelyén pestiában. Direkt úgy nézte a vonatot hogy első munkanapján jó korán felérjen 35 perccel kezdés előtt.
Na sikerült olyat nyomni a MÁV-nak hogy 15 percet még késett is..
És még át se kellett szállnia.
(Ez 2 hete)
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..