[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
1 090
2 286
113
nem akarják az olaszok gyártani ők a lynx kf41-est akarják gyártani.
Igen tudom, nem is nekik írtam. Ám csak lehetőségként említettem. Ám ők is gyárthatnák mint szárazföldi légvédelmet. Sokkal olcsóbb volna mint rakétázgatni! Esetleg drón elhárító drónt venni! Irányítgatni a drónt a drónokra! :rolleyes: Jó drágán! Persze üzletnek jó!
Ezzel megcélzod s leszedsz mindent a levegőből ami nem kell oda! Programozott lőszerrel.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 878
36 509
113
125 ezer dodó darabja, szóval ez sem elég olcsó.
Egy kis,olcsó támadódronhoz túl drága.Egy drágább felderitő dronra viszont már megéri.
Nincs az a csapatlégvédelem ami azzal a drónsűrűséggel elbírna amit képesek az oroszok vagy az ukránok létrehozni a fő irányokban.
Csapatlégvédelem is egy rétegzett,összetett,integrált rendszer.
És a rendszer része a járművek önlégvédelme is.
És mint rendszer,se igen,meg tud birkozni nagyon sűrű dronfenyegetéssel is.
Végfázisban valamilyen APS lesz a megoldás. Addig lőnek rá mindennel amijük van.
Amcsik pl. 120mm-es drónelhárító lövedéket fejlesztenek ABRAMS-hoz... :D
2x is leirtam,hogy milyen 5-6 (-7) rétegű önlégvédelemre lesz képes már a közeljövőben egy harcjármű.......Csak az APS rendszer maga lehet különben 5-6 rétegű,ha nagyon megvakarjuk a dolgot.....TriAD rendszer már most 4-5 réteges védelmet tud biztositani (naná,hogy búr:cool:.Egyébként nincs ebben semmi meglepő.SADF a 80as években kezdte el a támadódronok fejlesztését,igy kivánták a létszámhátrányukat ellensúlyozni.És mivel úgy gondolták,hogy amit ők kitalálnak,szt előbb-utóbb a gaz ellen is alkalmazásba fogja venni-vagyis a dronelháritás is már akkor a fejlesztendő dolgok listájára kerűlt.Mongoose-3 és 3B APS ezért is_meg másért is- jóval nagyobb hatótávú,mint más APS fejlesztések)
EW+füst+ABM lőszeres 30DEFA RCWS+40milis ABM lőszeres elháritótornyok.Plusz igény esetén kiegészitik lézeres vakitással.4-5 rétegű védelem,egyetlen harcjárművön....És ez még fokozható.
Az APS sem 1000 méteren hatásos, hanem az utolsó 15-10 méteren.
Moguse-3B hagyományos légi cél ellen 3km hatótávú........(SkyKhnigt ennek meghosszabbitott változata-de hogy hova akartak egy 120centis rakétát elhelyezni egy harcjárművön,az nekem rejtély)
Viszont marha drága és felesleges egy kis támadódronra pazarolni.Inkább a Kitolov meg Bonus rendszerű gránátokra,meg supersonikus IPTR-ra kell tartalékolni-majd ha ezuttal tényleg befejezik a fejlesztését.Ugyanis a Mongoose-3 és 3B rendszereket többoldalú (India-Izrael-UAE-Dél Afrika) együtműködéssel újra fejlesztésbe vették.
Mindent kilő tank kivételével.
Ami azt illeti,de,ki lehet vele lőni.Van hozzá sabot (naná,hogy dél afrikai,ugyanis a rooikat 76milis ágyúja az Oto Melara ágyú lőszerét lövi).57milisben is van.Az meg orosz.2km-ről 250+ mili az átütésük....Frontbol ezt kivédi egy modern hk,de oldalról már nem.
gépágyú és a sörétes automata.
Gá+/vagy ABM/sörétszelencés lőszeres 40milis agv.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 561
90 659
113
Egy kis,olcsó támadódronhoz túl drága.Egy drágább felderitő dronra viszont már megéri.

Csapatlégvédelem is egy rétegzett,összetett,integrált rendszer.
És a rendszer része a járművek önlégvédelme is.
És mint rendszer,se igen,meg tud birkozni nagyon sűrű dronfenyegetéssel is.

2x is leirtam,hogy milyen 5-6 (-7) rétegű önlégvédelemre lesz képes már a közeljövőben egy harcjármű.......Csak az APS rendszer maga lehet különben 5-6 rétegű,ha nagyon megvakarjuk a dolgot.....TriAD rendszer már most 4-5 réteges védelmet tud biztositani (naná,hogy búr:cool:.Egyébként nincs ebben semmi meglepő.SADF a 80as években kezdte el a támadódronok fejlesztését,igy kivánták a létszámhátrányukat ellensúlyozni.És mivel úgy gondolták,hogy amit ők kitalálnak,szt előbb-utóbb a gaz ellen is alkalmazásba fogja venni-vagyis a dronelháritás is már akkor a fejlesztendő dolgok listájára kerűlt.Mongoose-3 és 3B APS ezért is_meg másért is- jóval nagyobb hatótávú,mint más APS fejlesztések)
EW+füst+ABM lőszeres 30DEFA RCWS+40milis ABM lőszeres elháritótornyok.Plusz igény esetén kiegészitik lézeres vakitással.4-5 rétegű védelem,egyetlen harcjárművön....És ez még fokozható.

Moguse-3B hagyományos légi cél ellen 3km hatótávú........(SkyKhnigt ennek meghosszabbitott változata-de hogy hova akartak egy 120centis rakétát elhelyezni egy harcjárművön,az nekem rejtély)
Viszont marha drága és felesleges egy kis támadódronra pazarolni.Inkább a Kitolov meg Bonus rendszerű gránátokra,meg supersonikus IPTR-ra kell tartalékolni-majd ha ezuttal tényleg befejezik a fejlesztését.Ugyanis a Mongoose-3 és 3B rendszereket többoldalú (India-Izrael-UAE-Dél Afrika) együtműködéssel újra fejlesztésbe vették.

Ami azt illeti,de,ki lehet vele lőni.Van hozzá sabot (naná,hogy dél afrikai,ugyanis a rooikat 76milis ágyúja az Oto Melara ágyú lőszerét lövi).57milisben is van.Az meg orosz.2km-ről 250+ mili az átütésük....Frontbol ezt kivédi egy modern hk,de oldalról már nem.

Gá+/vagy ABM/sörétszelencés lőszeres 40milis agv.
A csapat-légvédelem és a a csapatok önvédelme a légi velyélyek ellen is az nagyon nem ugyanaz.

• Tetszik
Reactions: senki

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 636
10 960
113
Magának a légvédelemnek a szegmensei nagyon kitágultak néhány év alatt. Előtte elsősorban a repülőgépek, robotrepülőgépek (pld. Tomahawk) és a helikoptereke ellen kellett légvédelmet alkotni. Most nagyüzemben gyártják a ballisztikus rakétákat kis és közepes országok is, valamint a drónok tengerét is.. Tehát ezek is kitágítják a feladatköröket. Szvsz még pontosan nem tudja senki sem, csak ötletelnek milyen a modern légvédelem összfegyvernemi rendszere, és ezt még finanszírozni is kéne, mert jelenleg a kard sokkal olcsóbb és tomegben gyártható mint a pajzs drgáda rendszerei. Itt pedig elsősorban a felderítés és a tűzvezetés viszi el a pénzt.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 871
21 205
113
Jön a harckocsid felé egy drón, te meg majd kimászol a tetejére és elkezdesz sörétessel lövöldözni?!?

Én tuti, ha nincs dedikált drón elleni védelemre is alkalmas APS, vagy drón elleni védelemre is alkalmas légvédelmi fegyver a gépemen.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 659
48 936
113
Én tuti, ha nincs dedikált drón elleni védelemre is alkalmas APS, vagy drón elleni védelemre is alkalmas légvédelmi fegyver a gépemen.
Az ukrajnai tapasztaltok szerint 7-8 FPV drón becsapódás kell amúgy, hogy kiüssön egy harckocsit. A többség minimális károkat okoz a baromi gyenge RPG-7 robbanófejek miatt - csak azokat bírják el ugyanis.
Jobban jársz ha bent maradsz és nem ugrálsz ki - amúgy meg észre sem fogod venni bent ülve, hogy jön egy drón... :p

• Tetszik
Reactions: Veér Ispán

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 034
5 406
113
Az ukrajnai tapasztaltok szerint 7-8 FPV drón becsapódás kell amúgy, hogy kiüssön egy harckocsit. A többség minimális károkat okoz a baromi gyenge RPG-7 robbanófejek miatt - csak azokat bírják el ugyanis.
Jobban jársz ha bent maradsz és nem ugrálsz ki - amúgy meg észre sem fogod venni bent ülve, hogy jön egy drón... :p
Elég egy is azonnal robban az egész....

• Vicces
Reactions: Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 659
48 936
113
Azt max a szépen összevágott videókon. A statisztika az átlag 6
Egy videóban mutattak az ukránok egy PZH-t: 4 lyuk volt rajta FPV találattól. Simán használják, szinte semmi fennakadást nem okoztak ezek a találatok.

Néha eléggé elbizonytalanodok, hogy a HEAT harcirész hatásos-e még egyáltalán manapság - legalábbis kézben hordozhatók. Volt hogy egy M113-ason a bent ülő faszi feje mellett keresztül ment a "jet", a túl oldalon ki is ment és semmi komolyabb baja nem lett, senkinek!

Sztem EFP tölteteké a jövő: felülről hatásos, sok tiz méterről indítva a APS sem tud vele mit kezdeni, ketrecen is átmegy. Nem is értem miért nem ezzel tolják Ukrajnában...valszeg "elérhetőség" miatt.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 840
27 053
113
Sztem EFP tölteteké a jövő: felülről hatásos, sok tiz méterről indítva a APS sem tud vele mit kezdeni, ketrecen is átmegy. Nem is értem miért nem ezzel tolják Ukrajnában...valszeg "elérhetőség" miatt.
Ilyesmiken már én is gondolkodtam, szenzorostul alig 3,5kg, 13cm átmérő, szinte kivánja a drónos kialakitást,...ráadásul a robbanás pillanatát is könnyen lehet(ne) optimalizálni, hiszen az IR/LADAR szenzor "végfázisban" profin rásegitene...
Skeet-HRW.jpg

Mibe kerülhet egy ilyen?

• Tetszik
Reactions: Venom85 and Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 659
48 936
113
Ilyesmiken már én is gondolkodtam, szenzorostul alig 3,5kg, 13cm átmérő, szinte kivánja a drónos kialakitást,...ráadásul a robbanás pillanatát is könnyen lehet(ne) optimalizálni, hiszen az IR/LADAR szenzor "végfázisban" profin rásegitene...
Skeet-HRW.jpg

Mibe kerülhet egy ilyen?
Sztem nem lehet drága. A tantál (amiből az "átütőtányér" készül többnyire) kilója 400 USD, ezenkívül kell egy gyújtó meg pár kiló robbanó anyag. Sztem 1000 dodóból meg lehet csinálni...

Fejleszteni sem kellene sokat:
Rá kell tenni a BONUS vagy a SMART155 rész töltetét egy kvadkopterre minimális szoftver módosítással és már kész is tökéletes "tank-killer". A cél felett 80-100 méterre sülnek el, szóval az összes ma rendszerben lévő APS hatástalan ellenük.
6,5kg pl. a BONUS résztöltete: a legtöbb drón elbírja.

Igazából azt is lehetne, hogy kvadkopter leoldja ezeket mintha a 155 gránátból esne ki...

• Tetszik
Reactions: Venom85

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 698
16 827
113
Sztem nem lehet drága. A tantál (amiből az "átütőtányér" készül többnyire) kilója 400 USD, ezenkívül kell egy gyújtó meg pár kiló robbanó anyag. Sztem 1000 dodóból meg lehet csinálni...

Fejleszteni sem kellene sokat:
Rá kell tenni a BONUS vagy a SMART155 rész töltetét egy kvadkopterre minimális szoftver módosítással és már kész is tökéletes "tank-killer". A cél felett 80-100 méterre sülnek el, szóval az összes ma rendszerben lévő APS hatástalan ellenük.
6,5kg pl. a BONUS résztöltete: a legtöbb drón elbírja.

Igazából azt is lehetne, hogy kvadkopter leoldja ezeket mintha a 155 gránátból esne ki...
Talán egyszer sikerül elérni a 2 vh-s szintet... ebben is... :oops::rolleyes:
( a bal felső részen)
500px-Bundesarchiv_Bild_101I-680-8282A-12A%2C_Budapest%2C_SS-M%C3%A4nner_auf_der_Burg.jpg

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 663
11 920
113
Motorokon meg golfkocsikon... :D

Egy dandár felszerelés nekünk 10 év. Mire meg lenne a harmadik kezdhetjük modernizálni az elsőt...

Se ember, S60 nincs nekünk!
Éjszaka nem is érne semmit ez az ócska vas.

Elég szar a hatásfoka ezeknek - jobb hiányában csinálják csak

Lényeg hogy tudnunk kell gyártani a lőszert hozzá. Ha tudunk 70-esre licencet akkor jó, ha nem akkor gépágyú kell vagy lézer, bár utóbbi ködös felhős időben nem sokra jó...
Ködös időben vagy felhőben az olcsó drón sem jó semmire. Vagy annyira mint a szovjet pilótanők a po-2 fedélzetén: idegesitoek

• Tetszik
Reactions: Aladeen

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 629
18 773
113
Ismered az átlag szó jelentését?
Az "átlag" szó jelentése egy középérték, amelyet több különböző mennyiség vagy érték összeadásával és az összegnek a tagok számával való elosztásával kapunk. Egyfajta "tipikus" értéket jelöl, ami nem feltétlenül a legmagasabb vagy legalacsonyabb, hanem a többihez képest középen helyezkedik el.

Részletesebben:
  • Matematikai értelemben:
    Az átlagot úgy számoljuk ki, hogy összeadjuk az összes vizsgált értéket, majd elosztjuk az értékek számával.

• Például:
    Ha egy napon 3, 5, és 7 liter eső esik, akkor az átlagos csapadékmennyiség (3+5+7)/3 = 5 liter.

• Gyakori használat:
    Az átlagot gyakran használjuk a statisztikában, a mindennapi életben és a gazdaságban is, hogy képet kapjunk egy adathalmazról, vagy összehasonlítsunk különböző értékeket.

• Átlagos szó:
    Az "átlagos" melléknév az átlagot jellemző, vagy az átlagnak megfelelő dolgokra utal. Például: átlagos időjárás, átlagos teljesítmény, átlagos fizetés.

• Átlagember:
    A "átlagember" kifejezés olyan személyre utal, aki képességeiben, tulajdonságaiban nem tér el jelentősen a többi embertől, a tömeghez tartozik.