[HUN] MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis / MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár (Kecskemét)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 043
36 769
113
A kecskeméti reptér nem támadható jobban, mintt bármelyik reptér a világon. Azzal, hogy szükség van egy több km hosszú és több km széles kis túlzással biliárd asztal simaságú sík területre (a kifutópálya, szervizutak és környékük), gyakorlatilag ellehetetlenül a hatékony védekezés. Ez persze nem mentség arra ami történt!
Én ugyan elő nem keresem,de anno,vagy 30-40 éve,jelent meg cikk a HTI fejlesztette objektumvédelmi rendszerről a Ht-ban.Villamos térérzékelős behatolásjelző volt a fő eleme.
De azon kivűl lenne még pár rendszer.Pl infrakerités,hőérzékelő,nyomásérzékelő,hangérzékelő,kamerarendszerek.
És talán egy stratégiai fontosságú katonai objektumot,pláne "háborús vészhelyzetben",kicsit komolyabban kéne örzésvédelmileg biztositani......

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 483
17 067
113
Azért ilyenkor szembe jut, amikor én meg pogány azt ecseteltük itt a fórumon, hogy a Kecskeméti bázis milyen könnyen támadható, és, hogy a Gripeneket 1-2 diverzáns csoport simán megsemmisítené még a földön.
Akkor elég sokan irreálisnak tartották amit írtam/írtunk, aztán először az ukránok bemutatták profi módon az oroszoknál, hogy meg lehet csinálni.
Utána legalább páran elgondolkodtak itt a fórumon, hogy lehet nem mondtunk anno hülyeséget, és tényleg meg lehet csinálni azt amit én és pogány mondtunk.
Erre most az ukránok (feltehetően) konkrétan bebizonyították azt kecskeméten amiről írtunk!
Ugyanis amíg a fórumon páran elgondolkodtak az általunk leírtakon, addig szemmel láthatóan a HM illetékeseiről szokás szerint leperegtek ezek a dolgok....
És hozzá tenném, hogy szerencsések vagyunk, mert nem éles helyzet volt, hanem csak finoman jelezték a számunkra, hogy mekkora egy világi csicskák vagyunk valójában, és vegyük már magunkat észre. Ez volt az üzenet ;)
Valójában ezt meg kellene köszönnünk, mert mi már csak akkor kapálózunk amikor ég a ház. Sajnos :(

Hát.

Nem akarom elvenni a dicsősèget töletek, de szerintem ezt nem csak ti láttátok.

Nem kevès pènzből meg lehetne oldani, hogy ilyen könnyen ne lehessen bejönni.

Ahogy krisss írta ez pl pápán megvan..
De hát az a hanyatló nyugat kivetülèse...

Diverzáns csoport már inkább egy konfliktusban jöhet elő, de akkor mar elvileg nem így lenne őrizve.

2001 szept 11. èn ott voltam soros.
Nem a 7 felállított őrhely üzemelt.
Kb mindenkit berántottak akit lehetett.
Most meg sokkal több tarcsis van, akik erre (talán) jók.

Mindenesetre mivel kint voltam kabuli reptèren is, egy valamire való vèdelem, napi szinten simán 1 vagy 2 század munkája.

Gondolj bele ha van egy 10km-hosszú kerítès.
Ha 300m-enkènt van egy örtorony, az kb 30 torony.
Illene mindenhova 2 ember.(Magyarisztánban 1 emberrel szokták megoldani a tornyokat)

Szóval 2 váltas csak a tornyokban minimum 60 katona.

Ha van 1 kapu az kb 8-10 ember.

Kèszenlèt(ha nem a pihenő állomany adja) kb 8 fő.

Pk/ felvezetők/sofőrök/kutyások stb.

Szóval ennyi ember nincs.

Google Earthen megnèzve, ahol a migek állnak van egy guruló.
Annak a legvègèn volt egy őrhely.(Talán a 3mas)
A másik legközelebbi, ahol most a gipen hangárok vannak.(4?es)
A másik meg ahol a vasúti sín, mellette van egy üzemanyag raktár.(Az a 2-es az biztos)

Ha a guruló vègèn lèvő megszünt akkor oda simán be lehet menni.
Ha a gripeneknèl mozgásèrzèkelő van, akkor nincs az az isten, hogy èjszaka valaki èszrevegye hogy a migeknèl valami törtènik.
Nagyon messze van mindentől.

Ès a többi laktanyáról se beszèljünk.

Tata.
Kávè ne legyèl negatív.

Bár tudtommal azt is fejlesztettèk(volt honnan)

Mindenesetre senkit nem akarok lelombozni, de az örzèsvèdelem règen az őrszázadok feladata volt.
Ezek legtöbb helyen megszüntek.
Fejleszès meg minimális.

Pár ève a legtöbb laktanya átjáróház volt.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 883
91 303
113
Hát.

Nem akarom elvenni a dicsősèget töletek, de szerintem ezt nem csak ti láttátok.

Nem kevès pènzből meg lehetne oldani, hogy ilyen könnyen ne lehessen bejönni.

Ahogy krisss írta ez pl pápán megvan..
De hát az a hanyatló nyugat kivetülèse...

Diverzáns csoport már inkább egy konfliktusban jöhet elő, de akkor mar elvileg nem így lenne őrizve.

2001 szept 11. èn ott voltam soros.
Nem a 7 felállított őrhely üzemelt.
Kb mindenkit berántottak akit lehetett.
Most meg sokkal több tarcsis van, akik erre (talán) jók.

Mindenesetre mivel kint voltam kabuli reptèren is, egy valamire való vèdelem, napi szinten simán 1 vagy 2 század munkája.

Gondolj bele ha van egy 10km-hosszú kerítès.
Ha 300m-enkènt van egy örtorony, az kb 30 torony.
Illene mindenhova 2 ember.(Magyarisztánban 1 emberrel szokták megoldani a tornyokat)

Szóval 2 váltas csak a tornyokban minimum 60 katona.

Ha van 1 kapu az kb 8-10 ember.

Kèszenlèt(ha nem a pihenő állomany adja) kb 8 fő.

Pk/ felvezetők/sofőrök/kutyások stb.

Szóval ennyi ember nincs.

Google Earthen megnèzve, ahol a migek állnak van egy guruló.
Annak a legvègèn volt egy őrhely.(Talán a 3mas)
A másik legközelebbi, ahol most a gipen hangárok vannak.(4?es)
A másik meg ahol a vasúti sín, mellette van egy üzemanyag raktár.(Az a 2-es az biztos)

Ha a guruló vègèn lèvő megszünt akkor oda simán be lehet menni.
Ha a gripeneknèl mozgásèrzèkelő van, akkor nincs az az isten, hogy èjszaka valaki èszrevegye hogy a migeknèl valami törtènik.
Nagyon messze van mindentől.

Ès a többi laktanyáról se beszèljünk.

Tata.
Kávè ne legyèl negatív.

Bár tudtommal azt is fejlesztettèk(volt honnan)

Mindenesetre senkit nem akarok lelombozni, de az örzèsvèdelem règen az őrszázadok feladata volt.
Ezek legtöbb helyen megszüntek.
Fejleszès meg minimális.

Pár ève a legtöbb laktanya átjáróház volt.
Szorozd mwg a számaidar legalább 2,5-tel, mert le is kell váltani a szolgálatot...

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 483
17 067
113
Én ugyan elő nem keresem,de anno,vagy 30-40 éve,jelent meg cikk a HTI fejlesztette objektumvédelmi rendszerről a Ht-ban.Villamos térérzékelős behatolásjelző volt a fő eleme.
De azon kivűl lenne még pár rendszer.Pl infrakerités,hőérzékelő,nyomásérzékelő,hangérzékelő,kamerarendszerek.
És talán egy stratégiai fontosságú katonai objektumot,pláne "háborús vészhelyzetben",kicsit komolyabban kéne örzésvédelmileg biztositani......
24 ève nem volt ott semmi

Csak az őrszázad 7 felállított őrhelyel.

Meg a bombaraktár 4 civil őrrel +1 kutyával a reptèr mellett. :D

"Háborús vèszhelyzet". Te is " raktad.:D
Tudod. Vityesz nem hülye.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 633
67 227
113
Szóval normál esetben egy reptèr örzès vèdelme záalszlóalj szintű sztori.

Erre csak annyit tudok mondani: ÉS? o_O
Több száz repterünk van esetleg? Vagy egy kicsit kevesebb? :rolleyes:
Ha a honvédség az 1000 milliárdos működési költségével és 20,000 munkavállalójával a saját értékeire sem tud vigyázni akkor, hogy akarja megvédeni az országot?
Melyik a drágább? Az őrzés védelem, vagy a földön szétlőtt Gripenek?
E mellet műszaki eszközökkel csökkenthető a létszám. Van kerítés amely érzékeli, ha megvágják, lehet akkusztikus vagy talajnyomás érzékelőt is telepíteni, vagy lézeres érzékelő zárat stb.... N+1 módja van a védelemnek.
(nekem mondjuk a dupla kerítés közötti akna zár a kedvencem, de hát nah.... :rolleyes:)

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 218
56 490
113
Erre csak annyit tudok mondani: ÉS? o_O
Több száz repterünk van esetleg? Vagy egy kicsit kevesebb? :rolleyes:
Ha a honvédség az 1000 milliárdos működési költségével és 20,000 munkavállalójával a saját értékeire sem tud vigyázni akkor, hogy akarja megvédeni az országot?
Melyik a drágább? Az őrzés védelem, vagy a földön szétlőtt Gripenek?
E mellet műszaki eszközökkel csökkenthető a létszám. Van kerítés amely érzékeli, ha megvágják, lehet akkusztikus vagy talajnyomás érzékelőt is telepíteni, vagy lézeres érzékelő zárat stb.... N+1 módja van a védelemnek.
(nekem mondjuk a dupla kerítés közötti akna zár a kedvencem, de hát nah.... :rolleyes:)
Nekem is, aztán eszembe jutott hogy még nem is mondtuk fel pl. az aknákat tiltó egyezményt... Orbitális hiba.

Dupla kerítés amiben áram van, infra kamera, belső sávban krokodil kauk, előttük meg aknazár első folyosón. Quadokkal/motorokkal gyors reagálasú karabélyos katonák belül ahova kell elfogó mégis.

Valahogy ez lenne szerintem az alap, ha a teljes MH értékének jól látható része egy rohadt repttérre van koncentrálva, az ország kellős közepén!

Kint is folyamatosan figyelni, nincs e egy elakadt/letárolt teherautó 5km-en belül, ala pókháló hadművelet...

Ha ez nem megy, nincs miről beszélni, nekünk nem érdemes harcászati vadászbombázókat üzemeltetni! Minek?

Lemas

Active Member
2021. szeptember 18.
33
188
33
Sokan jönnek itt azzal, hogy ukránok voltak, meg ezzel jeleztek "finoman" meg ilyenek....
Csak annyit kérdeznék.....Ha tudom, hogy egy ellenérdekelt, szomszédos ország legfontosabb katonai bázisa milyen sebezhető, meg hogyan tudom diverzáns módon megtámadni, esetleg kiiktatni az itt lévő repülőalakulatot.....akkor most komolyan, ilyenkor "békeidőben" lövöm el a patront egy ilyen jelképes dologra, csak azért, hogy "üzenetet" küldjek? Logikusabb inkább hagyni, hogy az ellenfél ilyen hamis biztonságérzetben legyen, aztán mikor élesre fordulna a helyzet, akkor kihasználni ezt a mulasztást és felelőtlenséget....Mert ezzel csak annyit érnének el, hogy jól meg lesz erősítve a bázis védelme, és valódi konfliktushelyzetben jóval nehezebb lesz ilyen akciókkal támadni, meg zavarni....
Amúgy meg, ha mindenkép ellenérdekelt titkosszolgálati akciót akarunk az eset mögött keresni, inkább egy orosz művelet az, ami kézenfekvő. Itt egyedül egy országnak áll elemi érdekében, hogy a vele háborúban álló Ukrajna és köztünk tovább mérgesedjen a viszony, és Ukrajnának legyen egy stabil ellenlábasa és ősellensége az EU-ban és NATO-ban....

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 043
36 769
113
Soros időket ne vegyük ide,mert a sorkatona olcsó volt erre a feladatra.Éppen az ár miatt valójában logikus,hogy olcsóbb civil biztonsági őrszemélyzet legyen a drága jol kiképzett katona helyett békeidőben örségben.Tartalékosok,területvédelmisek egyik szerepe lehet háború esetén az objektum/mögöttes terület/hátország biztositás.Igy a jol képzett reguláris katonát nem kell elvonni ilyen célbol a manővererőktöl
Ugyanakkor kicsit is hosszabb távon a műszeres behatolásjelző rendszerek olcsóbbak,mert csökkentik az élőerőigényt.Amúgy meg kezelhetők lennének gyakorló eszközként is,mert vannak harctéri behatolásjelző,mozgásérzékelő rendszerek is (hogy aztán az MH-nek van é,no az jó kérdés)
Állandó aknamező meg azért békeidőben problémás.Pl a növényzet,vagy annak hiányában a talajerózió miatt.Viszont vannak telepithető rövidtávú aknaszórók,amik beköthetők lennének a rendszerbe (kedvencem az orosz Wind-M,ami egy kompakt,de modulárisan bővithető rendszer.Igy az alap vetőcsőből akár 1 katona is magával tud vinni 1-2 sórócsövet,de kötegelve akármilyen járműre szerelve komoly mobil aknatelepitő képességet ad)

• Tetszik
Reactions: fishbed and endre

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 842
105 605
113
Akkor ezek szerint te nagy Blikk olvasó vagy... ha regisztrálnék olvashatnék még valami új információt az alábbi cikkben vagy ez a cikk ennyi?

Nem nagy. De multkor belefutottam pár cikkükbe, amikor gugliztam a srácról és mind blikk forrás volt.

Regisztrációm nincs.:D

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 842
105 605
113
A honvédelmi miszter belső vizsgálatot rendelt el a lopás kapcsán (mondjuk miért ma, ha 2 hete törtéhetett az eset)...
Azt nem írták ma rendelt el, azt sem hogy nem.
Ha ma az ciki....akkor maga ellen is elrendelhet, higy miért ma.

Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz tartozó kecskeméti repülőtér őrzés-védelmével kapcsolatos információ a Hvt. 15.§ alapján nem nyilvános adat. A MiG-29 típusú repülőgépeket több mint tíz éve kivonták a Magyar Honvédség rendszeréből. A honvédelmi miniszter belső vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az ügyben a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság is indított eljárást.”

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
317
1 313
93
Sajnálom hogy a légierő napját ilyen cselekmény árnyékábolja be. Tegyük hozzá a Gripen lefefeseket kulon biztonsági rendszer védi. Au biztos hogy nem lomizo barna bőrü honfitársak kovettek el, ezt rendelésre es nemo szakértelemmel kellett végrehajtani. Remélem nem kenik ezt is Ukrajnára kormanyoldalrol. Szvsz bár Konczol tábornok az egyszemelyi pk. de akármelyik pk. regnalasa alatt lehetett volna..
Kérdés azért, hogy kinek az érdeke volt.

Másrészt a hírekben arról lehetett olvasni, hogy egy (?) gép lokátorkúpja betört a lopás során amikor elrabolták az alkatrészt. Ez lehet, hogy gyors, de mennyire szakszerű szerelés?

És végül, ha Allesmornak van igaza és magnetronért, vagy trafóért jöttek, honnan tudták, hogy abban a minimum 15 éve leállítot gépben jók azok az alkatrészek aminek betörték a lokátorkúpját? Vagy csak betörték kiszerelték, és othon ha megnézik és nem jó visszajönnek? Ez abszurd.

Bűzlik az egész történet. Szerintem ez tényleg csak lejáratókampány valaki részéről, egyéb értelme nincs.

• Hűha
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 883
91 303
113
Kérdés azért, hogy kinek az érdeke volt.

Másrészt a hírekben arról lehetett olvasni, hogy egy (?) gép lokátorkúpja betört a lopás során amikor elrabolták az alkatrészt. Ez lehet, hogy gyors, de mennyire szakszerű szerelés?

És végül, ha Allesmornak van igaza és magnetronért, vagy trafóért jöttek, honnan tudták, hogy abban a minimum 15 éve leállítot gépben jók azok az alkatrészek aminek betörték a lokátorkúpját? Vagy csak betörték kiszerelték, és othon ha megnézik és nem jó visszajönnek? Ez abszurd.

Bűzlik az egész történet. Szerintem ez tényleg csak lejáratókampány valaki részéről, egyéb értelme nincs.
A lényeg az, hogy meg lehetett tenni, nem az a legfontosabb, hogy miert tették. Ne tereljük el a lényegről a figyelmet.