Az orosz közkatona az EMR, közismerten Digi Flora mintás katonaruhát, felszerelést, és kiegészítőket visel. Amikor 2022. februárjában bele is vágtak a villámháborús kísérletbe, akkor abban is mentek háborúba. Rövid úton kész kudarc lett a bevetésük, ki is vonták őket a háborúból.
A különleges műveletiek Multicam-ben tolják, meg bevetésfüggően Ghillie-ben.
A csecsenek azok ATACS FG-ben, de náluk nem a terepminta az egyedi azonosító dolog, hanem a nagy szakálluk, amit vallásuk miatt növesztettek akkorára, és még harctéren sem vágják le, még minimálisra sem.
A golyófogónak minősítettek, vagyis a többi más nemzetiségiek, a szélsőséges hülyék, a focihuligánok, a börtöntöltelékek, és a külföldről is toborzottak meg Multicam, ATACS FG, egyszínű barna / zöld keverékében, amit kapnak az Airsoft / Katonacucc boltban.
Mivel a Multicam-et, az ATACS FG-t meg az egyszínű barna / zöldet sokak viselik, így szalagoznak is, hogy tudják beazonosítani, ki melyik állományból való. Oroszoknál a fehér, a vörös, és a Szent György-csíkos (narancs-fekete) szalagokat tekerik az illető karjára, meg térd környékére. Azt, hogy az önkéntesek milyen szalagot viselnek, nem tudom.
Amikor volt a bebukott villámháborús kísérlet, akkor nagy mennyiségű EMR / Digi Flora mintás cuccot is zsákmányoltak az ukrik, passzolták is el külföldre a gyűjtöknek / airsoftosoknak, és fotózták is az olyan felszerelést viselő orosz halottak tömegeit.
Azóta mennyire lehet ilyen alapon hozzájutni az ilyen háborús trófeákhoz ?
Amúgy nekem van egy olyan érzésem, hogy amilyen módszertannal méred az orosz veszteségeket, és azon is belül a reguláris katonákét, azoknak már réges - rég túl kellett volna lépnie az 1 millió halottat is.
A veszteségeket nehéz megtippelni. Az oroszok esetében én a következőket venném irányadónak:
- Kb. két éve folyamatosan azt hangoztatja az orosz, hogy havi 30 ezer, azaz kb. két év alatt 700 ezer főt toborzott. Állítólag 23-ban 280 ezer új önkéntest toboroztak. Ezt még az ukrán is megerősítette. Tekintve, hogy jelentős anyagi ösztönzők működtetik a rendszert, ezt reálisnak fogadom el., 23 óta kb. 850 ezer fő csatlakozhatott a haderőhöz (Megyó szerint biztosan).
- A börtönökből toborzott 50-80 ezer büntetett önkéntes nagy része kipörgött a rendszerből, azt hiszem fél év után szabadok, ha élnek.
- Elvileg eredetileg (22-ben) is volt 250-300 ezer önkéntes (szerződéses) katonája a szárazföldnek, akik közül kevesen tudnak leszerelni a háború miatt.
- Ezekhez jött kb. 300 ezer mozgósított korábban szolgált (kiképzett) katona. Nyilván ezek három éve szolgálnak, szerintem nagy részük egészségügyi vagy egyéb okokkal távozott a rendszerből.
- A kelet-ukrajnai szakadár területek fegyveresei integrálva lettek a szárazföldi erőkbe, én 50-80 ezer fős létszámra emlékszem. Érdekesség, hogy a megszállt területeken sorozott állomány állítólag kelet-Ukrajnában harcol, az orosz területről sorozott állománytól eltérően. Létszámukat lehetetlen megbecsülni.
- Az orosz zsoldban álló afrikai, közép-ázsiai, észak-koreai zsoldosok számát is csak tippelni lehet, szerintem tízezres nagyságrend lehet reális.
- Ha ezt összeadnám borzalmasan nagy szám jön ki: kb. 1400 ezer, de akár másfél millió orosz katonát jelent!
- A baj az, hogy hivatalosan az orosz haderőből nem nagyon lehet leszerelni mostanában. Ezért az eddig toborzott és műveletbe küldött létszám és az alábbi cikk (más forrásokkal egybehangzó) adatai alapján kb. 800 ezer fő hiányzik a statisztikából. Ezek egy része lehet a veszteség (KIA és WIA), egy kisebb része dezertált és szerintem csak minimális része, aki valahogy le tudott szerelni, vagy hátországi beosztásba került.
Egy elemzés számokkal:
Egy másik forrás az orosz haderő létszám viszonyairól:
Russian Military Manpower After Two and a Half Years of War in Ukraine | Ifri
In addition to a military victory in Ukraine, the Russian leadership is planning to build up sizable troop formations for a possible conflict with NATO in the Baltic region and the Kola Peninsula. In particular, current plans aim for the military manpower to grow by about 350,000, reaching a...
A pdf dokumentum 18. oldalán lévő táblázat szerint a műveletbe vethető manőver (szárazföldi, ejtőernyős, tengerészgyalogos) erők létszáma 22-ben 360, 23-ban 620, 24-ben 560 ezer fő volt.
Ezen kívül a roszgvargyija és bizonyos belügyi csapatok is műveletben vannak, ezekről nem leltem ilyen pontos adatokat.
Fentiek alapján reálisnak tartom, hogy a műveletben lévő erők Ukrajna területén az elmúlt két évben kb. 600-700 ezer fő körül lehettek.
Adódik a kérdés, hogy mennyi lehet akkor a veszteség, ha a toborzott létszám 1,4 - 1,5 millió fő és csak 600-700 ezren vannak műveletben?
A különbség kb. 700-900 ezer fő. A további becslést nehezíti, hogy a WIA egy része, és a szökésben lévők nagy része visszakerül a frontra. Sőt, akár többször megsérülhet, többször dezertálhat egy katona.
Ezért azt mondom, hogy a különbség nagy része orosz veszteség, hiszen jól láthatóan a tartós toborzással sem nő a létszám. Tartós veszteség alatt értem az elesett és a súlyosan sérült vagy eltűnt katonák számát.
Ami még beszédes lehet, hogy az orosz statisztikai hivatal egy ideje semmilyen demográfiai adatot nem közöl, így próbálja neheziteni a valós veszteség adatok megismerését, támogatva a "minimális orosz veszteségek" narratíva terjesztését. Ez a háború lélektani hadviselési művelet támogatásának része.
A számokat másik irányból megközelítve a háború pontosan 3,5 éve tart, így kb. 1270 napra vetítve az 500-700 ezer fős veszteséget, napi 394-551 fő adódik napi (tartós) veszteségként.
Ez azért a nyilván túlzó ukrán és a nyilván alul becslő orosz átlaga körül lehet.