[HUN] MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis / MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár (Kecskemét)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 256
56 515
113
Bakondi meg jobban tonkretenne...
Ezt? Egy dologban biztos vagyok, a vezérkarban most meglévő kiskirályok körmére rá lenne nézve. Aki nem tud elszámolni a feladatkörével, felelősségét hogy mire terjed ki nem tudja, vagy ott 2x hibázik, úgy kirúgná mint a szart. Őt a vezetők félték, nem a beosztottak. A stílusa miatt senki se szerette, én sem, ez tény. De ahogy telnek múlnak az évek, kezdem érteni hogy mit miért csinált. Szakmai dolgokba pedig nem szólt bele soha.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 343
4 911
113
Tisztában vagyok vele. Ebből ért a rendszer, ahogy leírtam feljebb, hogy meg még ilyenebbekből, pl. megfulladt tűzoltó, megszúrt rendőr, etc...

Nos, ettől függetlenül a szivárogtatót megértem hogy kirúgták, Krisss. Aki ezt kiszivárogtatja szánt szándékkal, az ha kell kiszivárogtathat mást is, ami érzékenyebb is lehet akár. Szervezeti kultúrába pláne a Honvédségnél nem szabad hogy beleférjen retorzió nélkül, hogy valaki DIREKT szivárogtat. Lehet szar ember vagyok, de megértem hogy miért lett eltávolítva...
Ez egy 22-es csapdája. Ha nincs szivárogtatás (vagy emberéletben mérhető baj), akkor nincs érdemi változás. Ha szivárogtat valaki a változás érdekében, akkor ki kell rúgni. Nem véletlenül nincsenek rövid távú érdemi változtatások ezek szerint. (Ez csak egy gondolatsor-játék, megértem az érvet a retorzióra, de így soha nem lesz megoldva az, ami egyébként jó meglátással, szándékkal megoldható lenne.)
Nem féktelenül elharapódzó demokrácia, ne adj' Isten anarchia a megoldás, de a használható, segítő szándékú változtatások pusztán a vezetői tekintély miatti, mérlegelés nélküli elvetése (békeidőben) szerintem nem az állomány megtartásának és motiválásának megfelelő módja.
Nincs erre valami használható nemzetközi megoldás-gyakorlat ?

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 256
56 515
113
Ez egy 22-es csapdája. Ha nincs szivárogtatás (vagy emberéletben mérhető baj), akkor nincs érdemi változás. Ha szivárogtat valaki a változás érdekében, akkor ki kell rúgni. Nem véletlenül nincsenek rövid távú érdemi változtatások ezek szerint. (Ez csak egy gondolatsor-játék, megértem az érvet a retorzióra, de így soha nem lesz megoldva az, ami egyébként jó meglátással, szándékkal megoldható lenne.)
Nem féktelenül elharapódzó demokrácia, ne adj' Isten anarchia a megoldás, de a használható, segítő szándékú változtatások pusztán a vezetői tekintély miatti, mérlegelés nélküli elvetése (békeidőben) szerintem nem az állomány megtartásának és motiválásának megfelelő módja.
Nincs erre valami használható nemzetközi megoldás-gyakorlat ?
Nekem csak tippeim vannak. Értelmes vezetők, akik nem csak szépet hajlandóak felfelé jelenteni, mert kurva jó és kényelmes mondjuk egy tábornoki fizu, nyugdíj előtt kicsivel meg civil szakértelem nélkül pláne ragaszkodik hozzá az ember...

Értelmes politikum, aki el tudja fogadni hogy nem lehet mindig minden sikersztori, és nem lebaszással indít ha valósat jelentenek meg neki, illetve elmondják hogy abból a forrásból amit adott, egyszerűen azt az elvárást amit támasztott, NEM LEHET megoldani. Ha fenntartja az elvárást, adjon forrást, ha nincs forrás, fogalmazzon meg reálisabb célokat.

Nagyjából ennyi a tippem...

• Tetszik
Reactions: arcas and krisss

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 343
4 911
113
Nekem csak tippeim vannak. Értelmes vezetők, akik nem csak szépet hajlandóak felfelé jelenteni, mert kurva jó és kényelmes mondjuk egy tábornoki fizu, nyugdíj előtt kicsivel meg civil szakértelem nélkül pláne ragaszkodik hozzá az ember...

Értelmes politikum, aki el tudja fogadni hogy nem lehet mindig minden sikersztori, és nem lebaszással indít ha valósat jelentenek meg neki, illetve elmondják hogy abból a forrásból amit adott, egyszerűen azt az elvárást amit támasztott, NEM LEHET megoldani. Ha fenntartja az elvárást, adjon forrást, ha nincs forrás, fogalmazzon meg reálisabb célokat.

Így nem nagyon lesz érdemi változás...
Az első esetben saját kialakított és féltve őrzött egzisztenciális biztonságáról kellene lemondania az érintetteknek, erre nem sok esélyt látok.
A politikum meg olyan, amilyen. Saját gondolatmenetem szerint a politikai vezetés a nemzetközi viszonyok és szerződéses kötelezettségek figyelembe vételével kialakítja a honvédséggel szembeni elvárásait, ezt a katonai szakemberek kitöltik tartalommal a létszámtól a lőszeren át a wc-papír szükségletig (+gatya ;) ) , a pénzügyi szakemberek beárazzák, a politikus hanyattesik, és jön a finomhangolás a szükségszerűségek és a lehetőségek figyelembevételével.
De ez felsőbb szint, itt most a meglévő források jobb felhasználásának lehetőségeit, a prioritások átrendezését kellene először valahogy az alulról jövő, és érdemi megfontolás után hasznosnak, előremutatónak talált kezdeményezések irányába elvinni a tekintélyelvű, "azért, mert így szoktuk", és "jólvanazúgy" megoldások helyett. Sokan mindjárt a magukébbnak éreznék a szervezetet, ami figyel rájuk és meghallgatja a véleményüket. Nem demokratikus "szavazzuk meg"- re gondolok, meg alakítsunk katonatanácsokat módon, ezért kérdeztem, van-e nemzetközi gyakorlata az ilyen irányú változtatásoknak.

• Tetszik
Reactions: zsolti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 256
56 515
113
Így nem nagyon lesz érdemi változás...
Az első esetben saját kialakított és féltve őrzött egzisztenciális biztonságáról kellene lemondania az érintetteknek, erre nem sok esélyt látok.
A politikum meg olyan, amilyen. Saját gondolatmenetem szerint a politikai vezetés a nemzetközi viszonyok és szerződéses kötelezettségek figyelembe vételével kialakítja a honvédséggel szembeni elvárásait, ezt a katonai szakemberek kitöltik tartalommal a létszámtól a lőszeren át a wc-papír szükségletig (+gatya ;) ) , a pénzügyi szakemberek beárazzák, a politikus hanyattesik, és jön a finomhangolás a szükségszerűségek és a lehetőségek figyelembevételével.
De ez felsőbb szint, itt most a meglévő források jobb felhasználásának lehetőségeit, a prioritások átrendezését kellene először valahogy az alulról jövő, és érdemi megfontolás után hasznosnak, előremutatónak talált kezdeményezések irányába elvinni a tekintélyelvű, "azért, mert így szoktuk", és "jólvanazúgy" megoldások helyett. Sokan mindjárt a magukébbnak éreznék a szervezetet, ami figyel rájuk és meghallgatja a véleményüket. Nem demokratikus "szavazzuk meg"- re gondolok, meg alakítsunk katonatanácsokat módon, ezért kérdeztem, van-e nemzetközi gyakorlata az ilyen irányú változtatásoknak.
Nincs előttem sem egy kész és jó példa. Körbenézel a világban, a nagy hatalmasoknál pl. az oroszoknál hullanak ki épp a politikusok, tábornokok az ablakon, az USA-ban is vannak érdekes megoldások, szóval nem tudom...

• Tetszik
Reactions: migfun

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 378
142 405
113

Aki igazat mondott ne adj isten kritizált betörték a fejét. Erről is szólt a 22-es fiatalítás.
Aki bennmaradt a "renitens" (szakmai érdekért kiállni képes és hajlandó) vezetők közül meg el lett rekkentve külföldi beosztásokba, hogy ne legyen "útban" senkinek.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 256
56 515
113
Aki igazat mondott ne adj isten kritizált betörték a fejét. Erről is szólt a 22-es fiatalítás.
Aki bennmaradt a "renitens" (szakmai érdekért kiállni képes és hajlandó) vezetők közül meg el lett rekkentve külföldi beosztásokba, hogy ne legyen "útban" senkinek.
Ez szerinted BOB, vagy felette, vagy vezérkari szintről jött mint igény?!

Ezt kéne tudni, mert utána egyértelmű hogy onnantól ki a felelős minden szarért. Tényleg nem vagyok róla meggyőződve hogy pl. Viktorig felérnek ezek a szálak, simán lehet hogy még Bob-ig sem, hanem megáll Vezérkari szinten, hogy nekik ne rombolja semmilyen bázisPK, vagy akár csak egy századPK a renomét még feljebb! Tényleg lehet naiv vagyok, de láttam már karón varjút.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 378
142 405
113
Ez szerinted BOB, vagy felette, vagy vezérkari szintről jött mint igény?!

Ezt kéne tudni, mert utána egyértelmű hogy onnantól ki a felelős minden szarért. Tényleg nem vagyok róla meggyőződve hogy pl. Viktorig felérnek ezek a szálak, simán lehet hogy még Bob-ig sem, hanem megáll Vezérkari szinten, hogy nekik ne rombolja semmilyen bázisPK, vagy akár csak egy századPK a renomét még feljebb! Tényleg lehet naiv vagyok, de láttam már karón varjút.
Is is. Van aki politikai szintről lett ledarálva van aki vezérkariról van aki tényleg csak nyűg volt már mindnekinek.
Ezért mondtam, hogy RszR nagy lelkesen rakta fel a listára az ellenlábasait és most adja a mártírt.
De van jópár olyan aki azért került ki, mert szakmai véleménnyel ellentmondott egy épp aktuális felülről jövő beszerzési iránynak vagy egyéb tervnek.....

Olyan tudást veszítettünk akkor amit évtizedek lesznek újra összeszedni....
Bevallom bennem amikor ez lezajlott eltört valami (meg amúgy az állomány nagy részében) és ez okozata a jelenlegi morális válságnak....

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 256
56 515
113
Is is. Van aki politikai szintről lett ledarálva van aki vezérkariról van aki tényleg csak nyűg volt már mindnekinek.
Ezért mondtam, hogy RszR nagy lelkesen rakta fel a listára az ellenlábasait és most adja a mártírt.
De van jópár olyan aki azért került ki, mert szakmai véleménnyel ellentmondott egy épp aktuális felülről jövő beszerzési iránynak vagy egyéb tervnek.....

Olyan tudást veszítettünk akkor amit évtizedek lesznek újra összeszedni....
Bevallom bennem amikor ez lezajlott eltört valami (meg amúgy az állomány nagy részében) és ez okozata a jelenlegi morális válságnak....
Mondjuk akkor a szar nem kicsi, mondhatni mindenki megérdemli ott a másikat :D :(!

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 240
10 227
113
Ilyen a rossz menedzsment, így kell tönkretenni egy céget.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 256
56 515
113
És ehhez társulnak a hazai "üzleti géniuszaink" mint hab a tortára....
Nem kell akkor csodálkozni semmin, hogy pl. Kecsóról kilopják a szemünket a készültségi gépeink szomszédságából.

Ebben akkor ennyi van, hááát nem örülök neki, de legalább nem kell itt légvárakat építenem honvédelemről. Nekem innentől ötletem sincsen, hogy mit lehetne egyáltalán meg kivel, kikkel megpróbálni javítani.

• Tetszik
Reactions: endre and J.G.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 313
4 787
113
Tisztában vagyok vele. Ebből ért a rendszer, ahogy leírtam feljebb, hogy meg még ilyenebbekből, pl. megfulladt tűzoltó, megszúrt rendőr, etc...

Nos, ettől függetlenül a szivárogtatót megértem hogy kirúgták, Krisss. Aki ezt kiszivárogtatja szánt szándékkal, az ha kell kiszivárogtathat mást is, ami érzékenyebb is lehet akár. Szervezeti kultúrába pláne a Honvédségnél nem szabad hogy beleférjen retorzió nélkül, hogy valaki DIREKT szivárogtat. Lehet szar ember vagyok, de megértem hogy miért lett eltávolítva...
Milyen titkot sietett, hogy megérted a kiszivárogtatást?
Mert azon túl, hogy éppen a vezetés beleszart valamibe, más totkolnivalot nem igazán látok itt.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 256
56 515
113
Milyen titkot sietett, hogy megérted a kiszivárogtatást?
Mert azon túl, hogy éppen a vezetés beleszart valamibe, más totkolnivalot nem igazán látok itt.
A saját szervezetet nem mész el bemószerolni olyan médiaorgánumhoz ha van benned egy csepp lojalitás, aki még akkor is megírja hogy Orbán lánya repked a katonai utasszállítóval ha csak egy Orbán nevű tiszt családja használta, meg hogy nálunk van Asszad, etc...

Nekem ez nem fér bele, én ilyet nem csinálnék, nem is tolerálnék. Ezt tudnia kellett annak is, aki bevállalta és elment az indexhez, ha kiderül picsán lesz rúgva. Még fényképezni sem engednek nálunk sem káresetet, ha kikerül tőled, lapát.

• Tetszik
Reactions: arcas

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 313
4 787
113
A saját szervezetet nem mész el bemószerolni olyan médiaorgánumhoz ha van benned egy csepp lojalitás, aki még akkor is megírja hogy Orbán lánya repked a katonai utasszállítóval ha csak egy Orbán nevű tiszt családja használta, meg hogy nálunk van Asszad, etc...

Nekem ez nem fér bele, én ilyet nem csinálnék, nem is tolerálnék. Ezt tudnia kellett annak is, aki bevállalta és elment az indexhez, ha kiderül picsán lesz rúgva. Még fényképezni sem engednek nálunk sem káresetet, ha kikerül tőled, lapát.
Ez még a hatarkeriteses dologra volt, ne feledd.

Amenyniben titkot, szolgálati érdekét stbstb nem sert, a nyilvánossághoz fordulás nem hogy káros, egyenesen üdvözlendő lenne - lásd transzparencia.
Nem véletlen irtózik tőle a magyar kormany meg úgy minden szervezet.

Az hogy milyen a magyar nyilvánosság, nos, sikerült ide küzdeni magunkat.

A míg.es téma már kicsit határeset, azonban isten tudja, hogy honnan kapta a sajtó az infót

• Tetszik
Reactions: endre and Rferi66

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
6 298
10 685
113
Milyen kies terület?? Pár száz méterre állnak a grippenek pl.......

Ha azokat a migeket szerelték szét, és lopták ki az alkatrészeket amik a képen pirossal vannak jelölve, hááát még laikus szemmel is felfoghatatlan mennyire közel vannak az aktív gépeinkhez zölddel jelölve..

Screenshot-20250821-102343-Maps.jpg

Amikor meghallottam alig hittem a fülemnek, hogy ez megtörténhetett...
Botrány.
Háború dúl a szomszédunkban, és ellenséges kémtevékenység naná, hogy felerősödött, és nincs megerősítve a kulcsfontosságú katonai objektum??! Felfoghatatlan hülyeség.... Mi lesz ha felrobbantják a grippeneket, mi meg csak pislogunk!!!
Kint voltam 20.-án a városligetben, találkoztam pilótákkal is, és direkt, pusztán tiszteletből nem hoztam fel ezt a sztorit, és hatalmas megtiszteltetés volt csak találkozni is ezekkel az emberekkel.
Ébresztő a vezetésnek, háború ide vagy oda! Védjék meg a bázisainkat, laktanyákat, a kulcsfontosságú hadiipari létesítményeinket, mert így nem mehet tovább!! Vérlázító.

A repülőtéren belül az kies terület. A szélén van. 300 méteres körzetben nincs semmi. Nincs átmenő forgalom. A kerítés túloldalán sincs semmi forgalom, hanem takarást nyújtó fás rész. A repülőgépekre rálátni, de ha nincs senki a rálátó épületekben mondjuk éjszaka, akkor nem is nagyon lát rá senki. Ha nincs járőr vagy kamera, akkor eléggé kieső terület. És még menekülni is könnyen lehet onnan, ha közeledne valaki.

Azt én magam is írtam, hogy az igazi probléma, hogy a Gripenekhez is könnyen hozzáférnek. De ha a kifutót érik el könnyen az is jó nekik. A céljuk az, hogy megbénítsák a repteret kritikus helyzetben, bárhogy érik is el. Bár a mai drónos világban lassan nem kell bemászni sehova se.

De nem érdemes idegeskedni emiatt. Nagy a baj persze, de úgysem lehet semmit se csinálni. Mert a probléma okáról még beszélni se szabad. Még itt, ezen a fórumon is tiltják. Ha pedig nem beszélünk róla, megoldani se fogjuk. Csak a véletlenen múlik, hogy véletlenül egy megfelelő ember kerül megfelelő helyre vagy véletlenül olyan lépések születnek, hogy enyhül a probléma.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
6 298
10 685
113
Én semmit nem tudok, még csak a látszatát sem szeretném kelteni annak hogy fix tudásom lenne bármiről, csak ötletelek a HM-el kapcsolatban, DE igen furcsának találtam pl. a Kecsón kiszivárgott PK váltásos videót. Akárki akármit is próbál a legjobb tudása szerint csinálni, amit nem hagynak, mikor leváltanak pláne nyilvánosan, állomány előtt nem beszélek így. Aztán felhívták rá a figyelmem, hogy ugyan ez az ezredes ült ott az előző bázis pk-val az összetört Gripenben... Nekem nagyon élénk a fantáziám, s még azt is el tudom képzelni hogy van olyan hogy pilóták közti betyárbecsület, kéz kezet mos elv, tartjuk közösen a hátunk, ugyan azt mondjuk, cserlében ha én megyek, Te jössz utánam etc... Vad fantázia? Lehet... Most kívülről nézve és felidézve a saját Bakondis érá azzal párhuzamot vonva, lehet nem is baj hogy pl. lérakos PK-t kapott az a reptér... Mert annyit voltam BELÜL a cégen én is, hogy rövid karrierem alatt pont ráláttam a szárazföld, meg a léigerő közti orbitális mentalitás különbségre. Tata - Pápa. Szó szerint Ég és Föld :)!

Bakondit megkapnák egy pár évre, sírnának ott nagyon sokan abban biztos vagyok!

Ha nem tudsz semmit, akkor miért oltod le azokat, akiknek legalább némi fogalmuk van róla?

• Tetszik
Reactions: gepard145

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 256
56 515
113
Ha nem tudsz semmit, akkor miért oltod le azokat, akiknek legalább némi fogalmuk van róla?
Mert vezető nyilvánosan nem beszél normál estben ki azért. Az meg jól látható hogy valami nem kerek a vezetésben, mikor ilyen PK váltás van bázis élén, meg a volt vezérkari főnök meg a Honvédelmi Miniszter egymásnak üzenget nyilvánosan.