[HUN] Toborzás / hadkiegészítés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 306
56 592
113
Ő is mert szakmai véleményt megfogalmazni, de mivel alapvetően nem volt ellenséges senkivel megúszta ezt a "Bűnt" egy dékánsággal....
Az nem lehet - mert most rákerestem a pályafutására, látszik hogy érdeklődött a tudományos munka iránt, ODTK-t nyert saját maga is, korábban is oktatott - hogy nem kiszúrásból lett odatéve hanem mert tényleg alkalmasnak tűnik a jövő tisztjeinek felkészítésére?

Nem hiszem hogy mindig minden esetben mindenki úgy éli meg, hogy bakker, parkolópályára tettek. Nem lehet hogy pl. Ő úgy érzi hogy ott van jó helyen?

Oda kéne eljutni már nekünk is fejben, hogy nem a selejtet rakják ki "parkoló pályára" meg "büntiből" vagy nyugdíj előtti "elfekvőbe" hanem a legjobbaktól lehet tanulni a következő generációnak. Amit leírtatok milyen ember, milyen vezető volt, én pl. örülök neki hogy a képzés területén van, ahogy mikor hallottam Respergerről, neki is örültem, és minden ismerősöm akit tanított dícsérte "Resit" ahogy ők emlegették.

Engem a Hungária krt. 9-11 ben tanítottak nagyon jó, és hááát fogalmazzunk diplomatikusan, nem annyira jó előadók, tanárok is. Sokszor fényévnyi különbségek voltak, vannak. Ha odakerülnek olyan emberek, akik tudják valóban hogy miről beszélnek, empirikus és tudományos szinten is képben vannak, az sosem probléma, sőt!

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 496
17 106
113
nem lehet - mert most rákerestem a pályafutására, látszik hogy érdeklődött a tudományos munka iránt, ODTK-t nyert saját maga is, korábban is oktatott - hogy nem kiszúrásból lett odatéve hanem mert tényleg alkalmasnak tűnik a jövő tisztjeinek felkészítésére?

Nem hiszem hogy mindig minden esetben mindenki úgy éli meg, hogy bakker, parkolópályára tettek. Nem lehet hogy pl. Ő úgy érzi hogy ott van jó helyen?
Hogy mennyire èli meg ezt visszacsúszásnak, azt tőle kellene megkèrdezni.

Bár őneki a vezèrkarban lenne a helye.

Ráadásul ő is elèg rövid ideig volt az utolsó beosztásában.
Nem szokás 1 èv után váltani ilyen szinten.
Szóval ha onnan elraknam az bünti.

Hogy mindamellett alkalmas e a jövő tisztjeinek kèpzèsère?
Valószínű, de a kèrdès az volt , csak vannak jókèpessègű tisztek akik majd asztalra csapnak.
Ezzel elèrve válltozást jó irányba.

Azèrt az ikrek/Lippai/RszR kombónak volt tekintèje serege belül is.
Szóval az ő "kivègzèsük" nekem olyan szimbólikus volt.

Kicsit túl autonómnak tűntek.

De mivel nem vagyok kormánytag, így nem tudom mièrt is csapták szèt őket.

• Tetszik
Reactions: zsolti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 306
56 592
113
Hogy mennyire èli meg ezt visszacsúszásnak, azt tőle kellene megkèrdezni.

Bár őneki a vezèrkarban lenne a helye.

Ráadásul ő is elèg rövid ideig volt az utolsó beosztásában.
Nem szokás 1 èv után váltani ilyen szinten.
Szóval ha onnan elraknam az bünti.

Hogy mindamellett alkalmas e a jövő tisztjeinek kèpzèsère?
Valószínű, de a kèrdès az volt , csak vannak jókèpessègű tisztek akik majd asztalra csapnak.
Ezzel elèrve válltozást jó irányba.

Azèrt az ikrek/Lippai/RszR kombónak volt tekintèje serege belül is.
Szóval az ő "kivègzèsük" nekem olyan szimbólikus volt.

Kicsit túl autonómnak tűntek.

De mivel nem vagyok kormánytag, így nem tudom mièrt is csapták szèt őket.
Azt mondjuk sehol nem tűrik sokáig ha egy felső vezető - pláne a legerősebb fegyveres szervezeténél - "túl autonóm" a politikummal szemben, de ezzel azért sok baj nincs szerintem.

A civil szféra van mindig minden fegyveres - rendvédelmi szervezet felett mint külső kontroll, mivel őket szolgáljuk, a civil társadalmat, ez tehát így is van rendjén.

Akkor működik jól, ha a külső civil kontroll, a politikum meg tud határozni egyértelmű célokat, elvárásokat, aztán hagyja a szakmát erre mindenféle megoldásokat kidolgozni, és BIZTOSÍTJA a forrásokat ahhoz amit kiválasztott.

De az hogy valaki önjáró, autonóm, ne adja az ég kiskirályt játszik, pl. elküldöd egyértelmű magyar állásponttal, aztán a saját szubjektív véleményével csavar rajta egyet egy nemzetközi találkozón, az nekem sem férne bele.

Nem tudok én sem semmit, hogy mennyire vagy mennyire nem Rogáni propaganda a most frissen ellenfél politikai aktorként feltűnő RSZR lejáratására, de ha igaz hogy mialatt Ukrán tábornokok, politikusok folyamatosan minimum kétértelmű, de sokszor inkább egyértelmű fenyegetéseket fogalmaznak és fogalmaztak meg irányunkban - 2 óra alatt Balatonnál lesznek etc. - Ő meg Slava Ukrainit kiabált nem teljesen a magyar álláspontot képviselve, az nálam is vörös posztó lett volna ha én vagyok a főnöke, már ezért simán felmentettem volna.

• Vicces
Reactions: krisss

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 496
17 106
113
Azt mondjuk sehol nem tűrik sokáig ha egy felső vezető - pláne a legerősebb fegyveres szervezeténél - "túl autonóm" a politikummal szemben, de ezzel azért sok baj nincs szerintem.

A civil szféra van mindig minden fegyveres - rendvédelmi szervezet felett mint külső kontroll, mivel őket szolgáljuk, a civil társadalmat, ez tehát így is van rendjén.

Akkor működik jól, ha a külső civil kontroll, a politikum meg tud határozni egyértelmű célokat, elvárásokat, aztán hagyja a szakmát erre mindenféle megoldásokat kidolgozni, és BIZTOSÍTJA a forrásokat ahhoz amit kiválasztott.

De az hogy valaki önjáró, autonóm, ne adja az ég kiskirályt játszik, pl. elküldöd egyértelmű magyar állásponttal, aztán a saját szubjektív véleményével csavar rajta egyet egy nemzetközi találkozón, az nekem sem férne bele.
Kb ugyanannyit voltam katona mint civil.

Szerintem az egyszerű emberi tulajdonság, hogy ha van egy beosztott aki esetleg hozzáèrtőbb mint a főnöke, az szúrja annak a szemèt.

Vagy mert hülyènek èrzi magát, vagy mert esetleg fèlti a beosztását, esetleg a tekintèjèt.

Nem tudok én sem semmit, hogy mennyire vagy mennyire nem Rogáni propaganda a most frissen ellenfél politikai aktorként feltűnő RSZR lejáratására, de ha igaz hogy mialatt Ukrán tábornokok, politikusok folyamatosan minimum kétértelmű, de sokszor inkább egyértelmű fenyegetéseket fogalmaznak és fogalmaztak meg irányunkban - 2 óra alatt Balatonnál lesznek etc. - Ő meg Slava Ukrainit kiabált nem teljesen a magyar álláspontot képviselve, az nálam is vörös posztó lett volna ha én vagyok a főnöke, már ezért simán felmentettem volna.
Ehhez köze a másik 3 nak nem volt.

Amúgy is hülyesèg. :rolleyes:
Ha berobbantanánk a Duna/Tisza hidakat szerintem 2 nap is lenne.:cool:

Nem a magyar álláspont, a magyar kormány álláspontja.
Vagy az a legyen bèke? Bocsi. Összezavarodok mindíg.

A politikai idiotizmusba nem mennèk bele.

Hogyan van felmentve.
Számomra ez annyira lènyegtelen mint mit loptak el a migekből.
A lènyeg, hogy milliárdos ház/zsírleszívás/bugyogó/hotel stb semmi nem volt problèma.
Most meg minden.

Hogy lehet hogy a honvèdsèg 1 milliárdot elkölt egy civil házra?

Hányinger!

• Tetszik
Reactions: zsolti and krisss

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 395
142 489
113

Ejj de sikerült ebben a témakörben szokásosan megfogni szarva közt a tőgyét.

• Tetszik
Reactions: Bálint and Ocses

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 395
142 489
113
Az nem lehet - mert most rákerestem a pályafutására, látszik hogy érdeklődött a tudományos munka iránt, ODTK-t nyert saját maga is, korábban is oktatott - hogy nem kiszúrásból lett odatéve hanem mert tényleg alkalmasnak tűnik a jövő tisztjeinek felkészítésére?

Oda kéne eljutni már nekünk is fejben, hogy nem a selejtet rakják ki "parkoló pályára" meg "büntiből" vagy nyugdíj előtti "elfekvőbe" hanem a legjobbaktól lehet tanulni a következő generációnak. Amit leírtatok milyen ember, milyen vezető volt, én pl. örülök neki hogy a képzés területén van, ahogy mikor hallottam Respergerről, neki is örültem, és minden ismerősöm akit tanított dícsérte "Resit" ahogy ők emlegették.

Engem a Hungária krt. 9-11 ben tanítottak nagyon jó, és hááát fogalmazzunk diplomatikusan, nem annyira jó előadók, tanárok is. Sokszor fényévnyi különbségek voltak, vannak. Ha odakerülnek olyan emberek, akik tudják valóban hogy miről beszélnek, empirikus és tudományos szinten is képben vannak, az sosem probléma, sőt!
Akkor hatalmas törésnek élte meg (a hosszú kések èjszakáját mindenki annak aki éppen bent volt)..

De mivel szereti a gyerekeket és tanítani is ezért jól érzi magát.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 395
142 489
113
Az Autonómot értsd úgy, hogy olyan tábornokok akik meg merik fogalmazni a szakmai véleményüket és esetleg amikor valami csodálatos "üzleti lehetőség" vezérelte faszság jön felülről azt el is merik mondani, hogy nem szolgálja a honvédség érdekét.
(Kilián és az L-39NG esete)

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 800
19 232
113
Az Autonómot értsd úgy, hogy olyan tábornokok akik meg merik fogalmazni a szakmai véleményüket és esetleg amikor valami csodálatos "üzleti lehetőség" vezérelte faszság jön felülről azt el is merik mondani, hogy nem szolgálja a honvédség érdekét.
Szerinted van arra esely hogy valtas eseten ezeket az eluldozott katinakat zsiros illetmeny elleneben vissza hozzak a hm-be?

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 306
56 592
113
Kb ugyanannyit voltam katona mint civil.

Szerintem az egyszerű emberi tulajdonság, hogy ha van egy beosztott aki esetleg hozzáèrtőbb mint a főnöke, az szúrja annak a szemèt.

Vagy mert hülyènek èrzi magát, vagy mert esetleg fèlti a beosztását, esetleg a tekintèjèt.

Ehhez köze a másik 3 nak nem volt.

Amúgy is hülyesèg. :rolleyes:
Ha berobbantanánk a Duna/Tisza hidakat szerintem 2 nap is lenne.:cool:

Nem a magyar álláspont, a magyar kormány álláspontja.
Vagy az a legyen bèke? Bocsi. Összezavarodok mindíg.

A politikai idiotizmusba nem mennèk bele.

Hogyan van felmentve.
Számomra ez annyira lènyegtelen mint mit loptak el a migekből.
A lènyeg, hogy milliárdos ház/zsírleszívás/bugyogó/hotel stb semmi nem volt problèma.
Most meg minden.

Hogy lehet hogy a honvèdsèg 1 milliárdot elkölt egy civil házra?

Hányinger!
Szerintem ott ahol a politikum találkozik a szakmával, nem szabadna hogy így legyen, hiszen alap hogy a szakmai felső vezető jobban ért az operatív szervezeti munkához mint a civil miniszter.

Az a "főnök" aki irigy ez miatt a "beosztottra" az buta. Legalább is nem jó manager szemlélettel áll hozzá a dolgokhoz. Neki pont hogy annyi lenne a a feladata hogy a civil kontroll biztosítása mellett a forrást biztosítsa a kitűzött célokhoz, de a célja kell legyen az is dedikáltan hogy a lehető legjobb emberekre bízza annak a módjának kidolgozását, és végre hajtatását.

Az meg amíg érvényes szabályos választásokon nyert akármelyik párt, olyan többséggel hogy kormányt tud alakítani, DE mivel a kormány a parlamentáris demokráciába a végrehajtó hatalom csúcs szerve, amit ŐK mondanak, az bizony a MAGYAR álláspont. Ebbe nem fér bele hogy bármilyen állami szervezet felső vezetője mást ad elő, mint amire megbízást kapott. Én sem mindig mindennel értek egyet, sokszor volt hogy nekem épp nem szimpatikus erő volt kormányon, de akkor azt elfogadtam, hogy az van amit mondanak, az a MAGYAR ÁLLÁSPONT. Ezen 4 évente lehet változtatni, és csak ott, csak akkor ha nem tetszik valami. Ilyenkor én élek is mindig a szavazati jogommal, elmegyek, behúzok valamit a legjobb belátásom szerint, és jellemzően vagy be sem kerül, épp hogy bekerül az akit jónak tartottam, vagy ha nyernek, megbánom hogy rájuk szavaztam. De ettől még ÉN tudom azt, hogy mindentől szarabb egy polgárháború, de még egy anarchia állapot is!

A másik háromról nem is írtam, mert SEMMIT nem tudok a valós okokról, egyedül RSZR-nél jöttek elő dolgok amiről tudunk, annak is nyilván pusztán annyi az oka hogy beleállt a mostani hatalomba. S nyilván, kilóg a lóláb, hogy az után lett csak probléma hogy ellenfél lett, addig nem zavart senkit. Ugyan azok a mintázatok mint MP túlárazott szerződései, előtte jól csinálta, mert nekik csinálta, most meg fogás rajta.

Egyébként meg ha engem kérdezel ukrán ügyben, legyen béke. Bukjon meg a vezetésük, és maradjon csak szépen egy ütközőállam, aki örül hogy luk van a seggén, és minket ne fenyegessenek, az se lenne baj ha legalább azokat a nemzetiségi jogokat visszakapnák a mieink, ami még a SZU idején is megvolt nekik. Aztán innentől én tényleg a legjobbakat kívánom nekik, csak ezt az arrogáns követelőző a hálát még hírből sem ismerő, Banderista kultuszos buzulásukat igazán maguk mögött hagyhatnák már!

Ejj de sikerült ebben a témakörben szokásosan megfogni szarva közt a tőgyét.
Ezzel meg nem tudok mit kezdeni, konkrétabb kritikára tudok - megpróbálok legalább is - értelmesen válaszolni, akkor is ha esetleg tévedek majd, ezt a jogot mindig fenntartom magamnak...

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 800
19 232
113
Szerintem nem fognak visszajönni. A többségüknek elege is lett az egészből ezután.

Kormot pl megpbróbálták visszahozni de ő kerek perec visszautasította.
Hat ha nem is teljesertukenek de galami fizetett hm szakertonek hatha…tul ertekes ami a fejukben van hogy ne talaljanak majd valamilyen modot a kozos munkara.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 395
142 489
113
Hat ha nem is teljesertukenek de galami fizetett hm szakertonek hatha…tul ertekes ami a fejukben van hogy ne talaljanak majd valamilyen modot a kozos munkara.
Sokan úgy vannak vele a hirtelenjében kirakottak közül, hogy ha a magyar államnak ennyit jelentett a 30 éven keresztüli munkájuk és az erre feltett életük, hogy egy büdös szó és bármiféle indoklás nélkül elzavarták őket, úgy hogy átadás/átvételi időt sem kaptak (azóta is szopunk emiatt) akkor a magyar állam szopjon lovat.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 306
56 592
113
Nem ismerem ezt az esetet sem.

Az hogy szakmai véleményt megfogalmazol, és ez nem esik egybe a vezetés által megszabott iránnyal, nem értem miért kell ezért kirúgni bárkit is. Elmondod a szakmai érveid, meghallgatják, elmondják hogy de ez lesz, mert ŐK ezt a célt határozzák meg elsődlegesen fontosnak hogy pl. legyen saját részben hazai pilótaképzés, te ezt tudomásul veszed még ha nem is tartod szakmailag helyesnek - de ezt elmondtad, lelkiismereted innentől tiszta - és végrehajtod a parancsot. HA ilyenkor erősködsz, akkor valóban "autonóm" személyiség vagy, s ezeket meg fel szokták menteni, vagy civilben simán kirúgnak. Nekem is volt hogy megkérdezték véleményemet, elmondtam, bólintottak majd azt mondták hogy köszönjük szépen, nem így lesz. Tudomásul vettem...

Ha tetszik ha nem, a politikum felettünk van, annak minden előnyével és hátrányával. Még egy vezérkar főnök felett is ott van a Honvédelmi Miniszter. Ezt el kell tudni fogadni. Aztán lehet menni választani 4 évente.

• Vicces
Reactions: krisss

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 306
56 592
113
Sokan úgy vannak vele a hirtelenjében kirakottak közül, hogy ha a magyar államnak ennyit jelentett a 30 éven keresztüli munkájuk és az erre feltett életük, hogy egy büdös szó és bármiféle indoklás nélkül elzavarták őket, úgy hogy átadás/átvételi időt sem kaptak (azóta is szopunk emiatt) akkor a magyar állam szopjon lovat.
Ez Bobtól jött, vagy Vezérkar lehetett mögötte?

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 395
142 489
113
Nem ismerem ezt az esetet sem.

Az hogy szakmai véleményt megfogalmazol, és ez nem esik egybe a vezetés által megszabott iránnyal, nem értem miért kell ezért kirúgni bárkit is. Elmondod a szakmai érveid, meghallgatják, elmondják hogy de ez lesz, mert ŐK ezt a célt határozzák meg elsődlegesen fontosnak hogy pl. legyen saját részben hazai pilótaképzés, te ezt tudomásul veszed még ha nem is tartod szakmailag helyesnek - de ezt elmondtad, lelkiismereted innentől tiszta - és végrehajtod a parancsot. HA ilyenkor erősködsz, akkor valóban "autonóm" személyiség vagy, s ezeket meg fel szokták menteni, vagy civilben simán kirúgnak. Nekem is volt hogy megkérdezték véleményemet, elmondtam, bólintottak majd azt mondták hogy köszönjük szépen, nem így lesz. Tudomásul vettem...

Ha tetszik ha nem, a politikum felettünk van, annak minden előnyével és hátrányával. Még egy vezérkar főnök felett is ott van a Honvédelmi Miniszter. Ezt el kell tudni fogadni. Aztán lehet menni választani 4 évente.
Imádnivalóan naiv vagy :D De tényleg, el nem tudod képzelni milyen jókat mosolygok ezeken :D

Na ez magasabb szinten úgy működik, hogy ellentmondás = árulás, még ha javító szándékú és egyébként nem habzó szájú kritika is.
De szerintem ha te tábornok vagy és nem próbálsz meg legalább minimálisan tenni az ország védelmi képességeinek teljes elszabotálásának megakadályozásáért akkor köpj fel és állj alá.