[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 073
36 803
113
Van itt is igazság ebben is, nem mondom hogy nem. Abban nem értünk egyet hogy nem lehet őket választáson leváltani. Illetve nekemahogy mondtam, a Majdan egy nagyon komoly elrettentő példa. Ahogy amúgy ennyire ide nem megfeleltethető példa, de a szír polgárháború is az volt. Ami ránk sokkal inkább megfeletethető szerintem, az a Majdan. Végletekig megosztott egymást legszívesebben már elpusztító két szekértábor, minimum kérdéses, de mondjuk ki korrupt, ellenben gyanúsan törvényesen megválasztott hatalom, és komoly külső geopolitikai erők akik érdekeltek ezt vagy tovább hatalomban tartani, vagy megbuktatni.

Nem jó ez a helyzet.
Polgárháborút nem lehet kivűlröl létrehozni.Ahoz az kell,hogy az adott országban legyen olyan probléma,ami polgárháborús helyzetet idézhet elő.A Majdant se a CIA kreálta,hanem Ukrajna belső problémái.
Hogy a belső problékmák okai között van külső hatás?
Persze,hogy van.Minden ország egy geopolitikai,földrajzi környezetben van,ami hat rá.
Hogy kivülről támogatnak egyes belső erőket?
Mindig is igy volt.Már a régi rómaiak/görögök/kinaiak/akárkik is csinálták,elszenvedték ezt.Mi történelmünk is tele van ilyennel.Mikor erősek voltunk,beleszoltunk mások belügyeibe-mikor meg gyengék vagyunk,a miénkbe szolnak bele.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 073
36 803
113
hanem az ügyésszégre
Az USAban az ügyész egy vállasztott hivatalnok.Az adófizetők közössége választja.Teljesen független a végrehajtó hatalomtol.Nem tud neki leszólni a "főni",hogy ezt vagy azt csináljon,vagy ne csináljon.....
De nálunk.......

• Tetszik
Reactions: J.G.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 306
56 592
113
Az USAban az ügyész egy vállasztott hivatalnok.Az adófizetők közössége választja.Teljesen független a végrehajtó hatalomtol.Nem tud neki leszólni a "főni",hogy ezt vagy azt csináljon,vagy ne csináljon.....
De nálunk.......
Elfogadom.

Akinek tudomása van róla hogy kilopják a vesénket, az ne vegyen ebben tovább részt, és utána vigye olyan fórum elé ami nem függ a kormánytól. Ez így hiteles is lenne nekem.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 874
105 717
113
De nálunk.......
Ebbe nem menjünk bele. Mennyire kontraszelketált politikai alapon az amerikai ügyészség. Rá vannak szorulva a pénzemberekre a kampányaikhoz, ezért el is vannak ilyen politikai, gazdasági hatalmi csoportokhoz kötelződve.E szerint is járnak el.

Az Unión belül meg vhol az igazságügyminiszter a legfőbb ügyész...

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 306
56 592
113
Ebbe nem menjünk bele. Mennyire kontraszelketált politikai alapon az amerikai ügyészség. Rá vannak szorulva a pénzemberekre a kampányaikhoz, ezért el is vannak ilyen politikai, gazdasági hatalmi csoportokhoz kötelződve.E szerint is járnak el.

Tököm se akart ebbe jobban belemenni mint USA, meg ügyészség, válogatott esküdtek, esküdtszék, fasza igazságszolgáltatás, de felvillant hirtelen pl. O.J. Simpson esete, röhögtem egyet, és ráhagytam...

Tényleg azt érzem hogy értelmetlen itt bármi érvet felhozzak már...

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 874
105 717
113
Tököm se akart ebbe jobban belemenni mint USA, meg ügyészség, válogatott esküdtek, esküdtszék, fasza igazságszolgáltatás, de felvillant hirtelen pl. O.J. Simpson esete, röhögtem egyet, és ráhagytam...

Pedig jól nyomod és kitartóan.;)

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 349
71 278
113
89ben amit elmulasztottunk,azért fizetni kell.Igy vagy úgy....
Az egyik módja,hogy az akkor elmulsztottat vér nélküli forradalmat valahogy pótolni kell...ene.
Másik lehetőség,hogy folytatjuk ezt,ami van.Ami viszont zsákutcába visz.Önmagában ezen egy aktuális "vajda" váltás nem sokat segit.
Hallottál a Mejdzsi restauráció/forradalomrol?.Japánt átvezette a feudalizmusbol legalább részben a modern korba (mert azért nem teljesen-de ez jót is jelent,nem csak rosszat.Bonyorult dolog....).Japán ezzel kerülte el a gyarmati sort,és vált modern nagyhatalommá.
De egyáltalán nem volt egy virágos menet.Évtizedes véres polgárháborúkkal járt.Mert a régi rend haszonélvezői nem akarták az újat.Nem voltak hajlandóak alávetni magukat az új,fejletebb világnak,amiben már nem volt meg a kivéltelezett helyzetük.Úgy kellett rájuk kényszeriteni,erővel.
Polgárháboruk okkal vannak.Szerepük,hogy eltakaritsák az adott ország fejlődésére már káros elavult,nem fejlődőképes hatalmat.Ha a regnáló hatalom jellege nem tenné szükségessé,akkor nem lenne polgárháború,sosem.
Egyébkénminden ország érdeke,hogy ne legyen polgárháború.A békés töretlen fejlődés.De ha ennek a fejlődésnek már országot veszélyeztető mértékben gátja a regnáló hatalom,amit másképpen nem lehet leváltani......
És az van,hogy viszonylag ritkák a sikeres polgárháborúk.
Nálunk egy nagyon káros "hideg polgárháború" zajlik 35 éve.És ennek ugyan úgy megvannak az áldozatai,mint egy véres polgárháborúnak,csak nem olyan látványoson
Én egyetértek veled a valódi polgárháború ügyében, de tartok tőle, hogy 89-ben itt csak kétféle módon mehetett a "rendszerváltás".
Úgy, ahogy nálunk, dilettáns, naív, író-jogász-történész balekok által elbáboztatva, 94-ig csöndben elbújva, majd utána "szakértőként", "demokrataként" visszatérve és mindent elprivatizálva, kótyavetyélve;
vagy úgy, mint a románoknál, ahol a véres forradalom győzelmét a néptől elorozó "Nemzeti Megmentési Front Tanácsa" valójában a Ceaucescu diktatúra prominenseiből állt - Ceaucescu nélkül.
(Akit gyorsan ők végeztek ki)

A teljes társadalmat, kultúrát, közgondolkodást a Kádár rendszer uralta le. Leuralta és kompromittálta.
1989 után jobbára senkinek nem maradt erkölcsi alapja, hogy "tetszett volna forradalmat csinálni", mert az "élni és élni hagyni" cinikus társadalmi szerződésével a Kádár rendszer mindenkit kegyeltjévé, vagy haszonélvezőjévé tett.
Akkor is, ha semmi haszna nem volt belőle, vagy akkor is, ha amúgy tehetséges volt, de el kellett fogadnia mondjuk a párttagságot, hogy tovább léphessen. Ezzel meg máris a homlokára égett, hogy a "mi kutyánk kölyke vagy".

Vagy ami mégrosszabb, a besúgói rendszer. Emberek ezreit állították lehetetlen válaszút elé: vagy megsemmisülsz az összes tehetségeddel, ambícióddal, álmaiddal együtt, vagy nekünk dolgozol és spicli leszel, pont úgy, mint azok a szarházik, akik eleve így is akarnak érvényesülni. Megannyi értékes, erkölcsös ember írta alá a beszervezési nyilatkozatot, hogy ne járjon rosszabbul és ezzel óhatatlanul is azok táborát erősítette, akik erkölcsileg nullák voltak.
Ördögi és cinikus, de pont a rendszer működtetői nem lettek elszámoltatva sohasem, csak az a pár bebukott besúgó került partvonalra, aki évtizedekkel később megsemmisülve aztán magyarázhatta a bizonyítványát, ha már egyszer korpa közé keveredett (vagy aljas módon oda keverték).
Ki volt ez találva.

Szóval igen, 89-ben jó lett volna egy tisztítótűz, egy forradalom, de a rendszer önvédelmi mechanizmusai révén az "állambácsi" nomenklatúrája, a társadalomra rátelepült és azt szipolyozó hálózata valószínű érintetlenül röhögött volna a markába, ahogy a magyar a magyar torkának esik, örökre sebet ejtve egymáson, hogy aztán jóságos igazságtevőként a fejünkre olvassa: "na látjátok gyerekek, ezért nem szabad veszekedni, mert csak mi tudunk köztetek rendet vágni!"

Ahogy ez meg is történt, elvégre az árokásás, a karaktergyilkolás, a lejáratás, a kikarikírozás, az erkölcsi magaslatokról leszólás mind-mind ugyanezt a hatást érte el mindakkor, mikor valaki megpróbálkozott a nemzeti érdekek mentén megnyilvánulni és számonkérni valamiféle elszámoltatást.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 073
36 803
113

Az amerikai rendszer igazi problémája,hogy egy 200 évvel ezelötti provinciális országra lett még anno kitalálva.Egyértelműen modernizációra szorulna,csak az alighanem egy polgárháborúval fog megvalósulni-az meg már bizonytalan,hogy mit fog eredményezni.....
És egy rendszer se tökéletes.
Viszont annyira durván ellentétes a mi monolit diktatúra államszervezetünkkel,hogy nagyon jó ellenpélda.

Tényleg azt tudom mondani,hogy olvasd el az Acemoglu vezette kutatócsoport könyveit.
Mert láthatóan azt se érted,hogy miről beszélek.
Itt mindenki a vajda megdöntését tekinti forradalomnak,meg Orbán rendszerről beszél.Holott a vajda nem hozott létre semmiféle új rendszert,új államszervezeti rendet.Nem volt semmiféle alkotmányos,se fülkeforradalom.Hatalomátvétel volt.És a létező államszervezetet konfigurálta a hatalmi érdekei szerint.Nem hozzott létre újat,mert nem kellett hozzá létrehozni újat-minek?Itt van máig a kommunista államszervezet.
Most is hatalomátvételről megy a vita.Hogy OV vagy MP lesz e az új gyulánk......De attol,hogy a vajda személye változik,a vajdaság még megmarad.A király meghalt-éljen az új király....Mert a királyság marad.
Hogy az új király egy másik személy,jellem,ezért változik valamennyire az uradalom hangulata,az egy dolog.
Amit Acemogluék kapirgálnak,az az állami intézményrendszer érdekviszony felépitésének ország,társadalom fejlődésre való hatása.Mikor az államszervezet rossz hatással van,akkor az államszervezetet le kell váltani
És ez a forradalom.Ami egyébként nem feltétlenül kell,hogy véres legyen.Nekünk 89ben történelmi lehetőségünk volt egy vértelen forradalomra.Elszalasztottuk.
OV-nak is megvolt a lehetősége 2010ben,hogy csináljon egy vértelen forradalmat-de a vajda inkább ellenforradalom félét csinált.Visszarendeződést,a múlt irányába (csak félét,mert igazábol nem kellett leváltania az államszervezetet,csak visszakonfigurálnia)
Az Ország a Haza,és nem az államszervezet.Az államszervezet dolga,hogy a lehető legjobban működtesse az országot.Ha erre egy adott államszervezet nem képes,akkor le kell váltani.
A Hazát nem lehet leváltani,az államszervezetet igen.
Ja,hogy ezek nagyon nem egyszerű dolgok?
Qrvára nem azok.
Én nem is fogom tudni néktek ezt jol elmagyarázgatni,azért ajánlottam házi feladatként Acemoglu könyveinek olvasását (vannak mások is,pl Jared Daemond,Niel Fergusson,stb.De Acemoglu kifejezetten erre a témára ment rá a csapatával-és Nobel diat kaptak érte)

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 306
56 592
113
Az amerikai rendszer igazi problémája,hogy egy 200 évvel ezelötti provinciális országra lett még anno kitalálva.Egyértelműen modernizációra szorulna,csak az alighanem egy polgárháborúval fog megvalósulni-az meg már bizonytalan,hogy mit fog eredményezni.....
És egy rendszer se tökéletes.
Viszont annyira durván ellentétes a mi monolit diktatúra államszervezetünkkel,hogy nagyon jó ellenpélda.

Tényleg azt tudom mondani,hogy olvasd el az Acemoglu vezette kutatócsoport könyveit.
Mert láthatóan azt se érted,hogy miről beszélek.
Itt mindenki a vajda megdöntését tekinti forradalomnak,meg Orbán rendszerről beszél.Holott a vajda nem hozott létre semmiféle új rendszert,új államszervezeti rendet.Nem volt semmiféle alkotmányos,se fülkeforradalom.Hatalomátvétel volt.És a létező államszervezetet konfigurálta a hatalmi érdekei szerint.Nem hozzott létre újat,mert nem kellett hozzá létrehozni újat-minek?Itt van máig a kommunista államszervezet.
Most is hatalomátvételről megy a vita.Hogy OV vagy MP lesz e az új gyulánk......De attol,hogy a vajda személye változik,a vajdaság még megmarad.A király meghalt-éljen az új király....Mert a királyság marad.
Hogy az új király egy másik személy,jellem,ezért változik valamennyire az uradalom hangulata,az egy dolog.
Amit Acemogluék kapirgálnak,az az állami intézményrendszer érdekviszony felépitésének ország,társadalom fejlődésre való hatása.Mikor az államszervezet rossz hatással van,akkor az államszervezetet le kell váltani
És ez a forradalom.Ami egyébként nem feltétlenül kell,hogy véres legyen.Nekünk 89ben történelmi lehetőségünk volt egy vértelen forradalomra.Elszalasztottuk.
OV-nak is megvolt a lehetősége 2010ben,hogy csináljon egy vértelen forradalmat-de a vajda inkább ellenforradalom félét csinált.Visszarendeződést,a múlt irányába (csak félét,mert igazábol nem kellett leváltania az államszervezetet,csak visszakonfigurálnia)
Az Ország a Haza,és nem az államszervezet.Az államszervezet dolga,hogy a lehető legjobban működtesse az országot.Ha erre egy adott államszervezet nem képes,akkor le kell váltani.
A Hazát nem lehet leváltani,az államszervezetet igen.
Ja,hogy ezek nagyon nem egyszerű dolgok?
Qrvára nem azok.
Én nem is fogom tudni néktek ezt jol elmagyarázgatni,azért ajánlottam házi feladatként Acemoglu könyveinek olvasását (vannak mások is,pl Jared Daemond,Niel Fergusson,stb.De Acemoglu kifejezetten erre a témára ment rá a csapatával-és Nobel diat kaptak érte)
A vértelen jobb irányba való átrendeződéssel semmi bajom. Ne hívjuk forradalomnak, ezt hívjuk fejlődésnek, polgárosodásnak, és máris tudom támogatni!

• Tetszik

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 306
56 592
113
Más a rend szeretése,és más a különben országveszejtő hatalom önérdekű kiszolgálása.
Tényleg nem szeretem az országveszejtő hatalmat túl, ez itt egy kényszerképzet velem kapcsolatban. Az más kérdés hogy még Gyurcsányt is inkább védeném akit nem igazán szeretek, mint hogy véres polgárháború legyen, vagy végzetesen polarizálódjon a vezetés, és akár csak egy olyan helyzet előálljon mint a törököknél volt az Erdogan elleni puccs kísérlet, ahol egyik légibázis lojalista F-16-osai harcoltak a másik légibázis lázadó F-16 osaival Ankara felett...

Azt én köszi, nem!

• Tetszik

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 073
36 803
113
Tényleg nem szeretem az országveszejtő hatalmat túl, ez itt egy kényszerképzet velem kapcsolatban. Az más kérdés hogy még Gyurcsányt is inkább védeném akit nem igazán szeretek, mint hogy véres polgárháború legyen, vagy végzetesen polarizálódjon a vezetés, és akár csak egy olyan helyzet előálljon mint a törököknél volt az Erdogan elleni puccs kísérlet, ahol egyik légibázis lojalista F-16-osai harcoltak a másik légibázis lázadó F-16 osaival Ankara felett...

Azt én köszi, nem!
Mert ez a rend a Te éérdeked,ebből élsz jol.
Mert nem attol félsz,hogy vér fog folyni,hanem attol,hogy utána mi lesz?
Minden diktatúra egy kiszolgáló rendszerre,rétegre támaszkodik.Te ennek a tagja vagy.Neked mindegy,ki a lesz az új gyula,a helyedet biztositó rendszer maradjon csak meg.....Ez az opriscsina lét lényege.
És ezéret dugod homokba a fejed.És nem vagy ezzel egyedül.Sokan ezt csinálják-aki meg nem,azt kiszelektálja a rendszer.Ez a kontraszelekció.....
Van egy hideg polgárháború Mo-on,ami 35 éve tart.Bizony sokkal jobban jártunk volna,ha egy időben lévő véres polgárháború véget vetett volna neki,meg az ezt lehetővé tevő (államszervezeti)rendszernek is.Sokkal kevesebbet vesztettünk volna,mint igy vesztettünk vele.
Egészségügyi hasonlattal,minnél tovább hagyjuk terjedni a gennyedző fekéjt,annál nagyobb műtéttel leht csak aztán megszabadulni tőle.De ha nem szabadulunk meg tőle,elrohasztja végül,és megöli az egész testet.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 306
56 592
113
Mert ez a rend a Te éérdeked,ebből élsz jol.
Mert nem attol félsz,hogy vér fog folyni,hanem attol,hogy utána mi lesz?
Minden diktatúra egy kiszolgáló rendszerre,rétegre támaszkodik.Te ennek a tagja vagy.Neked mindegy,ki a lesz az új gyula,a helyedet biztositó rendszer maradjon csak meg.....Ez az opriscsina lét lényege.
És ezéret dugod homokba a fejed.És nem vagy ezzel egyedül.Sokan ezt csinálják-aki meg nem,azt kiszelektálja a rendszer.Ez a kontraszelekció.....
Van egy hideg polgárháború Mo-on,ami 35 éve tart.Bizony sokkal jobban jártunk volna,ha egy időben lévő véres polgárháború véget vetett volna neki,meg az ezt lehetővé tevő (államszervezeti)rendszernek is.Sokkal kevesebbet vesztettünk volna,mint igy vesztettünk vele.
Egészségügyi hasonlattal,minnél tovább hagyjuk terjedni a gennyedző fekéjt,annál nagyobb műtéttel leht csak aztán megszabadulni tőle.De ha nem szabadulunk meg tőle,elrohasztja végül,és megöli az egész testet.
De, attól félek hogy vér fog folyni. Én az emberi élet védelmére esküdtem fel, nem véletlen nem maradtam a Honvédségnél pedig a fegyvereket nagyon szeretem, szerettem már gyerek koromban is. Embert nem nagyon szeretnék ölni, ha nem muszáj, meg úgy általában véve ártani sem szeretnék senkinek. Hihetetlen de van ilyen.

Miért olyan hihetetlen, hogy valaki szereti a mentő-tűzvédelmet? Hallod, én nem Hornt, Orbánt, Gyurcsányt vagy megint Orbánt védtem soha, hanem a normál egyszerű magyar állampolgárt. S ezért sokáig még tiszti vagy főtiszti fizetést sem kaptam. Most kapok, de azért annyira ez nem akkora összeg ám, hogy ezt máshol diplomásként, nyelvvizsgásként ne kereshetném meg.

Nem tudom neked milyen lelkivilágod van, hogy véres polgárháborúért sóhajtozol, de hajlok rá hogy egy pöttyet baj van nálad a toronyban...

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 874
105 717
113
De, attól félek hogy vér fog folyni. Én az emberi élet védelmére esküdtem fel, nem véletlen nem maradtam a Honvédségnél pedig a fegyvereket nagyon szeretem, szerettem már gyerek koromban is. Embert nem nagyon szeretnék ölni, ha nem muszáj, meg úgy általában véve ártani sem szeretnék senkinek. Hihetetlen de van ilyen.

Miért olyan hihetetlen, hogy valaki szereti a mentő-tűzvédelmet? Hallod, én nem Hornt, Orbánt, Gyurcsányt vagy megint Orbánt védtem soha, hanem a normál egyszerű magyar állampolgárt. S ezért sokáig még tiszti vagy főtiszti fizetést sem kaptam. Most kapok, de azért annyira ez nem akkora összeg ám, hogy ezt máshol diplomásként, nyelvvizsgásként ne kereshetném meg.

Nem tudom neked milyen lelkivilágod van, hogy véres polgárháborúért sóhajtozol, de hajlok rá hogy egy pöttyet baj van nálad a toronyban...
Linder Béla jugoszláv ügynök mentegetésénél már el lehetett gondolkodni, mi van a toronyban.:D

Egyébkent a hadügyminiszteri lemondása után is a Károlyi kormámyban maradt, mint

először (december 12-éig) mint a béketárgyalások előkészítésével megbízott tárca nélküli minisztere
...
Úgy a királyi Jugoszlávia, mint a titói Jugoszlávia megbecsülte, halálakor a hatóságoktól díszsírhelyet kapott

Vajon miért??

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 334
5 818
113
De nálunk.......
Azért ez távolról sem ilyen tökéletes. Ha belegondolok valaki fizeti neki is a kampányát aki felé nyilván elfogult lesz.
Mivel általában a gazdag és befolyásos emberek egy csoportja fizeti így ők nyilván mentesülnek bizonyos büntetések alól. Az ellenfeleik nyilván pedig szigorúbb elbírálás alá esnek.

• Tetszik

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 073
36 803
113

Kitekered amit irtam,szerintem szándékosan.
Sehol nem kivántam polgárháborút.
Azt irtam,hogy van olyan helyzet,mikor egy gyors polgárháború kisebb veszteséget okoz,mint a rossz rendszer továbbélése.És orvosi helyzetet hoztam példának.
Hányan haltak meg a COVID alatt Mo-on,mert az államhatalom irányitói inkább a zsebüket tömték?Hányan halnak meg ma is,mert rosszul működnek a közszolgáltatások?Mennyi embert veszit az ország,mert az emberek a lábukkal szavaznak?
És hányan haltak meg 56ban az orosz beavatkozás elött?
Nagyságrendi a különbbség.A rosszul működő államrend messze,nagyságrenddel több veszteséget okoz,mint egy gyors,sikeres,akár véres forradalom.
Legjobb persze a vértelen forradalom (angol 1688as Dicsőséges Forradalmat szokták itt felhozni,mint sikeres vértelen forradalmat-holott valojában volt egy kicsi csata,de abban a korban az tényleg olyan kicsi vérveszteséggel járt,hogy vértelennek tekintették)
És a vértelen forradalomra most is megvan a lehetőség,és az is lenne a kivánatos.
De van olyan helyzet,mikor a békéhez való minden áron való ragaszkodás már több kárt okoz,hosszabb távon,mint egy idejében és gyorsan sikeresen kikényszeritett változás.
Hogy a változás mennyire véres,az igazábol attol függ,hogy a még regálő "ansien regime" mekkora erőforrásokat tud ténylegesen mozgósitani.Ha a saját erőszakszervezetei se hajlandók érte harcolni,ha a hivek inkább elhagyják a sűllyedő hajót,diszidálnak,akkor általában vértelen,vagy csak csekély véráldozatokkal jár a változás.
Ma,Mo leginkább a Somozák alatti Nicaraguához hasonlit.Igen,egy latin amerikai banánköztársaság szintjén vagyunk.....Latin aerikanizálodott az ország.És ez nem valami biztató.
Viszont azért Mo mégiscsak az EU tagja (még....),europi ország.Ez meg biztató,hogy nem kell hosszú és véres polgárháború a továbblépéshez.
Sajnos a legvalószinűbb az,hogy nem lesz semmiféle lényegi változás.Nem lesz forradalom,nem lesz rendszerváltás most sem,csak gengszterváltás.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Szerintem ez egy baromi jol eltalált szám.Jol jellemzi a mi kis szerencsétlen mucsajröcsögénket

• Tetszik
Reactions: gergo55

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 073
36 803
113
Azért ez távolról sem ilyen tökéletes. Ha belegondolok valaki fizeti neki is a kampányát aki felé nyilván elfogult lesz.
Mivel általában a gazdag és befolyásos emberek egy csoportja fizeti így ők nyilván mentesülnek bizonyos büntetések alól. Az ellenfeleik nyilván pedig szigorúbb elbírálás alá esnek.
Igen is,nem is.
Nincs tökéletes rendszer.Nem is lesz soha.
De azért még mindig kevésbé függ egy amerikai vállasztott ügyész a kampánytámogatóitol,mint a magyar ügyész a magyar pártállamtol.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
1 573
9 225
113
89ben amit elmulasztottunk,azért fizetni kell.Igy vagy úgy....
Az egyik módja,hogy az akkor elmulsztottat vér nélküli forradalmat valahogy pótolni kell...ene.
Másik lehetőség,hogy folytatjuk ezt,ami van.Ami viszont zsákutcába visz.Önmagában ezen egy aktuális "vajda" váltás nem sokat segit.
Hallottál a Mejdzsi restauráció/forradalomrol?.Japánt átvezette a feudalizmusbol legalább részben a modern korba (mert azért nem teljesen-de ez jót is jelent,nem csak rosszat.Bonyorult dolog....).Japán ezzel kerülte el a gyarmati sort,és vált modern nagyhatalommá.
De egyáltalán nem volt egy virágos menet.Évtizedes véres polgárháborúkkal járt.Mert a régi rend haszonélvezői nem akarták az újat.Nem voltak hajlandóak alávetni magukat az új,fejletebb világnak,amiben már nem volt meg a kivéltelezett helyzetük.Úgy kellett rájuk kényszeriteni,erővel.
Polgárháboruk okkal vannak.Szerepük,hogy eltakaritsák az adott ország fejlődésére már káros elavult,nem fejlődőképes hatalmat.Ha a regnáló hatalom jellege nem tenné szükségessé,akkor nem lenne polgárháború,sosem.
Egyébkénminden ország érdeke,hogy ne legyen polgárháború.A békés töretlen fejlődés.De ha ennek a fejlődésnek már országot veszélyeztető mértékben gátja a regnáló hatalom,amit másképpen nem lehet leváltani......
És az van,hogy viszonylag ritkák a sikeres polgárháborúk.
Nálunk egy nagyon káros "hideg polgárháború" zajlik 35 éve.És ennek ugyan úgy megvannak az áldozatai,mint egy véres polgárháborúnak,csak nem olyan látványoson
nekem az a bajom a polgárháborús elképzelésekkel, hogy nem számolnak a következményekkel

mivel egy polgárháborúban nincs (objektíven nem lehet) semleges álláspont, így valamely oldalon minden polgár belevonódik. az is aki egyébként a háta közepére kívánna egy ilyet.
ahogy @zsolti is írta, van itt két hatalmas szekértábor, teli fanatikusokkal. mindkét szekértábornak megvannak a külső támogatói. ha berobban, az akkora bumm lesz, hogy az akár a teljes EU-t IS kiütheti. hiszen a támogatók a saját otthonukban is egymásnak eshetnek.
szétnézve itt-ott sajnos nagyon sokan vannak olaynok, akik nem mérik fel mik lehetnek a következmények. ez nagy baj. szerintem.