[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 141
50 606
113
Igen de mégsem. A nagy összkép szempontjából simán nélkülözhetőek vagyunk mi is, a horvátok is, nem lesz kulcsfontosságú az adriai kijárat.
A 3SI-ben ott vannak a német érdekkör országai is, nem igazán jelent a tagság semmit.
jó, hát szerintem a lengyeleknek nem fog összejönni ez amúgy se, szóval kb mindegy.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 385
56 827
113
A Kárpát-medence a lengyel stratégia szempontjából kieső terület. De ettől függetlenül a térség legfontosabb ereje lesznek, jóban kell velük lenni pont a románok miatt.
A térség legfontosabb ereje Oroszország. Ha a lengyelekkel azért kell jóban lennünk, hogy a szintén most még velünk egy szövetségben lévő románokat féken tartsák, az azt jelenti hogy bukott a NATO, s van egy rossz hírem, ebben az esetben történelmi analógia van több ilyenre, ebben a térségben a lengyelek el szoktak tűnni, az oroszok meg döntő befolyásra tesznek szert.

Csak okosan a lengyelekkel való nagy barátkozással, szerintem, mert jelenleg sokkal komolyabb hátránya lehet, mint előnye.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
3 323
14 639
113
A térség legfontosabb ereje Oroszország. Ha a lengyelekkel azért kell jóban lennünk, hogy a szintén most még velünk egy szövetségben lévő románokat féken tartsák, az azt jelenti hogy bukott a NATO, s van egy rossz hírem, ebben az esetben történelmi analógia van több ilyenre, ebben a térségben a lengyelek el szoktak tűnni, az oroszok meg döntő befolyásra tesznek szert.

Csak okosan a lengyelekkel való nagy barátkozással, szerintem, mert jelenleg sokkal komolyabb hátránya lehet, mint előnye.
Miért,miből jutottál ezekre a következtetésekre?

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
3 323
14 639
113
Történelmi tények megismerése által jutottam erre a felismerésre.

Viccen kívül, annyira adja magát ez a válasz hogy már már azt az érzetet is keltheti hogy szarkazmus, vagy személyeskedem, de nem.

Egyszerűen tény amit írtam.
Jó, de a történelmi ismeretek 80+ évesek.
2025-ben mi mondatja azt veled, hogy az oroszok a legfontosabb erő Közép-Kelet-Európában, hogy ezt jövő időben is megtartják, és hogyan tűnhetnek el a lengyelek a térképről?

• Hűha
Reactions: Kim Philby

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 141
50 606
113
2025-ben mi mondatja azt veled, hogy az oroszok a legfontosabb erő Közép-Kelet-Európában, hogy ezt jövő időben is megtartják, és hogyan tűnhetnek el a lengyelek a térképről?
Egyrészt van egy ciklikusság a lengyel-orosz történelemben, ami általában akkor fordult szopóra a lengyeleknek, amikor túl nagyok lettek.

Másrészt a lengyel erő jelenleg leginkább az USÁn, mint erre hajlandóságot mutató hátországon múlik. Az eleve félszeg lengyel haderőn kívül soft powerjük meg nemigen van (mint ahogy a klasszik K-Eu országok közül senkinek nincs).

De fordítsuk meg a kérdést:
Szerinted miben lakozik a lengyelek stratégiai ereje, amelyet itt inszinuálsz?

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 385
56 827
113
Nagyjából az, hogy így szokott lenni. Mintázatok amik ismétlik egymást, nyilván van olyan ami számszerű adat, lakosságszám, terület, nyersanyagtartalék, militáns és kemény mindkét nép, az oroszok nagyobbak, erősebbek.
A gond az egyfordulós választással van szerintem. A mindig megosztott "nem konzervatív" oldal - hiszen a régi liberális elvekben ( még a XIX. századból) benne van a sokféle vélemény és annak képviselésének lehetősége - eleve vesztésre van ítélve, még ha a konzervatív párt nem is éri el támogatottságában az 50%-ot, mert többfelé oszlanak meg a rájuk adott szavazatok. Ha a sok jelöltből az első kettő, vagy három mérkőzne meg egy második fordulóban (már nem emlékszem, hogy volt régen), összeadódhatnának a "nem-konzervatív" szavazatok a szélsőjobb kivételével, aminek láthatóan van egy stabil bázisa - és úgy már versenyképes lenne a konzervatív jelölttel szemben. Ezt sok körzetben meg lehetett figyelni a legutóbbi választáson is; ha összadta valaki az ellenzéki szavazatokat, akkor legyőzhető lett volna a kormánypárti jelölt. De egy szabadelvű szavazó is ragaszkodik első körben ahhoz a jelölthöz, aki az ő elgondolásaihoz legközelebb álló programot tűzi a zászlajára.
Erre találták ki pontosan a liberális erők az előválasztásukat, csak az azt megnyerő MZP menet közben szerintem el is szabadult, meg hát hátba is lett szúrva, a Fidesz csak egy kávét kért már hozzá...

• Tetszik
Reactions: Juvi and Kim Philby

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
3 323
14 639
113
Az eleve félszeg lengyel haderő
Szeretnék én ilyen félszeg haderőt.

Szerinted miben lakozik a lengyelek stratégiai ereje, amelyet itt inszinuálsz?
Úgy néz ki képesek összehangolni egy érdekegyezést az Intermarium-koncepció területén és később akár azon túl is, miközben Oo. ellen maguk mögött tudják az angolszász katonai támogatást is. A többi gesztenyét maguknak kell kikaparni, nagy belső piac kialakítása akár a német érdekek ellen is, energetika, stb.
Ha valaki követi az eseményeket és olvas az láthatja, hogy Lengyelország nincs egyedül a térségben sem, nem lengyel vs. orosz 1v1 körvonalazódik, ha egyáltalán várható ilyen ütközés (szerintem nem).
Majd ezt neked még bővebben kifejtem.

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
398
3 607
93

Úgy néz ki képesek összehangolni egy érdekegyezést az Intermarium-koncepció területén és később akár azon túl is, miközben Oo. ellen maguk mögött tudják az angolszász katonai támogatást is. A többi gesztenyét maguknak kell kikaparni, nagy belső piac kialakítása akár a német érdekek ellen is, energetika, stb.
Ha valaki követi az eseményeket és olvas az láthatja, hogy Lengyelország nincs egyedül a térségben sem, nem lengyel vs. orosz 1v1 körvonalazódik, ha egyáltalán várható ilyen ütközés (szerintem nem).
Mondjuk azért azt is vedd be a tényezők közé, hogy a lengyelek sok fegyverét nincs aki üzemeltesse, mert nagyon sok a pilóta, üzemeltetői hiány. Az F-16-osaik is le vennak züllesztve. Azért az elég gáz, hogy az egyik F-16D-jüket a folyóáradásakor a menekülő patkányok gyakorlatilag szétrágták. Persze erről nem beszél senki sem, mert nagyon kínos lenne az F-16 nimbuszának. A csoda Abrams tankjaik hajtóműveit sem tudják odahaza javítani, hanem el kell őket szállítani. Az Apache-okkal kb ez lesz a helyzet.
Szerintem a lengyelek eléggé túlköltekeztek, ami később borzasztóan sokba fog kerülni.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
3 323
14 639
113
Mondjuk azért azt is vedd be a tényezők közé, hogy a lengyelek sok fegyverét nincs aki üzemeltesse, mert nagyon sok a pilóta, üzemeltetői hiány. Az F-16-osaik is le vennak züllesztve. Azért az elég gáz, hogy az egyik F-16D-jüket a folyóáradásakor a menekülő patkányok gyakorlatilag szétrágták. Persze erről nem beszél senki sem, mert nagyon kínos lenne az F-16 nimbuszának. A csoda Abrams tankjaik hajtóműveit sem tudják odahaza javítani, hanem el kell őket szállítani. Az Apache-okkal kb ez lesz a helyzet.
Szerintem a lengyelek eléggé túlköltekeztek, ami később borzasztóan sokba fog kerülni.
Persze, nem mondom, hogy taktikai szinten minden flottul megy nekik. Stratégiai szinten és távlatokban van egy jó elképzelésük és elég következetesek is.

A csoda Abrams tankjaik hajtóműveit sem tudják odahaza javítani, hanem el kell őket szállítani.
Ez kicsit olyan, mint az ukrán Starlink. Viselkedj jól, és jól fog működni. Máskülönben...

Szerintem a lengyelek eléggé túlköltekeztek, ami később borzasztóan sokba fog kerülni. (szerkesztésben nem tudok idézni)
Az elejétől mondom, hogy egy ekkora erő nem védekezésre épül és könnyen lehet, hogy az erőprojekció általi megtérülésére játszanak.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 748
11 156
113
Ja...most hogy a Starliket is lemondják, mert nem tudják fizetni az ukránoknak, meg egy erőn felüli fegyverkezés közepén vannak...nem beszélve a belpolitikai feszültségekről...meg az ukrán menekültekről...Kicsit hurrápoptimista...
Fozesse a Starlinket ukrajna, eleg penzt kap vagy az USA...Ha meg nem... mindent ne a nyugat alljon, fegyver, loszer, paripa,....

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 748
11 156
113
Persze, nem mondom, hogy taktikai szinten minden flottul megy nekik. Stratégiai szinten és távlatokban van egy jó elképzelésük és elég következetesek is.

Ez kicsit olyan, mint az ukrán Starlink. Viselkedj jól, és jól fog működni. Máskülönben...

Szerintem a lengyelek eléggé túlköltekeztek, ami később borzasztóan sokba fog kerülni. (szerkesztésben nem tudok idézni)
Az elejétől mondom, hogy egy ekkora erő nem védekezésre épül és könnyen lehet, hogy az erőprojekció általi megtérülésére játszanak.
A csoda M1 gázturbinás. Szuport es csere alkatrész szvsz nincs ukranoknK...

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 729
12 054
113

nekünk is fejtsd ki, kérlek

• Tetszik
Reactions: Juvi

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
398
3 607
93

Ja, csak a jelenleg megrészegült/megrészegített lengyeleket eléggé le fogja hűteni a realítás, ha angolszász érdekekből nekimennek az oroszoknak és kapnak valami nagyon erős válaszcsapást amire nem lehet a társadalmat sem felkészíteni! Amit most a lengyelek csinálnak, nekem egy kicsit az 1933-as Németországot juttatja az eszembe, csak most más az ideológia. Más különben, Lengyelországot tudatosan nem lehet gazdaságilag bántani, mert kellenek a következő akciótervhez. Amúgy annó Jugoszlávia is volt Európa egyik legerősebb hadserege, majd tudjuk mi lett velük. Ez igaz a Sah Iránjára is.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 385
56 827
113
Ja, csak a jelenleg megrészegült/megrészegített lengyeleket eléggé le fogja hűteni a realítás, ha angolszász érdekekből nekimennek az oroszoknak és kapnak valami nagyon erős válaszcsapást amire nem lehet a társadalmat sem felkészíteni! Amit most a lengyelek csinálnak, nekem egy kicsit az 1933-as Németországot juttatja az eszembe, csak most más az ideológia. Más különben, Lengyelországot tudatosan nem lehet gazdaságilag bántani, mert kellenek a következő akciótervhez. Amúgy annó Jugoszlávia is volt Európa egyik legerősebb hadserege, majd tudjuk mi lett velük. Ez igaz a Sah Iránjára is.
Így van, ugyanezt látom és várom én is. Annyira tipikus egyébként, ha nem lenne borzalmas következménye még röhögcsélnék is rajtuk, mennyire nem tanulnak a történelemből...

Adva van egy 39 milliós ország, aki éppen nagyon nagy tervekkel erőn felül fegyverkezve mer nagyot álmodni, néha balga módon egy egy tábornoka ki is ejti a száján hogy majd Kalinyingrád így, Belorusz meg Szuvalki folyosó úgy, de ha eljön a legsötétebb órájuk, egy tenger fogja elválasztani őket a kis szigetükre bekuckózott de keményeket mondó Britektől, meg egy tenger és egy óceán azoktól az amcsiktól, akik ha nagy a szar és sok a sievert a lengyel alföldön, majd megint lebeszélik az oroszokkal a hogyan továbbot a biztos Alaszkai légibázison!!!

Lengyelország az az ország aki jó szociopata módon nem tanul a történelméből, s mindig azokra a távoli szövetségesekre tesz, akik aztán cserben hagyják, vagy egy kockás papíron eladják mint egy közönséges tapsifülű nyulat, aki úgy jár aztán mint viziló a micimackó mesében, ott se volt!!!

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
398
3 607
93
Így van, ugyanezt látom és várom én is. Annyira tipikus egyébként, ha nem lenne borzalmas következménye még röhögcsélnék is rajtuk, mennyire nem tanulnak a történelemből...

Adva van egy 39 milliós ország, aki éppen nagyon nagy tervekkel erőn felül fegyverkezve mer nagyot álmodni, néha balga módon egy egy tábornoka ki is ejti a száján hogy majd Kalinyingrád így, Belorusz meg Szuvalki folyosó úgy, de ha eljön a legsötétebb órájuk, egy tenger fogja elválasztani őket a kis szigetükre bekuckózott de keményeket mondó Britektől, meg egy tenger és egy óceán azoktól az amcsiktól, akik ha nagy a szar és sok a sievert a lengyel alföldön, majd megint lebeszélik az oroszokkal a hogyan továbbot a biztos Alaszkai légibázison!!!

Lengyelország az az ország aki jó szociopata módon nem tanul a történelméből, s mindig azokra a távoli szövetségesekre tesz, akik aztán cserben hagyják, vagy egy kockás papíron eladják mint egy közönséges tapsifülű nyulat, aki úgy jár aztán mint viziló a micimackó mesében, ott se volt!!!
A 2000-re évek második felében a volt lengyel kollégák amúgy jogosan sérelmezték, hogy pl a WW2 után jól cserben lettek hagyva és azok a lengyel katonák és pilóták akik a másodvonalas gépekkel harcoltak a Luftwaffe-ellen a Royal Airforce kötelékében, simán ki lettek penderítve, majd át lettek adva az új lengyel kormánynak.
Nem is véletlen, hogy a WW2 után sok lengyel a Kaukázusból hazafelé jövet inkább Iránban telepedett le. Azt is mesélték, hogy állítólag Kalinyingrád is fel volt nekik ajálva mind a 2millió lakosával, de mivel semmi sincs ott, csak nyűg lett volna a nyakukon.
Amúgy az oroszoknak abban igazuk van, hogy Lengyelország keleten elvesztett területeit Németország kárára nyugaton pótolták. Ezt sem kellene elfelejteni, amikor a lengyelek Fehéroroszország nyugati területekről álmodoznak.
Lengyelek elfeljtik, hogy a Fehéroroszországban tartó szarkavarásukat sem nézik sokan jó szemmel és ne higyjék azt, hogy a megrészegült ambíciójukat a Nyugaton is mindenki elfogja tűrni.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 385
56 827
113
A 2000-re évek második felében a volt lengyel kollégák amúgy jogosan sérelmezték, hogy pl a WW2 után jól cserben lettek hagyva és azok a lengyel katonák és pilóták akik a másodvonalas gépekkel harcoltak a Luftwaffe-ellen a Royal Airforce kötelékében, simán ki lettek penderítve, majd át lettek adva az új lengyel kormánynak.
Nem is véletlen, hogy a WW2 után sok lengyel a Kaukázusból hazafelé jövet inkább Iránban telepedett le. Azt is mesélték, hogy állítólag Kalinyingrád is fel volt nekik ajálva mind a 2millió lakosával, de mivel semmi sincs ott, csak nyűg lett volna a nyakukon.
Amúgy az oroszoknak abban igazuk van, hogy Lengyelország keleten elvesztett területeit Németország kárára nyugaton pótolták. Ezt sem kellene elfelejteni, amikor a lengyelek a Nyugat-Fehérorosz területekről álmodoznak.
Lengyelek elfeljtik, hogy a Fehéroroszországban tartó szarkavarásukat sem nézik sokan jó szemmel és ne higyjék azt, hogy a megrészegült ambíciójukat a Nyugaton is mindenki elfogja tűrni.
Konkrétan van még egy kurva nagy tanulság! Ha arról van szó, a Németek simán hátba kapják őket bármikor!

Amennyi eszük van, a. németeknek is üzengetnek amúgy rendszeresen! Hisz lengyelként az igazán tuti bevállt recept: keménykedjünk egyszerre az oroszokkal és a németekkel, mi baj lehet belőle?!!!

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 215
42 028
113
Sajnálom, de én a lengyeleket úgy látom, hogy most nagy garral bepiálva 2 ászra lapot kérnek, úgy hogy ők a "nagyvakok" és azt is a kibic tolta be helyettük...majd vadul emelni kezdenek mert csak mindenki megadta, arra bazírozva,.hogy senki nem emel rá..persze mindezt a kibic pénzéből, ami valójában csak egy ígéret....viszont ha valaki all in-t mond, a többiek közül, akkor a lengyeleknek virítani kellene, csak ugye egy párral és a kibic pénze nélkül bukó a party...

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 260
10 267
113
A fő kérdés a ki ellen és meddig inkább...
Nem akartam ennyire szájbarágós lenni, de a logika azt diktálja, hogy egy pitenciális támadó fél felkészül a támadásra.
Mi pedig nem tesszük valami magasra a lécet, szóval sokan, könnyen képesek volnának megugrani ezt technikailag, létszámilag, és megfelelő mennyiségű hadianyaggal.
Így is van 2-3 potecniális szomszédunk, de ugye nem kell azt sem magyarázni, hogy a politika kereke gyorsabban forog, mint ahogy egy harckocsit lrblehetne gyártani.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 887
49 378
113
Nem akartam ennyire szájbarágós lenni, de a logika azt diktálja, hogy egy pitenciális támadó fél felkészül a támadásra.
Mi pedig nem tesszük valami magasra a lécet, szóval sokan, könnyen képesek volnának megugrani ezt technikailag, létszámilag, és megfelelő mennyiségű hadianyaggal.
Így is van 2-3 potecniális szomszédunk, de ugye nem kell azt sem magyarázni, hogy a politika kereke gyorsabban forog, mint ahogy egy harckocsit lrblehetne gyártani.
Minden szomszédunk nagyon rottyon van gazdaságilag, demográfiailag meg haderőben sincsenek toppon egy komoly támadáshoz, szóval sztem túl tolod a parát. Talán még a szerb haderő a legpotensebb, de őket nagyon más érdekli: Koszovó, Szerb-Bosznia
Tényleg kifújt a haderő fejlesztésünk és az új technikával együtt is eléggé impotens a valójában csak 1-1,5 dandáros haderőnk, de a szomszédoké sem lényegesen jobb. (Ukránokat most hagyjuk: 50+ évre le lesznek kötve keleten, ha egyáltalán talpon maradnak addig!)