Én sajnálom ezt az ürgét, néztem is róla egy néhány videóját (egyik másik egész jó volt) és nyilván elfogadhatatlan, hogy valakit a politikai véleményéért megöljenek, de azért na. Mégsem az alelnököt gyilkolták meg. Trump túltolja.
Egyetértek veled, de látni kell, hogy bizony mi már le vagyunk ezzel a véleményünkkel kissé maradva.
Charlie Kirk az influencer jelenség egyik oszlopos figurája volt. Nem politikus és nem befektető, hanem a kettő között leledző köztes entitás.
Az influenszer célja a befolyásszerzés, ami ha kiépül, akkor fenn is kell tartani, mi több, tovább kell építeni. Ez a fajta kapitalizációs folyamat minden influenszer alapvető érdeke.
Charlie Kirk eléggé komoly szintet ért el e téren, hiszen a másodjára is megválasztott Trump oldalán validáltatta sajátos nézeteit, melyekkel nyiltan befolyásolni kívánta követőit. Majd a követők mellé újabb követőket, illetve támogatókat szerzett. Azaz, élte, tolta az influenszer bizniszt.
És ha innen nézzük, ezt sikerült - elég morbid és rá nézve ráadásul targikus módon - kimaxolni, habár még nem is látjuk a folyamat végét.
Elvégre mint influenszer, épp befolyást gyakorolt egy egyetem campusán, amikor személye eljutott arra szintre, hogy egy ellenérdekelt(?) merénylő nyakonlőtte, amibe bele is halt. Ezzel tovább nőtt a befolyása, egészen odáig, hogy most már az USA elnöke rendelkezik a zászlók félárbócra bocsátásáról, mégpedig az ő emlékére. Hogy ezután még mi történik, azt nem tudom, de látni kell, hogy ez ugyanúgy Charlie Kirk influenszer befolyásszerzési folyamata, még a halálában és azután is.
Az influenszer nem jóember és nem biztos, hogy feltétlenül jó ember. Nem politikus, nem hős, csak egy jelenség ami a social media világából nőtte ki magát.
Egy önmagát a saját népszerűségével validáló és ezáltal további népszerűségre hajtó véleményvezér. Legyen szó bármiről, termékről, politikai oldalról, vagy tudományos (áltudományos) tézisekről, az influenszernél nem tudhatjuk, hogy igazuk van, csak azt láthatjuk, hogy mennyien követik és hallgatnak rájuk. Ez a fokmérőjük.
És akkor
lehet, hogy igazuk van. Vagy nem, de ez nem is érdekes.
Viszont ebben a szép új világban a társadalmi súlyuk már a politikusokéval vetekszik, elvégre hozzájuk hasonló módon már akár golyót is kaphatnak a nyakukba, ha valakinek nem tetszik a véleményük.
Ha máshogy nem, így akár jogos is lehet az állami tisztelgés, akár tetszik, akár nem.